Jerzy Buzek е новият председател  на Европейския  парламент  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Jerzy Buzek е новият председател на Европейския парламент

Днес  на учредителната  сесия на Европейския  парламент в Страсбург Jerzy Buzek (ЕНП  Християндемократи, Полша) беше избран за председател на институцията още на първи тур с абсолютно мнозинство от 555 гласа, или 86% от валидните гласове. Неговият мандат е за две години и половина. Така той стана първият председател на Парламента, който идва от страна от Източна и Централна Европа.

Съгласно  споразумението, постигнато между трите  най-големи политически групи в  ЕП - ЕНП (Християндемократи), Социалисти и демократи и АЛДЕ, председател  на ЕП през втората част от мандата 2009-2014 г. ще бъде представител на групата  на Социалистите и демократите.

Предишният  председател на ЕП Hans-Gert Pöttering (ЕНП Християндемократи, Германия), който председателстваше заседанието до избора на нов председател, обяви резултата от вота в 11.50 часа местно време днес. Гласували са 713 членове на Европейския парламент, като 555 от тях (86% от валидните гласове, или 78% от всички подадени гласове) са подкрепили кандидатурата на Jerzy Buzek. 69 бюлетини са невалидни, а валидните гласове са 644. 89 депутата са гласували за другия кандидат - Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция).

Според Правилника за дейността на Парламента председателят  на ЕП се избира с абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, или 50% плюс един. Празни или невалидни  бюлетини не участват в изчисляването  на мнозинството. В този случай необходимото абсолютно мнозинство беше от 323 депутати.

Биография на Jerzy Buzek

Jerzy Buzek е роден на 3 юли 1940 г. в Śmiłowice, Полша. Той е професор по технически науки и министър-председател на Полша през периода 1997-2001 г. Почетен доктор е на университетите в Дортмунд, Сеул и Испарта, както и на Шльонския (Силезийския) технически университет и на Ополския технически университет. Организатор и председател на международна мрежа от 19 институции, работещи в областта на енергетиката и опазването на околната среда (1996 г.). Автор на приблизително 200 научни публикации, на повече от десет рационализации и на три патента в областта на опазването на околната среда, енергетиката и инженерните технологии. 

Член е  на независимия профсъюз "Солидарност" от 1980 г., председател на Националния конгрес на делегатите на "Солидарност" през 1981 г. Избран за член на полския парламент през 1997 г. Докато заема поста на министър-председател през 1999 г., Полша става член на НАТО и се подготвя за интеграция в Европейския съюз. През 1998 г. започва преговорите за присъединяване на своята страна към ЕС. 

Депутат в  ЕП за мандата 2004-2009 г. (избран с най-висок  резултат в Полша), като през 2006 г. е  избран за депутат на годината от престижното  издание "Parliament Magazine" заради дейността си в областта на изследванията и технологиите. Заместник-председател е на Европейския енергиен форум от 2004 г. През 2007 г. е удостоен от председателя на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering със статуетка на гълъб, учредена по случай на 60-тата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека.

Новият  председател: "това е огромно предизвикателство  и голяма чест"

В кратко обръщение  към ЕП г-н Buzek благодари на всички, които са го подкрепили и подчерта, че ще работи с всички членове на ЕП, независимо от политическите им убеждения. След това той изтъкна, че избирането му е послание към новите държави членки на ЕС от Източна и Централна Европа и жест към милионите граждани на тези страни, които "не са склонили глава пред една враждебна система". Новият председател на ЕП сподели, че гледа на себе си като на представител на тези хора и подчерта, че властта означава отговорност именно към гражданите. "Сега вече няма "вие" и "ние": всички живеем в обединена Европа", каза той. 

Говорейки за предизвикателствата пред ЕС, като безработица, енергийна сигурност  и климатични промени, Jerzy Buzek подчерта, че "на първо място се нуждаем  от Лисабонския договор, за да може ЕС да бъде добре организиран и  ефективен".

В заключение той благодари от името на всички депутати на досегашния председател Hans-Gert Pöttering за уважението, което е спечелил за Европейския парламент. Jerzy Buzek обяви, че ще представи своята програма на сесията на ЕП през месец септември (14-17 септември).

Реакции на лидерите на политическите  групи в ЕП

Joseph Daul (Франция) от името на ЕНП (Християндемократи) подчерта, че за първи път не съществува разделение между Изтока и Запада, като според него избирането на Jerzy Buzek представлява "силен символ на единството".

От името  на групата на Социалистите и демократите  в ЕП говори Martin Schulz (Германия), който описа избирането на Jerzy Buzek за председател като исторически момент, който идва 20 години след падането на Берлинската стена и 6 години след приемането страните от Централна Европа в ЕС.

Новият лидер  на АЛДЕ Guy Verhofstadt (Белгия) изтъкна, че новият председател има пълната подкрепа на либералите в ЕП, като в същото време може да разчита на силно проевропейско мнозинство в Парламента, което се надява г-н Buzek да използва, особено когато говори с Европейския съвет.

Rebecca Harms (Зелени/ЕСА, Германия) поздрави Jerzy Buzek с неговото избиране и сподели, че се надява с него като председател на Парламента още повече да бъдат засилени връзките между Изтока и Запада.

Timothy Kirkhope (Великобритания), лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти, поздрави новия председател на ЕП, като в същото време подчерта необходимостта от реформи в Европа.

Lothar Bisky (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) изрази своята подкрепа за по-нататъшното сближаване между Източна и Западна Европа и изтъкна важната роля на полската култура в ЕС.

От името  на групата „Европа на свободата  и демокрацията” говори Nigel Farage (Великобритания), който поздрави г-н Buzek, но същевременно осъди начина на избиране на новия председател на ЕП като резултат на споразумение между основните политически групи.

Bruno Gollnisch (Независими, Франция) също изрази мнение, че "триумфалното избиране" на Jerzy Buzek е резултат на споразумение между двете най-големи групи в ЕП, като пожела на новоизбрания председател да не бъде роб на тези две групи и да се съобразява и с малцинствата в ЕП.

Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso подчерта изключителния опит на Jerzy Buzek, който ще му бъде от голяма полза на новия пост. Според него избирането на г-н Buzek е победа на обединена Европа. Г-н Barroso подчерта важността на взаимоотношенията между Парламента и Комисията и пожела на новия председател успешна работа в името на европейския проект.


15.07.2009 14:08
Ключови думи: Европейски парламент, Християндемократи, председател, мнозинство, Източна, Централна, Европа, Jerzy Buzek
Bookmark and Share Subscribe
5427 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Корупцията държи България на опашката
Докато в България има корупция и организирана престъпност, страната винаги ще е на опашката в Европа, каза ...
текст на новината
Еврософрата
Кръгла маса „Състояние на усвояването на средства от европейските фондове в Р България”, организирана от ...
текст на новината
проблем от общонационално значение
Усвояването на Европейските фондове се превръща в проблем от общонационално значение се твърди в становище ...
текст на новината
Надежда Нейнски алармира за рисковете пред демокрацията в бившите комунистически държави
На откриването на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Надежда Нейнски говори за ...
текст на новината
Мария Неделчева в Конго
Мария Неделчева в Конго: Няма смисъл да започваме големи проекти, ако взетите мерки и програмите  за ...
текст на новината
Кристалина Георгиева европеец на годината
Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната ...
текст на новината
Без допълнителни привилегии за длъжностните лица в Европейската дипломатическа служба поиска Надежда Нейнски
Евродепутатът настоява в становище за Статута за длъжностните лица на ЕС за спазване на географска ...
текст на новината
BUSINESSEUROPE призова ЕС да подкрепи усилията на Украйна за подобряване на бизнес средата и преодоляване на проблемите с транзита на руски природен газ за Европа
„По повод предстоящата на 4 декември политическата среща на върха между ЕС и Украйна бих  искал да ...
текст на новината
Свобода на информация в Италия и други страни от ЕС: резолюцията беше отхвърлена
По време на гласуването в Европейския парламент не беше постигнато мнозинство по нито едно от деветте ...
текст на новината
Наградата за журналистика на ЕП ще бъде връчена този четвъ
Втората годишна награда  на Европейския парламент  за журналистика ще бъде връчена в  четвъртък, 15 ...
текст на новината
Разпределение на българските евродепутати по парламентарни комисии
Днес  на сесията на ЕП беше гласувано разпределението  на европейските депутати по 22-те ...
текст на новината
Трима заместник-председатели на европейския парламент бяха избрани на първи и втори тур
След  като по-рано днес избраха  председател на Парламента, европейските депутати гласуваха и за ...
текст на новината
Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009
Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael ...
текст на новината
ЕП проведе дебат за подготовката на Европейския съвет на 18 и 19 юни
По време на днешния дебат в Европейския парламент относно подготовката на Европейския съвет, който ще се ...
текст на новината
Реджио Старс - Европейска награда за иновативни регионални проекти
Инициативата на Генерална дирекция „ Регионална политика” цели осъществяването на обмен на добри ...
текст на новината
Ден на Европа - отвътре и отвън
 На 14 април 2009 г., от 9.30 часа, в „Шератън София Хотел Балкан”, зала „Сердика”, ще се проведе дискусионен ...
текст на новината
политиката на сближаване е една необходима и полезна политика
Изказване на българския депутат в ЕП Евгени Кирилов (ПЕС) на дебата относно политиката на сближаване на ...
текст на новината
Многоезичието: преимущество за Европа и обща отговорност
ЕП прие доклад относно насърчаването на многоезичието и необходимостта от изучаване на чужди езици в ЕС, ...
текст на новината
Европейската комисия да увеличи от 3 най-малко на 5% размера на средствата, използвани за подобряване на ефективността на жилищата
Атанас Папаризов, докладчик по становището на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. - ...
текст на новината
Европейският парламент направи обстоен преглед на политиката на сближаване
ЕП прие днес пет доклада относно политиката на сближаване, които разглеждат концепцията за "териториално ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 16.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown