Православните християнски ценности и нашето съвремие - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Православните християнски ценности и нашето съвремие

Малко Търново, Близнак
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
Християните от енорията откликват с готовност, припомнят си случки, събития, християнски православни обичаи, безценни фолклорни образци, трогнати до сълзи от вниманието, което им оказват младите проучватели. Събраната информация от всяка година служи за издаване на сборник „Жива старина – II”, в който възрастните хора откриват своите разкази, припомнени случки, споделени преживявания от баби и майки – неоценимо богатство на историческата памет в проучваната енория. Сборниците са илюстрирани с фотодокументи, снимки, рисунки, представящи оригинални образци от историята на селището и хората в него. Автентичният запис осигурява богат езиков материал и запазен местен говор, затова сборниците завършват с речник на диалектните думи и изрази и азбучен показалец. До този момент за издадени осем сборника „Жива старина – II”.
Работата на проучвателския екип, състоящ се от свещеник, историк-етнограф и педагози по тази учебна програма започна преди девет години. Досега са проучени напълно две села – село Кирово, община Средец и село Калово, община Малко Търново. Третото село, обект на събирателска дейност от 2008 година, е село Близнак – отново в община Малко Търново. Експедицията в село Кирово осигури и богата етнографска сбирка от автентични експонати, които младите проучватели предоставиха на Общински музей – гр. Средец.
Лятната теренна работа се провежда винаги по едно и също време – от 31 август до 10  септември. Тя не може да се осъществи без активната помощ от страна на общините и общинските музеи, в чийто регион се работи. Административно отношенията се уреждат чрез подписване на тригодишен договор за съвместна работа и поети взаимно задължения. Натрупаният опит показва, че особено важна фигура в този процес е кметът на селото. Неговата инициативност и авторитет са решаващи за организацията на местно ниво.
Православно-краеведската ученическа експедиция се отличава от подобен вид теренни проучвания и по това, че в състава на преподавателския екип има действащ свещеник, който води ежедневни служби, според църковния календар. Учениците навлизат във вярата, въцърковяват се, пеят и четат от богослужебните книги, обсъждат духовни въпроси. За тях светите тайнства - изповед, причастие, кръщение, маслосвет – се изпълват с ясен духовен и практически смисъл. Непринудено се запознават с църковните обреди: освещаване на нов дом и курбан, панихида, водосвет и други.
С нищо не може да се сравни романтиката на разпаления експедиционен огън в центъра на селото и наредените в кръг пънчета около него. На тях среща си дават хора от три поколения – баби и дядовци, родители и деца, и темите, които обсъждат са еднакво интересни и благодатни за всички. Възрастните хора си припомнят отдавна минали години, песните от седенките, игрите и околните свети места; историите и легендите, свързани с тях, а младите черпят опита, докосват се до ценности, които са вечни във времето. Оказва се, че всички – и стари, и млади – обичат българската народна музика. Хората се вият до среднощ и карат сърцата да заиграят, дори и когато краката не могат.
Събраната автентична информация служи и за още нещо. За началото на месец декември, за дните на Свети Николаевските празници на град Бургас, младите проучватели подготвят православно-краеведски съобщения. Всеки от тях разработва тема и я представя на специално организираните традиционни четения. На тях, пред широк кръг от граждани, ученици, учители, духовници, научни работници, университетски преподаватели и дейци на културата, те изнасят информация, основана на устните разкази на местното население, която носи спецификата на проучвания регион. До този момент са проведени осем православно-краеведски четения, които постепенно придобиха характер и на научни конференции с международно участие. На тях се презентират най-важните моменти от лятната теренна работа: срещите с местните хора, организираните състезателни игри, излетите, моментите от богослуженията в храма, незабравимите случки от ежедневието на младите проучватели и информаторите. Естествен завършек на този процес е издаването на т. нар „бял” сборник, в който са събрани ученическите православно-краеведски съобщения и научните доклади на всички участници в четенията.
Всички информатори, проучватели и институции, които са съпричастни към събирането, съхраняването и издаването на православната народна старина, получават екземпляри от публикуваните сборници.
Създатели на научната методология на изследването са краеведът д-р Вида Буковинова, ставрофорен иконом д-р на педагогическите науки отец Захари Дечев, преподавателката по история Милка Бихлюмова. От първата година на експедиция „Близнак” с тях работят учителите по български език и литература Емилия Решовска от СОУ „Константин Преславски”- Бургас и Нейко Решовски от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Тази година към ръководния екип се включи и преподавателката-музиковед от гр. Перник г-жа Нонка Кръстева. Учениците – членове на експедицията са представители на различни бургаски училища: СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ „Константин Преславски” и др. Всички те работят безвъзмездно в името на родолюбивата идея. Също безвъзмездно всички членове на екипа подготвят и редактират материалите, които ежегодно се публикуват в сборниците с информация за експедицията и с материалите от Свети Николаевските четения.
Вчера следобед членовете на експедицията бяха приети от кмета на гр. Малко Търново г-н Иван Иванов. В продължение на повече от час се дискутираха впечатленията и резултатите от тригодишната съвместна работа по проучването на странджанското село. Участниците не пропуснаха да благодарят на ръководството на Община Малко Търново за оказваната финансова и логистична подкрепа. Стигна се до убеждението, че работата трябва да продължи и в бъдеще, защото до този момент е дала отлични резултати.
Целите са многопосочни и са постигнати по един непринуден, но задълбочен начин:
-    младите хора навлизат в истинските дълбини на православната християнска вяра;
-    укрепва връзката между поколенията; утвърждават се християнските нравствени ценности в нашата съвременност;
-    добавя се нова информация към енорийската поселищна история;
-    развиват се в положителна посока личностните качества на учениците-проучватели – усет и отговорност към писаното слово, изследователски дух, интерес към родната история, родолюбие;
-    практическото осъществяване на тази идея е положило основите на новата научна дисциплина „православно краезнание”.
Тази иновативна форма на краеведската работа има сериозен принос в работата на Българската православна църква с младите хора. Чрез нея подрастващите православни християни се въвеждат в духовния живот и религията по един привлекателен, интересен и полезен начин.

Малко Търново, Близнак
Малко Търново, Близнак
Малко Търново, Близнак
Близнак, Бургас11.09.2010 09:37
Ключови думи: Малко Търново, Близнак, Бургас, християнски, духовни ценности, история, празници,
Bookmark and Share Subscribe
3185 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 18.04.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
13
29
30
31
01
02
03
04
14
05
06
07
08
09
10
11
15
12
13
14
15
16
17
18
16
19
20
21
22
23
24
25
17
26
27
28
29
30
1
2
18
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown