Миглена Герчева: Галерия  www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Миглена Герчева: Галерия "Богориди" е духовен център на красота и хармония

Миглена Герчева e лъчезарна жена, винаги усмихната, завладяващо позитивна, с изключително изтънчен усет към красивото, естет. Тя успява да спечели всеки, който прекрачи прага на известната бургаска галерия "Богориди" със своя чар и приятно излъчване.

Завършила е Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", специалност "Начална педагогика". Споделяйки съдбата на родителите си (бащата – военен), като малка тя живее и учи в различни градове на България. Това я обогатява по особен начин, запазила е красиви спомени за хора и забележителности от различни кътчета на страната ни. От малка се увлича от изкуствата, особено от музика. Мечтае да стане учител и да учи подрастващите освен на знания, да ценят красивото в света около себе си и ако могат, да творят красота. Сбъднала детската си мечта, тя работи известно време като учител, но не за дълго – липсата на постоянна работа не я устройва. От седем години работи като галерист и твърди, че е намерила мястото, където успява да съчетае педагогическото си образование и неустоимото влечение към изкуството. Ето какво сподели тя за себе си и за любимата си работа в това интервю за Kafene.bg:

Как започнахте работа в галерия "Богориди"?
Една случайна среща във влака предопредели бъдещето ми и професионалното ми развитие. Беше труден и тежък период, нямах работа, бях обзета от тъжни, депресивни мисли. Един ден, пътувайки от Трявна за Бургас през декември 2002 година, в купето се заприказвах с непозната жена за красотата на величествените зимни пейзажи навън. Бързо намерихме общ език и теми за разговор. Това беше г-жа Ружа Георгиева, собственичка на галерия "Богориди" в Бургас. До края на пътуването, тя вече ме беше поканила да започна работа при нея и аз естествено приех. На 6 януари 2003 година аз влязох вече официално в галерията и се заразих окончателно от магията на изкуството.

Кое Ви накара да предпочетете професията на галерист пред учителската?
Приела съм, че мисията на моя живот е да бъда учител – да образовам, да показвам доброто в живота, красивото, да поощрявам стремежа към хармония. В галерията открих мястото, в което да се изявя като просветител, да съпреживявам с всеки посетител посланието, което носят картините. И ако съм успяла да дам на хората онова пълноценно усещане за красота и хармония, докато разглеждат дадена изложба, значи съм успяла. Ако един човек си тръгне с усмивка или ако успея да върна посетител отново да дойде в галерията, това за мен е един малък успех.

Как минава един работен ден за Вас? Зад резултатите в представянето на всяка изложба стои Вашия труд, който никой не вижда – разкажете ни за това.
Работният ми ден е 26 часа в денонощието (усмихва се) -  излязла от галерията, аз продължавам да мисля за работата си. Знаете ли, аз съм един щастлив човек, за когото работата е неговото хоби. Представянето на една изложба за мен е мисловен процес, който започва с появата на картините в пакети. От мига, в който съм се запознала лично с художника, при обсъждане на предстоящата изложба, аз трябва да уловя тънката психологична нишка на този творец, за да покажа картините му по най-добрия начин. Обикновено авторите не обичат да говорят много за себе си, оставят картините им да сторят това. Чрез творбите си те изпращат своето визуално послание към хората. Затова и на мен се пада нелеката задача така да подредя изложбата, че посетителите да усетят това послание.

Трябва да избера най-подходящата музика, която при откриването да скъси разстоянието между автор и публика. Зад красиво подредената изложба никой не трябва да вижда и да знае броя на движенията ми нагоре и надолу по стълбата, докато всяка картина намери точното си място. Всичко трябва да е обмислено и подредено до последния детайл. Емоционалното изтощение се усеща на другия ден след откриването, което пък компенсираме с удовлетворението, че сме показали добър и интересен автор.

За мен предизвикателство е не само да работим с големите известни имена в българското изобразително изкуство, а да преоткрием забравени живи класици или интересни млади художници. Радвам се, че много млади творци са започнали кариерата си от нашата галерия.

Помните ли първата изложба, която трябваше да подредите и покажете?
Да, това е доста ярък спомен. Първата изложба, в която участвах, беше на 6 януари - Йордановден. Традиция в нашата галерия е всяка година на този ден, тук да представят творбите си тримата бургаски художници Йордан Ангелов, Йордан Маринов и Йордан Петров. Техните общи изложби са интересни с това, че в едно се преплитат три индивидуални стила, оригинални сами по себе си, обединени от една обща тема – Бургас.

С какво Ви обогатява тази професия?
Прекият контакт с духовно богати хора, с техните прекрасни произведения, не може да не ти въздействат. За да накараш посетителите да усетят посланието на една изложба или на една картина от нея, първо ти трябва да я усетиш със своите възприятия. Тогава вече знаеш как да я представиш на хората така, че тя да им въздейства.

През годините в галерията "Богориди" са минали десетки изложби на наши, бургаски художници, български и чуждестранни художници. Особенно впечатляващи остават срещите ми със Слав Бакалов, който върна усмивката на лицето ми в труден за мен момент, Ненко Токмакчиев и  Неделчо Нанев – изключително достойни за уважение хора. Много творци са минали през галерията и са оставили отпечатък върху мен, за съжаление някои от тях вече не са между нас. Обичам да казвам, че съм ученичка на всички тези известни художници, защото те ми дадоха много от себе си. Особено скулпторът Ненчо Русев и художникът Георги Динев, за което съм им безкрайно благодарна. Те по един своеобразен начин разпалиха и разгоряха огъня на изкуството в мен.

Какви дейности развива галерия "Богориди", за да съхрани, поддържа и развива интереса на гражданите и гостите на гр. Бургас?
Да, това е особено важно за нас. Затова положихме много усилия и смятам, че успяхме да превърнем нашата галерия в един духовен център. За всеки, който цени изкуството, за всеки, който иска да открие изкуството чрез лично творчество, ние създадохме "Хоби - арт център". В него се събират хора, желаещи да се докоснат до магията да създаваш красота: рисуват, тъкат, упражняват приложни техники – това възникна като идея да задоволим духовните потребности на хората, които се вълнуват от изкуство. Освен това създадохме "Галерия – театър". Нашите посетители имат пряк достъп до артистите, които каним – от близостта те съпреживяват самия спектакъл и дори могат да участват в него.

Какви са плановете Ви за бъдещи дейности?
Изложбите, които представяме, са част от проектите "Стапящи се хоризонти" и "Изкуство без граници". Надявам се да продължим да поднасяме на бургаската общественост интересни и завладяващи изложби. Стремим се към творчески обмен на български и чуждестранни творци. Влагаме много енергия и ентусиазъм в по-нататъшното развитие на нашия "Хоби – арт център", за да добие по-голяма популярност, защото хората имат потребност от пряко общуване с изкуството.

Kafene.BG07.05.2009 11:57
Автор: Иванка Калканджиева

Ключови думи: галерия, Богориди, Бургас, Burgas, Bourgas, изкуство, Миглена Герчева
Bookmark and Share Subscribe
3751 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас показа българско изкуство в Анкара
Заради изключително големия интерес с две седмици повече от предвидено в Анкара ще гостува изложба на ...
текст на новината
Художничка от Царево участва в Първия международен симпозиум по живопис в турския град Хереке
Преподавателят по рисуване в Царевското училище Милена Чернева беше сред участниците в Първия международен ...
текст на новината
Пресконференция за резултатите от тазгодишните археологически проучвания при Бургаските минерални бани
На 21 декември от 13.00 часа в сградата на Исторически музей – Бургас /ул. „Лермонтова”/, на втория етаж, ще се ...
текст на новината
Представят книгата Забраненият Талев
В Бургас ще бъде представена книгата на Ирина Димитрова -"Забраненият Талев" в Регионалната библиотека ...
текст на новината
Тържествено откриване на паметник, посветен на 90 години от основаването на Меден Рудник
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ МЕДЕН РУДНИК ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО ” ЕКЗАРХ АНТИМ І” – БУРГАС Организират ТЪРЖЕСТВЕНО ...
текст на новината
Юбилеен концерт на Рада Чомакова
С Бургаската филхармония пианистката има 32 концерта за 50 години На 12 ноември – петък в 19 ч. в Концертна зала ...
текст на новината
Византийските църкви - тема на научен симпозиум в Несебър
Опазването на паметниците на културата и грижа към хилядолетното наследство са сред приоритетите в ...
текст на новината
Зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова връчи на поета Никола Инджов статуетка на Св. Николай Чудотворец
Зам.-кметът на Община Бургас Атанаска Николова връчи на поета Никола Инджов статуетка на Св. Николай ...
текст на новината
ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА SPIRIT OF BURGAS СЧУПИ ВСИЧКИ РЕКОРДИ!
Три се оказа магическо число за SPIRIT of Burgas, след като таз-годишното трето издание на фестивала бе посетено от ...
текст на новината
Бургаският остров „Св. Анастасия” става снимачна площадка следващите 5 седмици
Бургаският остров „Света Анастасия” ще се превърне в снимачна площадка на втория игрален филм на режисьора ...
текст на новината
20 ЯКИ групи на Jack Daniel's РОК сцената на SPIRIT OF BURGAS 2010
И в третото издание на колосалната плажна фиеста - РОК СЦЕНАТА НА JACK DANIEL’S заема ВАЖНО място! За духа на ...
текст на новината
Мостът води в класацията за символ на Бургас
Мостът води във временното класиране за символ на град Бургас, част от Кампанията „Избери символа на твоя ...
текст на новината
България през погледа на младите
"България през погледа на младите” е темата на изложбата открита от Клуб „Култура” към Сдружение ...
текст на новината
Бургазлия спечели литературната награда „Христо Фотев”
Росен Друмев с книгата си „Армада” стана вторият носител на националната награда в конкурса за поезия ...
текст на новината
„Раци” на Иван Черкелов с премиера в Бургас
На 25 февруари /четвъртък/ със съдействието на Община Бургас ще се състои премиерата на новия български филм ...
текст на новината
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в ...
текст на новината
124 стихосбирки се съревновават във Втория национален конкурс за поезия „Христо Фотев”
97 поети от цялата страна със 124 стихосбирки се включиха във второто издание на Националния конкурс за поезия ...
текст на новината
Над 50 творби представят млади художници
Майстори на четката, на възраст от 22 г. до 38 г., подредиха в Бургас обща изложба под определението „младежка“. ...
текст на новината
благотворителната инициатива на Яна Маринова по повод 100-годишния юбилей на читалище “Изгрев”
покана за благотворителната инициатива на Яна Маринова по повод 100-годишния юбилей на читалище ...
текст на новината
Младежкият културен център в Бургас посреща Коледа с „Концерт на отличниците”
С „Концерт на отличниците” Младежкият културен център в Бургас ще отбележи наближаването на най-светлия ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown