проблем от общонационално значение  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
проблем от общонационално значение

Усвояването на Европейските фондове се превръща в проблем от общонационално значение се твърди в становище за състоянието и ефективността на Оперативна Програма „Раз¬витие конкурентоспособността на българската икономика“, предоставено от  Федерация на научно-техническите съюзи във връзка с граждански  мониторинг за усвояването на средства от европейските фондове  2007-2013 г. на Коалиция за устойчиво развитие.
Понастоящем, се казва в становището, особено остро стои задачата за мак¬симално използване от българските организации на структурните фондове по оперативните програми (ОП) на ЕС. По едни или други причини усвояването на тези фондове е повече от скромно, а по някои признаци – почти плачевно. Усвояването на Европейските фондове се превръща в проблем от общонационално значение, решаването на който влияе по решителен начин върху технологич¬ната модернизация и иновационното развитие на българската ико¬номика. По наше виждане проблемите имат разнообразно естество, в някои случаи могат сравнително по-лесно да се дефинират, но в други имат комплексен характер. За съжаление, в рамките на много от форумите посветени на тази тематика („защо не успяваме в изпълнението на донорски проекти и програми финансирани от ЕС”), в контекста на различни обсъждания и формати на участващите страни, анализаторите се ограничават до повърхностното и тривиалното (например корупционните практики). Причините за това са очевидни слабости  и проблеми, които макар и нееднократно формулирани се повтарят непрекъснато вече четири години, и които превръщайки се в устойчив феномен, отнемат времеви и експертен ресурс който би могъл да бъде използван за анализ на комплексните и сложни проблеми. По долу бихме желали да маркираме някои от тези  проблемни области с комплексен характер.
В Управляващия орган и Междинното звено на ОП „Раз¬витие конкурентоспособността на българската икономика“ наред с недостатъчния административен капацитет почти изцяло отсъства „технологичен“ и „инженерен“ капацитет, което се проявява в непознаване и неразбиране на обекта върху, който се въздейства чрез различните политики. Това иманентно „неразбиране“ на обекта, в аспект на практическото реализиране на приложните изследвания и технологичното развитие, както и детайлите на инструментите за стимулиране е съществена при¬чина за тромавото и тежкото администриране на инструментите и в крайна сметка за ниската усвояемост на фондовете. Поради тази причина, до този момент в действие са единствено политики насочени към стимулирането на индивидуални бенефициенти, в лицето на българските фирми, докато такива „сравнително по-сложни схеми” насочени към колективни бенефициенти представляващи съществена части и активен „играч” на националната иновационна система, като клъстери (които всъщност представляват обединение от фирми), технологични центрове, научни паркове, стартираха т.г.  или все още предстоят да бъдат обявени.
Използването на независими експерти, каквато е досегашната практика, е значително усложнено от факта, че те са  дефицитен ресурс в рамките на една ограничена по мащабите си икономика, каквато е българската, и трудно бихме могли да резервираме достатъчен пул от висококвалифицирани експерти в услуга на Министерството без с това да ощетим изпълнението на самите проекти.
За успеш¬ното изпълнение на ОП „Раз¬витие конкурентоспособността на българската икономика“ е необходимо да се решат проблеми които по същество са извън самата програма и се отнасят до създаването на благоприятстваща институционална и законодателна рамка.
В краткосрочна перспектива отговор трябва да намерят въпроси, свързани със: структурата и биз¬нес-модела на звената, които биха реализирали успешно пазар¬ни иновации, позиционирането на тези нови субекти (техноло¬гични центрове, научни и технологични паркове, инкубатори за високотехнологични фирми, иновационни клъстери) в рамките на пазарната икономика.
Провалът на държав¬ните политики в областта на изследванията и технологиите е причина и за очертаващия се „системен провал“ в цялата ино¬вационна система, изразяващ се в конфликт и противоречие по отношение на „правилата на играта“ между институциите (публични и частни), участващи в иновационната система.
Висококвалифицираните независими експерти които като правило идват (или би трябвало да идват) от публичните изследователски институции (в лицето на БАН) и Университетите, не могат да останат извън конфликта между институциите по отношение на публично финансираните научни изследвания.
Поради тази причина особено актуални са проблемите, свърза¬ни с изграждането и укрепването на националната иноваци¬онна система и особено на т. нар. иновационни посредници, ¬¬едно устойчиво публично-частно партньорство.  През последните  години в България се смениха правителства представляващи целия политически спектър, като формулирането и изпълнението на политиките адресиращи проблемите на иновационното  и технологичното развитие  винаги са били извън „реалния” дневен ред на идващите и отиващите си правителства. Липсата на приемственост и политическа воля направиха  иновационната политика част от политическия PR без това да доведе до реален напредък в решаването на наболелите проблеми. Отсъствието на последователна институционална и кадрова политика в областта на иновациите и технологичното развитие  доведе до прахосване на капацитет и дефицит в ресурса на специалисти в областта на индустриалната наука. Липсата на фокус и отсъствие на визия крие значителни опасности. Анализират се преди всичко съществуващите елементи и връзки в националната иновационна система, като се пренебрегват напълно, слабите   и отсъстващите елементи и връзки.  Не се анализира  взаимната обвързаност на отделните насърчителни мерки и как те се прилагат във времето. Което е особено важно за постигането на поставените цели.
Процесите които понастоящем текат в развитието на технологиите, иновациите и конкурентоспособността на бъл¬гарската икономика най-общо могат да се характеризират като последователно движение към „икономика изцяло базирана на чуждите знания”, в която не се разчита на българския изсле¬дователски, развоен и иновативен потенциал, на българските креативни възможности в областта на технологиите. Бизнесът се ориентира към купуване на чужди знания, а това от своя страна предопределя дългогодишно изоставане от развитите страни, на систематическо изоставане на стандарта на живот на българина от средноевропейския, завършва становището на Федерацията на научно-техническите съюзи, предоставено на анализаторите на Коалиция за устойчиво развитие, подготвящи доклад „За състоянието на усвояването на средства от европейски фондове в Р България”.


16.12.2010 09:39
Ключови думи: Европейски фондове
Bookmark and Share Subscribe
8607 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Корупцията държи България на опашката
Докато в България има корупция и организирана престъпност, страната винаги ще е на опашката в Европа, каза ...
текст на новината
Еврософрата
Кръгла маса „Състояние на усвояването на средства от европейските фондове в Р България”, организирана от ...
текст на новината
Надежда Нейнски алармира за рисковете пред демокрацията в бившите комунистически държави
На откриването на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Надежда Нейнски говори за ...
текст на новината
Мария Неделчева в Конго
Мария Неделчева в Конго: Няма смисъл да започваме големи проекти, ако взетите мерки и програмите  за ...
текст на новината
Кристалина Георгиева европеец на годината
Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната ...
текст на новината
Без допълнителни привилегии за длъжностните лица в Европейската дипломатическа служба поиска Надежда Нейнски
Евродепутатът настоява в становище за Статута за длъжностните лица на ЕС за спазване на географска ...
текст на новината
BUSINESSEUROPE призова ЕС да подкрепи усилията на Украйна за подобряване на бизнес средата и преодоляване на проблемите с транзита на руски природен газ за Европа
„По повод предстоящата на 4 декември политическата среща на върха между ЕС и Украйна бих  искал да ...
текст на новината
Свобода на информация в Италия и други страни от ЕС: резолюцията беше отхвърлена
По време на гласуването в Европейския парламент не беше постигнато мнозинство по нито едно от деветте ...
текст на новината
Наградата за журналистика на ЕП ще бъде връчена този четвъ
Втората годишна награда  на Европейския парламент  за журналистика ще бъде връчена в  четвъртък, 15 ...
текст на новината
Разпределение на българските евродепутати по парламентарни комисии
Днес  на сесията на ЕП беше гласувано разпределението  на европейските депутати по 22-те ...
текст на новината
Jerzy Buzek е новият председател на Европейския парламент
Днес  на учредителната  сесия на Европейския  парламент в Страсбург Jerzy Buzek (ЕНП  ...
текст на новината
Трима заместник-председатели на европейския парламент бяха избрани на първи и втори тур
След  като по-рано днес избраха  председател на Парламента, европейските депутати гласуваха и за ...
текст на новината
Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009
Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael ...
текст на новината
ЕП проведе дебат за подготовката на Европейския съвет на 18 и 19 юни
По време на днешния дебат в Европейския парламент относно подготовката на Европейския съвет, който ще се ...
текст на новината
Реджио Старс - Европейска награда за иновативни регионални проекти
Инициативата на Генерална дирекция „ Регионална политика” цели осъществяването на обмен на добри ...
текст на новината
Ден на Европа - отвътре и отвън
 На 14 април 2009 г., от 9.30 часа, в „Шератън София Хотел Балкан”, зала „Сердика”, ще се проведе дискусионен ...
текст на новината
политиката на сближаване е една необходима и полезна политика
Изказване на българския депутат в ЕП Евгени Кирилов (ПЕС) на дебата относно политиката на сближаване на ...
текст на новината
Многоезичието: преимущество за Европа и обща отговорност
ЕП прие доклад относно насърчаването на многоезичието и необходимостта от изучаване на чужди езици в ЕС, ...
текст на новината
Европейската комисия да увеличи от 3 най-малко на 5% размера на средствата, използвани за подобряване на ефективността на жилищата
Атанас Папаризов, докладчик по становището на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. - ...
текст на новината
Европейският парламент направи обстоен преглед на политиката на сближаване
ЕП прие днес пет доклада относно политиката на сближаване, които разглеждат концепцията за "териториално ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 17.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown