ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР БЕ ДИСКУТИРАНА ДНЕС В БСК - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР БЕ ДИСКУТИРАНА ДНЕС В БСК

„Имаме политическа воля да решим поставените от бизнеса проблеми в областта на либерализацията на енергийния пазар”, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков

„Без либерализиран енергиен пазар не можем да правим политика по енергийна ефективност, като основа за постигане на конкурентоспособност”. Това каза днес (15.02.2011 г.) председателят на БСК Божидар Данев по време на разширено заседание на УС на БСК на тема „Либерализиран енергиен пазар в България – предизвикателствата на 2011 г.”. В дискусията участваха Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма, неговият заместник Марий Косев, Ангел Семерджиев – председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, представители на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, на Агенцията по енергийна ефективност, Българска браншова камара по енергетика, Асоциацията на големите енергийни потребители, ръководители на големи предприятия - производители, преносители и потребители на енергия, сред които „НЕК”, „АЕЦ Козлодуй”, „Булгартрансгаз”, „Овергаз инк.”, „ЧЕЗ”, „Е.ОН”, „EVN”, „Мини Марица Изток”, „Радомир Метал Индъстрийз” и др.
Пред участниците в заседанието беше представена експертна разработка на БСК, разглеждаща новите предизвикателства пред европейската и българската енергетика през 2011 г., с акцент върху либерализацията на енергийния пазар. В материала се разглеждат приоритетите за постигане на висока ефективност на електроенергийния пазар и пазара на природен газ. Анализира се, също така, прилагането на ясни правила, реални цени и социален баланс в електроенергийния и газовия пазар, като се предлагат практически решения. Правят се конкретни препоръки за постигане на реален и равен достъп на всички участници на пазара до преносната мрежа, еднаква степен на изграденост на всички видове инфраструктура, минимална регулация при единни принципи, с отчитане степента на развитост на инфраструктурата.
В изложението си пред участниците в дискусията председателят на БСК Божидар Данев подчерта, че в момента над 90% от ел.енергията у нас се изкупува от НЕК на непазарни цени, вкл. регулирани, преференциални (от ВЕИ), фиксирани (от „Марица Изток”). Според г-н Данев, налице е един неликвиден пазар, в който едва 5% от енергията се търгува на пазарен принцип, т.е. пазар липсва. Г-н Данев припомни, че на 3 март т.г. влиза в сила Третият либерализационен енергиен пакет, по който България практически няма готовност, а междувременно текат наказателни процедури срещу страната ни по отношение Втория енергиен пакет, както и за възобновяемите енергийни източници.
Друг сериозен проблем е практическата липса на инвестиции в газопреносната мрежа, която е изключително остаряла физически и морално, и има сериозни проблеми по отношение на сигурността.
По отношение кръстосаното субсидиране на цените на ел.енергията от индустрията към битовите потребители председателят на БСК заяви: „Няма справедливи цени в пазарната икономика – има реални пазарни цени. Кой определя какво е „справедлива цена” – съдът ли? Не може да се провежда социална политика чрез цени, държавата трябва да намери други механизми за подпомагане на хората с ниски доходи, а не да го прави по линията на изкривяването на нормалната пазарна среда”. В тази връзка г-н Данев посочи, че през последните две години енергийното потребление на индустрията е спаднало с 28%, а потреблението на домакинствата е нараснало с 2%, което е показателно за големите ценови деформации и липсата на реални стимули за енергийна ефективност. Председателят на БСК поиска от представителите на отговорните институции да изготвят пътна карта за премахване на асоциалните цени, така че да се постигне плавно постепенно регулиране на пазара и да има яснота за сроковете, което ще подобри предвидимостта и бизнес планирането.

„Днес тук виждам внушителна представителност – събран е енергийният интелект на държавата и, ако се затворим за три дни, ще постигнем много полезни резултати”, пошегува се министърът на икономиката Трайчо Трайков и уточни: „Искаме да чуем вашите предложения, защото нашите ги чувате постоянно”. Той декларира съвпадение на възгледите по 90% от изложението на г-н Данев, вкл. по отношение кръстосаното субсидиране на цените, необходимостта от одит и профилактика на газопреносната мрежа и др. „Имаме политическа воля да разрешим по-голямата част от представените от Вас проблеми”, заяви министър Трайков.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев посочи, че трябва да се отчитат исторически наследените фактори, вкл. ниската цена на енергията от АЕЦ „Козлодуй”, високите цени на енергията по дългосрочни договори, субсидираните цени за населението и др. Според него, именно историческите дадености ограничават либерализацията на енергийния пазар и достигането до ниво „класически пазар” ще бъде труден и бавен процес. Трудно може да бъде премахнато изцяло и кръстосаното субсидиране, смята председателят на ДКЕВР.
„Ние не сме седнали тук, за да обвиняваме и не се нуждаем от обяснения и оправдания, а от дискусия и ясни отговори на поставените въпроси”, уточни членът на УС на БСК и президент на „Овергаз инк.” Сашо Дончев. Той припомни, че газоразпределителната мрежа достига до едва 10% от домакинствата у нас. Причините за това са основно в тежките бюрократични процедури за узаконяване на битови газови инсталации. „До скоро битовият потребител трябваше да осигури 27 подписа от различни институции, за да се включи към газоразпределителната мрежа – сега подписите са 13”, сподели г-н Дончев и обясни, че една битова газова инсталация работи с 800 пъти по-ниско налягане от бутилка пропан-бутан, а за узаконяването й са нужни множество разрешителни и др. документи. „В момента на обсъждане е подложена новата Енергийна стратегия на България. Това е сигурно седмата по ред стратегия, а от всяка предходна не последва нищо съществено. Стратегиите се правят, за да се създадат след тях съответните политики, които да се материализират в законодателни решения. Ние политики в областта на газоразпределението не виждаме”, заяви г-н Дончев.
На аналогични позиции застанаха и представителите на други големи предприятия от областта на енергетиката, металургията, машиностроенето.
Участниците в срещата постигнаха съгласие да бъде създадена работна група, с участието на представители на МИЕТ, ДКЕВР, Агенцията по енергийна ефективност, Българската браншова камара по енергетика, Асоциацията на големите енергийни потребители, НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз”, електроразпределителните дружества и БСК, която в оперативен порядък да разгледа в детайли направените днес констатации и предложения и да излезе с конкретни предложения за нормативни промени. Персоналният състав на групата ще стане ясен в края на този месец, след като всяка от изброените институции и фирми предложи свои представители. По предложение на министър Трайков, групата ще бъде оглавена от зам.-министъра на икономиката Марий Косев, който ресорно отговаря за енергетиката.16.02.2011 00:19
Ключови думи: енергиен пазар, министър na икономиката, Трайчо Трайков
Bookmark and Share Subscribe
9616 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
България и Сърбия
Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, ...
текст на новината
Консумацията на безалкохолни напитки е намаляла
Със 7,5% е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г., спрямо предходната година. Общото ...
текст на новината
Гърция не коментира Бургас-Александруполис
Гърция засега не коментира информациите за евентуално оттегляне на Русия от проекта за строежа на ...
текст на новината
Пострадалите от монополите с приемна в Бургас
На 21.02.2011 г. на улица „Славянска” № 31, в 13:00 часа ще се състои пресконференция по случай откриването на ...
текст на новината
Бизнесът иска ограничаване на административната регулация
По информацията за приети от правителството промени в Закона за ограничаване на административното ...
текст на новината
Бутикови серии вина пускат български изби
    Все по-изискани ставата вината на българските изби. Това показват заявените до момента новости, ...
текст на новината
Трансбалкански нефтопровод
Гърция даде едно от екологичните разрешения, необходими за строителството на трансбалканския нефтопровод ...
текст на новината
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис”
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис” Акционерите в ...
текст на новината
Говорител на Путин: Оставаме в проекта Бургас-Александруполис
Като "обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни ...
текст на новината
Заради едни базари някакъв съюз на частни хотелиери клати Слънчев бряг АД
Годишният финансов отчет още не е приет, сметките са блокирани, а незаконните обекти си стоят, сигнализират ...
текст на новината
За произвола на монополите
Гражданско движение за национално единство и спасение «ДНЕС» и Общество на пострадалите от произвола на ...
текст на новината
Ветеринари окупираха богаташките ловни хижи
Забраната за лов на пернати и вреден дивеч в Бургаския регион заради шапа, направо смрази бизнеса в ловните ...
текст на новината
БТПП и законопроекта на Закона за кредитните институции
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) благодари за възможността да се запознае с Вашата идея и ...
текст на новината
Край на "Бургас - Александруполис"
На проекта „Бургас-Александруполис" ще бъде сложен край. Причините са - неизпълнение на финансовите ...
текст на новината
Kонцесия пристанищен терминал Бургас изток-2
Предлага се максималният срок на концесията да бъде 35 години. Правителството прие решение за откриване ...
текст на новината
Конкурсът за приза „Златен ритон“ става международен
Конкурсът за приза „Златен ритон“, известен и като българските винени „Оскари“, става международен. Това ...
текст на новината
Детелина до Китен - преди Бургаската
За над 1,5 млн. лв. ще се изгражда детелина край Китен и ще се обнови отсечката Веселие - Равадиново Работата ...
текст на новината
Според гърците сме виновни за Бургас-Александруполис
Реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис се блокира от позицията ...
текст на новината
Признаха, че магистралата край Бургас не е наред
Участъкът Карнобат – Бургас от автомагистрала „Тракия” е рисков за снегонавявания, съобщи директорът на ...
текст на новината
Променят избирането на телефонни номера в община Бургас
Променят избирането на абонатни номера при селищни разговори в 21 населени места в Бургаска област, ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown