Мними Братовчеди в Бургаско - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Мними Братовчеди в Бургаско

Общо 52 са регистрираните случаи на измами на граждани, осъществени по телефона от мними родни, приятели или близки познати, съобщи на нарочна пресконференция днес Началникът на сектор “Криминална полиция” ОДП Бургас – главен инспектор Иван Георгиев. Според оповестените данни 11 от случаите са заявени в сектор “Икономическа полиция” в ОДП Бургас, а 42 - в отделните РПУ от областта / като 22 са случаите на територията на Централната част на Бургас, пет на територията на Четвърто РПУ Бургас – обслужващо к-с “Меден Рудник”, а четири на територията на Второ РПУ Бургас - К-с “Славейков” и “Братя Миладинови”/.

 

 

Според инспектор Тодор Жеков от сектор “Икономическа полиция” ОДП Бургас, измамниците са се преориентирали в последните дни и от градска среда са се преминали към зарибяване на живеещите в селските региони, като тенденцията е да се мамят основно хора от третата възрастова група. Обикновено измамниците се обаждат по телефона, като убеждават наивниците, че са техни познати, спешно нуждаещи се от парични суми за осъществяване на търговски сделки. Възможно е да поискат от хора да закупят ваучери за мобилни телефони, като в последствие им продиктуват номерата на ваучерите.

 

 

При по-голямата част от тези измами, престъплението е довършено на територия, която не се обслужва от ОДП – Бургас и съгласно чл.36 от НПК тези жалби са изпратени по подсъдност на съответните подразделения, където е настъпила щетата за жалбоподателя.

 

 

Характерно за всички измами е, че неизвестните извършители, обаждайки се на домашния телефон или на мобилния телефон на гражданина, разчитат на обстоятелството “жертвата” да ги обърка по гласа с някой свой познат или роднина. Има три варианта за започване на разговора с гражданина. При първият измамника пита гражданина “дали го е познал”, “няма ли роднини отдалеч” и т.н. При този вариант, гражданина обикновено пита например “Митко, ти ли си?”. Това е достатъчно на измамника, той потвърждава че е “Митко” и повежда разговора. При втория вариант измамника директно се представя с някакво име, например “Иван” и звъни на поредни номера, докато попадне на гражданин, който има познат или роднина с това име. При третия вариант измамника използва или телефонен указател /и търси по име човека на който се води телефона/, или попаднали му визитни картички, дадени някъде обяви и т.н., където освен номера има и името на човека, който го ползва. Този трети вариант е вече по-рядко срещан и се използват главно първите два варианта, при които се избират произволно поредни телефонни номера.

 

 

След като проведе първоначално разговора и се увери, че гражданина го бърка с някой негов познат, измамника пристъпва към молба за извършване на определен вид услуга.

 

 

Тази услуга може да се състои в следното:

 

 

1.     “Познатия” на гражданина е разбрал, че може да се извърши много изгодна сделка, при осъществяването на която ще се реализира голяма печалба. За целта той обяснява, че знае координатите на човек, който спешно се нуждае от определен вид машинни части и дава добра цена за тях. Паралелно с това познава и човек, който има тези части на склад и ги продава на значително по-ниска цена. След като се запознае предварително с колко пари може да участва в сделката гражданина, той му предоставя мобилните телефони и на продавача и на купувача за да се убеди сам гражданина в сериозността на предложението. След като гражданина се обади и на двата телефона и се увери, че всичко е така, както му е обяснил “познатия”, обикновено се уговаря с продавача на частите, за да се срещне с него. Мястото на срещата обикновено е извън територията на ОДП – Бургас – обикновено се срещат на автогара, на гара, на входа на някое село, на пътя и т.н. Там гражданина се среща с лице, което се представя за работник на продавача, на което гражданина дава исканата сума и взема някакви метални изделия, които впоследствие се оказват напълно неизползваеми и не са някакви машинни части, които са толкова скъпи.

 

 

2.     “Познатия” на гражданина иска да закупи някаква машина /обикновено агрегат или машина за бутилиране/, но е възпрепятстван и не може да отиде да се срещне с продавача на тази машина. Затова моли гражданина да се срещне с него и да даде някакво капаро. Обикновено измамника дава отново мобилен телефон на този продавач, на който гражданина се обажда и се уговаря къде и кога да се срещнат. Срещите обикновено са отново по автогари и други обществени места извън областта където живее гражданина.

 

 

3.     “Познатия” на гражданина обяснява, че е в чужбина и е изпратил “колет” адресиран за него. Обикновено обяснява, че в колета има скрита голяма сума валута. По аналогичен на горните начин предоставя мобилен телефон на куриера, който носи колета. След като гражданина се обади на този номер, куриера определя мястото и часа на срещата, които отново са извън областта където живее гражданина. При този разговор куриера пита за имената на гражданина за да види уж кой колет трябва да достави, като по този начин разбира кои имена трябва да напише върху него за получател. Куриера обяснява обаче, че или изпращача му дължи голяма сума пари, или че за да прекара колета през митница без да бъде отворен е платил подкупи на голяма стойност и заявява, че ще предостави колета само при плащане на тези разходи. Тогава “познатия” отново се обажда и убеждава гражданина да плати исканата сума, а по-късно тя ще му бъде възстановена. Обикновено срещата с куриера се осъществява на местата, които са гореописани.

 

 

4.     “Познатия” на гражданина обяснява, че е изпаднал в някаква ситуация, при която се нуждае спешно от провеждане на телефонни разговори, но лимита на сим-картата му е изчерпан и се нуждае от зареждане с ваучери на съответния мобилен оператор. Обикновено обяснява, че се намира на място откъдето не може да си купи такива, претърпял е авария с автомобила, претърпял е катастрофа и т.н. Обикновено отново предоставя номер на мобилен телефон, на който гражданина да се обади след като купи ваучерите и да продиктува кодовете за зареждане.

 

 

 

 

 

Регистрирани са случаи на горните видове измами при които измамниците не определят лична среща с гражданите, а ги питат за точния им адрес и изпращат на място човек, който да вземе определената сума. Обикновено се използват услугите на таксиметрови компании, като за целта измамника обаждайки се в централата на таксиметровата фирма, изисква номера на мобилния телефон на шофьора, който ще поеме поръчката, за да разговаря директно с него и да го насочва. По този начин таксиметровия шофьор отива на подадения му адрес, взема плика с парите и по телефона измамника му обяснява къде да го отнесе. Обикновено парите се носят в градове в Северна България, като срещите са отново на оживени обществени места.

 

 

Напоследък зачестиха опитите за измама по телефона, при които измамника се представя като служител на МВР, следовател или адвокат, като обяснението е, че роднина на гражданина е задържан от органите на МВР и е нужно да му бъде платена гаранцията. Отново се предоставя номер на мобилен телефон, на който да бъде уговорен начина за предаване на съответната сума.

 

 

Установено е, че извършителите на гореописаните видове измами са предимно от ромски произход и са от населени места в Северна България – гр. Ветово, с. Камен, област Велико Търново, гр. Горна Оряховица,               гр. Павликени. Всички телефонни номера от които са извършени позвъняванията на домашните телефони на потърпевшите, както и тези дадени им за връзка с “продавачи”, “купувачи”, “куриери” и т.н. са на сим-карти с предплатена услуга и няма информация относно лицата, които са ги закупили и ги ползват, което от своя страна затруднява разкриването на извършителите на престъплението.

 

 

През 2006 г. от служители на сектор “Икономическа полиция” при ОДП – Бургас бе заловено на бензиностанция ОМВ в гр. Бургас лице от гр. Горна Оряховица при извършване на опит за измама с машинни части. Срещу него бе образувано досъдебно производство по чл.209 от НК, като разследването към настоящия момент продължава. Впоследствие, благодарение и на медиите, лицето бе разпознато от редица потърпевши, между които и възрастно семейство от гр. Бургас, което е предоставило през 2006 г. на въпросното лице сумата от 14 000 лв. в гр. Сливен.

 

 

През 2007 г. в сектор “ИП” има регистрирани два случая с получаване на колет от чужбина. При единия потърпевшият е предоставил на куриера сумата от 6000 долара в с.Драганово, община Горна Оряховица, като е получил колет в който има два пакета локум и един пакет салфетки, а при втория случай потърпевшият е предоставил 6 200 лв. на куриера в гр. Бургас, като в резултат на това се е сдобил с колет, в който има ютия.

 

 27.07.2007 08:25
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
1773 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.11.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      ноември 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
44
26
27
28
29
30
31
01
45
02
03
04
05
06
07
08
46
09
10
11
12
13
14
15
47
16
17
18
19
20
21
22
48
23
24
25
26
27
28
29
49
30
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown