Трафик инфаркт - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Трафик инфаркт

Туристическият сезон започна – силен или слаб е без значение – Бургас не може да се справи с домашния си трафик, а внесеният отвън, дори само 10% допълнително, това лято ще го довърши. Цялостната му транспортна схема продължава да е от дълбоко и трайно вкоренен селски тип. А всичките козметики (дори като бройки – мизерни) са не повече от политически манифестации и демонстрират интелектуално и инженерно безсилие. Ще рече човек, че тук са се сбрали най-некадърните управници и пътни инженери на Балканския полуостров!
Ще се спрем на няколко знакови ексцеса, трупани през годините и до днес от политически разноцветни управи.
Еднопосочно движение или паяци!?
При идиотското състояние или направо казано липсата на каквато и да било градоустройствена концепция за Бургас от десетилетия и съответно умопомрачителното презастрояване на градския център, набъбнал с разгърната жилищна площ поне три-четири пъти; с респективното нарастване числото на принадлежащите автомобили; при все същите тесни, закътани като за крайморски град улички; превръщането на подблоковите гаражи в магазини и ателиета; липсата на каквито и да било паркинг площи, първата и абсолютно неотложна животоспасяваща мярка трябваше да бъде въвеждането на твърда организация на еднопосочно движение на територията на целия център, подобно на столицата.
Нищо такова не се случи. Обявиха се само няколко подобни улички в целия град, после някои от тях бяха върнати към двупосочност и кашата стана пълна. Не стига, че половината пресечки към главните артерии са запушени от време оно, я с павилиончета, я трафопостове, я просто със грозни бетонни саксии, но и тез,и които са отворени, са оставени на само себе си.
Да вземем за пример случаят с ул. Сливница. Движението по нея бе организирано еднопосочно от бул. Мария-Луиза към ул. Христо Ботев. Дотук добре. Само че според принципите на еднопосочното градско движение, следваше най-близката успоредна също да е еднопосочна в обратната посока, за да се разпредели трафика. Но не би. Вероятно някой ще възрази, че ул. Фердинандова играе тази роля, но това е неприемливо за движещите се откъм бул. Сан Стефано и нарушава принципа на икономичността. Простото решение е поставянето на няколко табели със знак В1 на ул. Княз Борис І, с което същата ще бъде превърната в еднопосочна и ще позволи бързото изтегляне и разпределение на потока от ул.Христо Ботев към бул Мария-Луиза. Очевидно? Несъмнено, но не и за умниците от съответния отдел на общината. Впрочем същото се отнася и за тесни улички като ул. Александър Велики.
Още един пример – ул. Стефан Стамболов/ул. Славянска в посока от Съда до пл. Кирил и Методий е еднопосочна. Би следвало ул. Трайко Китанчев, която е следващата успоредна в посока от ул. Кирил и Методий до гимназията също да е последователно еднопосочна, но не е. По уличката са паркирани коли и то двете страни и когато в тесния проход влязат от едната и другата страна автомобили, бедна ви е фантазията за шофьорската лексика, която се лее, изгорелите газове от работещите двигатели и изгубеното време. С ремонта на ул. Републиканска стана ад. Впрочем, пропуснах да посоча, че същото е положението и на вече цитираната ул. Княз Борис І.
Предполагам, че практически с всяка една уличка в стария Бургас може да се даде същия пример. Йоан Многогодишни бе обстоятелствено обругаван за затапването на центъра, вследствие на липсата на всякаква организация в движението. Новата кметска администрация обаче ни представя същата неграмотност и безхаберност. Ситуацията дори изглежда още по-жалка, защото вместо да имат наум лошия пример на предшествениците си и да се заемат да решат проблема, което е въпрос на няколко месеца и не толкова много средства, те безсрамно изимитираха Йоана и отново пуснаха паяците. При това докараха нови!
Въпросът с паяците не е дребен, а жалонен въпрос! Това е въпрос на принципи и морал – човешки и политически. Едно управление, което не си мърда пръста дори с евтини и палеативни мерки (като посочената реорганизация към еднопосочно движение!), липсва му каквато и да е  визия и най-важното започнати мащабни проекти за решаването на въпроса с паркирането, няма моралното право да тормози, унижава и ощетява гражданите с демонстративна репресивна простащина, каквато е практиката на „техническото средство” паяк.


Циреят на пл. Трапезица


Шапки долу! пред бургаската пътно-инженерна  дивотия и пред лакейския или корумпиран сурат на бургаските градоначалници. Хвърлиха се наши грешни пари, месеци се реконструира отсечката от гумаджийното „Европа” до светофара в направление Созопол-София. Погледнете какви каскади трябва да правят завиващите наляво към ул.Одрин, катерейки се върху бордюрите на средната разделителна ивица! Докато четириосните камиони и автобусите не ги забиха дълбоко в земята, образувайки отново калище. Погледнете дали завиващите надясно могат да се доберат до съответната лента! И тапата е готова. Защо, гениални проектанти, защо общински бюрократи? Като вдясно от платното има огромни свободни площи, заети от безсмислени тротоари и райграсни петна, от които трябваше да се вземат не повече от 5-6 метра, за да се изградят 4 нормални стандартни ленти за движение, което би отпушило напълно потока. Хвърлиха се толкова средства и накрая резултатът – нулев. Или и там някой открадна парите?
А какво да кажем за скъпото и прескъпо кръстовище с нови светофарни уредби, изградено единствено и само, за да си надвият на масрафа собствениците на хипермаркета „Била”. На Трапезица – светофари  –  сто метра по-надолу пак светофари, и това на основната пътна артерия в града, част от международен път! Естествено, че светофарите, поставени в чест на Великата Била, повече никога не проработиха. Робска чупка в кръста или пак някой напълни гушката?
За тези свинщини трябва да се потърси отговорност. Защото сега, само няколко години след като се изсипаха самосвал пари за тази реконструкция на кръстовището, ще трябва отново да се бръкнем за да оправим поразиите, т.е. всичко да започне отначало. А трябва и да ги дискутираме публично, защото


аналогична попара се заформя

и на бул.”Захари Стоянов” (бивш „Тодор Грудов”). Без да имаме претенции на големи познавачи, изхождайки единствено от логиката на здравия разум, вече ужасено можем да извикаме: „Сбогом трета ленто!” на суперафиширания проект за разширяване на булеварда и отпушване на движението от и към Меден рудник. Който минава често оттам с интерес е следил мудната работа по реконструкция на участъка. Още след като взеха да заобикалят стълбовете на тролейбусната мрежа и не се видяха никакви наченки на нови постаменти, където да ги преместят, за да се отвори третата лента изпаднахме в недоумение. Но с поставянеуто на бордюрите миналата седмица стана ясно – от разклона за Горно Езерово до самия комплекс трета лента няма да има. Просто платната са тесни, а единственото уширение бе премахването на разделителната ивица, която бе не повече от метър. Онези с авто-баданарката, дето вапцват осевите линии може и да начертаят три ленти, но изправят ли се един до друг тролей и камион смятайте, че заеха цялото платно – толкова, това са реалностите. А звучеше красиво и модерно и най-вече с грижа за обикновения човек...
Че нали, божем ти, имаше достатъчен бюджет да се изгради тази прословута реконструкция, ще каже някой! Имаше, но къде са парите? Това е вечният въпрос...

В-К ДЕСАНТ
http://www.desant.net/

 28.06.2009 09:31
Ключови думи: Бургас, движение, еднопосочно, улички, Трапезица, реконструкция
Bookmark and Share Subscribe
5769 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Ваклин Стойновски: Не искам просто да съм кмет, залогът е много по-голям
Единна лява кандидатура тук ще е определяща за спечелването на президентския вот, за да тръгне България в ...
текст на новината
Атака вади конкурент на Николов за кмет
Ще имаме свои кандидати във всички общини на областта, включително и в Бургас, каза Волен Сидеров на ...
текст на новината
Бургас: нови улици и паркоместа в Славейков и Изгрев
Нови алеи и паркоместа в бургаските комплекси Лазур  и Славейков обещава нашият кмет Димитър Николов. ...
текст на новината
Новият избирателен кодекс Централизация и потискане на Демокрацията.
За пореден път, правителство нарушава принципите и предизборните обещания, с които е получило доверието на ...
текст на новината
Бургас и Краснодар подновиха своето побратимство
Делегация от Община Бургас, водена от зам.-кмета Красимир Стойчев, взе участие в празненствата по случай ...
текст на новината
Община Бургас търси инвеститор за изграждане на спортен комплекс чрез образцово ПЧП
Община Бургас е символичен домакин на конференция-семинар на тема „Публично-частните партньорства – ...
текст на новината
Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на Моравско-Силезийска област Ярослав Палас
Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на ...
текст на новината
Областният управител Константин Гребенаров назначи проверка във връзка с писмо - сигнал от г-н Атанас Терзиев – общински съветник в ОбС – Несебър.
На 8.10.09г. на вниманието на областния управител  Константин Гребенаров постъпи писмо - сигнал от Атанас ...
текст на новината
Правителството иска да смачка БСП е заявил Сергей Станишев В Бургас
„БСП се нуждае от сериозно обновление във всички аспекти на своето съществуване в България, предвид ...
текст на новината
Контраразузнавач става областен на Бургас
55-годишният бивш контраразузнавач Константин Гребенаров е назначен за областен управител на Бургас. В ...
текст на новината
СДС взе в Бургас решение да подкрепи кабинета на ГЕРБ
Сините нарекоха несериозни обвиненията на профл Божидар Димитров, че в техните редици има двама агенти на ДС ...
текст на новината
Напускат ДПС в очакване на Ружди Хасан
Общинският съветник Байчо Байчев излезе от групата на Доган, местният парламент още без шеф Общинският ...
текст на новината
Бургас: мажоритарен вот - Резултати от избирателен район Бургас 2 към 07:20 часа при обработени 100.00% протоколи на СИК в РИК
Разпределение на действителните гласове по кандидати № Кандидат Партия / Коалиция / ...
текст на новината
Политиката няма място в и върху бургаските училища!
Изключително съм възмутена от факта, че нездравите политически страсти успяха да изцапат, в буквалния ...
текст на новината
Леви партии подписаха областно коалиционно споразумение в Бургас
Областните ръководства на БСП, Партия Български социалдемократи, Партия „Движение за социален хуманизъм”, ...
текст на новината
Министърът на отбраната Николай Цонев ще открие Дневен център за членове на военнопатриотичните съюзи в гр. Бургас
Министърът на отбраната Николай Цонев ще открие утре, 22 май, Дневен център за членове на ...
текст на новината
Декларация на Зелена партия - Българските зелени във връзка с отказа й от участие в изборите за Европейски парламент
Като наследник на демократичните идеи на първите дисидентски организации - Сдружение Екогласност от 1989 ...
текст на новината
Георги Иванов - човекът на Яне в Бургас
Когато преди година и половина се появиха големи билбордове с лика на костюмиран мъж със строг поглед и ...
текст на новината
Любомир Пантелеев и Маруся Любчева оглавиха общинската листа за НС и ЕП
Любомир Пантелеев оглави  листата за народни представители. Това стана на второто заседание на 18-та ...
текст на новината
Вълчо Чолаков ще води кандидат-депутатската листа в Бургас
Общинският лидер на СДС в Бургас Вълчо Чолаков ще води листата от кандидати за народни представители във ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown