За пълна забрана на тютюнопушенето на обществените места настояват от „Без дим” - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
За пълна забрана на тютюнопушенето на обществените места настояват от „Без дим”

Започване на законова процедура по възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на всички обществени места поискаха вчера на пресконференция от Гражданска инициатива “България без дим” и Коалиция “За живот без тютюнев дим”, в която членуват над 35 неправителствени организации. Те ще работят активно за влизането в сила на тоталната забрана за тютюнопушене през 2012 г. “До тогава обаче, държавата трябва да прилага стриктно наредбата, регламентираща къде и при какви условия може да се пуши”, каза Мариана Тодорова от гражданската инициатива. Тя призова Министерство на здравеопазването да насърчи гражданското участие в контрола спрямо спазването на наредбата в обществените сгради и заведенията, както и да изгради единен телефонен номер и сайт за подаване на сигнали онлайн.

Представителите на Гражданска инициатива “България без дим” и Коалиция “За живот без тютюнев дим” изразиха несъгласието си с липсата на ангажираност от страна на държавата за намаляване броя на пушачите и ограничаване на раковите заболявания. Въпреки уверенията на управляващите, че наредбата, регламентираща условията, при които може да се пуши в затворени помещения, ще се спазват стриктно, все още в страната масово се пуши почти навсякъде, стана ясно на пресконференцията.

Обединените граждани и граждански организации настояха пространствата за пушачи да са зад стъклени стени /т.нар. аквариуми/ и да са изолирани от кухнята и входа на заведението, тоест храната и непушачите да не минават през тази ограничена зона. Сред поставените искания са още законодателно осигуряване на 24-часов контрол за спазване на наредбата, както и постигане на парламентарен консенсус за борба с тютюнопушенето и социално значимите заболявания, до които то води.

“В наредбата, регламентираща условията, при които може да се пуши в затворени помещения, има “неясноти”, които дават възможности за “лавиране с квадратурата” на затвореното пространство”, смята Орлин Мирчев от гражданската инициатива. Според него такава възможност се съдържа в условието собствениците на заведения до 50 квадратни метра да избират сами дали да се пуши или не, както и липсата на ясни указания за местата, на които може да се пуши в офисите и учрежденията.

Представители на двете организации, участвали доброволно в проверките за спазване на наредбата, посочиха пред медиите, че много заведения до 50 квадратни метра са се превърнали в заведения само за пушачи. Наблюденията от проверките им сочат още, че заведения, които надхвърлят тази квадратура и са с площ от 60-70 кв. м., “заобикалят” наредбата като заграждат част от площта с хладилни витрини, барплотове, масички или стени от гипсокартон, за да намалят търговската площ. Забелязана е и друга практика – в част от заведенията забраната за тютюнопушене да се спазва само до 22 часа.

Спазването на наредбата досега се гарантираше от регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, но след преструктурирането й и прехвърлянето на част от служителите към Агенцията по храните, реално липсва пряка отговорност за спазването й. Сред очертаните проблеми са още ограниченото работно време за приемане на сигнали за нарушения, както и липсата на единен механизъм за начина, по който да се осъществява приемането им. От организациите посочиха, че Министерството на здравеопазването все още не е изградило система за регистриране на сигнали онлайн. Липсва и национална линия с единен номер, на който всеки може да се обади, за да сигнализира за нарушения.

“На този етап се ползва списъкът с телефони на РИОКОЗ по градове, който е публикуван на сайта на здравното министерство, но той първо не е лесно откриваем, и второ – част от телефоните в него не са актуални или никой не ги обслужва”, заяви и Стефан Янков от гражданската инициатива „Без дим”. Според него притеснителен е и фактът, че има случаи, в които инспекторите “помагат” на нарушителите да прескочат наказанията, предвидени в закона. От формациите заявиха, че липсва координация между контролните органи като полицията отказва да приема сигналите, а в същото време глобяването на индивидуални нарушители в заведения или офиси е невъзможно без присъствието на полицай. Властта за налагане на глоби от страна на инспекторите спрямо гражданите е значително по-слаба дори от тази на контрольорите в градския транспорт.

От гражданските организациите заявиха, че от влизането в сила на новия закон за ограничаване на тютюнопушенето, отделни депутати, както и досегашните двама министри на здравеопазването “насаждат несигурност както у ресторантьорите, така и у държавните контролни органи”. “Постоянното говорене на политиците за интереси на ресторантьори показва тяхната крайна неангажираност към сериозните проблеми в общественото здравеопазване”, смятат противниците на тютюнопушенето.

Организациите посочиха, че липсва нормативна рамка за работа с лекарите, които в по-голямата си част са пушачи и не предупреждават пациентите си за последиците от този вреден навик върху здравето. В повечето големи болници пациенти и медицински персонал пушат заедно, сочат наблюденията на неправителствените организации. Според тях, подобно е и положението в училищата, където преподаватели не само, че не отделят време за обсъждане на този проблем с подрастващите, но често си разменят цигари и си искат огънче.

Липсата на обособени места за пушене в държавните учреждения и редакциите на повечето медии, както и фактът, че в тях се пуши навсякъде, независимо от разпоредбите, разлепени по стените, са пример за грубо нарушаване на закона и незачитане на правата на непушачите, твърдят представители на неправителствените организации.

“В Италия и Великобритания още през 2006 г. е въведена пълна забрана за тютюнопушене в затворени помещения, включително барове и дискотеки”, отбеляза още Стефан Янков. Силни рестрикции спрямо тютюнопушенето са въведени в Скандинавските страни. В Ню Йорк отскоро има закон, който забранява пушенето дори на плажове и паркове, коментира Янков. “Драконовски мерки” съществуват от край време в Хонконг и Сингапур, стриктно се спазва забраната за тютюнопушене и в съседните държави като Турция и Македония, добави той.

Според председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов у нас е тенденция да се води политика на компромиси. Последствията от тютюнопушенето в България са може би най-страшни в цяла Европа, смята специалистът. По думите му това е така, защото сме страна с икономически проблеми, хората се хранят лошо и приемат малко антиоксиданти и от там имат слаба имунна система, а в същото време приемат над 4 000 токсични канцерогенни вещества чрез тютюневия дим.

Доц. Костов припомни, че всяка година в България се откриват над 4 000 нови случаи на рак на белия дроб. По данни на Световната здравна организация хроничната обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб ще бъдат едни от най-честите причини за смърт след 15 години, очаква се двете заболявания да си поделят 3-4 място по смъртност в света, заяви лекарят. Той коментира, че българското здраве става жертва на икономически необосновани интереси и се обяви за крути мерки и тотална забрана на тютюнопушенето в затворени обществени места у нас.

 14.02.2011 06:00
Ключови думи: забрана, тютюнопушене, обществени места,
Bookmark and Share Subscribe
10763 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Частна болница първенец в е-здравеопазването
Софтуерът за управление на МБАЛ „Дева Мария” Бургас  беше представен по време на шестата регионална ...
текст на новината
Зелен телефон в Приморско
От пресцентъра на Община Приморско: Община Приморско и Общинско Предприятие Чистота и Озеленяване ...
текст на новината
Замислено в тавана
Трудноподвижните пациенти на „Медицински център-2” в к-с „Славейков” вече ще могат да ползват специален ...
текст на новината
Нов земен трус е бил регистриран в 00.25 часа на територията на страната
София. Нов земен трус е бил регистриран в 00.25 часа днес. И той, както и предишните четири от вчерашния ден е с ...
текст на новината
Здравеопазване: продуктът Антималигноцит не е разрешен за употреба в България
На 3 февруари от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че „продуктът ...
текст на новината
Предстои обсъждане на въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места
Министерството на здравеопазването отправи покана към БХРА и партньори от бизнеса за организиране на ...
текст на новината
ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП А
Във връзка с регистриран завишен брой заболявания от Вирусен хепатит тип А в някои региони на страната и ...
текст на новината
БМЧК-Бургас с нов областен координатор
На 09.01.11г. в хотел „Аква” Бургас младежите от БМЧК-Бургас проведоха своето Отчетно-изборно събрание. Пред ...
текст на новината
Лорис Мануелян за здравеопазването в Община Бургас
Община Бургас реализира първоначалната си визия за здравеопазването, според зам.-кметът д-р Лорис Мануелян ...
текст на новината
Връчиха голямата награда за цялостен приос за опазване на БИОРАЗНООБРАЗИЕТО
На вълнуваща неделна церемония в галерия „Снежана” в София, Българска Фондация Биоразнообразие раздаде ...
текст на новината
Бебе 1000 в МБАЛ Дева Мария, Бургас
От екипа на болницата определеят като щастливо съвпадение факта, че д-р Сияна Драгнева, която изроди ...
текст на новината
Експозиция Археология на Исторически музей Атанас Караиванов, град Карнобат
Музейната сбирка в град Карнобат е създадената през 1921 г. от директора на местната гимназия и дългогодишен ...
текст на новината
Световен ден за борба със СПИН
Световния Ден за борба срещу СПИН е обявен за първи път като такъв от Световната Здравна Организация и ...
текст на новината
Червени лентички, клип и огнена панделка
Световният ден за борба със СПИН – 1 декември ще бъде отбелязан и тази година с общинска АНТИ СПИН кампания. ...
текст на новината
Розово фламинго посети Атанасовското езеро
Атанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни ...
текст на новината
Йорданка Ананиева: Община Бургас има последователна и целенасочена политика по отношение на грижата за децата
. Община Бургас има последователна и целенасочена политика по отношение на грижата за децата. Това каза на ...
текст на новината
14 са активните свлачища на територията на Бургаски регион
14 са активните свлачища на територията на Бургаски регион. Част от тях въздействат върху републиканската ...
текст на новината
Откриха Специализирана болница за активно лечение по кардиология и кардиохирургия в Бургас
Днес в Бургас официално бе открита Специализрана болница за активно лечение по кардиология и ...
текст на новината
В Бургас откриванет Специализирана болница за активно лечение по кардиология и кардиохирургия
Кардио Център “Понтика” е огромна инвестиция, която ще промени коренно медицинското обслужване в региона и ...
текст на новината
Достъпна градска среда
На работна дискусия днес зам.-кметът на Бургас по „Устройство на територията и строителство” инж. Костадин ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 15.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown