Стартира Национална Антиспин кампани - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Стартира Национална Антиспин кампани

Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ЧАС!"

Всяка година Министерството на здравеопазването, Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН инициират реализирането на Национална АНТИСПИН кампания. Тази година кампанията е насочена към младите хора и широката общественост и има за цел да подобри тяхната информираност относно развитието на епидемията и да повиши чувствителността им по отношение на проблема.

Косвените цели на кампанията са:
- Да бъдат стимулирани младите хора да се предпазват от инфектиране като използват презервативи.
- Да проверят своя ХИВ-статус.

Епидемията от СПИН е една от водещите причини за смърт в световен мащаб, и за която до сега не е намерено лечение.

Милиони са хората по света инфектирани с ХИВ. Над 33000000 души в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди 1 се инфектира, на всеки 16 секунди 1 умира. По заболеваемост от СПИН на първо място са Централна и Източна Африка, следвани от Източна Европа и Азия. Най-бързото разпространение на СПИН в историята от 2002г. насам преживява Източна Европа.

За България броят на официално регистрираните в МЗ ХИВ-серопозитивни лица към 15.07.2008г. е 878, от които 63 лица са новооткрити от началото на тази година. За същият период през 2007г. са били регистрирани 48 серопозитивни. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ позитивни лица сред младите хора: 30% от новооткритите са лица от 18 до 25г., до 50% от новооткритите са лица употребяващи интравенозни наркотици.

Дирекция “ООЗ” при РИОКОЗ–Бургас работи по Национална програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и по-конкретно по Компонент 7 на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в и извън училищата”.

Целта на тази програма е да повиши информираността на младите хора за начините за предпазване от ХИВ и да способства за изграждане у тях на отговорно поведение.

Проведеното от Дирекция “ООЗ” при РИОКОЗ гр. Бургас през първи учебен срок на учебната 2008/2009г. поредно анкетно проучване за ниво на здравни знания, свързани с ХИВ/ СПИН и ППИ, обхвана общо 300 ученици от 8-ми клас -109 жени и 191 мъже на 5 Бургаски училища : ПГМЕ, ПГЕЕ „Константин Фотинов”, ПГТ ”Асен Златаров”, ПГСАГ ”Кольо Фичето”,СОУ ”Иван Вазов”.

Целта на проучването бе не само да провери знанията на младите хора, но и да им подскаже, да им даде знания за възможните рискове, свързани със сексуалното поведение. Съдържанието на въпросите имаше и за цел да насочи вниманието и мисленето им към отговорно лично поведение и не на последно място да провокира нагласи за толерантно и хуманно отношение към онези хора, които вече са станали жертви на СПИН.

Участвалите в анкетата млади хора са наясно за сериозността на поставените въпроси:
- 98% от анкетираните деца са наясно, че СПИН е смъртоносна болест.
- 98% знаят, че заразяването с ХИВ–вирусът на СПИН най-често става по полов път, но по-малка част 74,3% са информирани, че рискът от заразяване е един и същ, независимо от сексуалната ориентация (хомо, хетеро или бисексуална) 18,7% не знаят, а 7% не смятат така.
- 94% от младите хора знаят, че ХИВ се съдържа и пренася чрез телесните течности – кръв, сперма, вагинален секрет, майчино мляко, 5,3% не знаят, 0,7% не смятат така.
- 74% от учениците нямат знания или са с погрешни такива, че човек може да се зарази при кръводаряване, а 9% смятат, че няма риск от заразяване с вируса на СПИН при кръвопреливане.

По отношение на ситуациите, при които наистина има риск от заразяване, повечето младежи са информирани, че това е възможно:
- при секс без презерватив - 93,7%, при орален секс – 64,7%, при анален секс – 67% , при вагинален секс – 84%;
- при ползване на общи прибори за инжектиране – 79,3%;
- при татуиране – 38,3%;
- при пробиване на уши – 22,3%;
- акупунктура – 70%;
- при ползване на общи самобръсначки – 23,7%;
- ползване на обща четка за зъби – 50,7%.

Относително добра е осведомеността на учениците по отношение на ситуациите, при които липсва риск от заразяване при контакт с ХИВ-позитивен човек:
- при ръкуване или прегръдка – 98%;
- танцуване – 84%;
- общ басейн – 76,3%;
- употреба на общи прибори за хранене – 63,3%;
- ухапване от комар – 60%;

Прави впечатление, че половината от анкетираните ученици 53,4% правят разлика между вирусоносител и болен от СПИН, 31,3% са категорични, че това е едно и също състояние, а 15,3% признават, че не знаят.

77,7% знаят, че наличието на ППИ създава по-голям риск от заразяване с ХИВ. Като най-известни ППИ сред младежите се очертават: СПИН 92,6%, сифилис 72%, бактериална вагиноза 48% , генитален херпес 47,7%, хепатит В и С 40%. По-малко известни са гонорея 30%, хламидиаза 27,3%, кандидоза 23,3%, трихомониаза 17,3% и кондиломи 23,7%. Около 7% от децата не правят разлика между инфекциозни болести /варицела, вариола, морбили/ и болести предавани по полов път.

75,3% са информирани, че при някои полово предавани инфекции липсват начални симптоми, 8% са убедени, че това не е така, а на останалите 16,7% им липсва информация.

92,4% знаят, че за сега най-надеждното средство за предпазване както от нежелана бременност, така и от полово предавани инфекции, включително и СПИН е презервативът.

В изследването не се констатираха съществени различия по полов признак, но се наблюдават известни различия в знанията между учениците от различните училища.

От направеното анкетно проучване се установи, че по-голямата част от децата са добре здравно информирани, което говори за утвърждаване на един добър модел на обучение от страна на здравни специалисти, педагози, психолози. Много удачна се оказа практиката на обучение „Връстници обучават връстници”. Необходимо е за в бъдеще да продължи мултиплицирането на моделите с цел още по-добра здравна култура на подрастващите.

И тази година Дирекция „Опазване на общественото здраве” във връзка с реализиране на дейности по Превенция и контрол на СПИН, туберкулоза и ППИ продължи работата по здравно обучение в УВЗ, ДДЛРГ (дом за деца, лишени от родителски грижи), лица в неравностойно положение.

От началото на 2008г. до момента през вирусологична лаборатория при РИОКОЗ Бургас са се изследвали общо 4090 лица за ХИВ носителство, от които: 3000 лица са преминали през КАБКИС и 1090 души по подразделения на Национални програми, касаещи Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, ППИ. До момента няма новооткрити случаи. 

Дирекция ""ООЗ"" напомня, че единственият начин за установяване на Вашия ХИВ – статус, т.е. дали сте заразен или не с ХИВ, е кръвен тест. Ранната диагностика е от изключително значение за борбата с болестта. Това може да направите в КАБКИС - Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН, намиращ се в РИОКОЗ, ул. “Александровска” 120 ет. 5 кабинет № 38 тел. 056/81-62-57.

От м. юли 2006 г. освен за ХИВ вирусоносителство, в КАБКИС-4 (гр. Бургас) се предлагат още 3 допълнителни изследвания: за сифилис, хепатит В и хепатит C, както и възможност за бързо установяване на ХИВ статуса чрез 10 минутен тест. Абсолютно се спазва изискването за анонимност и дискретност, както за споделената лична информация, така и за резултатите от изследванията.

РИОКОЗ-Бургас ще се включи в общинската кампания за отбелязване на Световният ден за борба със СПИН по следният начин:
участие в бързо анонимно и безплатно изследване в мобилните кабинети от 10 до 12 ч. разположени на 3 места в гр. Бургас: БСУ пл. “Тройката” и Часовника на Община Бургас.
ще се проведе антиспин кампания и в следните градове:
2 декември гр. Айтос от 12 до 15ч.
4 декември гр. Сунгурларе от 12 до 15ч.
9 декември гр. Средец от 10 до 12ч.
 
На тези дати ще се извърши промоция на КАБКИС, ще се разпространяват здравнообразователни материали и кондоми.
Участие в кампанията ще се вземат Сдружение “Доза oбич”, Областен ромски съюз и Сдружение “Каритас”.

Нека младите хора да бъдат предупредени за всички възможни рискове, преди да е станало късно, защото в ерата на СПИН това вече е въпрос на живот и смърт!
 
Източник: Дирекция “ООЗ”, РИОКОЗ - Бургас01.12.2008 18:05
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
6367 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
Цветанов не прие оставката на Абумелих
Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов не прие оставката на шефа на медицински център „Света София“ Семир ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 22.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown