Общините с резерви към водните асоциации - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Общините с резерви към водните асоциации

Моника Стояноваmonika.stoyanova@klassa.bg
Общините имат съмнения, че учредяването на водни асоциации с тяхно участие ще доведе до действително подобряване на работата в сектора. Затова, въпреки че срокът за създаването им бе 30 септември, до началото на декември са учредени едва половината от планираните 51 асоциации. Секторът се нуждае от инвестиции, които стигат до 15 млрд. евро в национален план. Невъзможно е тази сума да бъде осигурена от държавата или от общините поотделно, но обединени, те могат да привлекат значителен инвестиционен интерес.
Такива структури вече има в Бургас, Варна, Пазарджик, Враца, Добрич, Русе, Велико Търново, Видин, Ямбол, Ловеч, Смолян, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Разград, Търговище, Шумен, Кюстендил и др.
„Асоциациите се формират на доброволен принцип, но членството е на квотен принцип, т.е. малките общини имат по-малко представителство. Решенията се взимат от мнозинството и малките общини се притесняват от факта, че големите ще вземат решения от собствен интерес, а не в полза на всички“, коментира пред „Класа“ проф. Румен Арсов, председател на Българската асоциация по водите. Той допълни, че това е и една от причините малките общини да не искат да се включат в асоциациите.
Ако обаче малка община си направи свое ВиК сдружение, то ще бъде обречено, защото възможността за възвръщаемост на инвестициите ще е нищожна.
„Някои от големите общини също имат резерви към асоциациите, защото
тяхната квота при всички случаи е по-малка от тази на държавата. Това поражда у тях опасение, че държавата може да налага свои виждания, които не се покриват с очакванията на тези общини“, обясни още Арсов.
„Изчаквахме да ни бъде дадена повече яснота около създаването на тази асоциация. Във Варна тя беше учредена преди около 10 дни и процедурата беше сравнително бърза, защото всички представители бяха запознати“, коментира областният управител на Варна Данчо Симеонов. Той допълни, че се чака от Министерството на регионалното развитие устройствения правилник, който ще бъде общ за всички асоциации. Тогава ще има повече яснота как ще действат самите асоциации. На по-късен етап предстои и изборът на ВиК оператор, като начинът за това най-вероятно ще бъде разписан в правилника.
Според Симеонов най-вероятно и другите обособени територии очакват да има повече яснота около процедурата по учредяване на асоциациите по ВиК.
„Да работи с асоциацията в Бургас прояви интерес френски оператор, но все още е рано за някакви подробности“, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. В морския град беше учредена първата асоциация по ВиК у нас, която преди няколко дни одобри и бюджета си за годината – около 14 хил. лв. Кметовете: Всеки може сам да реши
„Все още има неясноти, свързани с реалното разпределение на собствеността в асоциациите, както и с факта, че на тяхната територия има само 1 оператор“, каза Красимир Мирев, кмет на Търговище. И 3-те общини - Търговище, Омуртаг и Антоново, не са имали друга алтернатива, освен да се включат в обединение, защото изпълняват проекти по ИСПА. В противен случай ние няма как да предоставим експлоатацията на тези обекти, каза той.
„В Севлиево ВиК дружеството е 100% общинска собственост, не участваме в асоциация, но нямаме проблем да кандидатстваме по оперативни програми като община. Ако има местни власти, които се въздържат да влязат в тези сдружения, причината е, че те искат да поемат контрола върху ВиК мрежата“, каза Йордан Стойков, кмет на Севлиево. Той би подкрепил тези населени места и им препоръчва този начин на управление, защото така контролът е много по-непосредствен. Според Стойков това води и до по-добра услуга за населението и до по-добри цени. Законовите промени
С промените в Закона за водите от 2009 г. беше регламентирано създаването на водните асоциации, които да управляват ВиК системите. Бързото им приемане беше заради заплахата, че ЕК може да блокира реализацията на водните проекти по ОП „Околна среда“. Дори ако усвоим на 100% парите от ЕС за ВиК-инфраструктурата, които за периода 2007 – 2013 г. са 1,2 млрд. евро, ще успеем да модернизираме водния сектор едва на 10% . За останалата част трябва да се търсят инвестиции от частния сектор по линията на публично-частното партньорство. За следващия финансов период 2014 – 2020 г. обаче все още никой не говори публично – готвим ли се, какви пари ще искаме, какви условия ще поставим пред ЕС, за да си защитим интересите си.
Тъй като основната част от инфраструктурата беше собственост на ВиК дружествата, това на практика блокираше възможността на общините да кандидатстват по програмата за финансиране, тъй като европари не могат да се отпускат на търговски дружества, каквито са ВиК.
Решено беше всички активи на ВиК операторите да се опишат и да бъдат разделени на публично-държавна собственост и публично-общинска.
Водната асоциация има за задача да избере ВиК оператор, който да обслужва територията на общините.
Затова трябва да се учредят асоциации, които обединяват активите на няколко ВиК дружества и по този начин да станат по-атрактивни за инвеститорите. В общото събрание на асоциацията държавата ще участва с 35%, а общините ще държат останалите 65%, разпределени помежду им на база численост на населението. По правило вземането на решение в асоциациите трябва да бъде подкрепено най-малко с 2/3 от гласовете. Нормативната уредба не работи
„Ситуацията във водния сектор в момента е трагична и става все по-лоша. Законът за водите е неработещ, а идеята да бъдат създадени водните асоциации е мъртвородена“, коментираха експерти в сектора.
Има определени очаквания броят на асоциациите да бъде сведен на около 30, което ще създаде условия за тяхното по-ефективно управление и за привличане на повече инвестиции, каза още Арсов.
Друга причина за малкия брой учредени асоциации е, че ВиК-дружествата се опасяват, че при нововъзникналата ситуация има възможност в сектора да навлязат и чужди компании. В този случай конкуренцията на пазара ще бъде бъде много сериозна, а в редица случаи – неравностойна, каза Арсов. 5 министерства отговарят за сектора
За да се подобри състоянието на сектора, е добре да бъде създадена агенция по водите, която да поеме цялостното управление. 5 министерства в момента отговарят за язовирите, пречиствателните станции и т.н., коментираха експерти.
Така секторът щял да се окрупни и да стане по-привлекателен за чужди инвестиции. Ако ВиК дружествата бъдат дадени на концесия или се работи по различни модели за публично-частно партньорство, ще има възможност в държавата да влязат средства

07.12.2010 08:23
Автор: Класа.БГ

Ключови думи: Бургас, Варна, Търговище, общини, Арсов, асоциация, води,
Bookmark and Share Subscribe
7372 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас - Александруполис: Ще го бъде ли или не ..
Русия е все още заинтересувана от реализиране на трансбалканския нефтопровод "Бургас-Александруполис", но ...
текст на новината
Бургас и Люлебургас - сътрудничествою
Бизнесмени от Бургас и Люлебургас, Турция подписаха предварителен договор за сътрудничество. Делегация от ...
текст на новината
Поредна успещна година за пристанище КРЗ ПОРТ БУРГАС АД.
През 2010 г.  в пристанище КРЗ ПОРТ БУРГАС  са обработени  420 х.тона товари на кораби, което е с 13% повече, ...
текст на новината
Отдават под наем три язовира на територията на община Бургас
Три язовира на територията на община Бургас ще бъдат отдадени под наем, решиха общинските съветници в ...
текст на новината
Казахстан, Киргизстан и Узбекистан с интерес към порт Бургас
Делeгация от спедиторски фирми от Казахстан, Киргизстан и Узбекистан посети днес Бургас, за да се запознае ...
текст на новината
Топлофикация Бургас е готова за зимата
Топлофикация Бургас е напълно готова да посрещне новия есено-зимен отоплителен сезон 2010 – 2011 г. Това бе ...
текст на новината
Семинар "Информиране на индустрията относно задълженията за нотификация по Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP)"
Търговско индустриална камара – Бургас, съвместно с Българска стопанска камара, организира Семинар по ...
текст на новината
Последните сметки на ТЕЦ Бургас- отново най-ниските в страната
В Бургас абонатите на топлофикация отново плащат най-ниските сметки за топла вода в страната. За месец ...
текст на новината
В Бургас ще се проведе Национална кръгла маса по проблемите на транспорта
На 2 Септември 2010 г.  от 13:00ч. в гр. Бургас в сградата на областна администрация Бургас ще се проведе Втората ...
текст на новината
Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура - събенефициент и партньор по проекта ECOPORT 8 в Бургас
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в качеството си на събенефициент и партньор по проекта ...
текст на новината
Дребните търговци с тридневни разрешителни за Спирит
Кметът Димитър Николов разпореди да бъдат издавани тридневни разрешителни на дребните търговци да продават ...
текст на новината
Община Бургас ще актуализира бюджета си на 23 август
Бургас.  Актуализацията на бюджета на община Бургас ще бъде направена на 23 август. Това съобщи за радио ...
текст на новината
Информационни дни по схема за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”
Уважаеми  дами и господа, Имаме удоволствието да Ви поканим на организираните от Главна Дирекция ...
текст на новината
Община Бургас ще представи пред потенциалните инвеститори своите приоритети за развитие
Община Бургас, в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, изпълнява ...
текст на новината
Готов е проектът за ново ларго на Бургас
С мултимедийна презентация в Община Бургас бе представен днес /13 октомври/ първия етап от проекта за ...
текст на новината
Сайтът на ФРУТИ ЛУКС – избор на редактора на
Сайтът на ФРУТИ ЛУКС  -  първата българска фирма за плодови букети стана избор на редактора на ...
текст на новината
Финансиране и предизвикателства на социално-осигурителната система
Във връзка с появили се публикации в пресата, ръководството на КНСБ смята за наложително да уточни, че на ...
текст на новината
България в единния пазар на ЕС – констатации на гражданското общество през погледа на Асоциация на индустриалния капитал в България
Председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев ще ...
текст на новината
Водеща фирма с успешен антикризисен метод в строителния бранш
В условия на тежка криза в строителния  бранш „Гранити” ООД създаде  и реализира успешно свой ...
текст на новината
ЕVN България изключи тока на енергийния бос Ковачки
ЕVN България изключи тока на енергийния бос Ковачки. Заради неплатени сметки от 208 600 лева компанията дръпна ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 23.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown