Старт на автоматистрала Хемус - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Старт на автоматистрала Хемус

вИзменение и допълнение на  решение по ОВОС на министъра на околната среда и водите № 166-14/1996 г. , разгледа днес Висшият експертен екологичен съвет към Миниситреството на околната среда и водите, с което бе одобрена реализацията на проекта АМ “Хемус” от км 0+000 до км 8+500, включително прилежащите пътни възли и отклонения. Заседанието беше ръководено от председателя на съвета – зам.-министър Евдокия Манева, в разискванията  от страна на неправителствения сектор участваха проф. д-р Мария Златева, председател на Федерация „Интереко 21” и Дончо Иванов – председател на гражданско сдружение „Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие. Възложител на инвестиционното предложение  е Агенция „Пътна инфраструктура”, до момента частично са извършени строителни работи по насипите, почистване на хумуса, полагане на пътната основа и малките съоръжения.
Началото на участъка е при km 0+000, където се пресича Софийския околовръстен път и Ботевградско шосе. От km 0+000 до km 0+420 трасето се развива в участъка на пътен възел „Хемус”. В тази отсечка не се предвиждат ситуационни и нивелетни промени. След km 0+371.27 с дясна крива с радиус 1500 m трасето се отделя от съществуващия път и се насочва в североизточна посока към хвостохранилището и река Лесновска. Между km 1+700 и km 1+910 трасето пресича изоставени пясъчни кариери, които в момента са запълнени с дъждовни и подпочвени води. При km 1+990.84 магистралата пресича пътя за сметището, след което от km 2+300 до km 2+450 преминава северозападно от бетоновия възел. В участъка от km 3+000 до km 3+100 трасето на магистралата пресича р. Лесновска, след което до km 4+600 се развива успоредно на дигата  на хвостохранилището на около 50 m от петата на същото, през терен, който е замочурен и обрасъл с водолюбива растителност. При km 4+800 трасето пресича път Богров – Ботунец и посредством лява крива с радиус 4800 m се насочва към съществуващото трасе на АМ „Хемус” при гара Яна. В този участък се пресича пътя за Ботунец, за който има изготвен проект за реконструкция. Обектът завършва при km 8+500.
За осигуряване на връзката на АМ „Хемус” в участъка СОП – п.в. „Яна” на съществуващата пътна мрежа са проектирани два пътни възли. Пътен възел с път І-6 е решен като вливане и отливане от път І-6 с надлез над автомагистралата и с по две ленти за всяка посока. На път І-6 посока „София – Бургас” е разработено кръстовище за Института по фуражна промишленост и бензиностанция „ЕКО”. Пътен възел „Яна” е решен като възел свободна планировка с максимално използване на изградените връзки, както и съществуващия надлез.
Към проекта за автомагистрала „Хемус” в този й участък са разработени и проектни решения за:
-    корекция и реконструкция на водопровод при km 7+160, който е част от водоснабдителната система на село Г. Богров. Реконструкцията е съобразена както с трасето на АМ, така и с трасето на пътната връзка за селото;
-    изменения на съществуващите ВиК връзки и съоръжения, собственост на комбинат „Кремиковци” в участъка на трасето на АМ между km 5+300 и km 5+450. В този район преминават 4 броя тръбопровода с начало яз. Панчарево-2 за промишлено водоснабдяване на комбината , един за питейно водоснабдяване на Ботунец и един за питейно водоснабдяване на околните села;
-    реконструкция на ВЛ 110 kV „Металургия – Кривина” при km 1+638, поради това, че един стълб (№ 67) от съществуващата въздушна електропроводна линия (ВЛ) попада в трасето на АМ в разглеждания участък, а стълб № 69 ще попадне в обсега на връзката на АМ с пътя за Бургас;
-    реконструкция на електропроводи 20 kV, които ще бъдат засегнати от строителството на АМ: при км 1+093 – извод „Враждебна”; при км 5+320 електропроводна линия 6 kV за трафопост на „Полицейска академия”; при км 7+296 извод „Ботунец”; при км 7+314  са електропроводите 20 kV „Кремиковци” и „Челопечене”.
Тези стълбови линии ще се реконструират в линията на съществуващите трасета. С частично изменение и по нови трасета ще се реконструират електропроводите „Роберто” и „РМЗ”, съответно от km 6+700 до  km 7+500 и при km 8+244 за електропровод „Роберто” и при km 8+270 за електропровод „РМЗ”; реконструкция на ТТ кабели  и оптични кабели (ОК) от km 0+200 до km 0+925, при km 6+809 , при km 7+110 и при km 8+330.
