Ден на Европа - отвътре и отвън - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Ден на Европа - отвътре и отвън

 На 14 април 2009 г., от 9.30 часа, в „Шератън София Хотел Балкан”, зала „Сердика”, ще се проведе дискусионен форум с участието на представители на деловите, научните и финансови среди под мотото: "Ден на Европа - отвътре и отвън"
В срещата ще участват г-жа Меглена Кунева – Комисар по въпросите на потребителите, и г-жа Меглена Плугчиева – заместник министър-председател по управление на европейските фондове.
Основната дискусионна тема на форума ще бъде „Проблеми на бизнеса в условията на финансова криза”.
Срещата ще се проведе с подкрепата на Комуникационната стратегия на Министерския съвет за членство на България в ЕС `2008 и ще бъде открита за представителите на медиите

ПРОГРАМА „ДЕН НА ЕВРОПА – ОТВЪТРЕ И ОТВЪН”
09.00 – 9.20 ч Регистрация на участниците
9.30 – 11.00 ч Първи дискусионен. Гост: Меглена Плугчиева – заместник министър-председател по управление на европейските фондове
9.30 ч  Откриване на форума. Божидар Данев – председател на БСК
9.45 ч Презентация на Меглена Плугчиева
10.00 ч Дискусия
11.00 – 11.30 ч Кафе-пауза / ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ с участието на г-жа Кунева и г-н Данев
11.30 – 13.30 ч Втори дискусионен блок. Гост: Меглена Кунева – Комисар по въпросите на потребителите
11.30 ч Презентация на Меглена Кунева
12.00 ч Дискусия


Въпроси и теми, които представляват интерес за предстоящата дискусия на представителната среща „ДЕН НА ЕВРОПА - ОТВЪТРЕ И ОТВЪН”.
Представителите на деловите среди са силно обезпокоени от поведението на търговските банки, опериращи в страната, по отношение на следното:
В договорите за кредити банките записват и налагат условия и клаузи, които поставят в неравностойно положение техните клиенти, което според Закона за защита на потребителите е незаконно;
Банките провеждат синхронизирана политика за принудително преоформяне на договори за банково кредитиране с налагане на по-неблагоприятни условия, като лихвени проценти, неоправдано повишение на същите и надбавките за риск;
Липсва възможност за прогнозируемост на банковата политика, свързана с прилагането на двоен стандарт по отношение на структурата на лихвените проценти (плаващо рамо и надбавка). Използват се и се подменят цитираните лихвени рамена в срока на договорите в зависимост от конюнктурата на пазара:
Например, договорен кредит в EUR на 08/2008 при лихвени условия:

EURIBOR 4,15 %
Надбавка за риск (за печалба) – 3 % п.
Лихвен процент на заема – 7.15 %
Същият е преоформен на 03/2009, както следва:
EURIBOR 2,50 %
Надбавка за риск (за печалба) – 8 % п.
Лихвен процент на заема – 10.50 % (вместо  2.5+ 3 = 5.5%)
Използва се едностранно промяна през периода на договора за кредит на плаващото рамо – Euribor с Базов лихвен процент (цена на ресурса). Това явление води до невъзможна прогнозируемост на банковите политики и поставя в нови условия стартираните вече бизнес планове и разчетени парични потоци.
Наблюдаваната тенденция за натиск от страна на банките върху потребителите за преоформянето на търговски кредити (потребителски също) в EUR, води до оскъпяване на кредита, вследствие на необходимия арбитраж. Подобни действия, в условията на паричен съвет провокират нестабилност на българския лев.
Сериозен фактор, изкривяващ конкурентната среда, е кръстосаното субсидиране, което се наблюдава основно в сектора на енергетиката.
Съгласно Закона за енергетиката, кръстосаното субсидиране между отделните групи производители и потребители е забранено, но на практика това се случва в широк мащаб. Например:
- формирането на цените при комбинираното производство, което основно се прилага от топлофикациите, генерира кръстосано субсидиране – цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите, е завишена значително до 0,19 лв/кВтч без ДДС за компенсиране на по-ниска цена за топлоенергията;
- аналогично, индустриалните потребители чрез цените, които заплащат, субсидират електроенергията за битовите потребители. Добре е известно, че енергията за битови потребители е с най-висока себестойност. В ЕС цената за битовите потребители е съществено по-висока от цената за индустриалните потребители, съответно – за високо, средно и ниско напрежение (вж. Приложение 1).
В този контекст въпросите ни към Вас са:
Какво можете Вие да препоръчате за прекратяване на тази порочна практика за деформация в пазарната среда и решаване на социални задачи чрез ценообразуването?
Какви действия и стъпки ще препоръчате да бъдат предприети от страна на бизнеса, тъй като въпреки, че е поставян многократно, този въпрос не намира решение от регулатора?
Относно необходимостта от промяна на методиката за определяне на таксата за битови отпадъци (ТБО):
От края на 2001 г. БСК настоява определянето на ТБО да се извършва само на база и критерии, свързани с количество генерирани и третирани отпадъци. Основна цел е да се преустанови използването на данъчната оценка на имотите на гражданите и на отчетната стойност на дълготрайните материални активи на фирмите, като основа за определяне на дължимите суми, каквато е възприета от общините практика понастоящем.
Определяне на ТБО без връзка с количеството генерирани отпадъци, противоречи на европейския принцип „замърсителят плаща”, възприет в нашето законодателство в съответствие с чл. 3, т. 6 на Закона за опазване на околната среда.
Въведените непазарни принципи за определяне на ТБО ерозират разделното събиране като основен метод с висока икономическа и екоефективност и не стимулират гражданите и фирмите да намаляват количеството генерирани отпадъци.
Сегашният ред, въведен чрез Закона за местните данъци и такси, създава възможност за заобикаляне на дългогодишната практика на всички страни-членки на ЕС. Независимо от различията в прилаганите основа и ред за определяне на конкретния размер, навсякъде в ЕС те са пряко обвързани с количеството събрани и третирани битови отпадъци, както и с необходимите, контролирани от обществото разходи за осъществяване на дейността (вж. Приложение 2 – „Справка за ТБО в ЕС -  1998, 2000”).
Диференцирането на ТБО за граждани и за фирми е в противоречие със законодателните норми, според които размерът на таксата за една и съща услуга не може да бъде различен за различните ползватели на тази услуга. Таксите са цена за предоставена услуга, отразяваща необходими разходи, а не данъчен инструмент.
БСК отстоява следните позиции:
Да се въведе европейското законодателство и практика за определяне на ТБО – на база и критерии, свързани с единствено с реално генерираните количества битови отпадъци.
Да се прекрати практиката за различно третиране на граждани и бизнес при предоставяне на еднакви по качество и количество услуги.


Въпроси и теми, които представляват интерес за предстоящата дискусия на представителната среща „ДЕН НА ЕВРОПА - ОТВЪТРЕ И ОТВЪН”.

Въпреки регистрирания напредък и частично облекчаване на процедурите за кандидатстване по оперативните програми, съществуват още нерешени въпроси и възможности за улесняване достъпа до финансиране, а именно:

Съкращаване на сроковете за оценка на проектните предложения. Например, при процедурите за подбор на проекти бяха въведени срокове, в които да се конституира комисията по оценка (10 работни дни), тя да приключи своята работа (3 месеца) и докладът й да бъде одобрен (10 работни дни). Трите месеца за приключване на работата на комисията за оценка са изключително дълъг срок. Кумулативното натрупване на сроковете води до забавяне от почти половин година по отношение стартирането на работата по конкретните проекти и е лош сигнал за бизнеса.
Предлагаме съкращаване на сроковете за оценка на проектните предложения на 30 календарни дни.

Контрол върху спазването на сроковете, въведени с ПМС 121/2007 г. В постановлението не е дефинирано и не са определени действията, които ще последват при неспазване на сроковете за оценка на проектните предложения и сключване на договорите с бенефициентите. Като държавни служители, ръководителите на управляващите органи и междинните звена носят дисциплинарна отговорност, но това е прекалено дълъг и непрозрачен процес, ако се следва само процедурата по Закона за държавния служител.
Предлагаме да се въведат срокове и отговорности на длъжностните лица, както и административни и финансови санкции за неизпълнение.

Увеличаване размера на авансовите плащания на бенефициентите. В условията на финансова и икономическа криза един от основните въпроси и проблеми за фирмите е осигуряването на финансиране. Напълно законна и позволена форма на подпомагане на предприемачите може да бъде авансовото предоставяне на 35% от финансовата помощ по проектите. Това е разрешено според регламент 1083/2006 г.
Предлагаме тези правила да се включват в насоките за кандидатстване, разработвани от Управляващите органи.

Права и възможности за получаване на финансирането от коректни бенефициенти. Трудностите и проблемите, които страната ни имаше със спирането на плащанията по програма ФАР, са тревожен сигнал, който показва, че подобна ситуация може да се повтори и при оползотворяването на структурните и Кохезионния фонд. В редица случаи бенефициенти, коректно изпълнили и отчели своите проекти, не могат да получат финансирането си, поради общо спиране на плащанията от страна на Европейската комисия, в резултат на обобщени нарушения от други бенефициенти.
Предлагаме изплащането на средствата на коректните бенефициенти да се извършва за сметка на бюджетите на министерствата, отговарящи за съответните оперативни програми.

Създаване на централизирана агенция за управление на оперативните програми. Централизирането ще позволи да се концентрира достатъчен експертен ресурс и да се гарантира усвояването на средствата от ЕС. Ценнтрализацията ще позволи да се прекъснат корпоративните и отраслеви връзки. В едно звено следва да се централизира и дейността по възлагане на обществени поръчки със средства от еврофондовете и бюджетни средства. Това ще намали драстично броя на експертите, занимаващи се епизодично с процедури за обществени поръчки в различните структури на администрацията; ще се пресекат преките контакти между възложители и изпълнители, което ще намали възможностите за корупция и наблюдението на контролните органи ще се концентрира върху едно звено.
Кохезионна политика на ЕС 2007-2013 г. По наша експертна оценка административната недостатъчност на българската администрация, участвала в договарянето и определянето на предвидените за България средства от ЕС от структурните и Кохезионния фонд, са довели до намаление на средствата за България от ЕС с над 16 млрд.евро, т.е. вместо 7 млрд.евро България трябва да получи 23 млрд.евро.
Според критериите за определяне на размера на средствата за отделните страни (население, БВП на човек от населението, БВП на регионите, безработица) и използвайки статистическите данни от Евростат за 2006 г., както и реално определените обеми средства за страните-членки (таблица 1), експертно са преизчислени обемите от структурните и Кохезионния фонд за периода 2007-2013 г. (таблица 2), които трябва да получат страните-членки.

Това показва, че още от момента на преговорите са налице неефективни административни усилия, които се пренасят и на етапа на усвояване.

 11.04.2009 13:31
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5514 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Корупцията държи България на опашката
Докато в България има корупция и организирана престъпност, страната винаги ще е на опашката в Европа, каза ...
текст на новината
Еврософрата
Кръгла маса „Състояние на усвояването на средства от европейските фондове в Р България”, организирана от ...
текст на новината
проблем от общонационално значение
Усвояването на Европейските фондове се превръща в проблем от общонационално значение се твърди в становище ...
текст на новината
Надежда Нейнски алармира за рисковете пред демокрацията в бившите комунистически държави
На откриването на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Надежда Нейнски говори за ...
текст на новината
Мария Неделчева в Конго
Мария Неделчева в Конго: Няма смисъл да започваме големи проекти, ако взетите мерки и програмите  за ...
текст на новината
Кристалина Георгиева европеец на годината
Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната ...
текст на новината
Без допълнителни привилегии за длъжностните лица в Европейската дипломатическа служба поиска Надежда Нейнски
Евродепутатът настоява в становище за Статута за длъжностните лица на ЕС за спазване на географска ...
текст на новината
BUSINESSEUROPE призова ЕС да подкрепи усилията на Украйна за подобряване на бизнес средата и преодоляване на проблемите с транзита на руски природен газ за Европа
„По повод предстоящата на 4 декември политическата среща на върха между ЕС и Украйна бих  искал да ...
текст на новината
Свобода на информация в Италия и други страни от ЕС: резолюцията беше отхвърлена
По време на гласуването в Европейския парламент не беше постигнато мнозинство по нито едно от деветте ...
текст на новината
Наградата за журналистика на ЕП ще бъде връчена този четвъ
Втората годишна награда  на Европейския парламент  за журналистика ще бъде връчена в  четвъртък, 15 ...
текст на новината
Разпределение на българските евродепутати по парламентарни комисии
Днес  на сесията на ЕП беше гласувано разпределението  на европейските депутати по 22-те ...
текст на новината
Jerzy Buzek е новият председател на Европейския парламент
Днес  на учредителната  сесия на Европейския  парламент в Страсбург Jerzy Buzek (ЕНП  ...
текст на новината
Трима заместник-председатели на европейския парламент бяха избрани на първи и втори тур
След  като по-рано днес избраха  председател на Парламента, европейските депутати гласуваха и за ...
текст на новината
Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009
Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael ...
текст на новината
ЕП проведе дебат за подготовката на Европейския съвет на 18 и 19 юни
По време на днешния дебат в Европейския парламент относно подготовката на Европейския съвет, който ще се ...
текст на новината
Реджио Старс - Европейска награда за иновативни регионални проекти
Инициативата на Генерална дирекция „ Регионална политика” цели осъществяването на обмен на добри ...
текст на новината
политиката на сближаване е една необходима и полезна политика
Изказване на българския депутат в ЕП Евгени Кирилов (ПЕС) на дебата относно политиката на сближаване на ...
текст на новината
Многоезичието: преимущество за Европа и обща отговорност
ЕП прие доклад относно насърчаването на многоезичието и необходимостта от изучаване на чужди езици в ЕС, ...
текст на новината
Европейската комисия да увеличи от 3 най-малко на 5% размера на средствата, използвани за подобряване на ефективността на жилищата
Атанас Папаризов, докладчик по становището на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. - ...
текст на новината
Европейският парламент направи обстоен преглед на политиката на сближаване
ЕП прие днес пет доклада относно политиката на сближаване, които разглеждат концепцията за "териториално ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 14.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown