Становището на БСК по предлаганите промени в данъчното законодателство - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Становището на БСК по предлаганите промени в данъчното законодателство

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЕТЕМ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОРЕШАРСКИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОВЧАРОВ,

Приветстваме стремежа на Правителството да провежда устойчива политика в данъчното законодателство, предлагайки минимални промени в него от следващата година. Създавайки една стабилна и предвидима данъчна среда, възможностите за едно по-дългосрочно планиране на бизнеса нарастват.
В същото време, обаче, изразяваме безпокойство по отношение на ефектите от някои предложени промени, а именно:
     1. Отмяната на някои от данъчните облекчения за дарения, както в ЗКПО (в чл. 31), така и в ЗДДФЛ (чл.22, ал1, т.1). Считаме, че с това предложение отпада един от стимулите за дарителство и това ще има известно негативно проявление, както върху самата дарителска дейност, така и върху приходите на отпадналите с предложението. Колкото и незначителни по мнение на МФ да са към настоящия момент, все пак ги има.
Предлагаме правителството още веднъж много внимателно да обсъди предложените промени в това отношение и техният отзвук.

     2. Не подкрепяме и предлагаме да се обсъди внимателно, така предлаганата нова ал.3 на чл.73 в ЗДДФЛ, с която се въвежда задължението предприятията платци на доход да включват доходите от дивиденти и ликвидационни дялове в справката за изплатени суми на физически лица не при реалното им изплащане, а когато е взето решението за това. По този начин се променя не само момента на възникване и задължението за внасяне на този данък, но и смисъла – лицата може и да не са ги получили изобщо, дори и да не са информирани за това. Чрез масовата приватизация голям брой български граждани станаха притежатели на акции, от които и до сега не да получили нито стотинка дивидент.

      3. Не приемаме направеното предложение в ЗАДС за промяна на някои срокове в частта на обезпеченията (с чл.81) от и считаме, че с тези промени се увеличават сроковете за предоставяне и за освобождаване на обезпеченията и практически се увеличава административната тежест, блокират се оборотни средства, оскъпяват се обезпеченията, особено сега в условията на световна криза и рецесия. Може да се помисли за въвеждане на разпоредби даващи възможност при възникване на затруднения в проверката, проверяващият орган да поиска обосновано да бъде удължен срока  за освобождаване на обезпечението с още един месец. В същото време следва да се предприемат и стъпки за синхронизиране с европейските принципи на разпоредбите на чл.83, ал.7 чрез въвеждането на съответната промяна за задължение при пълното заплащане на дължимия акциз обезпеченията де се освобождават веднага.

     4. Предлагаме да се помисли за възможността за не толкова рязко намаляване на границата от 250 хил.лв. на 70 хил. лв., която се прави с предложената промяна в чл. 36 от ЗМДТ, особено като се има предвид, че при така предлаганата сега граница от 70 хил.лв. унаследяването дори и на един апартамент в София по този ред вече ще попада тук и че стойността на имотите расте и ще расте.

В Комисията за бюджетна политика към НСТС НЕ БЕШЕ ВНЕСЕН ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ с оставалите данъчни закони Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) с мотив от вносителите, че предлаганите промени в него не засягат социалните партньори. По тази причина на вниманието на НСТС писмено внасяме за разглеждане следното предложение за промяна в ЗДДС:

Предлагаме да отпаднат всички разпоредби на ЗДДС, ограничаващи правото на данъчен кредит за леки автомобили, както и за стоките и услугите, свързани с тях, както следва:

1.Отмяна на т.4 и 5 от чл.70, ал.1, като т.6 става т.4 и при тази отмяна, разпоредбата на чл.70, ал.1 ще има следния вид:
Чл. 70 (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл.69 или чл.74, когато:
1. стоките или услугите са предназначени за извършване на освободени доставки по глава четвърта.
2. стоките или услугите са предназначени за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето.
3. стоките или услугите са предназначени за представителни или развлекателни цели.
4. е придобит, внесен или е нает мотоциклет или лек автомобил.
5. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т.4, както и за получени транспортни услуги или таксиметрови превози с превозни средства по т.4.
6. 4. стоки са отнети в полза на държавата или сграда е разрушена като незаконно построена.
2. Отмяна на чл.70, ал.2 от Проекта, а именно:
(2) Алинея 1, т.4 и 5 не се прилагат, когато:
1. превозните средства по ал.1, т.4 се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително и при последваща продажба на същите.
2. превозните средства по ал.1, т.4 са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности).
3. стоките или услугите са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности), включително след преработка.
4. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т.1. 


3. Отмяна на дефиницията на понятието „лек автомобил”, дадено в § 1, т.18 от Допълнителните разпоредби, а именно:


§1, т.18 от ДР на ЗДДС “Лек автомобил” е автомобил, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5. Не е лек автомобил лекотоварен автомобил, който е предназначен за превоз на товари или лек автомобил, който има трайно вградено допълнително техническо оборудване за целите на извършваната дейност от регистрираното лице.
 


МОТИВИ

към предложението


1. Прилагане общите принципи на ЗДДС по отношение на доставките на леки автомобили


По този начин ще бъде изравнено данъчното третиране на леките автомобили като обикновена стока за целите на ЗДДС. По същество в днешния динамичен живот автомобилите са необходимост, а не лукс, и служат като средство за производство. Чрез тяхното използване се постига по-голяма ефективност в много сфери от стопанския живот, а от там се извършват и повече облагаеми доставки, върху които се начислява ДДС. Леките автомобили се използват в стопанската дейност на регистрираните по ЗДДС лица по същия начин, по който се използват и всички останали дълготрайни активи - сгради, машини, съоръжения, офис оборудване, компютри, телефони и др.  Съответно спазвайки основните принципи на ЗДДС би следвало начисленият ДДС за автомобилите да подлежи на приспадане като данъчен кредит, аналогично на данъка начислен при придобиването на всички останали активи. Обратното води до изкривяване на облагането с данъка. 


2. Разрешаването на право на данъчен кредит е изцяло в съответствие на изискванията на Шеста директива


В Шеста директива на ЕС, която регламентира облагането с ДДС на територията на съюза, не се съдържат никакви разпоредби за специален режим при правото на данъчен кредит за доставките на леки автомобили. Поради обстоятелството, че в Шеста директива не е изрично регламентирано ограничението на правото на данъчен кредит за леки автомобили и свързани с тяхната експлоатация доставки, много държави-членки на ЕС не прилагат никакви ограничения на правото на данъчен кредит за леки автомобили, използвани за извършване на независима  икономическа дейност. С влизането в сила на директивата, от 1.01.2004 г. Германия променя законодателството си по отношение на леките автомобили и премахва съществуващите дотогава ограничения, като дори позволява пълен данъчен кредит за автомобили, ползвани за лични нужди от служители, работещи във фирмата по трудов договор. След приемането на Шеста директива се променя и законодателството във Великобритания, където ползваният само служебно автомобил е с право на пълен данъчен кредит. Такава е и политиката в Холандия, Испания, Швейцария, Люксембург, Естония, Латвия, Малта. 


3. Подобряване на бизнес климата за регистрираните по ЗДДС лица


Запазването на забраната за ползване на данъчен кредит за леки автомобили в България, при разрешено право в други държави членки, поставя българските дружества в по-неблагоприятна бизнес среда спрямо подобни дружества, установени в други държави - членки. Това безспорно влияе върху конкурентоспособността на българската икономика.

Ако е налице право на данъчен кредит при покупка на леки автомобили, при последващата им продажба регистрираните по ЗДДС фирми ще начисляват ДДС. При отпадане на ограничението за право на данъчен кредит за леки автомобили съответно няма да се прилагат разпоредбите за специфичното освобождаване от начисляване на ДДС за облагаеми доставки (чл.50 от действащия ЗДДС).


4. Правото на данъчен кредит за леки автомобили ще намали дяла на т.нар. "сива" икономика при търговията с автомобили


Ако купувачът  - регистрирано по ЗДДС лице има право да си възстанови данъчен кредит за начисления му ДДС по повод придобиването на автомобила, то той ще направи логичният избор да закупи автомобил, независимо нов или употребяван, от друга фирма, регистрирана по ЗДДС. По този начин фирмите няма да имат интерес да купуват автомобили със съмнителен произход от лица, нерегистрирани по ЗДДС – физически лица или малки фирми. С разрешаването на право на данъчен кредит за покупките на леки автомобили ще се увеличат покупките на „светло”, за които съответните продавачи – дружества, регистрирани по ЗДДС ще начислят и внесат в бюджета както самият ДДС за продажбата, така и корпоративен данък върху реализираната от тях печалба.

Чрез въвеждането на правото на данъчен кредит за леки автомобили ще намалеят съществено продажбите, извършвани от физически лица, които не са регистрирани за данъчни цели и не внасят никакви данъци в бюджета.


В заключение, решаването на въпроса с правото на данъчен кредит за покупка на леки автомобили, както и на доставки на стоки и услуги за експлоатацията на тези автомобили, е от изключителна важност за целия легален бизнес в България и не само няма да намали постъпленията в бюджета, а ще извади на светло съществени парични потоци и ще доведе до увеличаване на нетните постъпления от сделките с предмет леки автомобили. 

Председател:
Божидар Данев21.10.2008 07:00
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
2260 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
България и Сърбия
Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, ...
текст на новината
Консумацията на безалкохолни напитки е намаляла
Със 7,5% е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г., спрямо предходната година. Общото ...
текст на новината
Гърция не коментира Бургас-Александруполис
Гърция засега не коментира информациите за евентуално оттегляне на Русия от проекта за строежа на ...
текст на новината
Пострадалите от монополите с приемна в Бургас
На 21.02.2011 г. на улица „Славянска” № 31, в 13:00 часа ще се състои пресконференция по случай откриването на ...
текст на новината
Бизнесът иска ограничаване на административната регулация
По информацията за приети от правителството промени в Закона за ограничаване на административното ...
текст на новината
Бутикови серии вина пускат български изби
    Все по-изискани ставата вината на българските изби. Това показват заявените до момента новости, ...
текст на новината
Трансбалкански нефтопровод
Гърция даде едно от екологичните разрешения, необходими за строителството на трансбалканския нефтопровод ...
текст на новината
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис”
„Транснефт” опроверга информацията за закриването на проекта „Бургас-Александруполис” Акционерите в ...
текст на новината
Говорител на Путин: Оставаме в проекта Бургас-Александруполис
Като "обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни ...
текст на новината
Заради едни базари някакъв съюз на частни хотелиери клати Слънчев бряг АД
Годишният финансов отчет още не е приет, сметките са блокирани, а незаконните обекти си стоят, сигнализират ...
текст на новината
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР БЕ ДИСКУТИРАНА ДНЕС В БСК
„Имаме политическа воля да решим поставените от бизнеса проблеми в областта на либерализацията на ...
текст на новината
За произвола на монополите
Гражданско движение за национално единство и спасение «ДНЕС» и Общество на пострадалите от произвола на ...
текст на новината
Ветеринари окупираха богаташките ловни хижи
Забраната за лов на пернати и вреден дивеч в Бургаския регион заради шапа, направо смрази бизнеса в ловните ...
текст на новината
БТПП и законопроекта на Закона за кредитните институции
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) благодари за възможността да се запознае с Вашата идея и ...
текст на новината
Край на "Бургас - Александруполис"
На проекта „Бургас-Александруполис" ще бъде сложен край. Причините са - неизпълнение на финансовите ...
текст на новината
Kонцесия пристанищен терминал Бургас изток-2
Предлага се максималният срок на концесията да бъде 35 години. Правителството прие решение за откриване ...
текст на новината
Конкурсът за приза „Златен ритон“ става международен
Конкурсът за приза „Златен ритон“, известен и като българските винени „Оскари“, става международен. Това ...
текст на новината
Детелина до Китен - преди Бургаската
За над 1,5 млн. лв. ще се изгражда детелина край Китен и ще се обнови отсечката Веселие - Равадиново Работата ...
текст на новината
Според гърците сме виновни за Бургас-Александруполис
Реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис се блокира от позицията ...
текст на новината
Признаха, че магистралата край Бургас не е наред
Участъкът Карнобат – Бургас от автомагистрала „Тракия” е рисков за снегонавявания, съобщи директорът на ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 14.07.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
29
30
01
02
03
04
05
28
06
07
08
09
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
1
2
32
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown