Европейският парламент ще гласува климатичния пакет - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет

Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. В тях се предлагат законодателни мерки за постигане на целите на ЕС до 2020 г. в областта на климатичните промени: намаляване с 20% на емисиите на ЕС на газове с парников ефект, увеличаване с 20% на дяла на възобновяемите енергийни източници в общата енергийна консумация, както и нарастване с 10% на дяла на биогоривата.
 
До 10 декември в резултат на усилени преговори по климатичния пакет между Парламента, Съвета и Комисията, беше постигнат компромис по три от въпросите, които ще бъдат разгледани на пленарната сесия на ЕП в Страсбург: въглеродните емисии от превозни средства (доклад Sacconi), качеството на горивата (доклад Corbey) и възобновяемите енергийни източници (доклад Turmes). Най-противоречивите въпроси, като например схемата за търговия с емисии и биогоривата, ще бъдат разгледани на започващия на 11 декември Европейски съвет в Брюксел.
 
По време на пленарната сесия в Страсбург ще бъдат обсъдени и гласувани шест доклада от климатичния пакет:
 
По въпроса за възобновяемите енергийни източници (доклад на Claude Turmes, Зелени/ЕСА, Люксембург) е постигнато споразумение със Съвета. Главната цел е до 2020 г. 20% от общата енергийна консумация на ЕС да бъде от възобновяеми енергийни източници. За да се постигне тази цел, ще бъдат въведени задължителни национални цели за всяка държава-членка, които да доведат до увеличаване на дяла на възобновяемите енергии, използвани за електричество и отопление, както и в транспортния сектор.
 
Неформалният компромис със Съвета поддържа целта за използване на поне 10% възобновяема енергия в областта на транспорта. Според споразумението преразглеждането на директивата (което беше един от последните въпроси, по които имаше разминаване) през 2014 г. няма да променя общата цел за 20% намаляване, а трябва да служи за подобряване на механизмите за сътрудничество.
 
По доклада на Guido Sacconi (ПЕС, Италия) за въглеродните емисии от превозните средства също беше постигнато споразумение със Съвета. Компромисът подкрепя предложената от Комисията цел за намаляване на емисиите на CO2 до 120 грама на километър за цялата автомобилна индустрия до 2012 г. (при сегашни нива от 160 г/км).
 
Конкретната цел, която се поставя, е за 130 грама CO2/км до 2012 г. за новите пътнически коли, което трябва да бъде постигнато чрез подобрения в автомобилните двигатели. Ще бъдат въведени и допълнителни мерки за постигането на допълнителни 10 грама намаление, за да се достигне глобалната цел от 120 г/км. Това ще се осъществи чрез други технически подобрения, като по-добри гуми или използване на биогорива. Същевременно компромисът поставя дългосрочни цели за новите коли от 95 грама CO2 за километър към 2020 г.
 
За производителите на коли ще има преходен период до 2015 г., по време на който те ще трябва постепенно да достигнат до пълното изпълнение на фиксираните цели за въглеродни емисии. Производителите, които надвишават поставените им цели за емисии, ще бъдат глобявани.
 
Третият въпрос, по който до момента е постигнат компромис със Съвета, е за качеството на горивата (доклад на Dorette Corbey, ПЕС, Нидерландия). Според него до 2020 г. постепенно трябва да се намалят (с до 10%) емисиите на парникови газове, получени по време на производствените процеси и транспорта на горивата. Задължителната цел за държавите-членки е намаление с 6% (спрямо нивата от 2010 г.) до края на 2020 г.
 
Останалите въпроси от климатичния пакет ще бъдат една от основните теми на Европейския съвет (11-12 декември) преди тяхното гласуване от депутатите в Страсбург:
 
Докладът на Avril Doyle (ЕНП-ЕД, Ирландия) разглежда схемата за търговия с емисии на парникови газове. Тя е създадена през 2005 г. и цели използването на пазарни стимули за ограничаване на емисиите на парникови газове. Държавите-членки и Европейската комисия приеха план, който определя лимит за количеството СО2, което всяка държава и отделните промишлени предприятия могат да изхвърлят във въздуха. Ако компаниите изхвърлят повече СО2, те трябва да купуват допълнителни разрешителни за това, а ако замърсяват по-малко, могат да продават неизползваните си квоти. Системата за търговия с вредни емисии има три фази. Първата бе между 2005 и 2007 г., втората ще продължи до 2012 г., а третата би трябвало да е между 2013 и 2020 г.
 
Докладът на ЕП подкрепя предложението на Комисията за намаляване на емисиите на парникови газове на повечето индустриални сектори с 21% до 2020 г. (спрямо нивата от 2005 г.) и за постепенно премахване на безплатните разрешителни за емисии, които от 2013 г. трябва да бъдат изцяло пуснати за продажба чрез търг (с изключение на енергийно интензивните сектори). Парламентът иска също така 50% от приходите (а не 20%, както е в предложението на Комисията) от търговията с емисии да отиват за екологични мерки и борба срещу климатичните промени.
 
Докладът на Satu Hassi (Зелени/ЕСА, Финландия) разглежда споделянето на усилията в областта на климатичните промени. Усилията на държавите-членки се базират на принципа на солидарността: като на базата на БВП се определя колко трябва да бъдат намалени емисиите на дадена страна и в кои сектори тя може да увеличи емисиите (оставайки в рамките на общите цели за ЕС) спрямо нивата от 2005 г. Група държави, начело с Унгария (между които България, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Словакия), оспориха взимането на 2005 г. за изходна позиция. Според тях тя облагодетелства старите членки на Съюза и не отчита намаляването на емисиите в новите членки от 1990 г. насам, които са резултат от преструктурирането на промишлеността.
 
Според доклада държавите-членки, които не са покрили националните цели за намаляване на емисиите парникови газове (от източници, които не са покрити от схемата за търговия с емисии), трябва да бъдат санкционирани и да им бъдат налагани глоби. Освен че подкрепят предложените от Комисията национални цели за намаляване на емисиите за периода 2013-2020 г. (10% за секторите, които не са включени в схемата за търговия), депутатите от Комисията по околна среда на ЕП поставят нови дългосрочни цели за след 2020 г. - над 50% към 2035 г. и от 60 до 80% намаление към 2050 г. (спрямо нивата от 1990 г.).
 
Докладът на Chris Davies (АЛДЕ, Великобритания) относно улавянето и съхранението на въглероден двуокис в геоложки обекти предлага всички големи централи за производство на енергия, построени след 2015 г. и работещи с изкопаеми горива, задължително да бъдат снабдени с новата технология за улавяне и съхранение на въглерод. Депутатите подкрепят и т.нар. клауза "Шварценегер", която предвижда специален емисионен стандарт за нови централи с капацитет над 300 мега вата.

12.12.2008 16:55
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5601 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
Цветанов не прие оставката на Абумелих
Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов не прие оставката на шефа на медицински център „Света София“ Семир ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown