Да спасим Иракли - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Да спасим Иракли

Чист плаж - чиста съвест: за поддържан резерват в района на Иракли
В навечерието на петата година от съществуването си, и в чест на световния ден  за “ремонт на климата”, гражданска група Да спасим Иракли ще отбележи края на циганското лято с мащабно почистване на плажната ивица и с искане за обявяване на поддържан резерват в местността, където интересите не секват въпреки Натура 2000 зоната.
На 9ти и 10ти октомври, въпреки есенното време, ще се случи за 6-ти път традиционна инициатива за почистването на плажната ивица на местността Иракли. С това Гражданска група “Да спасим Иракли” ще се опита да разчисти боклуците изостанали след натоварения сезон, както и заблудата, че местността Иракли е “спасена” от неразумни планове, липса на политическа воля, разнообразни заплахи за биоразнообразието, а държавата е рекултивирала коритото на р. Вая.

С безценната помощ на община Обзор, събраните в събота и неделя до обед отпадъци, ще бъдат извозени и сортирани. Прогнозата за уикенда е есенна: от 10 и 12 градус, но вярваме, че това няма откаже никой сериозен ираклиец от свещеното му право да изчисти уникалния плаж. Да спасим Иракли се надява искрено да успее да привлече и някои от многобройните туристи, които тази година дойдоха на плажа с генераторите си и оставиха след себе си доволно количество боклуци и усещането, че нямат разбиране към традициите на плажа като културен и екологичен феномен, където всеки носи отговорност за поведението си и изнасянето на отпадъците си.

С акцията Да Спасим Иракли призовава и българската държава за спешни мерки, с които да покаже, че е налице реална воля за постигането на общи за държавата и обществото цели, каквато е опазването на уникалното биоразнообразие на страната ни в няколкото останали диви местности по Черноморието ни.

Гражданска група Да спасим Иракли вижда чудесна възможност за демонстриране на политическа отговорност в обявяването на “поддържани резервати” в местностите Иракли, Камчийски пясъци и Кара дере, (където само преди дни е започнал нов строеж, въпреки Натура-2000 ограниченията), които имат сходни проблеми пред опазването на флората и фауната си от съмнителни инвеститори.

Вече са събрани над 6 000 подписа в подкрепа на идеята, а подпискакта продължава пътуването си из цялата страна, до момента, когато ще бъде внесена в Народното събрание.

В местността Иракли, гражданската ни група ще настоява за създаването на поддържан резерват, който отчита и опазва освен биоразнообразието, и уникалния културен феномен на бивакуването, който е живата, 40 - годишна история на хармонично съжителство на човека с природата в съвременния свят. Така за първи път страната ни ще има шанс да бъде пример и лидер за законово основано опазване на една уникална съвременна устойчива практика и да я отчете като ценност, а не като пречка.

Да спасим Иракли вижда в това и уникален шанс за България да опази уникалния реусрс на страната ни и да придаде добавена стойност в качествения, а не масовия туризъм, където връзката между човека и природата се цени и стимулира.

Спешни мерки от страна на държавата се налагат и още тъй като Гражданска група “Да спасим Иракли” установи, че след близо 5 години гражданска доброволна дейност в защита на нови морални ценности и отношение към гражданското участие и природата, резултатите са плачевни: р. Вая е унищожена, главният архитект на София Петър Диков вади разрешителни за строеж в НАТУРА 2000 зона, РИОСВ- Бургас демонстрира пълна липса на разбиране към същината на Оценката за въздействие върху околната среда и каквито и да било критерии за цялостното влияние на проекти в района на Иракли, а община Несебър крие от нас вече 3 години новия си териториално - устройствен план. Всичко това ни кара да мислим, че липсва разбиране за равнопоставеността на българските граждани пред закона.

Това беше и причината, гражданската група да привлече вниманието на Европейската Комисия върху престъпленията в зоната Иракли - Емине, след което стартира предварителна фаза на повдигане на наказателна процедура срещу България в съда на Европейската общност в Люксембург за безочливото унищожаване на р. Вая и уникалната й лонгозна растителност, както и липсата на адекватна рекултивация на мястото на престъплението, въпреки препоръките на ЕК.

Гражданската съвест за Иракли беше активизирана отново и след информацията от м.август т.г., че в 3 парцела, сред които този на главния архитект на София - Петър Диков в Натура 2000 зоната Иракли-Емине, се предвижда застрояване с над 400 легла легова база. Без да има инфраструктура за пречистване на отпадъците и отпадните води или дори вода, тъй като районът е безводен. По време на общественото обсъждане във връзка с новите инвестиционни проекти, гражданската ни група зададе въпросите си към инвеститорите и представителите на местната власт, които прескачат процедури, заменяйки ги с обещания.

Като гражданска група сме крайно учудени, че макар и нарушаващи основни положения в законодателството на България и ЕС, проектите на “инвеститорите” са одобрени от РИОСВ - Бургас и Община Несебър без никакъв негативен коментар. Смятаме поведението на представителите на МОСВ и местната власт за престъпни и работещи срещу интересите на България в полза на частни проекти със сбъркани критерии за природоосъобразност. (Проектите имат заложено “озеленяване” и създаване на “крайбрежна алея” в зона, която пази уникално за Европа биоразнообразие и последното, от което има нужда е да бъде “озеленявана.”)

За да разберат гражданите й чия страна заема, призоваваме българската държава спешно и адекватно да поеме нов ход на действие в случая с Иракли - действие базирано на дръзки, смели и иновативни промени, каквато би била създаването на система от поддържани резервати със специален режим, включващи реално, а не про-форма гражданите, за да докаже, че ценностите й са демократичност и адекватност, а не конформизъм и анахроничност.

Почистването на плажа ще се случи за 6ти пореден път с новите попълнения в гражданската група. Очаква се над 30 доброволци да вземат участие в почистването на популярния плаж. Случаят Иракли е част от световната тенденция за унищожаване на дивата природа в името на неаргументирана урбанизация, прикривана неумело зад термини като “развитие” и “инвестиране” с липса на етични и екологични критерии, отдалечаващи ни от ценностите на устойчивото развитие и демократичните принципи.

За повече и актуална информация: www.daspasimirakli.org

За контакт:
Янина Танева - 0892 458 127
Надежда Максимова - 0885 734 377

Източник:
http://daspasimirakli.org


09.10.2010 07:03
Ключови думи: резерват, Иракли, гражданска група, плажна ивица,
Bookmark and Share Subscribe
4573 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Частна болница първенец в е-здравеопазването
Софтуерът за управление на МБАЛ „Дева Мария” Бургас  беше представен по време на шестата регионална ...
текст на новината
За пълна забрана на тютюнопушенето на обществените места настояват от „Без дим”
Започване на законова процедура по възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на всички обществени ...
текст на новината
Зелен телефон в Приморско
От пресцентъра на Община Приморско: Община Приморско и Общинско Предприятие Чистота и Озеленяване ...
текст на новината
Замислено в тавана
Трудноподвижните пациенти на „Медицински център-2” в к-с „Славейков” вече ще могат да ползват специален ...
текст на новината
Нов земен трус е бил регистриран в 00.25 часа на територията на страната
София. Нов земен трус е бил регистриран в 00.25 часа днес. И той, както и предишните четири от вчерашния ден е с ...
текст на новината
Здравеопазване: продуктът Антималигноцит не е разрешен за употреба в България
На 3 февруари от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че „продуктът ...
текст на новината
Предстои обсъждане на въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места
Министерството на здравеопазването отправи покана към БХРА и партньори от бизнеса за организиране на ...
текст на новината
ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП А
Във връзка с регистриран завишен брой заболявания от Вирусен хепатит тип А в някои региони на страната и ...
текст на новината
БМЧК-Бургас с нов областен координатор
На 09.01.11г. в хотел „Аква” Бургас младежите от БМЧК-Бургас проведоха своето Отчетно-изборно събрание. Пред ...
текст на новината
Лорис Мануелян за здравеопазването в Община Бургас
Община Бургас реализира първоначалната си визия за здравеопазването, според зам.-кметът д-р Лорис Мануелян ...
текст на новината
Връчиха голямата награда за цялостен приос за опазване на БИОРАЗНООБРАЗИЕТО
На вълнуваща неделна церемония в галерия „Снежана” в София, Българска Фондация Биоразнообразие раздаде ...
текст на новината
Бебе 1000 в МБАЛ Дева Мария, Бургас
От екипа на болницата определеят като щастливо съвпадение факта, че д-р Сияна Драгнева, която изроди ...
текст на новината
Експозиция Археология на Исторически музей Атанас Караиванов, град Карнобат
Музейната сбирка в град Карнобат е създадената през 1921 г. от директора на местната гимназия и дългогодишен ...
текст на новината
Световен ден за борба със СПИН
Световния Ден за борба срещу СПИН е обявен за първи път като такъв от Световната Здравна Организация и ...
текст на новината
Червени лентички, клип и огнена панделка
Световният ден за борба със СПИН – 1 декември ще бъде отбелязан и тази година с общинска АНТИ СПИН кампания. ...
текст на новината
Розово фламинго посети Атанасовското езеро
Атанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни ...
текст на новината
Йорданка Ананиева: Община Бургас има последователна и целенасочена политика по отношение на грижата за децата
. Община Бургас има последователна и целенасочена политика по отношение на грижата за децата. Това каза на ...
текст на новината
14 са активните свлачища на територията на Бургаски регион
14 са активните свлачища на територията на Бургаски регион. Част от тях въздействат върху републиканската ...
текст на новината
Откриха Специализирана болница за активно лечение по кардиология и кардиохирургия в Бургас
Днес в Бургас официално бе открита Специализрана болница за активно лечение по кардиология и ...
текст на новината
В Бургас откриванет Специализирана болница за активно лечение по кардиология и кардиохирургия
Кардио Център “Понтика” е огромна инвестиция, която ще промени коренно медицинското обслужване в региона и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.05.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
25
26
27
28
29
30
01
18
02
03
04
05
06
07
08
19
09
10
11
12
13
14
15
20
16
17
18
19
20
21
22
21
23
24
25
26
27
28
29
22
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown