Усвояваме малко средства от ЕС, поради липса на компетенции. На последно място сме по ниво на компетенции в Е-27. Липсват ни основно лидерски и комуникационни умения - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Усвояваме малко средства от ЕС, поради липса на компетенции. На последно място сме по ниво на компетенции в Е-27. Липсват ни основно лидерски и комуникационни умения

На 28 и 29 септември 2010 г. в гр. Хисаря се проведе национален форум за обсъждане на концепцията за изграждане на Национална референтна мрежа за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони. Мрежата ще обхваща звена, които ще разработват компетентностни модели и стандарти за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони. Във форума участваха повече от 80 представители на бизнеса, синдикатите, МТСП, АЗ, МОМН, НАПОО и др. Подкрепа за дейностите по проекта на Българската стопанска камара (БСК) по ОП РЧР декларираха лично зам.-министрите на труда и социалната политика - Красимир Попов, и на образованието, младежта и науката – Петя Евтимова, както и председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) – Боян Пушкаров.
В изказването си пред участниците във форума председателят на БСК Божидар Данев изтъкна силните и слабите страни на българската икономика, в контекста на необходимостта от развитие на компетенциите на работната сила. „Ако искаме да сме конкурентоспособни, трябва непрекъснато да променяме технологиите, следователно имаме нужда и от хора с нови компетентности, които да внедрят тези нови технологии”, изтъкна г-н Данев. Той очерта кръга на потенциалните потребители на бъдещата Информационна система за оценка на компетенциите, а именно: държавни институции, синдикални и работодателски организации, браншови и регионални организации на бизнеса и на синдикатите, европейски институции за пазара на труда, работодатели, заети, безработни лица, университети, експерти по ЧР, агенции за осигуряване на заетост. Чрез системата ще стане възможно да се определят препоръчителни социално-осигурителни прагове по браншове и длъжности; обвързване на стажа и прослуженото време с повишаване на компетенциите чрез учене през целия живот; атестиране на служителите; въвеждане на гъвкаво работно време и сигурност на работната място; промяна на програмите за образование и квалификация на базата на компетенциите.
Наблюденията на бизнеса показват, че план-приемите в професионалното и висше образование се определят на базата на нуждите, персонала и възможностите на съответните учебни заведения, а не съобразно потребностите на икономиката. Освен това, съвременното образование не е базирано върху развитието на компетенциите, а на конкретни професионални знания и умения. За да е успешен един служител, обаче, освен определени знания, опит и квалификация, трябва да притежава и съответните ценности, мотиви, нагласи и потребности, които в съвкупност оформят неговите компетенции. В рамките на проекта предстои да бъдат разработени т.нар. компетентностни модели за отделни длъжности в конкретни икономически сектори, които ще отчитат необходимите качества (знания, опит, умения, личностни характеристики и др.), необходими за заемане на съответната работна позиция.
Анкетно проучване на Българска стопанска камара показва, че според 70% от фирмите въвеждането на компетентностни модели ще повиши тяхната конкурентоспособност и ще се отрази положително върху развитието им. Едва 2 процента от изследваните компании смятат, че компетентностите модели не дават ефект. Причините за това са свързани с механичното копиране на международни корпоративни практики у нас, без да се отчитат националните особености. Цитираните резултати са предварителни данни от допитване, проведено сред 1100 мениджърии специалисти по управление на човешките ресурси във фирми на територията на България.
Като основни дефицити на работещите анкетираните посочват: липсата на лидерски умения (47%), езикови знания (39%), умения за комуникация (38%) и компютърните умения (26 %).
Във време, когато светът обръща все по-голямо внимание върху икономиката, базирана на знанието, българските работодатели все още не са склонни да инвестират в обучение на своите служители. През 2009 г. 59% от компаниите са заделили по-малко от 1% от общите си разходи за тази цел, 25% отделят до 3%, а едва 3 на сто от фирмите разходват повече от 10% за обучение. Този нисък процент на активност на работодателите по отношение обучение на техните служители председателят на БСК обясни преди всичко с липсата на нормативни механизми за задържане на работната сила, в която е било инвестирано от съответния работодател. Ето защо, г-н Данев призова компетентните институции да предвидят съответните законодателни промени, които да гарантират на работодателите, че обучените от тях работници няма да напуснат страната, например, или да се преместят при друг работодател, преди да са „изплатили” съответната инвестиция в тях.
Зам.-министър Петя Евтимова съобщи, че през октомври официално ще стартира разработената от МОМН рейтингова система за университетите у нас. Едни от най-интересните индикатори, които тази система ще следи, ще бъдат реализацията и степента на възнаграждения на завършилите определен ВУЗ, което ще е косвена оценка за качеството на обучение в съответното учебно заведение. Г-жа Евтимова допълни, че 60 млн. лв. ще се отделят за квалификация на всички учители през следващите 3 години. Парите са осигурени от програма „Есхил” на ЕК. Изследване на МОМН показва, че от 60 000 учители едва 2100 са до 25-годишна възраст, а 5000 са до 29 години, което налага извода, че в образованието няма млади кадри, които да прилагат съвременни интерактивни методи на обучение. Министерството предвижда да раздава награди и стипендии за студенти, които учат в педагогическите специалности, за да продължат реализацията си в професията. Поради кризата много учители са се върнали към професията си, съобщи зам.-министър Евтимова. За това допринасят и въведените делегирани бюджети, които дават свобода на директорите да определят нивата на възнаграждения.
Според зам.-министър Красимир Попов Информационната система ще бъде не само онлайн базиран продукт, а и организационна форма, която периодично ще актуализира данните и ще следи динамичните промени в икономическото развитие. По отношение нормативната база г-н Попов изрази увереност, че в резултат от проекта на БСК ще се направят и необходимите нормативни промени, които да осигурят по-добрата връзка между очакванията на работодателите за уменията на заетите и доставчиците на образователни услуги (училища, университети и центрове за професионално обучение).

****
АКЦЕНТИ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА БОЖИДАР ДАНЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА
o    Структура на БВП – селското стопанство от 26% през 1997 г. пада на 6% през 2009 г. Ръст на финансовия сектор, търговията, строителството и неправителствения сектор. Всичко това се отразява и на изискванията към работната сила – променя се и нейната структура.
o    Ръст на БВП – нездравословен ръст през последните години, базиран на строителство и търговия с имоти, което доведе до деиндустриализация на страната, но сега именно индустриалният сектор се възстановява най-бързо. Икономически абсурд е да постигнем тази година 0.7% ръст и 3.6% през следващата година. Една от големите причини за тези грешни прогнози е липсата на синергия на компетенциите на различните нива – министерства, регионални звена, региони, предприятия.
o    Невъзможност за усвояване на европарите, отново поради липса на компетенции. Усвоили сме само 7.28% от средствата, част от които са по фонд „Джереми”, който практически не функционира. Реалното усвояване е 4.5%. Това е еманация на компетентностите на нацията. Усвояването на пари също е компетенция.
o    Според изследване на ЕС за нивото на компетенции в страните-членки на съюза, България се нарежда на последно място. Класацията се води от скандинавските страни. Това са малки нации, но високо компетентни, създаващи пробиви в индустрията – доказателство за пряката връзка между високата квалификация и напредък в икономиката.
o    У нас разликата в заплащането на нискоквалифицирания и висококвалифицирания труд непрекъснато намалява, което демотивира заетите да развиват своите компетенции. Ножицата във възнагражденията трябва да се разшири, поради което сме категорично против непрекъснатото административно увеличение на минималната работна заплата (МРЗ). Заплатата не може да бъде инструмент за социално подпомагана, а трябва да е индикатор за качество на труда. Съответно – МРЗ не трябва да се определя на базата на т.нар. линия на бедността, ако искаме да правим модерна икономика.
o    Липсата на инфраструктура, освен основен недостатък за страната ни, е и шанс за нас в този кризисен момент, защото има къде да насочим инвестициите си и да създадем заетост, а оттам – работеща икономика.
o    Сивия сектор – за една година БВП е спаднал с 1.5-2 млрд.лв., а има 18% по-малко приходи в бюджета. Това е ясен индикатор за сериозно увеличение на дела на сивия сектор в страната.
o    Петте водещи за България цели в „Европа 2020”: до 2020 г. у нас трябва постигнем:
1.    заетост на населението (20-64 г.)  76%;
2.    трябва да отделяме годишно минимум 1.4-2% от БВП за инвестиции в иновации,
3.    да намалим парниковите газове наполовина спрямо нивата от 1988 г., да увеличим с 16% дела на т.нар. „зелена енергия” и да подобрим енергийната си ефективност с 25%.
4.    По отношение на образованието след 10 години трябва да сме постигнали дял на завършилите висше образование 36%, и 11% напуснали средно образование.
5.    Не на последно място, трябва да намалим броя на бедните до 20 на сто.
30.09.2010 09:45
Ключови думи: работна сила,
Bookmark and Share Subscribe
12236 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Условия за достъп до газопреносните мрежи
На 9 юни ЕП ще гласува доклад на българския евродепутат Атанас Папаризов (ПЕС) като част от третия енергиен ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 25.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown