Главната става ларго* като в Русе и Пловдив  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Главната става ларго* като в Русе и Пловдив

Докато махат асфалта по „Александровска” и слагат пейки, плочки и дървета, започна сеч по тесните улици в центъра


На снимката: Така е изглеждала „Александровска” в периода 1900 -1914 година

Главната  бургаска улица “Александровска”  ще бъде обновена по модела на Русе и Пловдив. Също като ларгото в Града под тепетата  и като  в крайдунавския град, където главната им също се казва „Алекандровска”, асфалтът  ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени  плочки. Улицата отново ще си бъде пешеходна, ще има градинки, фонтани и пейки за почивнка. Това предвижда новият проект на общината за обновление на  централната част на града. За него Комисията по общинска собственост гласува половин милион лева.
„В момента имаме само идейна разработка, поискахме половин милион за технически проект, който трябва да е готов през следващата година”, заяви зам.-кметът по строителство на община Бургас  Костадин Марков.
“Александровска” ще завършва с подлез за пешеходците пред  сградата на БСУ.
В момента централната бургаска улица е покрита с  асфалт, по тротоарите встрани има липи, които съперничат на старозагорските. След като реши  да слага дървета и градинки в центъра на града, местната власт заяви, че ще премахне тези по “Демокрация” в отсечката между  “Златна котва” и  Чадъра пред сградата на Турското консулство,  както и по “Цар Симеон”,  за да освободи места за паркиране. Ще сложим отново растителност между паркоместата, обещаха от сградата с колоните. Дърветата били стари, а клоните им повдигали тротоарни плочи и влизали в мазетата на бургазлии, които живеели в съседство.
Вече започна изрязването на 25 дървета по протежение на бул. „Стефан Стамболов”, в участъка от ул. „Цар Самуил” до ул. „Левски”. Комисия от специалисти по озеленяване и ландшафтни архитекти е взела решение за премахване на  старите дървесни единици.
Освободеното пространство ще бъде реконструирано и благоустроено. Проектът предвижда и изграждане на паркоместа. На мястото ще бъдат оформени нови цветарници, в които ще се засади подходяща дълготрайна декоративна растителност.
Новите дървета, които ще растат по „Стефан Стамболов”, ще бъдат с плитка коренова система, която не уврежда пътната настилка.
20 000 лева са заложени в капиталовата програма на общината и за проект за нова градинка срещу Транспортна болница, която се превърна в сборище на малолетни ромски проститутки и наркомани.
Нова визия ще има и площад „Тройката”, като пред търговски център „Триа” е предвиден поредният подземен паркинг. Площадното пространство над него ще е с фонтани, градинки, водоскоци.
“Уплашен съм с тези подземни паркинги, в момента имаме един и той стои с 60 празни места. Сега ще отворим и други. Притеснява ме манталитетът на хората, паркираме колите си една върху друга , а в същото време местата в паркингите са празни”, допълни още Марков. Още като общински лидер на СДС той бе привърженик на идеята грозната клоака на „Тройката”, която е образувал ГУМ-ът, да бъде премахната и там да се направи паркинг,- над него парк. Паметникът Альоша обаче няма да пострада от реконструкцията на площадното пространство.
В дългосрочната стратегия на общината се предвижда изграждането  на над десет големи подземни паркинга. Вече е започнала процедурата за такива паркинги пред „Краставицата” в жк „Лазур” и до бл. 47 в „Зорница”.
Подготвя се документацията и се прави предварително проучване за подземни паркинг и в двора на училище „Иван Вазов” и още няколко възможни терена.
В „Лазур” срещу Флората се обмисля построяването на многоетажен, но надземен паркинг, заяви главният архитект Веселина Илиева.
През 2011 година  Бургас трябва да разполага с 1000 подземни паркоместа.
Твърде скъпа инвестиция се оказват подземните съоръжения. 10 млн. евро ще струват само укрепителните дейности за подземния паркинг на площад “Кирил и Методий”, към това се добавят и 10  млн. евро за самите строителни дейности. Все още инвеститорът “Глобал Техноладжи къмпани” има само строителни разрешения за преместване на БТК и елинсталации под площада, но няма представени технически и инвестиционни проекти, заради което не е издадено строително разрешение за самия обект, казва главният архитект Веселина Илиева.  До края на октомври в общината са очаквали да постъпи проект за укрепителните дейности, а самите строително-монтажни дейности да започнат от януари 2009.
Четири милиона лева са разчетите за подземното съоръжение пред „Краставицата”, като в тази сума влизат и благоустройствените мероприятия. Паркингът  пред блок 47 в „Зорница” ще излезе на инвеститора 2 800 000 лева.
Според арх. Константин Коцев - зам.-председател на Съюза на архитектите в Бургас, подземните паркинги крият много неизвестни, защото са скъпа инвестиция и трябва да се изчисли след колко време ще се изплати едно паркомясто. “Ако инвестицията излиза 300 лева на едно място, тя няма смисъл”, каза още арх. Коцев. Според него трябва да се търсят варианти за надземни паркинги или смесен тип.
-------------------
*ларго – Думата е от английски произход, ларго е град в щата Флорида, означава широко пространство за разходка в голям град


--------------------------------------------------------------------------------
Само не палми и китки

Дърветата може и да са стари, болни и да заслужават премахване. Във войната с автомобилите зелената система обаче  падна първа. Вярно, Бургас страда от липса на паркоместа, задъхва се от трафика, който се чуди къде да си намери място в  тесните  и неоразмерени като за голям мегаполис улици. Бургас  е  тесен град и не прилича на  Стара Загора или Варна с големи и просторни булеварди. Остава ни надеждата, че  ландшафтните архитекти добре  са преценили какъв точно вид дървета са необходими, за да израснат бързо и да поемат отровните газове  от колите, на които дърветата освобождават место по централните улици. Дано не черпим варненски опит и да поставим 500 палми, теменужки или друг вид китки. Беглите познания на всеки петокласник по ботаника  показват, че дърветата освен красота и сянка имат и други функции, а палмите, както и останалите букетчета и храсти не ги изпълняват.
Може би идва време, в което да се молим  някой пореден Баща на града да не се сети някой ден, че може да  се изкастрят и  дървесните видове в  Морската градина , за да се освободи там място за паркиране или да се направи  подземен паркинг.
Иначе с Русе  вече  ще се конкурираме както по брой молове/търговски сгради/, така и с красива централна улица.

 


Автор: Силвия ШАТЪРОВА21.10.2008 07:43
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4115 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургаските кукери почват да гонят зимата
Кукери шетат из Бургаско Бургаските кукери почват да гонят зимата. Две групи ще представят тази българска ...
текст на новината
Недомислие - така си обяснявам тази нелепост с преместването на арката на Св.Николай
Моята идея беше да се създаде втора по-голяма арк и да се монтира пред входа на Морската градина, а не да ...
текст на новината
Изложба с архиви по случай годишнината от освобождението на Бургас от турско робство
Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. ...
текст на новината
Програма за честване на 133 години от Освобождението на Бургас
* 4 февруари – петък 16.00 часа РБ „П. К. Яворов”, зала ул. „Булаир” 10 Изложба, посветена на Освобождението ...
текст на новината
Община Бургас усилено се е заела с украсата на бургаските улици и площади в центъра и кварталите
Все повече са и бургазлиите, които сами декорират своите блокове и работни места, така че да носят ...
текст на новината
Подробна програма, посветена на празника на Бургас – Никулден
6 ДЕКЕМВРИ 2010 НИКУЛДЕН - ПРАЗНИК НА ГРАД БУРГАС 1 декември /сряда/, 18.00 ч. Зала Куклен театър Представяне на ...
текст на новината
Ден на народните будители
В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават ...
текст на новината
Програма за отбелязване на 22 септември - Ден на Независимостта на България - в Бургас
Начало: 10.30 ч. Място: Площад „Атанас Сиреков” - пред сградата на Община Бургас - Изпълнение на „Химн на ...
текст на новината
пресконференция по повод откриването на Първи фестивал "Дни на арменските традиции и култура"
Сдружение "Единни арменци" кани на пресконференция по повод откриването на Първи фестивал "Дни на арменските ...
текст на новината
Бургазлии ще посрещнат с концерт Възкресение Христово
За пръв път тази година бургазлии ще посрещнат с концерт на площада най-големия и светъл християнски празник ...
текст на новината
5 000 лампички и 2 000 метра гирлянд ще красят централното коледно дърво в Бургас
Днес  приключи монтирането на централното  коледно дърво, разположено на площад „Тройката” в града. ...
текст на новината
Кипи трескава подготовка за Никулден в Бургас
 Подготовката за Никулден е в разгара си. Празникът наближава, а с него напредват и темповете на ...
текст на новината
Бургас посреща частица от Светия кръст
  Частица от Светия кръст Господен ще пристигне на 6 декември /неделя/ в Бургас за празника на града – ...
текст на новината
2 200 порции рибена чорба за Никулден в Бургас
  2 200 порции рибена чорба е подготвила Община Бургас като подарък за жителите и гостите на града по повод ...
текст на новината
Нептун посети Бургас по случай Деня на Черно море
Нептун и военачалникът на рибята му армия /актьорите Валери Еличов и Пламен Каров/ накараха бургаските ...
текст на новината
Бургас ще отбележи Деня на Черно море с поредица от събития
Бургас  ще отбележи тазгодишния международен ден на Черно море /31 октомври/ с тридневна поредица от ...
текст на новината
Празникът на „добрата майка” събра жители и гости в Българово
Тази  неделя /11 октомври/ в град Българово се събраха десетки жители и гости, за да почетат традиционния ...
текст на новината
Световен ден на първата помощ – 12-ти септември 2009 година
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ  НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ – „ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ХУМАННОСТ” Целта на ...
текст на новината
Бургас ще отбележи 124 години от Съединението на България с венци и цветя
  С венци и цветя в Бургас ще бъде отбелязана 124 – годишнината от Съединението на Княжество България с ...
текст на новината
Пресконференци Spirit of Burgas
На 12 август, сряда от 15.00 часа на обособената територия на фестивала „Spirit Of Burgas” ще се проведе ...
текст на новината
1 | 2 | 3 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 07.10.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      октомври 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
39
26
27
28
29
30
01
02
40
03
04
05
06
07
08
09
41
10
11
12
13
14
15
16
42
17
18
19
20
21
22
23
43
24
25
26
27
28
29
30
44
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown