Пеликанско царство - Information about Bourgas, Bourgas news.  Bourgas, Burgas, Бургас  - Bulgaria city on the Black Sea coast www.bourgas.org
 
   Home  Home       The team  The team       Web design Burgas  Web design Burgas    Bourgas.Org на български език  Български           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Burgas News
    Art and Culture
    Business
    Ahead
    Crime
    Politics
    Bourgas News
    Exhibitions
    Your Opinion
  Bourgas.Org
   
  Bourgas  Bourgas
  gallery  gallery
  Web Directory  Web Directory
  Bourgas city  Bourgas city
  web catalogue  web catalogue
  Free Adds  Free Adds
  Bars, Pubs  Bars, Pubs
  At Theatre  At Theatre
  At The Opera  At The Opera
  Bourgas
  Burgas Small ads  Burgas Small ads
  Bourgas lakes  Bourgas lakes
  NIKULDEN  NIKULDEN
  Black Sea  Black Sea
  Bulgaria Numbers  Bulgaria Numbers
  Burgas Municipality  Burgas Municipality
  Burgas  Burgas
  Burgas citizens  Burgas citizens
  Location  Location
  History  History
  География  География
  Mayors  Mayors
  Art and culture
  Art Schools  Art Schools
  Burgasfoto.com  Burgasfoto.com
  Bourgas Exibitions  Bourgas Exibitions
  Bourgas Art  Bourgas Art
  Archeologia  Archeologia
  Art gallery  Art gallery
  Musicians  Musicians
  Museums  Museums
  Manevra  Manevra
  Bourgas Opera  Bourgas Opera
  Poets  Poets
  Literature  Literature
  Dance Art  Dance Art
  Theatre  Theatre
  Traditions  Traditions
  Artists  Artists
  Clubs  Clubs
  Cinema  Cinema
  Православен календар  Православен календар
  Business
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Bourgas Shops  Bourgas Shops
  Archives  Archives
  Бианес в Бургас  Бианес в Бургас
  Bourgas Services  Bourgas Services
  Professionals  Professionals
  Web design  Web design
  Companies in Burgas  Companies in Burgas
  Institutions  Institutions
  Marine Business  Marine Business
  Избори 2009  Избори 2009
  Banks,  Banks,
  Transport  Transport
  The mayors  The mayors
  Burgas Council  Burgas Council
  ELECTIONS 2007  ELECTIONS 2007
  Friend
   
    Selection
    Hotels in Bulgaria
    Love Predictions
    MAISTORITE.COM
    Link Exchange
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Bourgas Ads
    Pictures
    DIRECT Shot
    Music - archive
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Sandanski
RSS емисия с последните новини

[ Bourgas Forum ] [ Submit site ] [ Free Ads submit ] [ ] [ Add Trip or cruise ] [ Add Photo ] [ Blog ]


Today News  News Archives  Предстоящи събития  Последно от форума
Most viewed last 24 hours:        News    Catalogue 
Най-четеното за последните 30 дни:    News    Catalogue 
Добави по темата. За да публикувате Вашата информация - натиснете ТУК!
   Пеликанско царство

НачалоГеографияПеликанско царство

Изглед към Бургаското езеро

Бургаското езеро или Вая, както още е известно, е най-голямото естествено езеро в България. Разположено е непосредствено до Бургас, на площ от 28 квадратни километра.
Подобно на другите езера около града - Атанасовско, Поморийско и Мандра, е орнитологично важно място с международно значение, където гнездят, зимуват и се хранят хиляди редки и защитени птици.
Изобилието от риба прави езерото привлекателно за водоплаващите и през зимата. Тогава във Вая се "настаняват" стотици къдроглави пеликани. Само тук в България се спират и розовите пеликани по време на миграция.

Всяка сутрин горе-долу от началото на зимата огромно ято пеликани излита от Атанасовското езеро и преминава над Бургас. Всеки следобед се връща обратно. Проследявала съм с поглед полета им десетки пъти, очарована от невероятната им методичност.
Една сутрин, заредена с порядъчна доза любопитство, реших да ги последвам. Озовах се край езерото "Вая", където цяла колония къдроглави пеликани спокойно плуваше във водите му. В компанията на хиляди тръноопашати и кафявоглави потапници и малки корморани.
Естествено, всички птици не могат да бъдат видени с просто око, а само с достатъчно мощен бинокъл. Когато е много студено пък, голяма част от тях се скриват във високите тръстики и плитчините. Факт е обаче, че всяка зима Вая се превръща в зимната "столова" на огромен брой редки и застрашени птици, а самите те - в част от пейзажа на града.
"Повечето от птиците се хранят в Бургаското езеро, което е дълбоко и пълно с риба, а нощуват в Атанасовското", обяснява ми Димо Димчев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), докато ме въвежда в тайните на езерото.
С интерес научавам, например, че при много студени зими във Вая долитат стотици хиляди гъски - денем се хранят из тръстиките, а вечер всички се струпват по средата на езерото.
Минало
В миналото Бургаското езеро е било свързано с Мандренското в общ морски залив, който е стигал чак до Върли бряг (край днешния комплекс "Меден рудник"). До там се е простирал навътре в сушата целият Бургаски залив.
Като другите езера край Бургас, Вая е била свързана и с морето. С течение на времето обаче се е отделила от него с пясъците, натрупани от морските течения и ветрове. По-късно, върху тях е изграден индустриалният квартал на града, а езерото е свързано с морето посредством канал с шлюз. Пясъчна ивица, широка четири километра, се оформила между Мандра и Вая и ги превърнала в напълно самостоятелни езера.
До средата на миналия век езерото е било високопродуктивно и от него са добивани стотици тонове риба, раци и дивеч.
Новопостроените наблизо нефтена рафинерия и редица заводи обаче замърсяват силно водите му и Вая загубва голямото си стопанско значение. Дълги години езерото се свързваше придимно с мъртвата риба, резултат от нелегални пробиви на нефтопроводи или изхвърлени в него отпадни води на промишлените предприятия.
Нов живот
Днес езерото не е толкова замърсено, показват проучванията на еколозите. А някои от промишлените дейности дори са ползотворни за биоразнообразието в него. Като добивът на пясък, който издълбава езерото и помага за развитието на по-голямо количество и повече видове риба.
Западната му част, където се вливат реките Айтоска, Съндър дере и Чукарска, преди десет години бе обявена за защитена местност. Там отново намериха убежище стотици видове птици, риби и безгръбначни животни, голяма част от които световно застрашени.
Така например, Вая е единственото място у нас, където зимува изключително рядко срещаната тръноопашата потапница. Наречена е така заради опашката й, която стърчи нагоре като трън.             
Езерото започва отново да "диша" пълноценно след като каналът, който го свързва с морето, бе изчистен и удълбан. Повече от 30 години той стоеше затлачен с купища боклуци, гуми и строителни отпадъци. След мащабна акция, организирана от активистите на БДЗП, от миналата година свободният достъп на стотици тонове морска риба към езерото отново е осигурен. А с това и богатия улов на местните рибари.
Сега остава общината да спази обещанието си и да постави контейнери за отпадъци и обозначителни табели край канала. Така безконтролното изхвърляне на боклуци в езерото окончателно ще спре, надяват се природозащитниците.   
Бракониери
и пеликани
Ако проблемът със замърсяването на езерото е отчасти решен, то този с бракониерския улов на риба все още стои на дневен ред. "Ромите в бургаския квартал Горно Езерово масово се препитават от Вая - ловят незаконно риба в огромни количества, а после я продават по улиците на безценица", ядосва се Димо Димчев.
И за обикновения минувач е видно, че десетки лодки всекидневно ловят риба в езерото, а лицензираните са само седем, допълва екологът. Много често Димо и колегите му се натъкват на пуснати мрежи в самата защитена местност, в които нерядко се оплитат и птици. Въпреки сигналите до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която трябва да следи за бракониери, резултат няма, жалват се те.
Бракониерите пречат да се осъществи и мечтата на десетки орнитолози и любители на птиците.  
В миналото единственото място за гнездене на пеликаните в България е било Мандренското езеро. След превръщането му в язовир и повишаване нивото на водите му, удобните места за гнездене изчезват, а с тях и атрактивните птици. Сега розовите пеликани се спират във Вая, но само за кратка почивка по време на миграция, а за размножаване предпочитат делтата на река Дунав.
За да привлекат за по-дълго пеликаните във Вая, преди няколко години доброволци построиха в езерото изкуствени дървени острови за гнездене на птиците. Както и малка къщичка наблизо, откъдето те могат да бъдат наблюдавани, без да бъдат притеснявани.
На разположение на любителите на пернатите е лодка за разходка "Мая". По време на деветдесетминутното пътешествие от специално изграден за целта пристан в квартал Долно Езерово до укритието за наблюдение и обратно пред ентусиастите "позират" големи ята къдроглави пеликани, корморани, чапли, патици, гмурци и рибарки.
Но не и розови пеликани. Или поне много рядко, а причината отново е до болка известна. "Интересното е, че пеликаните идват напролет, заселват се на островите, които явно им харесват, дори започват любовните си игри, но скоро ги напускат, притеснени от бракониерите", не крие Димо Димчев.    
Митове и легенди
Много са историите, свързани с Бургаското езеро.
Една от най-невероятните изглежда тази, че военен самолет, който катастрофирал над Вая през 70-те години на миналия век, още лежи във водите й. Дълбочината и голямата тиня направили изваждането на машината трудно и скъпо начинание, и така постепенно я превърнали в мит.  
Най-мечтаната обаче, би звучала така: в Бургаското езеро зимуват огромни ята къдроглави пеликани и гнездят цели колонии розови пеликани. Атрактивните птици могат да бъдат наблюдавани съвсем спокойно и от улиците на града.
И тъй като пеликаните се срещат само на Балканския полуостров, те са невероятна атракция за чужденците. Също, каквато са за нас папагалите какаду, или птиците ему, например.
Не е невъзможно, нали?

 


Bookmark and Share
1744 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 27.10.2020 часа
    
 
Абонамент
:

:

  Useful information
 
·  Оферти. Групово пазаруване

·  Bourgas Post Codes

·  Bourgas District Phone Codes

·  Burgas Pharmacy

·  Bourgas Libraries

·  Burgas Hospitals

·  Doctors in Bourgas

·  Spot in Burgas

·  Notary, Lawyers, Advocates

·  Лицензирани одитори в Бургас и региона

·  Kindergardens

·  Internet providers

·  Burgas Media

·  Real Estate in Burgas

·  Education, schools

·  Useful phone numbers

·  Sport

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Tourism
 
·  Почивки и хотели

·  Travel Associations

·  Free trip submission

·  Free Hotel Submission

·  Малки туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  Bulgaria

·  Bulgaria

·  Hotels

·  Spa Hotels and procedures

·  Travel agencies

  Organisations and institutions
 
·  Rotary Club Bourgas

·  Занаятчийска камара

·  Greener Bourgas

·  Ecology, NGO

·  NGO and professional

·  Regional medical union

·  Фармацевтична колегия


  Internet Services
 
  ·  namerih dot com

  ·  State Newspaper

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Bourgas Airport

  ·  Bourgas Port

  ·  E-mail to SMS

  ·  Water Supply Bourgas Inc

  ·  Bourgas.Net


  We recommend
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Psychology
» Web design development projects   
· namerih.com Add URL · e-Finger.Net free Adds
» Real estate   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Hotels   
· HotelsBG.net · Bourgas · Ahtopol Hotel Eskada · Хотел Степ · Atagen Business Hotel · Discount holidays
» Bourgas companies   
· Geronimo · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · · Ritoni Sport, fitness equipment · Auditors · Матраци · Спално бельо
»   
·


  
 
«      октомври 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
40
28
29
30
01
02
03
04
41
05
06
07
08
09
10
11
42
12
13
14
15
16
17
18
43
19
20
21
22
23
24
25
44
26
27
28
29
30
31
1
45
2
3
4
5
6
7
8

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
:

:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2007 Copyright Bourgas.Org     Privacy Policy     Advertise with Bourgas.org     Contacts     Burgas     Varna     Web development

curved-stepdown