Общо за разглеждания участък от автомагистралата, включително за прилежащите пътни възли и отклонения, са необходими 451,9 dka земи. Делът на земеделските земи – І категория е 75%, на ІІ категория - 3,6%, на пасища – 9,1% и на изоставени, заблатени и некатегоризирани земи – 12,3%. В осъвремененият доклад за ОВОС е направен анализ на очакваните въздействия от реализацията на обект „Автомагистрала “Хемус” от км 0+000 до км 8+500” върху околната среда и здравето на хората, като са идентифицирани и рисковите фактори. Взето е предвид и постановеното вече решение по ОВОС № 166-14/1996 г. и поставените в него условия за реализирането на магистралата по реда на действащата тогава нормативна уредба. Оценката, представена в осъвременения доклад за ОВОС, потвърждава препоръчания вариаант на трасе от експертите в предходния доклад по ОВОС.
Изграждането на магистралата по утвърденото трасе ще възпрепятства добива на полезните изкопаеми от три находища в по-малък или по-голям периметър, в зависимост от ширината на обслужващите зони съгласно чл.7 и чл.26 от  Закона за пътищата, които ще бъдат утвърдени.  Не е възможно изместването на трасето на АМ „Хемус” по следните причини:
- наличието на важни съоръжения в северна посока – ел. проводи, газопроводи и хвостохранилище;
- плътно застрояване на кв. „Долни Богров” в южна посока - от двете страни на съществуващия път.
- спазване на елементите в ситуация и надлъжен с цел осигуряване на проектната скорост.
Представени са и Решение на Комисията по земята № КЗ-5/19.06.1989 г., относно отчуждаване на земите, през които ще премине АМ “Хемус” - участък от км 0+000 до км 8+500 и Акт образец №10/20.08.1992г. (с който се замразява строителството на обекта). За реализирането на ИП са очуждени 451,9 dka земи в района, от които 339 dka земеделски земи І категория, 16,4 dka земи ІІ категория, 40,80 dka пасища и 55,66 dka изоставени, заблатени и некатегоризирани земи. За всички очуждени земи са разработени парцеларни планове и е променен начина им на ползване.
Допълнително е необходимо отчуждаване на земи от поземления и горски фонд  в района на селата Горни Богров и Яна за реконструкция на подземни и надземни съоръжения като електропроводи НН, ВН20 kV, телефонни кабели и линии.
Изграждането на участък от АМ „Хемус” km 0+000 до km 8+500 няма да застраши известни до сега недвижими културни ценности.
През 2006 г. е изработен актуализиран проект за този участък от АМ „Хемус”, който не изменя ситуацията на трасето и видовете пътни строителни работи, които са описани и са оценени в доклада за ОВОС (проведена процедура и издадено решение по ОВОС на МОСВ № 166-14/1996г.) Съгласно писмо на възложителя изх. №05-00-80/02.09.2009 г. няма изменение на инвестиционното предложение, за реализирането на което има издадено решение по ОВОС.
В осъвремененият доклад за ОВОС е разгледано възможното кумулативно въздействие, като заключението на авторите на доклада е, че:
По време на строителството на магистралата е възможно кумулативно въздействие върху околната среда от неорганизирани прахови емисии при евентуално разработване на находищата за инертни материали, през които преминава трасето. Тъй като районът е водонаситен, това въздействие може да се прояви само при сухо време и в незначителна степен.
Трасето на автомагистралата пресича три находища на полезни изкопаеми (пясък и чакъл)  в землището на с. Долни Богров - „Челопечене – запад и изток”, „Долни Богров (Сметището)” и „Дедова ливада”. Понастоящем се разработва само находище „Долни Богров (Сметището)”. При едновременна експлоатация на някое от находищата със строителството на магистралата може да се очаква кумулативно въздействие върху геоложката основа, особено като се има предвид наличието на плитки подземни води. Не се очаква кумулативно въздействие върху земните недра от реализирането на магистралата и експлоатацията на тези находища без използването на взривни работи.
Не се предполага кумулативен ефект при реализиране на автомагистралата върху земите и почвите, водите, растителността, ландшафта, както и по отношение на фактор отпадъци.  Не се очаква кумулативен ефект по фактор шум  върху с. Горни Богров поради липса на други източници (настоящи и бъдещи) на шум в близост до селото, освен транспортния поток по АМ “Хемус” .
Проведена е процедура по реда на §12б на ЗООС, като са извършени консултации между МОСВ и възложителя за уточняване на обхвата и съдържанието на информацията, с която е необходимо да се допълни документацията по ОВОС.Съгласно дадени указания от страна на МОСВ по време на изготвяне на осъвременения доклад са проведени консултации със заинтересувани лица.Осигурен е обществен достъп до осъвременения доклад за ОВОС и са проведени осем  срещи за обществено обсъждане. В резултат са представени протоколи от обществените обсъждания, писмени становища на заинтересувани лица, в т.ч. и становището на възложителя, по предложенията, препоръките, мненията и възраженията, които са съобразени по законосъобразност при постановяване на настоящето решение. 
Въз основа на изводите от анализа и оценката на въздействието върху растителния и животинския свят на територията на инвестиционното предложение, заключението на колектива независими експерти, разработили доклада за ОВОС е, че не съществуват основания, на базата на които да се твърди, че при строителството и експлоатацията на обекта ще бъдат нанесени значителни отрицателни въздействия върху флората и фауната в района  на магистралата, при спазване на направените препоръки и предложените мерки за минимизиране на въздействията.  Предвидено е изграждане на проходни съоръжения  за сигурността на  хората, домашните  и диви  животни, като за дребните животни са предвидени специални модификации на водостоци.
Трасето на магистралния участък не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000” по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.
По-нататъшното осъществяване на обект „Автомагистрала „АМ “Хемус” от км 0+000 до км 8+500  трябва да се съобрази с всички условия в постановеното решение по ОВОС  № 166-14/1996 г., относимо към участъка от Автомагистрала „Хемус”, предмет на осъвременения доклад за ОВОС, както и с условията във влязлото в сила решение по оценка за съвместимостта № 02-ОС/2007 г.
24.11.2010 15:35
Ключови думи: ОВОС, Хемус, пътни възли, Автомагистрала,
Bookmark and Share Subscribe
3785 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
България и Сърбия
Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, ...
текст на новината
Консумацията на безалкохолни напитки е намаляла
Със 7,5% е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г., спрямо предходната година. Общото ...
текст на новината
Гърция не коментира Бургас-Александруполис
Гърция засега не коментира информациите за евентуално оттегляне на Русия от проекта за строежа на ...
текст на новината
Пострадалите от монополите с приемна в Бургас
На 21.02.2011 г. на улица „Славянска” № 31, в 13:00 часа ще се състои пресконференция по случай откриването на ...
текст на новината
Бизнесът иска ограничаване на административната регулация
По информацията за приети от правителството промени в Закона за ограничаване на административното ...
текст на новината
Бутикови серии вина пускат български изби
    Все по-изискани ставата вината на българските изби. Това показват заявените до момента новости, ...
текст на новината
Трансбалкански нефтопровод
Гърция даде едно от екологичните разрешения, необходими за строителството на трансбалканския нефтопровод ...
текст на новината
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис”
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис” Акционерите в ...
текст на новината
Говорител на Путин: Оставаме в проекта Бургас-Александруполис
Като "обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни ...
текст на новината
Заради едни базари някакъв съюз на частни хотелиери клати Слънчев бряг АД
Годишният финансов отчет още не е приет, сметките са блокирани, а незаконните обекти си стоят, сигнализират ...
текст на новината
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР БЕ ДИСКУТИРАНА ДНЕС В БСК
„Имаме политическа воля да решим поставените от бизнеса проблеми в областта на либерализацията на ...
текст на новината
За произвола на монополите
Гражданско движение за национално единство и спасение «ДНЕС» и Общество на пострадалите от произвола на ...
текст на новината
Ветеринари окупираха богаташките ловни хижи
Забраната за лов на пернати и вреден дивеч в Бургаския регион заради шапа, направо смрази бизнеса в ловните ...
текст на новината
БТПП и законопроекта на Закона за кредитните институции
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) благодари за възможността да се запознае с Вашата идея и ...
текст на новината
Край на "Бургас - Александруполис"
На проекта „Бургас-Александруполис" ще бъде сложен край. Причините са - неизпълнение на финансовите ...
текст на новината
Kонцесия пристанищен терминал Бургас изток-2
Предлага се максималният срок на концесията да бъде 35 години. Правителството прие решение за откриване ...
текст на новината
Конкурсът за приза „Златен ритон“ става международен
Конкурсът за приза „Златен ритон“, известен и като българските винени „Оскари“, става международен. Това ...
текст на новината
Детелина до Китен - преди Бургаската
За над 1,5 млн. лв. ще се изгражда детелина край Китен и ще се обнови отсечката Веселие - Равадиново Работата ...
текст на новината
Според гърците сме виновни за Бургас-Александруполис
Реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис се блокира от позицията ...
текст на новината
Признаха, че магистралата край Бургас не е наред
Участъкът Карнобат – Бургас от автомагистрала „Тракия” е рисков за снегонавявания, съобщи директорът на ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 02.03.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
01
02
03
04
05
06
07
10
08
09
10
11
12
13
14
11
15
16
17
18
19
20
21
12
22
23
24
25
26
27
28
13
29
30
31
1
2
3
4
14
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown