Ще има ли метла от гербери ? - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Ще има ли метла от гербери ?

Смяната на властта през четири години веднага води след себе си въпросителните  кои ще са новите шефове  на държавните фирми в областта, в публичното пространство в употреба вече се завъртяха различни имена, които гравитират около управляващите от ГЕРБ, други пък побързаха да демонстрират връзки с тях.
По фирми и държавни агенции, пряко подчинени на различните министерства, започна тайно шушукане за разпределяне на шефските места. По-рано от октомври рокади няма да могат да се очакват, защото предложенията за новите назначения идват от  областния управител и се съгласуват с него,  който не е сменен.
Все още той е с името Любомир Пантелеев и най-вероятно днес на свое заседание новото правителство трябва да каже кой ще влезе в сградата на “Цар Петър”. Пантелеев се води в  отпуск, научи “Черноморски фар”. Неговите заместници обаче са уволнени със задна дата от 29 юли, въпреки че заповедта е пристигнала в Бургас на 30 юли. През този период от два дни временно изпълняващият длъжността областен управител Стефан Кенов е подписвал документи за обезщетения на репресираните. Де юре в момента Бургаска област е без областен управител, защото липсват заместници, а Пантелеев е в отпуск. Уволнението е заварило другият зам. областен управител Румяна Денева в болница.
Отпускарският период не пречи обаче усилено да се спрягат  новите имена в апетитните дружества, на които принципал е държавата. Общо 40 са фирмите и агенциите  в областта, назначавани от Министерски съвет или отделните ресорни министерства. Засега по брой кандидати води Пристанище - Бургас.
Четирима специалисти се спрягат за шефското място там. Из коридорите на администрацията на порта, сред бизнеса се чуват имената на водещи фигури, които са допринесли през годините за развитието на държавното дружество. Бившият изпълнителен директор Кръстан Золумов от времето на НДСВ е един от претендентите, които биха дали тласък на пристанището, което в момента е пред технически фалит, коментират хора от бранша.  Той е завършил Военноморското училище, плавал е като капитан. Работел е дълги години в  Порт Бургас, също така е съдружник в спедиторска фирма “Силинк Шипинг”.  След политическото му отстраняване преди 4 години Золумов стана съветник към частните пристанища “Леспорт” и Балчик, които са на ТИМ. Така че, ако той бъде върнат, трибуквената групировка ще има позиции не само на летището, но и в порта.
Сегашният шеф на отдел  “Експлоатация” в пристанището Руслан Петков е другото спрягано име за изпълнителен директор. От бизнеса обаче не харесват Петков заради политическите му прелитания в различните партии.
Кап. инж. Иван Иванов е другият кандидат-директор на потъващото в дългове и загуби държавно предприятие. Той е  бил зам.- началник на Държавната инспекция по корабоплаване, ръководел е направление "Маркетинг, СУК и евроинтеграция" в "Пристанище Бургас" ЕАД до 2007 г., основател е на Бургаска морска асоциация. Участвал е в три от проучванията за морските съоръжения, свързани с петролопровода Бургас – Александруполис. Беше едно от лицата на всички митинги против петролопровода, направи и филм, който бе разпространен преди референдума срещу тръбата в Бургас. Малко след това подаде молба за работа в Транс Болкан Пайплайн, фирмата, която ще изгражда петролопровода.
Сегашният зам.-кмет по финанси на община Бургас  Красимир Стойчев, който бе в борда на директорите на порта по времето на Жан Виденов, също се появи сред спряганите имена.
“Понякога става така, че трима се борят, а четвърти печели”, коментират вътрешни източници.
В момента служителите на порта треперят от предстоящата чистка. На практика пристанището няма работа, а загубата се трупа. До вчера и в Бюрото по труда не бяха получили  официално предизвестие за съкращения на персонала. Според вътрешни източници сегашното ръководство едва ли ще предприеме тази стъпка.
Според официалните данни на държавното дружество за изминалата 2008 година, когато товаропотокът не беше засегнат до есента от кризата, портът е
реализирал загуба от 1,94 милиона лева. През предходната за 2007 г. отрицателният резултат е бил 1,86 милиона лева.
Загубата е въпреки ръста на нетните приходи от продажби с 21,5% на годишна база до 41,5 млн. лв. за 2008 г. Интересен момент в баланса на дружеството са увеличените с 25,8% разходи за персонала до  19,4 милиона лева. Това е и основната причина за ръста на отрицателния резултат, защото увеличението  на този основен разход изпреварва покачването на приходите.
Разходите за външни услуги са се увеличили  с 18% до 11,4 млн. лв. за 2008 г., а тези за суровини, материали и консумативи намалели с 2,38% до 9 млн. лв.
Собственият капитал на Пристанище - Бургас се е стопил до 1,6 милиона лева в края на 2008 г. Нетекущите пасиви са за 255 милиона лева, а текущите за 13 милиона лева.
В нетекущите основен дял имат „правителствени дарения“ за 252 млн. лв. Тези дарения представляват финансиране от JBIC, по-точно целево предоставените от правителството средства, осигурени по Споразумение за заем между задграничен фонд за икономическо сътрудничество – Япония (OECF) и Република България. През 2008 г. през „Пристанище Бургас” ЕАД са преминали 4,6 милиона тона товари, което е с 437 хиляди тона, или 8,7% по-малко от 2007 г. Спрямо бизнес плана за 2008 г. намалението на годишния товарооборот е с 15,5%.
Като основна причина за неизпълнението на планувания товарооборот е спирането на дейността на основния клиент – МК „Кремиковци” АД и обявяването му в ликвидация. През 2008 г. е нараснал вносът на меден концентрат за бившия „Кумерио Мед” АД, и настоящ “Аурубис България” . Именно там е показал своите умения кап. инж. Иван Иванов.
Сред вечните шефове на фирми при няколко последователни правителства са директорът на РИОСВ –инж. Симеон Симеонов, той води по административно дълголетие, следват го шефката на РИОКОЗ-Светла Станчева, на Областно пътно управление- инж. Недьо Плачков. За тях се говори, че никаква метла не ги лови  -нито жълта, нито синя, нито червена.
Докато ДПС управляваше Министерството на земеделието и храните Областната служба земеделие и гори се управляваше от хора на движението. Сигурно е, че с поста там ще се раздели Селим Иса. След като Стоян Гюзелев замина депутат другия специалист в земеделието на ГЕРБ- Николай Киров може да поеме поста в Бургас.
Трудно ще бъде сменена шефката на регионалното управление на НАП-Сливен, Ямбол и Бургас- Румяна Дулева. Тя е със звание държавен експерт, което според Закона за държавния служител е най-висшата степен в йерархията.
Управителят на ВиК –Бургас инж. Ганчо Тенев остана осем години на поста –бе назначен от жълтите и продължи да управлява водното дружество и при тройната коалиция. Той заяви, че кадровите проблеми не го вълнуват особено. Регионалното управление по горите се ръководи в момента от инж. Мишо Жеков. В началото на мандата на  тройната коалиция  той бе сменен от Стойко Стоянов, който гравитираше около ДПС, Жеков обаче обжалва заповедта и бе възстановен на поста,  тогава на Стоянов бе даден, мястото на  шеф на Дивечовъдната станция в Граматиково, която е една от най-добрите стопански единици в  системата на Регионалното управление по горите. Там обаче той не се задържа твърде дълго.
Агенцията за държавни вземания, бюрата по труда, Агенцията по заетостта, „Митници Бургас” са сред останалите, за които може да се очакват рокади. Повечето от тези постове обаче са заемани след конкурс и трудно хората ще бъдат освободени, защото в тези случаи те винаги оспорват в съда уволнението.

в-к Фактор05.08.2009 17:10
Ключови думи: през, години, води, след, новите, шефове, фирми, областта, които, около, държавни, различните, няма, защото, управител, който, Пантелеев, обаче, въпреки, заповедта, Бургас, През, този, период, областен, момента, Бургаска, другият, Румяна, спрягат, Пристанище, Бургас, сред, бизнеса, държавното, изпълнителен, Золумов, времето, което, коментират, хора, като, също, След, преди, бъде, пристанището, Петков, Иван, която, порта, вътрешни, дружество, милиона, лева, ръста, причина, основен, тези, Бургас, товарооборот, шефката, нито, управляваше, земеделието, поста, може, управление, тройната, Регионалното
Bookmark and Share Subscribe
6987 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас - Александруполис: Ще го бъде ли или не ..
Русия е все още заинтересувана от реализиране на трансбалканския нефтопровод "Бургас-Александруполис", но ...
текст на новината
Бургас и Люлебургас - сътрудничествою
Бизнесмени от Бургас и Люлебургас, Турция подписаха предварителен договор за сътрудничество. Делегация от ...
текст на новината
Поредна успещна година за пристанище КРЗ ПОРТ БУРГАС АД.
През 2010 г.  в пристанище КРЗ ПОРТ БУРГАС  са обработени  420 х.тона товари на кораби, което е с 13% повече, ...
текст на новината
Общините с резерви към водните асоциации
Моника Стояноваmonika.stoyanova@klassa.bg Общините имат съмнения, че учредяването на водни асоциации с тяхно участие ще ...
текст на новината
Отдават под наем три язовира на територията на община Бургас
Три язовира на територията на община Бургас ще бъдат отдадени под наем, решиха общинските съветници в ...
текст на новината
Казахстан, Киргизстан и Узбекистан с интерес към порт Бургас
Делeгация от спедиторски фирми от Казахстан, Киргизстан и Узбекистан посети днес Бургас, за да се запознае ...
текст на новината
Топлофикация Бургас е готова за зимата
Топлофикация Бургас е напълно готова да посрещне новия есено-зимен отоплителен сезон 2010 – 2011 г. Това бе ...
текст на новината
Семинар "Информиране на индустрията относно задълженията за нотификация по Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP)"
Търговско индустриална камара – Бургас, съвместно с Българска стопанска камара, организира Семинар по ...
текст на новината
Последните сметки на ТЕЦ Бургас- отново най-ниските в страната
В Бургас абонатите на топлофикация отново плащат най-ниските сметки за топла вода в страната. За месец ...
текст на новината
В Бургас ще се проведе Национална кръгла маса по проблемите на транспорта
На 2 Септември 2010 г.  от 13:00ч. в гр. Бургас в сградата на областна администрация Бургас ще се проведе Втората ...
текст на новината
Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура - събенефициент и партньор по проекта ECOPORT 8 в Бургас
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в качеството си на събенефициент и партньор по проекта ...
текст на новината
Дребните търговци с тридневни разрешителни за Спирит
Кметът Димитър Николов разпореди да бъдат издавани тридневни разрешителни на дребните търговци да продават ...
текст на новината
Община Бургас ще актуализира бюджета си на 23 август
Бургас.  Актуализацията на бюджета на община Бургас ще бъде направена на 23 август. Това съобщи за радио ...
текст на новината
Информационни дни по схема за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”
Уважаеми  дами и господа, Имаме удоволствието да Ви поканим на организираните от Главна Дирекция ...
текст на новината
Община Бургас ще представи пред потенциалните инвеститори своите приоритети за развитие
Община Бургас, в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, изпълнява ...
текст на новината
Готов е проектът за ново ларго на Бургас
С мултимедийна презентация в Община Бургас бе представен днес /13 октомври/ първия етап от проекта за ...
текст на новината
Сайтът на ФРУТИ ЛУКС – избор на редактора на
Сайтът на ФРУТИ ЛУКС  -  първата българска фирма за плодови букети стана избор на редактора на ...
текст на новината
Финансиране и предизвикателства на социално-осигурителната система
Във връзка с появили се публикации в пресата, ръководството на КНСБ смята за наложително да уточни, че на ...
текст на новината
България в единния пазар на ЕС – констатации на гражданското общество през погледа на Асоциация на индустриалния капитал в България
Председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев ще ...
текст на новината
Водеща фирма с успешен антикризисен метод в строителния бранш
В условия на тежка криза в строителния  бранш „Гранити” ООД създаде  и реализира успешно свой ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 25.10.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      октомври 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
39
27
28
29
30
01
02
03
40
04
05
06
07
08
09
10
41
11
12
13
14
15
16
17
42
18
19
20
21
22
23
24
43
25
26
27
28
29
30
31
44
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown