Новото строителство край Бургаското езеро започва  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Новото строителство край Бургаското езеро започва

Защитената зона и сега е силно замърсена от отпадъчни продукти, сочи доклад на природозащитници

Комплекс от пет сгради с магазини, офиси, заведение за обществено хранене, битови и обществено-обслужващи дейности /офиси и банка/ ще изгради „Военно строителство инженеринг” ЕООД – София в района на местността „Капчето”.

Общата площ на имота е 16 510 кв.м. Към момента на същата територия има складово-производствена база: складове, бетонен център, варово стопанство и железарска работилница. Предвижда се тези обекти да бъдат съборени. Ексдиректорът на РИОСВ-Бургас доц.д-р Симеон Симеонов е преценил, че не е необходимо да се извършва Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Експертите са препоръчали и в идейния проект е залегнало да се проектира и изгради локална пречиствателна станция (ЛПСОВ), като по-голяма част от отпадните води се използват за напояване на зелени площи и малка част от тях се заустват в дере. ЛПСОВ ще функционира до изграждането на колектор на пречиствателна станция в зона Д на жк „Меден рудник” за отвеждане на отпадъчните води в Градската пречиствателна станция.

Разрешението е за 15 метра етажност сградите, максимална плътност на застрояване 70 %, кинт 1,5, минимално озеленяване – 20 %. Предвиден е наземен паркинг за 30 МПС и подземни гаражи за още около 30 коли.
„Районът е част от градската среда и инвестиционното предложение не променя условията”, е резолирал през февруари 2008 г. заместник-кметът по строителството на Община-Бургас Костадин Марков. Той издава мотивирано предписание, с което разрешава изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), а населението е известено чрез кратко съобщение във вестник „Бургас днес и утре”.
Тъй като на около 500 метра се намира Защитена зона „Бургаско езеро”, с цел опазване на дивите птици и природните местообитания, на флората и фауната, се препоръчва при намиране на сухоземни костенурки, таралежи, змии и други животински видове, те да бъдат премествани на безопасно разстояние.

Отбелязано е, че градската среда се използва от някои врабчоподобни птици като място за почивка и хранене - ята на щиглеца, овесарка, конопарчето и други видове птици и е записано, че територията не е местообитание за защитени видове. Все пак в документите е отбелязано още: „Да се опази естественото състояние на природните местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в рамките на Защитената зона, е записано в документите.

Предисторията

На 15 април 1999 година тогавашният областен управител Христин Петков е съставил акт за частна държавна собственост на имота в местността Капчето и го е предоставил на Министерство на отбраната. Съгласно заповед на МО, още на 30 април същата година имотът и сградите на него, с обозначени размери 29 480 кв.м. по акта, преминава в собственост на „Военно строителство инженеринг” ЕООД.

През 2006 и 2007 година управителят на дружеството Емил Константинов Живков е закупил от частни лица имотите в съседство. Според документите през 2007 г. той е закупил 1, 057 дка за 21 180 евро след като на имота е направена данъчна оценка за 24, 60 лева. Втори имот от общо 2 дка е купен за 22 000 лева, при данъчна оценка 18 720 лв.

Според инвестиционното предложение, общата използвана площ на имота за изграждането на комплекса от пет 15-етажни сгради, е 16, 510 дка.
Така че, строителството няма да спре дотук. Изграждането на магазини, заведения за хранене, банка и офиси е прелюдията към предстоящото бъдещо застрояване на териториите около Бургаското езеро, което е заложено като визия и в бъдещия Общ устройствен план (ОУП) на Бургас.

Местността „Капчето” е една от курортните зони, които ще бъдат оформени с новия ОУП, наред с част от брега на Мандренското езеро, зоната северно от Морската градина по посока Сарафово, зоната около нос „Чукалята” и нос „Форос”, част от парк „Росенец”, землището на село Маринка и Бургаски минерални бани. Това обяви арх. Виктор Бузев от Гражданско обединение „Гео Щрих”, което спечели конкурса на Община-Бургас за изработване на ОУП.

Промишлена зона Север ще се разрасне по посока към кв. Долно Езерово и по вода през езерата ще се търси връзка чрез мостове и други съоръжения към отделните структурни зони, смята още арх. Бузев.

Това без съмнение ще се отрази както на градския ландшафт, така и на защитеността на бургаските територии.


Бургаско езеро - Обект 2

В процедура по получаване на съответните разрешителни е проект за разработване на находище на пясъци в Капчето – жк „Меден рудник”. Основание за развитие на дейността дава разрешение на ексминистъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров през 2008 г. за търсене и проучване на строителни материали-подземни богатства. Инициатор и инвеститор е „Вая-96”ООД, с отбелязани в документите като управители Георги Иванов Йоновски и Стойчо Димитров Владимиров.

От приложените документи става ясно още, че в резултат на геологопроучвателни работи са доказани 529 014 кв.м. запаси, годни за производство на обикновен бетон, строителни разтвори, разтвори за мазилки и пясък за пътни настилки. След като са проучени два добивни участъка със запаси – един от 121 686 кв.м. и друг от 407 328 кв.м., е ограничено находище с обща площ около 71 220 кв.м.

Прогнозните запаси, при годишна производителност от 84 500 кв.м., са изчислени на 529 014 кв.м. за период от около 6 години.
Находището заема югоизточният фланг на езерото вблизост до магистралата – пътната отсечка Бургас-Созопол и е на около половин километър от кръстовището Бургас-Созопол-Средец. На 6, 8 км от находището отстоят защитени територии, а самият терен попада в границите на Защитена зона „Бургаско езеро”.

В решението изрично е отразено, че цялостният работен проект няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Въпреки, че разработването на находището се извършва чрез подводни драгажни работи, което според експертите ще доведе до промяна на дънния релеф и флората.
В Заданието е записано обаче още едно становище (от 17 декември 2009 г.), че са предвидени за експлоатация отпадъци от гуми, батерии и акомулатори, отработени масла и отпадъчни нефтопродукти. Част от посочените отпадъци са класифицирани като опасни.

Ексдиректорът на РИОСВ-Бургас доц.д-р Симеон Симеонов не е уведомил за тази „подробност” ресорното министерство, което предизвика отрицателни реакции и връщане на процедурата за съгласуване, тъй като находището попада в защитена зона и добивът е допустим единствено спрямо режимът на действие в нея.

В края на миналата година е взето решение и предстои фирмата да защити доклад по Оценка за въздействието върху околната среда, преди да започне добива.
Същата фирма „Вая-96”ООД през 2003 година получи разрешение за проучване и добив на строителни материали – подземни богатства от ексминистър Долорес Арсенова в землището на „Акациите”. Репортерската проверка показа, че „Вая-96”ООД има разрешение и от началото на 2009 година за проучване и добив в „Разсадница”, намиращо се в землището на село Твърдица и квартал „Крайморие”. Разрешението е на ексминистър Джевдет Чакъров.

Заплахи

Бургаското езеро и сега е подложено на силен антропогенен натиск, поради близостта му с гъсто населения град, големите промишлени съоръжения и комплекси, както и поради неограничения и неконтролиран достъп на хора извън защитените територии. То се влияе от всички човешки дейности, които могат да доведат до изменение на водния режим или на качеството на водите, сочи доклад на Дружеството за защита на птиците.

Езерото е замърсено с петролни продукти и химикали, резултат от присъствието на Нефтохимическия комбинат и други големи производители. Строителни и битови отпадъци са незаконно депонирани навсякъде около езерото, особено по северните му брегове, е констатацията на природозащитната организация.
Водоемите в североизточната част на езерото се запълват със земни маси и 80 % от тях са почти изцяло унищожени. Значителни количества отпадни води постъпват в езерото от кварталите Горно Езерово и Долно Езерово, както и от промишлени предприятия в Бургас.

Промяната в качеството на водите води до промяна във вида и количеството на рибните запаси и съответно в хранителната база за много от водоплаващите птици. Териториите около езерото се замърсяват и непрекъснато се застрояват.

Каналът, свързващ езерото с морето, е почти изцяло затлачен и свободното предвижване на риба през него е силно ограничено. Промишленият риболов, който се осъществява в езерото причинява безпокойство на птиците и не рядко улавянето им в риболовните мрежи. Ловът е също фактор причиняващ значително безпокойство на зимуващите птици.

Законова защита

На този етап 12 % от територията на Бургаското езеро е поставена под законова защита, съгласно националното природозащитно законодателство. Защитената местност “Вая” обхваща тръстиковите масиви в югозападната част на езерото и е обявена за опазването на застрашени видове птици.

През 1989 година Бургаското езеро е обявено от BirdLife International за Орнитологично важно място.

През 1998 г. Бургаското езеро е определено за КОРИНЕ място, поради европейското му значение за опазване на редки и застрашени видове птици.

През 2003 г. Бургаското езеро е обявено за Влажна зона с международно значение, съгласно Рамсарската Конвенция.

През 2008 г. по Закона за биологичното разнообразие е обявена Защитена зона „Бургаско езеро” с обща площ 30, 6681 992 дка с цел опазване и поддържане на изброените по-горе защитени видове птици.

С какво е ценна Защитена зона „Бургаско езеро”

Бургаското езеро/ Вая е с площ 3092,02 хa и собствеността му е: държавна собственост – 87 %; общинска собственост – 7 % и частна собственост – 6 %.
По данни на Дружеството за защита на птиците, то е плитководно езеро, открит лиман със слаба връзка с морето и с водолюбива растителност по бреговете.
Разположено е западно от Бургас, като цялата му източна част граничи с промишлените и жилищните квартали на града. Свързано е с морето чрез канал с шлюз. В езерото преобладава откритата водна площ, която на дълбочина достига до 1,3 м. Солеността на водата е около 10,58 П и е със значителни сезонни и годишни колебания. Бреговете са обрасли с ивица водолюбива растителност, главно тръстика /Phragmites australis/, теснолистен папур /Typha angustifolia/, широколистен папур /Typha latifolia/ и др., които в западната и северозападната част образуват обширни масиви.

До североизточната част на езерото има няколко малки блатни водоема, а в северозападната му част са изградени рибарници. Около езерото има влажни мочурливи ливади, халофитни тревни съобщества (с доминиране на свит изворник /Puccinellia convoluta/), мезоксеротермна тревна растителност (предимно луковична ливадина /Poa bulbosa/, пасищен райграс /Lolium perenne/ и др.), обработваеми земи и пасища.
Бургаското езеро е част от Бургаския езерен комплекс – един от трите най-значими комплекси от влажни зони за концентриращи се водолюбиви птици по българското черноморско крайбрежие. В района на езерото са установени 245 вида, 71 от които са включени в Червената книга на България (1985).

От срещащите се видове 105 са от европейско природозащитно значение (SPEC) (BirdLife International, 2004). Като световно застрашени в категория SPEC1 са включени 9 вида, а като застрашени в Европа съответно в категория SPEC2 - 26 вида, в SPEC3 - 69 вида. Мястото осигурява подходящи местообитания за 89 вида, включени в приложение 2 на Закона за биологичното разнообразие, за които се изискват специални мерки за защита. От тях 80 са вписани също в приложение І на Директива 79/409 на ЕС. Тъй като езерото се намира на миграционния път Via Pontica, то е една от най-важните станции при прелета на птиците по българското Черноморие. Особено многобройни са пеликаноподобните /Pelecaniformes/, гъскоподобните /Anseriformes/, дъждосвирцоподобните /Charadriiformes/ и чапловите /Ardeidae/ птици.

Езерото е особено важно като място за почивка по време на прелет за къдроглавия /Pelecanus crispus/ и розовия /Pеlecanus onocrotalus/ пеликан, малкия корморан /Phalacrocorax pygmeus/. Като мигриращ вид в района е установен и световно застрашеният ливаден дърдавец /Crex crex/.

Бургаското езеро е от международно значение за зимуването на значителен брой водолюбиви птици, главно на малкия корморан /Ph. pygmeus/, големия корморан /Ph. carbo/, пойния лебед /Cygnus cygnus/, голямата белочела гъска /Anser albifrons/, кафявоглавата потапница /Aythya ferina/ и качулатата потапница /Aythya fuligula/. Бургаското езеро е единственото място в България, където се концентрира до 7 % от Черноморската популация на тръноопашатата потапница /Oxyura leucocephala/.

През зимата са наблюдавани и световно застрашените къдроглав пеликан /P. crispus/ и червеногуша гъска /Branta ruficollis/.

Езерото е едно от най-важните места в страната от значение за Европейския съюз за опазването на гнездящия тук малък воден бик /Ixobrychus minutus/.

http://www.factor-bs.com/news-12743.html

 08.01.2010 08:43
Ключови думи: Защитена зона, околна среда,
Bookmark and Share Subscribe
6918 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 05.03.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
01
02
03
04
05
06
07
10
08
09
10
11
12
13
14
11
15
16
17
18
19
20
21
12
22
23
24
25
26
27
28
13
29
30
31
1
2
3
4
14
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown