Как Бургас щеше да се казва Ленин  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Как Бургас щеше да се казва Ленин

Общинските съветници харесвали публичните домове, но не „цепели басма“ на едрия бизнес
Може да ви звучи смешно, пресилено или направо абсурдно, но преди малко повече от половин век, в разцвета на социалистическа България, е имало съвсем сериозно предложение Бургас да бъде прекръстен на Ленин. Името на „вожда на Великата октомврийска революция” до такава степен вдъхновило висш партиен функционер, че той се заловил с пламенна жар да реализира идеята си. Още повече, че според него, настоящото име на града не било свързано с историята, нито имало данни, които да разкриват особено важната му роля в миналото.

За гениалното хрумване разказва дългогодишният главен архитект на Бургас Деви Симеонов в книгата си „Бургас – поглед отвътре”.

За по-голяма достоверност Симеонов се позовава на архивите.

„През 1950 г. председателят на Общинския съвет Неделчо Талев докладва, че градският комитет на БКП, окръжният комитет на БКП и градският комитет на ОФ (Отечествен фронт) са направили предложение за преименуването на Бургас на Ленин. Талев обяснява, че „смяната на името е обсъждана нашироко от низши политически и масови организации, че са постъпили предложения от партийните ръководства и профорганизациите на предприятията на територията на Съвета. От тях се вижда, че този въпрос е навлязъл в решителна фаза, че преименуването на Бургас на името на Ленин е желание на широките трудови маси в града.”

Общинският чиновник твърди, че „няма да се намери нито един честен и здравомислещ гражданин, който да се противопостави на решението да се свърже името на града с името на най-великия човек на нашата епоха, знамето на всички потиснати и онеправдани хора.”

След като обсъжда предложението, Градският народен съвет решава да запознае официално с него Президиума на Народното събрание, пише още в книгата си Деви Симеонов.

Какво е станало после не е ясно, но е факт, че историята на Бургас не помни градът да се е сдобил с подобно име.

Твърде вероятно е „блестящата идея” на управниците ни да е била породена от постоянната борба за надмощие с Варна, тогава временно прекръстена на град Сталин. 

Идеолозите на Октомврийската революция все пак достойно са били увековечени и в Бургас. Пак през 1950 г. общината решава улица „Богориди” да бъде преименувана на ул. „Сталин” в чест на 70-годишнината на Йосиф Иларионович. С това име емблематичната бургаска улица се „кичи” само няколко години, тъй като след смъртта на Сталин името й е променено на... „Ленин”.

„Да” на публичните домове

Съвсем присърце преди повече от век общинските служители са решавали проблемите, свързани с публичните домове в града.

Още през 1896 г. Общинското управление е натоварено със задачата да проучи въпроса къде да бъдат построени публични домове и при какви условия. Решението за това е в резултат от постъпило в общината официално искане за построяването на такъв дом. Помощниците на кмета са непреклонни, че подобни заведения трябва да се строят извън града.

През следващите няколко години от морални съображения местоположението им нееднократно е променяно - от северозападната част на града покрай Ваякьойското шосе в югозападната част извън Бургас на ул. „Скотобойна”, която е „уединена от другите улици и най-подходяща за тази цел.” През 1905 г. общината отдава под наем за публични домове две градски здания, които се намират на ул. „Фердинандова”, но само за срок от две години. 

Не е известно точно колко на брой са били публичните домове в Бургас, но архивите свидетелстват, че те са пълнели подобаващо общинската хазна. В края на XIX-и век „от всяко заведение е събирана месечна такса от 200 лв, а от всяка книжка на проститутка по 10 лв”.

Въпреки че легализира публичните домове, общината не задоволява искането на собствениците им да продават алкохол в заведенията си. Съветниците отказват с мотива, че „продажбата на питиета би предизвикала скандали, безпорядък и обезпокояване на жителите на града”. 

Любопитна е историята с един от най-прочутите съдържатели на публични домове в началото на миналия век в Бургас – Александър Йорданов, по-известен като Алекси Пезевенкина. Двамата със съпругата му били хора с внушителни фигури и за да се придвижват из града си поръчали много красив и удобен файтон от Виена. Него управата избрала да предостави на княз Фердинанд при посещението му в Бургас. Конете обаче по навик отвели височайшата особа право в публичния дом, където жриците на любовта възторжено и подобаващо я приветствали.          

Полицията и морала на гражданите

В края на XIX-и век общинската полиция следяла изкъсо за спазването на морала и благоприличието. Дали поради липсата на по-сериозни престъпления тогава или заради високия й авторитет, голяма част от функциите й изглеждат меко казано нетипични за днешно време. Полицаите, например, кръстосвали улиците, за да следят за нарушения и да налагат глоби на гражданите, в случай, че те „безпричинно вдигат глъчка или играят лотарии”. С цел запазване интересите на населението полицейските служители глобявали кухните и заведенията, които употребявали некалайдисани съдове.

Други задължения на властите били да се грижат за запазване и поддържане в добро състояние на общинските имоти, а заедно с тях и на пътищата, улиците, мостовете, на градините и чешмите в града. Полицаите съблюдавали дали метенето, чистенето и осветлението се поддържат в изправност. Те съобщавали за грозящи от падане или самосрутване постройки, а по заповед на кмета трябвало да отстраняват или убиват опасните и похотливи животни, които се скитат по улиците.

Полицейските служители били натоварени още с отговорността да следят дали кафенетата, кръчмите, хановете, хотелите, гостилниците и публичните домове са отворени само в определени часове и дали няма такива без разрешително; да съобщават за заведения, които са вредни за здравето, опасни за общественото спокойствие и нравствеността и да проверяват дали театралните групи, певците и свирачите по улиците, показвачите на любопитни предмети, както и просяците имат разрешения.

Твърда ръка

Архивите са запазили и редица поучителни казуси, показателни за действията на някогашните общински власти, за които можем да научим от книгата на арх. Симеонов.

През 1894 г., например, е сключена допълнителна конвенция между правителството и предприемачите на бургаското пристанище, утвърдена от Народното събрание. В нея е записано, че материалите, които се вадят между морето и блатото и с които се насипва мястото зад кейовете, ще се използват от предприемача и кметството няма право на тях.

Съветниците обаче се обявяват твърдо против това решение. Те са категорични, че „мястото между морето и блатото не е земя, а кариера от пясък, която е на общината и с общински имот не може да разполага друг освен Общинския съвет”. Съветниците решават, че дори и да има споразумение между правителството и предприемача, то не важи за общината, понеже не е сключено с нея и постановява предприемачите на пристанището да платят на общинската каса такса за извадения от тях пясък. В противен случай заплашват да ги дадат под съд.

През 1911 г. братя хаджи Петрови искат да изградят постройка към мелницата си в Бургас. Въпреки влиянието, с което са се ползвали предприемачите, съветниците са непреклонни.

Те решават, че мелницата е построена близо до центъра на града и при случаен пожар или експлозия може да застраши сериозно намиращите се наоколо жилища и други здания. Освен това, предприятието причинява големи нечистотии и пълни атмосферата със сажди и задушливи газове, от които целият квартал не може да си простира дрехите, отчитат още съветниците.

Те не пропускат и факта, че дворът на мелницата е пълен с пристройки, а за товарене и разтоварване се използва общинското празно място и площада пред нея, което пречи на движението на граждани, файтони и каруци. Взимат под внимание, че парната мелница принадлежи към първа категория индустриални заведения, а е застроена почти в центъра на града, в противоречие с чл. 47 от Закона за благоустрояване на населените места (но на удобно място за пренасяне на стоката до пристанището и до гарата), както и че исканите пететажни пристройки са почти построени без разрешение и спазване на законите.

Властите решават строежът да бъде спрян, а изработеното да се събори и почисти за сметка на собствениците.

Случаи като тези съвсем не са били прецедент за общинските власти през миналия век. По-интересното е, че макар и да са управлявали с твърда ръка, те са се допитвали до народа преди всяко по-важно решение. Независимо дали се е касаело за изграждането на инсталация за еленергия на пристанището, за осветлението на града, за поставяне на калдаръм по улиците или за друго нововъведение, референдумите са били честа практика.

Но и хората не са пропускали да се възползват от възможността  да си кажат мнението.

Забележка: Подробности за това - в книгата на арх. Деви Симеонов „Бургас - поглед от вътре”, Издателска къща „Знаци”-Бургас.

*Авторът е редактор на книгата


Автор: От Лора Стаматис*

http://factor-bs.com/news-3426.html15.03.2009 12:54
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3257 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургаските кукери почват да гонят зимата
Кукери шетат из Бургаско Бургаските кукери почват да гонят зимата. Две групи ще представят тази българска ...
текст на новината
Недомислие - така си обяснявам тази нелепост с преместването на арката на Св.Николай
Моята идея беше да се създаде втора по-голяма арк и да се монтира пред входа на Морската градина, а не да ...
текст на новината
Изложба с архиви по случай годишнината от освобождението на Бургас от турско робство
Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. ...
текст на новината
Програма за честване на 133 години от Освобождението на Бургас
* 4 февруари – петък 16.00 часа РБ „П. К. Яворов”, зала ул. „Булаир” 10 Изложба, посветена на Освобождението ...
текст на новината
Община Бургас усилено се е заела с украсата на бургаските улици и площади в центъра и кварталите
Все повече са и бургазлиите, които сами декорират своите блокове и работни места, така че да носят ...
текст на новината
Подробна програма, посветена на празника на Бургас – Никулден
6 ДЕКЕМВРИ 2010 НИКУЛДЕН - ПРАЗНИК НА ГРАД БУРГАС 1 декември /сряда/, 18.00 ч. Зала Куклен театър Представяне на ...
текст на новината
Ден на народните будители
В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават ...
текст на новината
Програма за отбелязване на 22 септември - Ден на Независимостта на България - в Бургас
Начало: 10.30 ч. Място: Площад „Атанас Сиреков” - пред сградата на Община Бургас - Изпълнение на „Химн на ...
текст на новината
пресконференция по повод откриването на Първи фестивал "Дни на арменските традиции и култура"
Сдружение "Единни арменци" кани на пресконференция по повод откриването на Първи фестивал "Дни на арменските ...
текст на новината
Бургазлии ще посрещнат с концерт Възкресение Христово
За пръв път тази година бургазлии ще посрещнат с концерт на площада най-големия и светъл християнски празник ...
текст на новината
5 000 лампички и 2 000 метра гирлянд ще красят централното коледно дърво в Бургас
Днес  приключи монтирането на централното  коледно дърво, разположено на площад „Тройката” в града. ...
текст на новината
Кипи трескава подготовка за Никулден в Бургас
 Подготовката за Никулден е в разгара си. Празникът наближава, а с него напредват и темповете на ...
текст на новината
Бургас посреща частица от Светия кръст
  Частица от Светия кръст Господен ще пристигне на 6 декември /неделя/ в Бургас за празника на града – ...
текст на новината
2 200 порции рибена чорба за Никулден в Бургас
  2 200 порции рибена чорба е подготвила Община Бургас като подарък за жителите и гостите на града по повод ...
текст на новината
Нептун посети Бургас по случай Деня на Черно море
Нептун и военачалникът на рибята му армия /актьорите Валери Еличов и Пламен Каров/ накараха бургаските ...
текст на новината
Бургас ще отбележи Деня на Черно море с поредица от събития
Бургас  ще отбележи тазгодишния международен ден на Черно море /31 октомври/ с тридневна поредица от ...
текст на новината
Празникът на „добрата майка” събра жители и гости в Българово
Тази  неделя /11 октомври/ в град Българово се събраха десетки жители и гости, за да почетат традиционния ...
текст на новината
Световен ден на първата помощ – 12-ти септември 2009 година
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ  НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ – „ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ХУМАННОСТ” Целта на ...
текст на новината
Бургас ще отбележи 124 години от Съединението на България с венци и цветя
  С венци и цветя в Бургас ще бъде отбелязана 124 – годишнината от Съединението на Княжество България с ...
текст на новината
Пресконференци Spirit of Burgas
На 12 август, сряда от 15.00 часа на обособената територия на фестивала „Spirit Of Burgas” ще се проведе ...
текст на новината
1 | 2 | 3 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 17.10.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      октомври 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
39
27
28
29
30
01
02
03
40
04
05
06
07
08
09
10
41
11
12
13
14
15
16
17
42
18
19
20
21
22
23
24
43
25
26
27
28
29
30
31
44
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown