АНАЛИЗ НА ИЗКАЗВАНИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕБАТИ 2009” - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
АНАЛИЗ НА ИЗКАЗВАНИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕБАТИ 2009”

Мерки срещу ефектите от икономическата криза:

Представителите на политическите сили са единодушни по отношение на запазването на валутния борд (при настоящия валутен курс), приватизация на Българската фондова борса, снижаване на бюджетните разходи (вкл. намаление на преразпределителната роля на бюджета до 35-38% от БВП), ускоряване на срока за възстановяване на ДДС, борба със сивата икономика.

      Всички партии поставят като ключов приоритет усвояването на средствата от еврофондовете, вкл. ускоряване на процедурите, въвеждане на единни правила за всички оперативни програми, повишаване на контрола и прозрачността, повишаване капацитета на администрацията и бенефициентите, привличане на банките към по-активно участие в процеса, електронизация на кандидатстването и контрола, и др. Единственият нюанс в позициите е свързан с това дали управлението на евросредствата да се децентрализира (както предлага СДС) или да се върви към поетапно централизиране (каквото е предложението на БСП). Във връзка с предложението на БСК за създаване на единно звено за управление на еврофондовете е налице сериозно разминаване в позициите на отделните политически сили. Според ГЕРБ идеята заслужава да бъде обсъдена. БСП смята, че „въпросът е дискусионен”. ДСБ се обявява категорично против централизирането, а според НДСВ и „Напред” трябва да се централизира програмирането, а не управлението.

      По отношение на данъците надделява схващането, че те са достигнали до оптималното си равнище, което трябва да се запази и през следващия управленски мандат. Все пак, и тук има някои нюанси – ГЕРБ възнамеряват да въведат необлагаем минимум до нивото на минималната работна заплата при запазване на т.нар. плосък данък, а от СДС декларират готовност да намалят данъка на едноличните търговци от 15 на 10% и да премахнат данъка върху дивидентите. Известно разминаване в позициите има и за ставката по ДДС, за която две от политическите сили („Напред” и СДС”) планират намаление до 18%. Нещо повече, СДС предлага по-нисък ДДС за лекарствата, а от ДСБ предлагат нулева ставка за стоки, които не са от внос.

      Относно осигурителните плащания част от партиите (ГЕРБ, ДСБ, СДС, НДСВ, ДПС) обещават да продължат постепенното им намаляване с 5 пункта (ГЕРБ), със 7.5 пункта (НДСВ) или дори с 50% (СДС). От ДПС правят уговорката, че са склонни на ново намаление на осигуровките, но при реформа на пенсионната система, а от ДСБ като условие поставят прилагането на мерки срещу сивата икономика. БСП декларират намерение за запазване на настоящото ниво на осигурителна тежест.

      Почти всички партии се отнасят предпазливо към предложенията за промяна на здравните осигуровки, като се позовават на необходимостта от предварителен анализ. Единствено от СДС не се притесняват да обявят, че планират плавно увеличение на здравните вноски.


Социална политика:
      Единодушието на партиите в сферата на социалната политика се заключава в категорично намерение за запазване на тристълбовата пенсионна система, както и за преглед и реформа на трудовото законодателство. Освен това, всички партии декларират желанието си да приложат мерки за осигуряване на гъвкав пазар на труда и запазване на сигурността и качеството на работните места. Стабилността на пенсионната система е друг приоритет, по който е налице консолидирана позиция на политиците.

      В сферата на пенсионното дело партиите се надпреварват да предлагат различни идеи. БСП, например, предлага да се намалят таксите по управление на пенсионните фондове и да се въведе възможност осигурените лица сами да избират вида инвестиционни портфейли на своя пенсионен фонд. НДСВ предвижда гарантирането на доходността на пенсионните фондове да стане чрез инвестиции в инфраструктура, енергетика и др. От ГЕРБ предлагат създаване на Национален гаранционен фонд за задължително пенсионно осигуряване, както и законови промени, гарантиращи депозитите на пенсионните фондове в търговските банки. Защита на пенсионните фондове по аналогия с банките предлагат от ДСБ. Друго предложение на партията на Иван Костов е да се насърчат заетите да декларират реалните си доходи чрез увеличение коефициента на заместващия доход. ДПС предлага чрез промени в Кодекса за социално осигуряване да се въведат т.нар. мултифондове, които осигуряват висока доходност, но при сериозен инвестиционен риск. СДС предлага бюджетният излишък да отива изцяло в Сребърния фонд, а от „Напред” предлагат средствата от този фонд да бъдат инвестирани на капиталовия пазар.

      По отношение на доходите на най-„социални” позиции застават ГЕРБ и НДСВ. Партията на столичния кмет обещава поетапно увеличение от 20 до 40% на т.нар. вдовишки пенсии, индексиране на пенсиите със съответния ръст на осигурителния доход, 50 лв. месечна добавка на хората над 70-годишна възраст, поетапно увеличение на минималната работна заплата и ред други „благини”. От жълтата партия пък настояват държавата да гарантира минимални социални стандарти и да се увеличат парите за майките. За минимални социални стандарти, гарантирани от държавата, се обявяват и от СДС, а Движение „Напред” предлага приемане на Закон за доходите, въвеждане на реален праг на бедност и определяне на минималната работна заплата като функция от този нов праг на бедност. Доста по-предпазливи в обещанията са ДПС, които настояват за симетрия между увеличението на доходите и производителността на труда, както и за солидарно поемане от труда и капитала на тежестите на икономическата криза. Подобен консерватизъм и прагматизъм проявяват и от ДСБ, според които „не трябва да се говори за индексиране и увеличение на доходите, а за запазване на работните места в условията на криза”.

      Партиите са единодушни по отношение мерките за привличане на българските емигранти, като за всички представителите на политическите сили водеща предпоставка е постигането на икономически просперитет, по-добра жизнена среда, лишена от корупция и престъпност, качествено образование и здравеопазване. БСП и НДСВ обещават специални програми в подкрепа на младите семейства, от Движение „Напред” очакват по-активна роля на Българската православна църква в процеса на приобщаване на българите от диаспорите, а от СДС настояват за по-лесен достъп до българско гражданство.


Образование, наука, иновации:
      По-голямата част от политическите сили се обединяват около това средствата за наука да бъдат в размер на 1% от БВП (т.е. да се удвоят средствата!), като по-далечната цел да е 3.5% съгласно изискванията на Лисабонската стратегия. Единствените, които се въздържат от подобно обещание, са БСП и ДПС. По-активно взаимодействие между бизнеса, професионалните и висшите училища, и науката е друг общ приоритет на политиците. Друго общо изразено намерение е оптимизиране на разходите за наука, вкл. реорганизация на БАН.

      В сферата на средното образование партийните идеи са съсредоточени върху: промени в учебните планове и учебното съдържание (БСП и СДС), въвеждане на учителски степени и система за кариерно развитие на преподавателите (БСП, ДПС и НДСВ); мандатност на директорите на училища (ДПС и НДСВ); външно оценяване на системата (ГЕРБ и ДПС); привличане на бизнеса в управлението на учебния процес (ГЕРБ, НДСВ, СДС).

      Аналогични са предложенията и за развитие на висшето образование. Промяна на начина за акредитация на ВУЗ и прилагане на рейтингова система за оценка на университетите предлагат от ГЕРБ, НДСВ, ДСБ и СДС. Мерки за активизиране на връзките между ВУЗ-овете и бизнеса са приоритет на ГЕРБ, ДСБ и СДС.

      Идеите в областта на професионалното образование са насочени най-вече към подобряване на взаимодействието между образователната система и бизнеса, вкл. чрез създаване на Фонд за професионална квалификация (предложение на НДСВ), чрез който работодателите да осигуряват стажантски места, както и обучение на своя персонал. От ГЕРБ пък предлагат професионалните училища да преминат на разпореждане на общините.

      За развитие на научната дейност и иновациите партиите планират да приемат нов Закон за научните изследвания (БСП) и нов Закон за научните степени и звания (НДСВ), да оптимизират разходите в системата, вкл. чрез реорганизация на БАН (БСП, ГЕРБ, ДПС, НДСВ, ДСБ и СДС), приоритетно да финансират Фонд „Научни изследвания” (НДСВ) и да въведат данъчни облекчения за инвестиции в наука и иновации (БСП, „Напред”, ДСБ и СДС). От „Напред” дори предлагат преотстъпване на 30 до 50% от данък печалба на фирми, инвестирали в публични дейности и наука.


Здравеопазване
      Най-голямо съвпадение в намеренията на партийните централи по отношение на здравеопазването намираме по въпроса за демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса при гарантиране на конкуренцията и пазарната среда в системата. На такава позиция стоят ГЕРБ, ДПС,ДСБ, „Напред” и НДСВ.

      Известни нюанси съществуват в позициите относно това какви пакети услуги да покриват НЗОК и останалите здравни фондове. Според БСП основният пакет здравни услуги трябва да е ангажимент на НЗОК, а останалите фондове да са надграждащи. На подобна позиция стоят и представителите на СДС. Диаметрално противоположно е мнението на ДСБ – според партията НЗОК трябва да покрива само минимален пакет услуги, а всичко останало да е приоритет на доброволните фондове.

      Относно финансирането на дейностите в здравеопазването НДСВ настоява за реално остойностяване на клиничните пътеки, а ДСБ и СДС обещават въвеждане на регламентирано доплащане на здравните услуги с цел избягване на корупционните практики за плащане „под масата”. Коалиционното единомислие между ДСБ и СДС проличава и в общата теза на двете партии за необходимостта от въвеждане на национални здравни стандарти. От ДСБ предлагат, също така, приемане на нови закони за здравето, за лечебните заведения и за здравното осигуряване. 


Енергетика
      Всички политически сили се обединяват около няколко водещи приоритета в сферата на енергетиката: сигурност и диверсификация на доставките, либерализация на енергийния пазар и създаване на енергийна борса през 2010-2011 г., ускорено изграждане на големите енергийни проекти, намаляване на разходите за производство и пренос на енергия, пазарно ценообразуване и мерки срещу кражбите и неплащане на енергия, постигане на европейските цели за намаляване на емисиите на вредни газове и стимули за производство и използване на енергия от възобновяеми енергийни източници (от СДС, например, предлагат да не се издава разрешително за строеж, ако не е предвидена конструктивна възможност за монтаж на слънчеви колектори в сградата).

      Изключение прави позицията на ДСБ за регулирани цени за битовите потребители на енергия и за преразглеждане на мегапроектите в енергетиката. В подкрепа на последното се обявява и вторият партньор от дясната коалиция – СДС, според който средствата за проекта „Белене” трябва да бъдат пренасочени към инвестиции във възобновяеми енергийни източници и намаляване на вредните емисии. Известен нюанс по този въпрос личи и в позицията на НДСВ, според която „на държавата не й е работа да дава пари – нито за „Белене”, нито за покриване на енергийни загуби, а трябват стимули за инвестиране в енергетиката”.

      Съвпадение в политическите позиции се наблюдава и по въпроса за управлението на енергетиката. Според повечето партии необходимо е извеждане на политиката по енергетика извън системата на настоящото мегаминистерство (МИЕ). Не такава е позицията на БСП, според която „енергетиката е част от икономиката”, а коалиционният партньор на социалистите НДСВ смята, че „това е въпрос на преценка и политическо решение”.

      В сферата на електроенергетиката ГЕРБ се обявяват за запазване на високия дял на местните въглища в електропроизводството, от ДСБ настояват за преустановяване дейността на Българския енергиен холдинг, а Коалиция „Напред” ще работи за преструктурирането на Националната електрическа компания.

      По отношение развитието на топлоенергетиката, партиите са единодушни, че трябва да се увеличи делът на когенерацията в това производство и да се подобри събираемостта на вземанията. От БСП предлагат изграждане на хоризонтални системи и извеждане на измервателните уреди извън апартаментите, а от НДСВ призовават за приватизация на топлофикациите.

      По отношение на заетостта в системата на енергетиката единствено БСП обещава увеличение на работните места (основно по линия на големите енергийни проекти), докато всички останали партии са на позицията, че това е въпрос на частния мениджмънт, а не на държавата.


Взаимодействие между властите, административен капацитет, борба с корупцията, престъпността и сивата икономика:
      Всички политически сили се обединяват около следните приоритети: преглед и оптимизиране на регулаторните режими и възлагане на част от тях на браншовите организации по линията на публично-частното партньорство, оптимизиране състава на държавната администрация, електронизация на административното обслужване, ефективно прилагане на „мълчаливото съгласие”, активно привличане на бизнеса в процеса на нормотворчество; прилагане на пакет от мерки за борба с корупцията, престъпността и сивата икономика.

      От ДСБ и „Напред” обещават конституционна реформа, която да гарантира разделението на трите власти. ДСБ предлага избори за главен прокурор и намаляване мандатите на висшите магистрати, а „Напред” предвиждат изваждане на следствието и прокуратурата от системата на съдебната власт. За нов модел на досъдебно производство говорят и от ДПС, а според НДСВ трябва да има по-малко държава и повече държавност, както и по-голям консерватизъм (устойчивост) на реформите и политиките.

      Основните мерки за справяне с явлението „сива икономика” според всички партии са: електронизация на управлението, подобряване на контрола, ефективно разследване и съд за доказаните престъпления.


Регионално развитие
      Основни приоритети на всички политически сили са: ефективно усвояване на средствата от фондовете на ЕС, развитие на инфраструктурата, развитие на публично-частното партньорство.

      Партиите от управляващата Тройна коалиция – БСП, НДСВ и ДПС, извеждат на преден план подкрепата на инфраструктурата и усвояването на евросредствата, като водещи механизми за успешно регионално развитие.

      ГЕРБ поставя акцент върху възстановяване на блокираните евросредства, както и възстановяване на доверието на европейските институции и партньори.

      „Напред” виждат позитивното регионално развитие през призмата на активната експортна политика, вкл. чрез създаване на Министерство на търговията.

      СДС ще работи за укрепване на местното самоуправление, вкл.: реална финансова и функционална самостоятелност на общините, въвеждане на мажоритарен елемент при избора на общински съветници, създаване на второ ниво на управление между общините и централната власт, равни компетенции между централната и местната власти в областта на сигурността чрез създаване на общинска полиция.

      ДСБ виждат регионалната политика, основана на база национална антикризисна стратегия. От партията обещават да превърнат България в транспортен център на Балканите чрез изграждане на Транспортен коридор № 4, Магистрала № 9 (Русе-Ст.Загора-Кърджали), тунели под Петрохан и Шипка, Дунав мост 2, високоскоростни жп-линии и др. Също така, ДСБ възнамерява да приложи програма за оползотворяване на водните ресурси чрез възстановяване на 20 недостроени язовира и няколко пречиствателни станции.


Селско стопанство
      В рамките на „Дебати 2009” пролича пълно единомислие от страна на политическите сили по основните приоритети на селскостопанската политика: комасация на земята, осъществена на пазарен принцип, без силови действия от страна на държавата; финансови стимули за земеделските производители; гарантирани и навременни национални доплащания; диференциация на директните доплащания. Всички партии се обявиха за изравняване на европейските субсидии за българските земеделци с тези в старите страни-членки на ЕС.

      Единствените нюанси, които се прокраднаха в изказванията на политиците, се отнасяха за това дали трябва да се създава държавен фонд за търговия със земя, в подкрепа на мерките за комасация. Според „Напред” държавата трябва да изгради такъв фонд, докато НДСВ е на обратната позиция.

      От ГЕРБ предложиха изграждане на информационна система за акредитация на животните в Националната ветеринарномедицинска служба. От СДС съобщиха, че са създали и регистрирали в съда гаранционен фонд за подпомагане на земеделските производители и вече са набрали необходимите средства за неговото функциониране, а от ДСБ призоваха за формиране на реална средна класа в селското стопанство.


Българският „петрол” – конкурентни ниши и потенциални предимства
      Всички политически сили се обединяват около тезата, че основните конкурентни предимства на България са: човешките ресурси, геостратегическото положение и природните дадености. В тази връзка единодушно се предлага приоритетно да бъдат развивани: туризмът (вкл. екотуризъм, балнеология и културен туризъм), селското стопанство, инфраструктурата и комуникациите. Друга обединителна теза е развитието на т.нар. икономика на знанието чрез повишаване качеството на човешките ресурси и развитие на приложната наука.

      За реализиране на тези цели партиите планират следните основни мерки:

От БСП и НДСВ обещават инвестиции в инфраструктура, енергетика, екология, развитие на селските райони.
За развитие на инфраструктурата настояват и от СДС, като допълват необходимостта от ускоряване концесионирането на инфраструктурни обекти (летища, пристанища и др.).
От ГЕРБ залагат на реформа в горския сектор, основана на децентрализация и завишен контрол.
ДСБ препоръчва създаването на единен орган за концесиониране и управление на подземните богатства, стимулиране на биопроизводството, подобрен достъп на селскостопанските производители до общинските пазари, независим контрол за качеството на храните, мощна реклама на балнеологията и екотуризма, поощряване на промишленото използване на геотермалните води, намаляване на консеционните такси за тях и допълнителни проучвания и сондажи.
Коалиция „Напред” призовава за подобряване на инфраструктурата, мерки за намаляване вноса на селскостопанска продукция, подобряване качеството на живот в страната и стимули за младите селскостопански производители.14.04.2009 14:02
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3130 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 02.03.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
01
02
03
04
05
06
07
10
08
09
10
11
12
13
14
11
15
16
17
18
19
20
21
12
22
23
24
25
26
27
28
13
29
30
31
1
2
3
4
14
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown