Трамвай в Бургас? Забравете! - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Трамвай в Бургас? Забравете!

За най-евтиния вариант – само обновяване на автобусния парк, ще ни трябват поне 40 милиона евро
Бургас ще се размине с идеята по неговите улици да фучат скоростни трамваи като в „Петият елемент” с Брус Уилис. Футуристичните возила трябва да почакат още доста години. Докато мине кризата...Докато дойде по-добър момент...Докато се намерят толкова пари...Става въпрос за 162 милиона евро.
Експертите от работната група за транспортния проект по програма JASPERS свършиха своята работа. Пет месеца те изследваха Бургас и възможностите за изцяло нова транспортна схема. Идея, спечелена от администрацията на кмета Димитър Николов, в надпревара със София, Плевен, Варна, Русе и Стара Загора. Вариантите за подмяна са четири, кой от кой по-интересен и кой от кой по-скъп.
 
Най-лесният са нарича „минимум” и е наистина най-евтин, но в него няма никаква промяна на схемата. Той предвижда цялостно обновяване на автобусния парк. Абсолютно всички возила, сменили старите грозни таралясници с бойкото партизанско име „Чавдар”, също вече са остарели и трябва да минат в пенсия (с изключение на новите ТЕДОМ- и, които работят на метан). Този вариант е най-евтин (40 милиона евро), но в него има толкова новаторство, колкото в последните песни на група „Сигнал”.
Вторият вариант е изграждане на бърза автобусна линия. Тя може да тръгва от 80 хилядния „Меден рудник” и да стига до Централна градска част по съкратен маршрут. Централната спирка в града е запланувана на бул. „Иван Вазов”, откъдето се разклоняват два лъча на север, с крайни дестинации „Изгрев” и „Славейков”.
Третата възможност е също като втората, но разширена. Освен бързата линия, той ще бъде допълнен от мултимодален транспортен терминал и специален виадукт за отделно преминаване на автобусите. Двете съоръжения ще бъдат свързани и с центъра на друг приказен проект – „СуперБургас” (който, пък, има идея да обедини сухопътен, морски и железопътен транспорт на мястото на сегашната ж.п. гара). Ако бъде изработена прецизно, тази линия ще покрие пет съществуващи в момента – 1, 2, 2А, 211 и тролейбусната.
С четвъртата, замислена като трамвайна, започнахме, но само споменаването на сумата за нея дава яснота, че за момента нейното разискване е равносилно на четенето на библиотека „Галактика” от нетолкова далечното минало. Идеята е трамваите да тръгват от Меден рудник, стигайки до Новата поща да минават след нея по булевард „Стефан Стамболов”, като крайната им спирка е до магазин „Карфур”.
За всеки един от вариантите има задължителни допълнителни мерки: строеж на нови автобусни спирки, нова система за паркиране, за информиране на пътниците, електронна билетна система и, съвсем по европейски, задължителни велосипедни алеи, свързващи Меден рудник с комплексите и центъра.
Разбира се, тези четири основни схеми могат да бъдат комбинирани, уточни Гуидо Брюгеман от изследователския екип. Бързата линия може да бъде изпълнена с тролейбуси, например, но няма да покриват целия град, затова трябва да бъде компесирана от автобуси. Експертите твърдят, че метановите автобуси са нещо наистина хубаво, но и новите модели дизел, също са с изключително високи показатели на еконормите. (Което звучи странно, донякъде).
Нека поговорим малко в цифри. Само подмяната на автобусния парк би струвала 18 милиона евро. Без допълнителните дейности по първия вариант.
По втория, само подмяната на тролейбуси е 14 400 000 евро. Плюс допълнителните към тях метанови или дизелови рейсове – 16 700 000 евро. Разширяването на тролейната мрежа до „Изгрев” – 5 милиона.
В третия случай, 12 милиона глътва само подготовката на бързите автобусни линии. Седем милиона струва виадукта към центъра „Супер Бургас”, 4 – мултимодалния комплекс.
Само за чисто нови трамваи могат да бъдат похарчени 54 милиона лева. 102 милиона е електронната система за билети, която би позволявала на пътника да сменя автобусите с тролеи и трамваи. Или общо – първи вариант – 40 милиона, втори – 55, трети – 77 и четвърти (трамваен) – 162 милиона.
Общата сума по проекта, която програма JASPERS може да отпусне е на стойност 49 милиона евро...
Бързата автобусна линия с дизелови возила е най-доброто решение за новата транспортна схема на Бургас, казва Гуидо Брюгеман. При нея автобусите ще минават на всеки 3 (!) минути. На курс би обслужвала 7-10 хилди души, а в пиковите часове през нея ще могат да минават 40-50 хиляди души. Всички машини, обаче, трябва да бъдат подменени (вижте пак цифрите по-горе).
Тези четири версии ще бъдат разгледани в програмата през месец октомври. Парите, нужни за осъществяване на избраният един от тях ще зависят от това кой ще бъде одобрен. Но, при случай на бързи автобусни линии с помощни тролейбуси, цифрата твърдо кове 74 милиона евро.
Срокът на изпълнение е 15 години.
„Всъщност, във вариантите се използват трасетата, които съществуват и в момента в Бургас. На практика, не се предлагат никакви нови пътищни решения. А и четирите възможности разглеждат схема на конфликтен транспорт в рамките на тези готови и използвани от десетилетия трасета.” Това са думите на шефа на Транспортната комисия в Общинския съвет Павел Маринов. Младият спец е и съветник на президента Георги Първанов, на тема „Транспорт” и вдъхновител и мотор на проекта „Супер Бургас”. Според Маринов, притеснителен е и срока за изпълнение на новата схема. Петнадесет години, смята той, са много и междинните дейности в това времетраене изобщо не са споменати и уточнени.
В Бургас трамвай няма скоро да звънне. За модерна метрожелезница да говорим, пък, би било бълнуване. Възможност за решение на един от най-сериозните проблеми, обаче, се очертава. Ако екипът от Общинска администрация е толкова амбициозен, колкото и по време на кандидатстването по JASPERS, ще станем свидетели на големи промени в придвижването в града.
Не е ясно, обаче, как и за колко време бургазлии ще се приучат сутрин да не палят колата, а да отиват на работа с бързите автобуси. Които ще идват на всеки три минути. И ще возят чисто и щадят околната среда.
Звучи страшно екзотично. Но, пък, винаги в началото на всяка идея има капчица лудост.

За най-евтиния вариант – само обновяване на автобусния парк, ще ни трябват поне 40 милиона евро
Бургас ще се размине с идеята по неговите улици да фучат скоростни трамваи като в „Петият елемент” с Брус Уилис. Футуристичните возила трябва да почакат още доста години. Докато мине кризата...Докато дойде по-добър момент...Докато се намерят толкова пари...Става въпрос за 162 милиона евро.
Експертите от работната група за транспортния проект по програма JASPERS свършиха своята работа. Пет месеца те изследваха Бургас и възможностите за изцяло нова транспортна схема. Идея, спечелена от администрацията на кмета Димитър Николов, в надпревара със София, Плевен, Варна, Русе и Стара Загора. Вариантите за подмяна са четири, кой от кой по-интересен и кой от кой по-скъп.
 
Най-лесният са нарича „минимум” и е наистина най-евтин, но в него няма никаква промяна на схемата. Той предвижда цялостно обновяване на автобусния парк. Абсолютно всички возила, сменили старите грозни таралясници с бойкото партизанско име „Чавдар”, също вече са остарели и трябва да минат в пенсия (с изключение на новите ТЕДОМ- и, които работят на метан). Този вариант е най-евтин (40 милиона евро), но в него има толкова новаторство, колкото в последните песни на група „Сигнал”.
Вторият вариант е изграждане на бърза автобусна линия. Тя може да тръгва от 80 хилядния „Меден рудник” и да стига до Централна градска част по съкратен маршрут. Централната спирка в града е запланувана на бул. „Иван Вазов”, откъдето се разклоняват два лъча на север, с крайни дестинации „Изгрев” и „Славейков”.
Третата възможност е също като втората, но разширена. Освен бързата линия, той ще бъде допълнен от мултимодален транспортен терминал и специален виадукт за отделно преминаване на автобусите. Двете съоръжения ще бъдат свързани и с центъра на друг приказен проект – „СуперБургас” (който, пък, има идея да обедини сухопътен, морски и железопътен транспорт на мястото на сегашната ж.п. гара). Ако бъде изработена прецизно, тази линия ще покрие пет съществуващи в момента – 1, 2, 2А, 211 и тролейбусната.
С четвъртата, замислена като трамвайна, започнахме, но само споменаването на сумата за нея дава яснота, че за момента нейното разискване е равносилно на четенето на библиотека „Галактика” от нетолкова далечното минало. Идеята е трамваите да тръгват от Меден рудник, стигайки до Новата поща да минават след нея по булевард „Стефан Стамболов”, като крайната им спирка е до магазин „Карфур”.
За всеки един от вариантите има задължителни допълнителни мерки: строеж на нови автобусни спирки, нова система за паркиране, за информиране на пътниците, електронна билетна система и, съвсем по европейски, задължителни велосипедни алеи, свързващи Меден рудник с комплексите и центъра.
Разбира се, тези четири основни схеми могат да бъдат комбинирани, уточни Гуидо Брюгеман от изследователския екип. Бързата линия може да бъде изпълнена с тролейбуси, например, но няма да покриват целия град, затова трябва да бъде компесирана от автобуси. Експертите твърдят, че метановите автобуси са нещо наистина хубаво, но и новите модели дизел, също са с изключително високи показатели на еконормите. (Което звучи странно, донякъде).
Нека поговорим малко в цифри. Само подмяната на автобусния парк би струвала 18 милиона евро. Без допълнителните дейности по първия вариант.
По втория, само подмяната на тролейбуси е 14 400 000 евро. Плюс допълнителните към тях метанови или дизелови рейсове – 16 700 000 евро. Разширяването на тролейната мрежа до „Изгрев” – 5 милиона.
В третия случай, 12 милиона глътва само подготовката на бързите автобусни линии. Седем милиона струва виадукта към центъра „Супер Бургас”, 4 – мултимодалния комплекс.
Само за чисто нови трамваи могат да бъдат похарчени 54 милиона лева. 102 милиона е електронната система за билети, която би позволявала на пътника да сменя автобусите с тролеи и трамваи. Или общо – първи вариант – 40 милиона, втори – 55, трети – 77 и четвърти (трамваен) – 162 милиона.
Общата сума по проекта, която програма JASPERS може да отпусне е на стойност 49 милиона евро...
Бързата автобусна линия с дизелови возила е най-доброто решение за новата транспортна схема на Бургас, казва Гуидо Брюгеман. При нея автобусите ще минават на всеки 3 (!) минути. На курс би обслужвала 7-10 хилди души, а в пиковите часове през нея ще могат да минават 40-50 хиляди души. Всички машини, обаче, трябва да бъдат подменени (вижте пак цифрите по-горе).
Тези четири версии ще бъдат разгледани в програмата през месец октомври. Парите, нужни за осъществяване на избраният един от тях ще зависят от това кой ще бъде одобрен. Но, при случай на бързи автобусни линии с помощни тролейбуси, цифрата твърдо кове 74 милиона евро.
Срокът на изпълнение е 15 години.
„Всъщност, във вариантите се използват трасетата, които съществуват и в момента в Бургас. На практика, не се предлагат никакви нови пътищни решения. А и четирите възможности разглеждат схема на конфликтен транспорт в рамките на тези готови и използвани от десетилетия трасета.” Това са думите на шефа на Транспортната комисия в Общинския съвет Павел Маринов. Младият спец е и съветник на президента Георги Първанов, на тема „Транспорт” и вдъхновител и мотор на проекта „Супер Бургас”. Според Маринов, притеснителен е и срока за изпълнение на новата схема. Петнадесет години, смята той, са много и междинните дейности в това времетраене изобщо не са споменати и уточнени.
В Бургас трамвай няма скоро да звънне. За модерна метрожелезница да говорим, пък, би било бълнуване. Възможност за решение на един от най-сериозните проблеми, обаче, се очертава. Ако екипът от Общинска администрация е толкова амбициозен, колкото и по време на кандидатстването по JASPERS, ще станем свидетели на големи промени в придвижването в града.
Не е ясно, обаче, как и за колко време бургазлии ще се приучат сутрин да не палят колата, а да отиват на работа с бързите автобуси. Които ще идват на всеки три минути. И ще возят чисто и щадят околната среда.
Звучи страшно екзотично. Но, пък, винаги в началото на всяка идея има капчица лудост.

http://desant.net/show_news.php?id=18702
19.07.2009 08:30
Ключови думи: автобусен парк, Бургас, трамвай, автобус
Bookmark and Share Subscribe
2921 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 16.01.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      януари 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
53
28
29
30
31
01
02
03
01
04
05
06
07
08
09
10
02
11
12
14
15
16
17
03
18
19
20
21
22
23
24
04
25
26
27
28
29
30
31
05
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown