Общинарите: Сградите извън каналите на Ченгенето нямат шанс - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Общинарите: Сградите извън каналите на Ченгенето нямат шанс

Невъзможно е да бъдат узаконени, първото условие е да има ПУП и променено предназначение на земята, казва гл. архитект на Бургас Веселина ИЛИЕВА:

- Арх. Илиева, утре на сесия ще се гледа новия Подробен устройствен план за рибарското селище, кои територи обхваща той?

- Два имота, единият е малък в южната част, който е имал частично застроително решение. Там с решение на Изпълкома  преди много години са устроени 14 рибари. Те  даже са имали разрешение за строеж да си изградят сградите.  Впоследствие решенията са отменени, защото за този имот няма процедура по промяна предназначението на земята и тя е държавен горски фонд. След което къщите  им остават незаконни и към сегашния момент. Другият имот, за който върви процедура, е на самите канали. Това е  големият имот, който през 1998 година е предвиден в Териториално- устройствен план и сега  е в ОУП-а на града  за рибарско селище.

- Т.е. там, в подробния план, влиза територията около каналите?

- Да, защото на това място навремето са  били изместени от Бургас рибарите. Те са устроени и каналите са направени допълнително с такава цел, да се  намери място за рибарите.  Това са били  местата, раздавани за риболовна дейност.  Това беше основанието през 1995-1996 година, когато стартира процедурата по промяна на предназначението на горския фонд Регионалната дирекция по горите да даде съгласие за промяна на предназначението с изричното условие, че това се прави, за да се  устрои рибарско селище, но  разработката да обхване  само тези два имота,  без да излиза извън тях и да не се узаконяват незаконни сгради. След това Агенция по горите даде съгласие и ние тръгнахме по тази процедура, която е трудна, бавна и  тежка, защото сме място по НАТУРА-2000. Имаме вече всички оценки, съгласия и сме вече сме в края на процедурата. Само тази територия обаче ще придобие статут на селищно образувание- рибарско селище.

- Това в момента каква територия е ?

- Държавен горски фонд е, докато държавата не ни го предостави по някакъв начин. Не е ясно по какъв начин ще стане това- замяна или  срещу заплащане, или безвъзмедно. Правим опити да го получим безвъзмездно с мотива, че това място е социална нужда-да се устроят рибарите. Но дотогава теренът е държавна собственост, може и да не ни го дадат, но може и да кажат: „Чудесно, че ни направихте ПУП, но държавата ще го реализира“. Това е възможно и ние се борим да станем собственик на тази територия, тя да придобие статут на организирана територия за рибарско селище и да можем вече да предприемем стъпки за отдаване на тези терени  за риболовни дейности.

- Колко е общата територия, предмет на разработката?

- Единият имот е 5,319 дка, другият  78 дка. Общата площ в обхвата на разработката е 84 дка.

- Къде ще бъде изграден допълнителният канал?

- Той ще бъде южно от сегашните канали.

- Как ще се раздават местата там?

- Това не е работа на ПУП-а. Той трябва да даде предвиждания, статут на територията и начин на застрояване, параметри, оттам нататък -как ще се дават с право за ползване за години, дали ще се дава с отстъпено право на строеж при някакви условия решава Общинският съвет. За мен обаче не е вариант продажбата на земята, защото ставаш собственик и се разпореждаш по друг начин, а би следвало общината  да си държи собствеността, за да управлява процеса.

- Територията, където в момента се събарят незаконните сгради, влиза ли в бъдещия  ПУП?

- Незаконно строителство има и на каналите. ДНСК си върви по схема, те заявиха, че за всичко, за което има заповеди, ще бъде премахнато. Така или иначе статутът на каналите ще бъде друг. А онези извън  имота около каналите-нямат шанс да придобият никакъв статут, защото имаме разрешението от Агенцията по горите конкретно само за двата имота.  Дали се  инициира  процедура за промяна на държавен горски фонд, или частен собственик, или като община е все едно. Общината се явява лице, което иска да защити социален проблем, защото рибарите не могат сами да си позволят да направят ПУП,  нито да направят всичките съгласувки, затова общината се е нагърбила, защото тя е била тази, която навремето ги е преместила от едно място на друго. Все пак тя има ангажимент към тези хора, но само за имотите, за които е започнала тази процедура. Няма как да се променя предназначение на горски  фонд, за да узаконявят незаконни постройки.

- А сградите в местността Параклиса ще се събарят ли?

- Да, всички, които са потвърдени от съда.

- Все пак те са можели в един етап да получат някакъв статут?

- Според мен не, никога не са можели да бъдат узаконени, защото първото условие е да има подробен план и променено предназначение на земята. Такова е нямало, даже е нямало съгласие за стартиране на процедура до 90-те години. Тогава със съгласието на РУГ и Агенцията по горите само за имотите, които са за рибарско селище, е предвидена промяна на предназначение с цел узаконяване. Ние можем да предвижим само подробния план за тази зона, която така или иначе е започнала, имала е всички съгласувки, сега следва да се приключи процедурата по промяна предназначенето и да дадем оттам нататък възможност Общинският съвет да си взема решение по какъв ред и начин ще ги отдава.

- Според  ПУП-а до каква квадратура ще са позволени постройките?

- Това, което проектантите са заложили, е между 30 и 35 квадрата, като площ на единица, имайки предвид, че в тази квадратура може да се побере един хангар за лодка и на горно ниво -едно помещение за почивка -да може да си държи инвентар и да  се преспи.

- Това означава ли, че сегашните постройки  около каналите трябва да бъдат премахнати, когато започне да се изгражда новото съоръжение?

- Първо те нямат статут на постройки, масивните са незаконни и са с открити производства по премахване.  Останалите са преместваеми по Чл. 56, те се премахват и се гради постройка, каквато се позволява с проект, с инфраструктура, с всичко. Целта е да направим улици, канализация, водоснабдяване и да обитават тази територия в нормални условия. Те са стихийно поставени в момента, даже някъде не може да минеш.

- Докато се изгражда инфраструктурата, къде ще отидат рибарите?

- Рибарското селища никога няма да има статут на населено място. Селищното образувание е за определен вид дейност и се води за временно обитаване – в сезоните за риболуване се обитава. Най-вероятно може би ще се тръгне да се изгражда инфраструктурата. Първо, може би ще се изгради новият канал, където да се устроят временно, това е въпрос на друга схема, която ще бъде одобрена, след като влезе ПУП-а и имаме собствеността. Дотогава всичко е пожелателно.

- А собствеността на земята ?

- Първо, трябва да имаме влязъл в сила ПУП и тогава да тръгваме към министерството да настояваме за варианти за предоставяне, ние докато нямаме ПУП, нищо не можем да искаме. Само си водим разговори. Идеята е тези 84 декара да станат общинска собственост. Какво ще ни дадат и какво решение ще вземе Министерски съвет  е въпрос на друго ниво, където кметът и народните представители ще лобират в интерес на общината. Какво ще реши държавата е друг въпрос. Като се приеме ПУП-а, ще приключим с първата стъпка, която е задължително условие да продължим нататък. Вече сме на края на процеса, за да влезем в следващата процедура, която е по Закона за горите и не е лека. Може да поискат замяна с общински гори, могат да искат пари, защото оценките на земите от горски фонд са доста високи.

- След съборените постройки кой разчиства ?

- Общината, наш ангажимент е да съберем отпадъците. Сега правим процедура за избор на изпълнител на почистването.

Автор: Силвия ШАТЪРОВА

http://www.factor-bs.com/news-17537.html


17.11.2010 19:08
Ключови думи: Бургас, устройствен план, рибарско селище, Ченгене
Bookmark and Share Subscribe
2597 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 07.12.2019 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      декември 2019      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
48
25
26
27
28
29
30
01
49
02
03
04
05
06
07
08
50
09
10
11
12
13
14
15
51
16
17
18
19
20
21
22
52
23
24
25
26
27
28
29
01
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown