Вратите на Ирак са отворени за българските фирми - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas, Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Вратите на Ирак са отворени за българските фирми

„Вратите на Ирак са отворени за българските фирми”, заяви икономическият съветник на иракския премиер на среща в БСК  

Ръководството на БСК прие днес, 12 май 2009 г., иракска делегация, която е на посещение у нас в периода 11-14 май т.г. по покана на българския министър на финансите Пламен Орешарски. В състава на делегацията участват: г-н Азис Хасан Абтан - съветник на иракския министър-председател и на министъра на финансите, г-н Абдула Албандар – директор на Инвестиционната дирекция към Министерството на финансите на Ирак, и г-н Хюсеин Ал-Юзри - президент на най-голямата иракска търговска банка.

От страна на БСК в срещата участваха Божидар Данев – председател, Георги Шиваров - зам.-председател, Камен Колев – зам.-председател, Петър Денев – главен секретар, и Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество”. В разговора с иракската делегация се включиха и български бизнесмени, инвестирали в Ирак.

Всички участници в срещата се обединиха около това, че е време да бъдат възобновени традиционно добрите българо-иракски икономически връзки. Иракските гости оцениха високо участието на българския военен контингент в следвоенното възстановяване на страната и изразиха желанието на иракската страна да насърчи преференциално българските бизнесмени да инвестират в Ирак. „Ирак никога няма да забрави своите приятели, които го подкрепиха в трудните моменти, и това ще бъде взето под внимание, когато се взимат решения кой инвестиционен проект да се подкрепи”, заяви г-н Абтан.

Г-н Албандар представи възможностите за инвестиции и преференциалните условия за чуждестранните инвеститори в Ирак, гарантирани от приетия наскоро Закон за насърчаване на инвестициите, известен повече като Закон №13. Нормативният документ бе предоставен на БСК на електронен носител с цел разпространение на информацията до заинтересовани български фирми. Г-н Албандар подчерта, че всеки български бизнесмен, който проявява инвеститорски интерес, е достатъчно да подаде искане до управляваната от него дирекция в Министерството на финансите и в срок от 45 дни ще получи конкретен отговор, след което ще му бъде оказано пълно съдействие за осъществяване не инвестиционното му намерение. Важна преференция за чуждестранните инвеститори е освобождаването им от данъци и такси в продължение на 10 до 15 години.
Основните направления за инвестиции, които иракската страна открои като приоритетни са: индустрия, селско стопанство и военно производство. Иракската страна очаква български партньори за изграждането на 1.5 млн. жилища, реконструкцията и модернизацията на стотици заводи, изграждане на хотели, ресторанти и др.туристическа инфраструктура, която да поеме обслужването на 20-25 млн.туристи годишно (най-вече за религиозен и исторически туризъм), изграждане на мелиоративни системи, електроенергийни системи и др. Специален интерес бе заявен за доставка на хранителни продукти за целите на купонната система, чрез която иракското правителство разпределя между домакинствата стоки за 3.5 - 4 млрд. щ.д. годишно. Г-н Абтан подчерта, че българските стоки са познати и се радват на добър прием сред иракското население, поради което България ще е предпочитан търговски партньор за доставка на хранителни и др. стоки.

Г-н Абтан препоръча да се изградят смесени българо-иракски компании, както и да се разкрият търговски представителства на български фирми в Ирак, което да улесни засилването на икономическите връзки между двете страни. Освен това, според г-н Абтан, необходимо е да се използват по-пълноценно възможностите на съществуващите в Ирак няколко свободни зони, в които стоките не се облагат с митнически сборове.

     Г-н Албандар съобщи, че ежегодно Ирак възлага обществени поръчки в размер на 14-18 млрд.долара, а информация за всички търгове се публикува в сайта на Министерството на финансите, както и в сайтовете на други министерства.

     Г-н Ал-Юзри запозна участниците в срещата със състоянието на банковата система в Ирак. По негови думи, в страната функционират 33 частни и 7 държавни банки, които в момента са процес на преструктуриране. Банковата система е стабилна, а курсът на иракския динар е фиксиран към щатския долар. Иракската централна банка разполага с резерв в размер на 44 млрд.щ.д., което допълнителни гарантира стабилност на финансовата система на страната. Г-н Ал-Юзри изрази готовност управляваната от него банка (с капитал в размер на 423 млрщ.д.) е готова да обсъди с български банки въпроса за възобновяване на дейността на създадения през 2003 г. по инициатива на БСК Гаранционен фонд за участие на български фирми във възстановяването на Ирак.

     Участниците в днешната среща се обединиха около необходимостта от организиране на посещение на българска бизнес делегация в Ирак в края на тази година, където българските бизнесмени на място да бъдат запознати с възможностите за инвестиции и търговия.  

*** 
 

Търговия с Ирак за 2008 г. 

Износ за Ирак (основни експортни позиции): хил. щ.д. хил. лева %
Керосин за реактивни двигатели 4 486 6 127 26%
Хранителни продукти 2 443 3 452 15%
Маслодайни семена 2 017 2 855 12%
Цигари 1 042 1 396 6%
Текстилни изделия 491 647 3%
Моторни масла 439 586 2%
Общо износ за Ирак 17 671 23 707  
 
Внос от Ирак 1.3 1.8  
 
 

*** 

Някои проблеми… 

 1. България има посланик, но няма посолство!
 2. Предвид сложната обстановка в страната след 1990 г.,почти всички български фирми, присъствали на иракския пазар до този период, са закрили своите представителства. Този факт прави изключително трудно участието в търгове, без наличието на местен агент, чиято основна дейност се състои в:
 • Следене за обявяването на търгове и своевременно закупуване и изпращане на тръжните документи на заинтересованата фирма;
 • Предоставяне на информация за конюнктурата на пазара, потенциални конкуренти, специфични изисквания на клиента;
 • Лобиране пред компетентните иракски инстанции;
 • Съдействие при водене на преговори за финализиране на сделки и спазване на комплицираната процедура по одобряването на договора от СС на ООН и откриването на акредитива;
 • Защита интересите на доставчика при приемането на стоката от клиента.
 1. За следвоенното възстановяване на Ирак се правят много търгове, но в тях могат да участватсамо фирми с иракски представител, с местен адрес на регистрация. По тази причина е необходимо целенасочено да се изградят joint ventures с иракски фирми, за да имаме адреси и представители там. Това е един от редките случаи, когато е необходима държавна подкрепа на икономическите интереси.
 1. Съществува визов проблем.
 2. Няма кадри – няколко десетки хиляди консултанти от САЩ покриват всички сфери на социално икономическия живот, вкл. държавна и местна администрация.
 

Кратка история на търговско-икономическите  
отношения между България и Ирак
 

     До 1989 г. Ирак е бил основен външнотърговски партньор на нашата страна като стокообменът през 1988 г. е достигнал 813 млн. щ. д. (износ 394 млн. щ. д.). Регулиращ орган на двустранните търговско-икономически отношения е била Смесената междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество. С РМС № 890/18 ноември 2005 г. за съпредседател на СКИПТТС от българска страна е определен министърът на финансите Пламен Орешарски.

     В периода до 1989 г., освен двустранният стокообмен, друга форма на българско присъствие в иракската страна е изграждането от български фирми на редица инфраструктурни обекти. Фирми като "Булгаргеомин", "Електроимпекс", "Техноекспортстрой", "Техноимпортекспорт", "Агрокомплект", "Хранинвест" и други изградиха важни за иракската икономика обекти като част от летището в Багдад, високоволтови далекопроводи, петролни кладенци, нефто и газопроводи, напоителни системи и язовири.  

     1991 г. бележи различен (втори) етап в развитието на търговско-икономическите отношения между България и Ирак. В периода от 1991 г. до м. ноември 2003 г. търговските взаимоотношения между двете страни се осъществяват в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни". Фирми, взели участие в тази програма са "Машиноекспорт", "Електроимпекс", "Балканкарподем", "Хранмашинженеринг", "Ел Би Булгарикум", "Херти" и "Сила-Ямбол". Общата стойност на сключените договори от тези български фирми в рамките на програмата "Петрол срещу храни" е като следва: 24,4 млн.щ.дол., 4,05 млн. евро, 5,02 млн. шв. франка.

     Наложените на Ирак международни санкции се отразиха катастрофално върху туристическия обмен. С цел да бъде ограничен потокът от иракски емигранти, от 1996 г. до 2003 г. на иракски граждани не бяха предоставяни български визи с цел "туризъм". От 793 иракчани, посетили България през 2003 г., 293 са преминали транзит, 100 души са осъществили служебни посещения и само 33 са били класифицирани като туристи. От началото на 2004 г. иракска фирма организира групов туризъм за иракчани в България, но съществени резултати в тази насока липсват. Общият брой на иракските граждани, посетили България през 2005,  2006 и 2007 г. с цел туризъм е под 1000 души годишно.  

     Възможното участие на българските фирми в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак е (трети) актуален етап в развитието на двустранните отношения. Българските инженерингови фирми, благодарение на техните традиции и опит, имат възможност да се включат в процеса на следвоенно възстановяване на Ирак в приоритетните за Ирак отрасли на икономиката, като:

  • строително-монтажни работи в различни области;
  • изграждане на иригационни съоръжения и водни помпени станции;
  • изграждане на пречиствателни съоръжения за питейна вода на фамилно и градско равнище,
  • строителство на пътища и ж.п. линии;
  • изграждане на ВЕЦ, електропроводи и подстанции;
  • оборудване и въвеждане в експлоатация на фармацевтични предприятия и складове за лекарства;
  • внос на лекарства и медицински препарати и консумативи,
  • внос на петролни продукти за обществени нужди,
  • внос на храни (особено консервирани такива), които влизат в „социалните дажби”, получавани всеки месец от всяко иракско семейство (ориз, брашно, мляко, захар, олио, минерални води и др.);
  • внос на строителни материали,
  • за земеделието: внос на земеделска техника, мелиоративни системи, азотни торове;
  • за индустрията: подебно-транспортни машини, електротелфери, сода-каустик за почистване на петролните инсталации, резервни части за хранително-вкусовата промишленост и петролодобива, всичко за производството и преноса на ел.енергия;
  • униформи за армията и полицията и др.


13.05.2009 12:19
Ключови думи: БСК, Ирак, Бизнес, фирми, инвестиция
Bookmark and Share Subscribe
3500 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
България и Сърбия
Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, ...
текст на новината
Консумацията на безалкохолни напитки е намаляла
Със 7,5% е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г., спрямо предходната година. Общото ...
текст на новината
Гърция не коментира Бургас-Александруполис
Гърция засега не коментира информациите за евентуално оттегляне на Русия от проекта за строежа на ...
текст на новината
Пострадалите от монополите с приемна в Бургас
На 21.02.2011 г. на улица „Славянска” № 31, в 13:00 часа ще се състои пресконференция по случай откриването на ...
текст на новината
Бизнесът иска ограничаване на административната регулация
По информацията за приети от правителството промени в Закона за ограничаване на административното ...
текст на новината
Бутикови серии вина пускат български изби
    Все по-изискани ставата вината на българските изби. Това показват заявените до момента новости, ...
текст на новината
Трансбалкански нефтопровод
Гърция даде едно от екологичните разрешения, необходими за строителството на трансбалканския нефтопровод ...
текст на новината
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис”
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис” Акционерите в ...
текст на новината
Говорител на Путин: Оставаме в проекта Бургас-Александруполис
Като "обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни ...
текст на новината
Заради едни базари някакъв съюз на частни хотелиери клати Слънчев бряг АД
Годишният финансов отчет още не е приет, сметките са блокирани, а незаконните обекти си стоят, сигнализират ...
текст на новината
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР БЕ ДИСКУТИРАНА ДНЕС В БСК
„Имаме политическа воля да решим поставените от бизнеса проблеми в областта на либерализацията на ...
текст на новината
За произвола на монополите
Гражданско движение за национално единство и спасение «ДНЕС» и Общество на пострадалите от произвола на ...
текст на новината
Ветеринари окупираха богаташките ловни хижи
Забраната за лов на пернати и вреден дивеч в Бургаския регион заради шапа, направо смрази бизнеса в ловните ...
текст на новината
БТПП и законопроекта на Закона за кредитните институции
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) благодари за възможността да се запознае с Вашата идея и ...
текст на новината
Край на "Бургас - Александруполис"
На проекта „Бургас-Александруполис" ще бъде сложен край. Причините са - неизпълнение на финансовите ...
текст на новината
Kонцесия пристанищен терминал Бургас изток-2
Предлага се максималният срок на концесията да бъде 35 години. Правителството прие решение за откриване ...
текст на новината
Конкурсът за приза „Златен ритон“ става международен
Конкурсът за приза „Златен ритон“, известен и като българските винени „Оскари“, става международен. Това ...
текст на новината
Детелина до Китен - преди Бургаската
За над 1,5 млн. лв. ще се изгражда детелина край Китен и ще се обнови отсечката Веселие - Равадиново Работата ...
текст на новината
Според гърците сме виновни за Бургас-Александруполис
Реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис се блокира от позицията ...
текст на новината
Признаха, че магистралата край Бургас не е наред
Участъкът Карнобат – Бургас от автомагистрала „Тракия” е рисков за снегонавявания, съобщи директорът на ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 01.03.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
01
02
03
04
05
06
07
10
08
09
10
11
12
13
14
11
15
16
17
18
19
20
21
12
22
23
24
25
26
27
28
13
29
30
31
1
2
3
4
14
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown