Обобщение на изслушването на Кристалина Георгиева, български кандидат за комисар - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Обобщение на изслушването на Кристалина Георгиева, български кандидат за комисар

Реакцията на ЕС в отговор на трагедията в Хаити, създаването на европейски механизъм за гражданска защита, както и координацията между различните ресори вътре в Европейската комисия, бяха сред въпросите, поставени от членовете на ЕП при изслушването на Кристалина Георгиева, български кандидат за комисар за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощи и реагиране при кризи.

По отношение на най-наболялата тема за бедствието в Хаити, Кристалина Георгиева сподели пред депутатите, че страната "започва от нулата, но не е сама. Ако бъда утвърдена на поста, моя незабавна задача ще бъде да гарантирам, че ние, европейците, ще дадем на Хаити най-доброто, което нашият Съюз може да предостави."

Двете приоритетни задачи в Хаити са незабавна помощ, най-вече подслон и лекарска помощ, и след това възстановяване на дейността на правителството, за да може да започне работата по реконструкцията и дългосрочното развитие на страната, продължи тя.

Общоевропейски сили за гражданска защита?
Gay Mitchell (EНП, Ирландия) подчерта, че примерът с Хаити е показал нуждата от по-голяма видимост на терена за помощта, оказвана от Европейския съюз. Кандидатът за комисар отговори, че въпреки това европейските граждани могат да се гордеят, че ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ. Докладът Барние от 2006 година е показал, че са необходими повече координация и структуриран подход, но държавите членки имат различни интереси и същевременно трябва да се спазва принципът на субсидиарност. "Трябва да убедим държавите членки, че такъв механизъм за гражданска защита би бил полезен и да придвижим напред този дебат."

Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ
"Придържате ли се към целта Европейският доброволен корпус за хуманитарна помощ да бъде създаден през 2011 г., не сте ли твърде голям оптимист?", запита Birgit Schnieber-Jastram (ЕНП, Германия). Тъй като 2011 година ще бъде Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване, сроковете са изключително подходящи, сподели г-жа Георгиева. Тя настоя, че целта и бюджетните аспекти на тази инициатива трябва да бъдат старателно обмислени. "Не би било редно да отнемем пари от реалната хуманитарна помощ, за да създадем този корпус." Трябва да подходим старателно при изграждането на тази нови структура, добави кандидатът за комисар.

Координация на европейско ниво
"Как виждате Вашата позиция вътре в Комисията, имайки предвид непоследователното разделение на портфейлите?", попита Thijs Berman (С&Д, Нидерландия). Г-жа Георгиева отговори, че тя "ще бъде гласът на хората без глас вътре в Комисията", и добави, че в крайна сметка не толкова отделните ресори са важни, колкото "ангажираността и почтеността" на тези, които карат системата да работи.

Международно сътрудничество
Judith Sargentini (Зелени/ЕСА, Нидерландия) поиска повече подробности от Кристалина Георгиева относно частта за международното сътрудничество в нейния портфейл. "Моята визия е за по-активен подход в изграждането на партньорства в областта на хуманитарната помощ и реагирането на кризи, тъй като в бъдеще ще бъдат необходими повече действия в отговор на бедствията", изтъкна г-жа Георгиева. Като конкретен пример тя даде последното цунами, като подчерта, че ако е била създадена система за ранно предупреждение, са могли да бъдат спасени много човешки животи.

Участие на военните в операции за хуманитарна помощ
Много депутати, сред които Mario Borghezio (ЕСД, Италия) и Norbert Neuser (С&Д, Германия), повдигнаха сложния проблем за участието на военните в операции за хуманитарна помощ,. Българският кандидат-комисар зае твърда позиция по въпроса, изразявайки също така и мнението на хуманитарните работници, че намесата на военните трябва да бъде разглеждана само като най-крайна мярка, тъй като "всяка военна намеса е като отваряне на кутията на Пандора". В същото време според нея, в ситуации, когато няма останали други възможности, военните могат да бъдат много ефективни и от голяма полза. В ситуации като тази в Хаити, това е единственият начин за оказване на помощ, добави г-жа Георгиева.

Върховният представител за външната политика Катрин Аштън може да играе свързваща роля между министрите на външните отношения и на отбраната, от една страна, и актьорите в областта на хуманитарната помощ, от друга, когато ще трябва да се вземат решения в ЕС относно ролята на военните в бъдещи кризи, предложи Кристалина Георгиева.

Злоупотреби с помощи
Относно адекватността на помощта за Судан или Етиопия например, във въпрос, повдигнат от Ana Gomez (С&Д, Португалия), българският кандидат за комисар изтъкна, че "същността на хуманитарната помощ е в неутралността и грижата за хората, които се нуждаят от помощ (...) Никога не трябва да позволяваме хуманитарната помощ да бъде заграбена от тези, които злоупотребяват с власт."

Приоритетите на Кристалина Георгиева
В своята встъпителна реч пред депутатите Кристалина Георгиева подчерта, че ако бъде утвърдена от ЕП, приоритетите ѝ като комисар ще бъдат следните:

- по-ефективно използване на ресурсите, подобряване на координацията и ефективността на действията на ЕС, за да "накараме нашите европейски съграждани да се гордеят от тяхната поддръжка за хуманитарната помощ и реагирането при бедствия";
- относно Европейския консенсус по въпросите на хуманитарната помощ: по-резултатна помощ, по-добър капацитет за реагиране, подобрена координация вътре в ЕС, както и между хуманитарните и военни действащи лица;
- гарантиране зачитането на международното хуманитарно право;
- укрепване на способността за справяне с хуманитарните последствия от климатичните промени и изпълнение на ангажимента за намаляване на риска от бедствия;
- създаването на Европейски доброволен корпус за хуманитарна помощ;
- засилена координация в Комисията, между държавите членки и други партньори, за да се посрещне двойното предизвикателство от нарастващи нужди и намаляващи бюджети в тази област.

04.02.2010 07:53
Ключови думи: Хаити, механизъм, гражданска, вътре, Кристалина, комисар, хуманитарна, сподели, незабавна, бъде, Хаити, може, помощ, това, година, държавите, трябва, този, доброволен, корпус, целта, тази, старателно
Bookmark and Share Subscribe
4952 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Илчо Дуганов се прости с политическите постове
Не ще да чуе за състезание с Димитър Николов наесен Някогашното най-остро и надеждно оръжие на Симеон ...
текст на новината
НДСВ ще подкрепя Петко Арнаудов за кмет в Царево
В община Царево НДСВ няма да издига свой кандидат за кмет, защото има добри впечатления от работата на левия ...
текст на новината
БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА и СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
По данни, изнесени от Върховна касационна прокуратура през последните три години многократно нараства ...
текст на новината
„Общество за нова България": Не на безконтролния достъп до данни
Политическа партия „Общество за нова България" одобрява внесените поправки от правната комисия на ...
текст на новината
правото на протест
55 ученици – членове на Националната асоциация на българските евроклубове в средните училища (НАБЕК) – се ...
текст на новината
Патриотите започнаха от Бургас кампанията си за местния вот
АТАКА ще води самостоятелна битка в предстоящия местен вот." Това заяви лидерът на националистите в Бургас, ...
текст на новината
България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика. 17 алтернативни идеи
Гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане” подготвя систематично визията си за ...
текст на новината
Краси Стойчев - заместник кмет на община Бургас говори за приходи
Най-големият източник на приходи за община Бургас са оперативните програми. Това каза за радио ...
текст на новината
Бургас: Ваклин Стойновски се възмути
Писмо до свободните медии изпрати Ваклин Стойновски - кандидат за кмет на Бургас. След онлайн брифинг във ...
текст на новината
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева ръководи наблюдателната мисия на ЕП на референдума в Судан
Делегацията, чийто ръководител е г-жа Неделчева, е съставена от петима представители на ЕП и ще бъде в ...
текст на новината
Моят малък красив европейски проект
След моята голяма гръцка сватба - нов филм Моят малък красив европейски проект. Наградата я предлага една от ...
текст на новината
„Детелината” и ремонтите хит сред политиците за 2010
Вълков и Райков очакват Бургас да разцъфти през 2011, Зафиров прогнозира обедняване на хората Плановете за ...
текст на новината
Вотът на бургазлии - пак на вятъра, нормално за този регион. Божидар Димитров подал оставка
Божидар Димитров, който отклони доста реални гласове в Бургас към странна кауза, подаде оставка, а ...
текст на новината
Константин Райков: Десните партии с една листа за съветници
В какъв формат ще се яви Съюзът на демократичните сили на предстоящите местни избори през 2011 година? Ще имат ...
текст на новината
Дебатът за Европейската гражданска инициатива навлезе във финална фаза
Докладът за Европейската гражданска инициатива беше дискутиран в Комисията  по петициите в Европейския ...
текст на новината
Как да защитим гражданските си права - правото на протест
Надежда Нейнски обявява конкурс “Как да защитим гражданските си права - правото на ...
текст на новината
Финансирането трябва да достига и до местните организации.
На пленарно заседание в Страсбург, Европейският парламент разгледа докладите относно  финансовите ...
текст на новината
Бюджетните възможности на ЕС определят ускореното въвеждане на земеделските помощи в пълен размер за България след 2013
След 2013 г. ще има нов баланс и по-бързо въвеждане на директни плащания в пълен размер. Но ускоряването на този ...
текст на новината
ГЕРБ: Поздравяваме г-жа Маджарова за отличната й работа като председател
„Ние, Групата общински съветници от ПП ГЕРБ - Бургас, категорично не подкрепяме искането от 13-те съветника за ...
текст на новината
Нейнски и Волски предупреждават
Новите страни-членки могат да останат с по-малко представители в Европейската дипломатическа служба ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 18.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown