тенденции в усвояването на средствата от ес  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
тенденции в усвояването на средствата от ес

 1. Предприсъединителни инструменти

     Програма ФАР
     С приемането на България в ЕС на 1.01.2007 г. страната се превърна е пълноправен член на ЕС и финансовата помощ, която може да получава, е по линията на структурните фондове и Кохезионния фонд.
     Така, от 2007 г. програмирането по ФАР като предприсъединителен инструмент се преустановява, но изпълнението и управлението на неприключилите за 2005 г. и 2006 г. проекти продължава до тяхното финализиране.
     Преходният финансов инструмент представлява продължение на програма ФАР в условията на членство на България в ЕС, който предоставя финансова подкрепа за изграждане и укрепване на административния и съдебен капацитет в области, в които не могат да се финансират дейности от структурните и земеделските фондове.
     Общата тенденция по предприсъединителните инструменти е на забавяне на договарянето и изпълнението на програмите, както и съответното изплащане.
     Например, по програма ФАР 2005 г. общият бюджет, включително и с националното съфинансиране, е 295 755 млн.евро, договорени са 237 600 млн. евро, а са разплатени 123 922 млн. евро. Реално всъщност са договорени 80.34% от средствата, предоставяни от ЕС, а са разплатени 52.79% от договорените (т.е. около 40,5% от средствата), преди всичко поради недостатъчен административен капацитет.
     Реалното усвояване на средствата по отделните годишни финансови споразумения започва със средно закъснение от над 2 и половина години. Към днешна дата са приключили изпълненията по ФАР 1998, ФАР 1999 и ФАР 2000.

     Програма ИСПА (Инструмент за структурни политики за предприсъединяване)
     Изключително тревожно е забавянето при изпълнението на проектите и усвояването на средствата по програма ИСПА, която е насочена към подобряване на транспортната инфраструктура и инфраструктурата в околната среда. Безвъзмездната помощ покрива до 75% от стойността на проекта (изключения – до 85%).
     След разширяването на ЕС през 2004 г., България запази достъпа си до ИСПА, като дела на финансовите средства, които можеше да се ползват, нарастваше с около 10% годишно или за периода 2004-2006 г., това са общо 440,5 млн.евро.
     Към 30 септември 2008 г. общият бюджет по финансов меморандум в млн. евро е 1529, от които 880 млн.евро безвъзмездна помощ, 282 млн. евро национално съфинансиране и 367 млн.евро от международни финансови институции. Договорената сума е 1132 млн.евро или 73% от бюджета, а разплатена – само 426 млн. евро или 38% от договорената.
     Най-слаба е подготовката и изпълнението по проектите за изграждане на магистрала Люлин – Околовръстно шосе София – Даскалово (изплатени са 18% от договорените средства), както и за подобряване на водния сектор в София (договорени 0% от 58,500 млн.евро), Сливен (договорени 0% от 21,200 млн.лева), Кюстендил (договорени 0% от 21,200 млн.лева), Варна (договорени 32%, а разплатени – 9% от договорените), Шумен (договорени 40%, а разплатени 18% от договорените средства) и др. Закъснява и модернизацията на жп-линията по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България (договорени 33% от общо 9 млн.лв., а разплатени – 10% от договорените).
     Първенство по изпълнение и разплащане (по 100%) държат проекти, които не са свързани с изграждането на обекти – за „Техническа помощ за организиране на семинар в България по ОВОС” и „Помощ за организиране на Комитет за наблюдение”. На 93% е изпълнен и пакет от 5 регионални сметища за отпадъчни продукти, разположени в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол. На 94% е изпълнен и проект за изграждане на регионална пречиствателна станция за отпадъчни води в Горна Оряховица.
     Драматичното изоставане в подготовката, договарянето и провеждането на тръжни процедури за изпълнение на проектите по програма ИСПА, водят до все по-реалната опасност от неполучаване на безвъзмездното финансиране. Критичeн в това отношение е периодът до края на 2008 г.

     Програма САПАРД (Специална програма за присъединяване в областта на земеделието и селските райони)
     От старта през 2001 г. на програма САПАРД до 30 септември 2008 г. са сключени около 3500 договора на инвестиционна стойност 2.8 млрд.лв. и субсидия 1.4 млрд.лв., а заявените и платени проекти по предприсъединителната програма са 2000 бр. Около 53% от проектните предложения са разработени самостоятелно от кандидатстващите бенефициенти.
     САПАРД финансира 50% от разходите по одобрените проекти (от които 75% се финансират от Европейския съюз, а 25% - от националния бюджет на България).
     По годишните финансови споразумения за периода 2000 – 2004 г. са сключени договори с крайни бенефициенти за 100% от общия бюджет, като са разплатени 81,72%. По отношение на годишните финансови споразумения 2005-2006 г. са договорени 94,57% от средствата, а са разплатени 5,24%. Общите коефициенти за целия период са 98,08% от бюджета са договорени, а са разплатени 54,63%. Към 30 септември 2008  г. са изплатени на крайни бенефициенти 59,41% от средствата.
     До момента са регистрирани 119 случая на нередности по изпълнение на програмата.
     Всички реализирани инвестиции и разплатени договори подлежат на 5-годишен мониторингов период. През него се наблюдава спазването на поетите ангажименти от страна на ползвателите на помощта да ползват активите, придобити по Програма САПАРД, съгласно одобрения бизнес план. При установяване на несъответствия, Агенция САПАРД е задължена да стартира процедура по обявяване на активите за лоши вземания.

     2. Структурни фондове и Кохезионен фонд на ЕС
     Структурните фондове (СФ) са основният инструмент на Европейския съюз за провеждането на неговата регионална политика. Една от основните цели на тази политика е постигането на по-голямо икономическо и социално сближаване между страните-членки. Реализирането на тази политика в България се извършва чрез седемте оперативни програми към Националната стратегическа референтна рамка.

     Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
     Това бе първата програма, която обяви набирането на проектни предложения.
     До момента по нея са отворени 10 схеми и са сключени 696 договора. Разплатените средства от еврофондовете са 3.030 млн.евро, което представлява 1.64% усвояемост на предвидените за 2007 и 2008 г. общо 184.9 млн. евро.

     Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”
     През 2007 г. бяха открити три схеми за съфинансиране с краен срок за кандидатстване – 1) Покриване на международно признати стандарти; 2) Технологично обновяване; 3) Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия. По тези схеми са подадени общо 600 проекта към края на януари 2008 г. Процедурата по оценка продължава.
     Към момента по тази оперативна програма са открити общо 7 схеми и са сключени 177 договора, по които са разплатени 0 (нула) лева.
     Прави впечатление намаляването на интереса на потенциалните бенефициенти да кандидатстват по оперативна програма „Конкурентоспособност”, в сравнение с броя на подадените предложения – 3142 по първата и втората част на грантовата схема по програма ФАР със същия предмет и основна цел – технологично обновяване на производствените предприятия, по която реално са сключени 425 договора със средно финансиране на проект от 45 хил.евро.


     Оперативна програма „Административен капацитет”.
     По ОПАК са отворени 22 схеми, сключени са 156 договора и са разплатени 4.761 млн.евро, което представлява 17.29% усвояемост на предвидените за 2007-2008 г. 27.5 млн. евро.

     Бенефициенти по секторна оперативна програма „Транспорт” са държавни предприятия и някои общини; по секторна оперативна програма „Околна среда” – в над ¾ от случаите – общини, както и по оперативна програма „Регионално развитие”. По тези програми бизнесът може да бъде само изпълнител и подизпълнител в процедури, обявени по правилата на обществените поръчки или партньор на общините в публично-частни партньорства.

     Към момента по ОП „Транспорт” има отворени 15 схеми и сключени 2 договора, като са разплатени едва 0.560 млн. евро, което е 0.19% от предвидените за 2007-2008 г. 295.6 млн. евро.

     По ОП „Околна среда” отворените схеми са 4, а сключените договори нула. Трябва да се отбележи, че за 2007 и 2008 г. общата предвидена сума е 266.4 млн. евро.

     По ОП „Регионално развитие” има 15 отворени процедури и 45 сключени договора, за които няма разплатени средства. Предвидените средства за първите две години са 243.9 млн. евро.


     ИЗВОД: С най-добри показатели към момента се очертава оперативна програма „Административен капацитет”.
 


Предложения за повишаване на административния капацитет
1. Аутсорсване от междинните звена на:
         - оценъчната дейност на проектите;
        - финансовия контрол;
         - приемане изпълнението на проектите;
2. Стимулиране на служителите
3. Провеждане на тръжните процедури от централизирано специализирано звено21.10.2008 07:05
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4494 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
ЕП прие бюджет 2010 и допълнителната помощ за Козлодуй
Бюджетът  на ЕС за 2010 г. ще бъде 141.453 милиарда евро в ангажименти и 122.937 милиарда евро в плащания, след ...
текст на новината
Г20: трябва да се избегне прекомерното обременяване на бъдещите поколения
ЕС се нуждае от по-силна структура за финансов надзор с единен финансов надзорен орган, подчертава ...
текст на новината
Международната статистика говори за размера на нерегламентирания внос у нас на селскостопанска продукция
За  периода 2004 – 2008 година в България средно годишно се внасят 105 милиона тона домати, чушки, лук, картофи, ...
текст на новината
Заседание на Комитета за наблюдение и контрол на финансовата помощ за България, предоставяна от Кохезионния фонд
На заседанието на Комитета беше направен преглед на напредъка в изпълнението на програмата през ...
текст на новината
Европейският парламент е място и за защита на националните интереси
На специално организирана среща с представители на политически партии и коалиции, участници в изборите за ...
текст на новината
Ще раздават пари за Интернет по селата. Широколентовият достъп - фактор за икономически напредък
На 26 май, вторник, от 13,00 часа на адрес Chat.IDG.bg ще се проведе онлайн обсъждане на тема „Широколентовият достъп ...
текст на новината
ЕП запази ясното и лесноразбираемо енергийно етикетиране за телевизорите
Новите класове на енергийна ефективност могат да объркат потребителите при закупуването на нов телевизор, ...
текст на новината
Етикетите трябва да показват енергийната ефективност на домакинските електроуреди
ЕП одобри проектодиректива относно посочването на енергийната консумация на домакинските електроуреди ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Кристиан Вигенин (ПЕС) относно обща система на ДДС по отношение на избягването на данъчно облагане при внос и други презгранични сделки на пленарното заседание на ЕП на 23 април 2009 г.
Кристиан Вигенин, от името на групата ПЕС. – Госпожо председател, господин комисар, съжалявам, че господин ...
текст на новината
Относно обща система на ДДС по отношение на избягването на данъчно облагане при внос и други презгранични сделки
Изказване на българския депутат в ЕП Биляна Раева (АЛДЕ) на дебата относно обща система на ДДС по отношение ...
текст на новината
Увеличаване на акциза за цигарите към 2014 г.
Депутатите ще гласуват на предстоящата сесия в Страсбург по предложението за постепенно увеличение на ...
текст на новината
Предизвикателства пред снабдяването с петрол на ЕС
В доклада се предлагат редица мерки, които да подсигурят бъдещите доставки на петрол за ЕС. В него ...
текст на новината
намаляване ставките на ДДС
Изказване на българския депутат в ЕП Мариела Баева (АЛДЕ) на  дебата относно намаляване ставките на ДДС ...
текст на новината
Европейската комисия се представя на АГРА, 29 новости на изложението
Европейската комисия за първи път ще участва в Международната селскостопанска изложба. Със свои щандове на ...
текст на новината
Ден на отворените врати на Оперативна програма „Транспорт”
В деня на отворените врати на Оперативна програма „Транспорт" министърът на транспорта Петър Мутафчиев ...
текст на новината
Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти
Покана по ПРСР – мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" Подпомагат се проекти, ...
текст на новината
Европейски съвет: ЕП обсъжда с Никола Саркози отговора на ЕС на световните кризи
На дебата в ЕП относно Европейския съвет от 15-16 октомври френският президент Никола Саркози заяви, че ...
текст на новината
Саркози ще представи пред депутатите резултатите от Европейския съвет в Брюксел
На 21 октомври френският президент Никола Саркози ще представи пред Европейския парламент резултатите от ...
текст на новината
Бюджет 2009 на ЕС: политическите ангажименти на Съюза трябва да се спазват
ЕП ще гласува на първо четене проектобюджета на ЕС за 2009 г. Депутатите от Комисията по бюджети миналата ...
текст на новината
Пет големи общини представят Югоизточния регион на България по време на Европейска седмица на регионите и на градовете
Големите общини Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора и Нова Загора се представиха заедно като част от ...
текст на новината
1 | 2 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 03.12.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      декември 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
48
27
28
29
30
01
02
03
49
04
05
06
07
08
09
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31
01
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown