Корпоративната социална отговорност - актуалната роля на бизнеса в обществото - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Корпоративната социална отговорност - актуалната роля на бизнеса в обществото

„Декларирайки своята социална отговорност и доброволно поемайки задължения, надхвърлящи общите законови и обичайни изисквания, които трябва да се спазват при всички случаи, фирмите се стараят да повишат стандартите за социално развитие, защита на околната среда и уважение на основните права и приемат да прилагат отворено управление, да съгласуват интересите на всички заинтересовани страни в общ подход за качество и устойчивост” - с това определение за корпоративната социална отговорност, публикувано в Зелената книга на Европейската комисия стартира онлайн дискусията, проведена на 16-ти февруари на http://chat.idg.bg с тема „Корпоративната социална отговорност- актуалната роля на бизнеса в обществото“.

Представители на Българския дарителски форум, Българския форум на бизнес лидерите, Мобилтел и социологическата агенция Алфа Рисърч дискутираха с включилите се в уебинара участници, проявяващи интерес към социално отговорно поведение проблемите и поставиха основните цели, обещавайки си всеки да положи максимални усилия за изпълнението им.

Г-жа  Боряна Димитрова, управляващ партньор на Алфа Рисърч представи данни от последното проучване на Програмата за развитие на ООН от 2007 г., изготвено от Алфа Рисърч, които дадоха ясна представа за ползите от КСО. Прилагането на социално отговорни практики подпомага намаляването на производствените разходи, разнообразяването на предлаганите стоки и услуги, благодарение на  задържането на най-добрите работници и служители, привличайки ги с подобрените условия на труд.  Ползите от КСО се простират и върху авторитета на компаниите както сред партньорите, така и сред клиентите им. Излагайки тезата си, г-жа Димитрова не пренебрегна и борбата с корупцията като една от най-важните ползи, произхождащи от такава политика.

Корпоративната социална отговорност е ефективна, когато е оформена като концепция, заяви г-жа Мария Шишкова, председател на Българския форум на бизнес лидерите и управляващ съдружник на AIMS Human Capital. Тя не е еднократен акт, а процес, в който бизнесът демонстрира своето отношение към обществото и допринася за неговото развитие. В развитите държави, частният сектор и най-вече в мултинационалните компании, темите, свързани с КСО са канализирани и дефинирани в ясни процеси и политики. За съжаление обаче, в България икономиката не е достатъчно зряла и местните компании нямат готовност за инвестиции в КСО.  Г-жа Шишкова добави, че в България КСО все още не е управленска стратегия и компаниите подхождат с откъслечни действия. Въпреки това, тя смята че дори и такива, те са добре дошли за обществото ни и това е една силна начална стъпка към отговорното отношение в тази посока. „Вместо да се тюхкаме, по-добре да мислим над решенията,  говорейки с примери и популяризирайки добрите практики. Около 1/3 от компаниите са активни в прилагане на социално отговорни политики. И според социологическо проучване от 2009 г. за нагласите към благотворителността на гражданите у нас на Програма за развитие на корпоративното дарителство в страните от Централна и Източна Европа – CEENERGI и Български дарителски форум  става ясно, че 47,4 % от запитаните смятат, че инвестиращите в обществено значими каузи компании го правят, за да популяризират името на компанията си, а 37,8% от хората вярват, че компаниите наистина искат да помогнат на нуждаещите се.  33,6% от гражданите биха избрали продукт, който е обвързан с дадена кауза, дори ако цената му е по-висока от тази на останалите продукти от същия тип; 90,2% признават, че не са се включвали и в доброволчески инициативи, организирани от компанията, където работят; 52,4% от българите са дарявали на човек в нужда през последната година. И въпреки тези данни, според г-жа Красимира Величкова, Изпълнителен директор на Български дарителски форум, цифрите, отделени за дарения от компаниите са обнадеждаващи и с всяка изминала година стават все по-големи.

Корпоративната социална отговорност трябва да бъде популяризирана. Всички официални гости, участващи в дискусията останаха единодушни, че тази политика трябва да бъде по-достъпна и позната за бизнеса и обществото. Често компаниите, които развиват благотворителни инициативи избягват да афишират тези свои дейности. Интересен момент в този смисъл бе обвързването на КСО с образованието, защото ако тя се организира като „възпитание“, нейното имплементиране ще бъде естествен ход, а не „модерна концепция“. Възпитанието в КСО трябва да се превърне в един от елементите на гражданската отговорст, допълни г-н Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, който също сподели ценните си идеи по темата за КСО. По време на дискусията бе споменат фактът, че въпреки липсата на специалност в Българските университети, която да обучава студентите точно в тази област, вече са защитени 4 дипломни работи, обвързани с Корпоративната социална отговорност. Според г-жа Димитрова от Алфа Рисърч, ангажираността на държавата по отношение развитието на КСО е много слаба. Нужни са системни действия в тази насока от страна на правителството.

Като представител на бизнеса, г-жа Вилиана Тодорова, специалист връзки с обществеността и мениджър „Социални проекти“ в  Мобилтел коментира с дискутиращите тенденциите в концепцията за корпоративната социална отговорност у нас, от гледна точна на ценния си опит и наблюдения. Мобилтел е отговорна компания към своите клиенти, към своите служители, към заобикалящата среда, към обществото. Политиката на компанията в областта на корпоративната социална отговорност е ангажирана с подкрепата и реализирането на множество инициативи и проекти в три основни сфери – развитие на обществото, отговорност към служителите и опазване на околната среда.

Концепцията за корпоративна социална отговорност следва да е част от бизнес и управленската стратегия и политика на всяка уважаваща себе си организация. Отговорното предприемачество е свързано с начините, по които една компания може да се превърне в един добър корпоративен гражданин.
23.02.2010 07:11
Ключови думи: социална отговорност, дарителски форум, бизнес, Мобилтел, Алфа Рисърч
Bookmark and Share Subscribe
7221 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Държавна комисия за енергийно регулиране
 ДКЕВР ще проведе открито заседание за разглеждане на доклад относно изменение на цените на топлинна и ...
текст на новината
Областният управител - докладчик
Споразумение за търговско-икономическо, научно-техническо и хуманитарно културно сътрудничество  ...
текст на новината
Възложител: Община Карнобат
Наименование: “Обновяване и модернизиране на градската среда чрез реконструкция на пешеходни зони и алеи ...
текст на новината
ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС
  МОТИВИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС ...
текст на новината
Красимир Стойчев: Основният проблем пред община Бургас са несъбраните вземания
Основният проблем пред община Бургас е събирането на несъбраните вземания, каза за радио „Фокус”-Бургас ...
текст на новината
Обществени поръчки за доставка на компютърна техника. Община Бургас
13.11.2009 г. на основание чл. 2, ал. 1, т. 2 от Наредба за възлагане на малки обществени поръчки и в изпълнение на ...
текст на новината
128 общински имота в Бургас ремонтирани
От началото на годината досега в Бургас са извършени ремонти  на 128 общински имота - 62 жилищни, 32 нежилищни, ...
текст на новината
Изпълнението на петролопровода Бургас–Александруполис ще бъде възложено на Българския енергиен холдинг
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев представи екипа, с който ще ...
текст на новината
Промени в Закона за водите, в частта добив на минерални води за бутилира
Няколко са предпоставките, наложили внасянето на промени в Закона за водите в частта  добив на минерални ...
текст на новината
КЗК се самосезира срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки
С Решение № 446/07.05.2009 г. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство по ...
текст на новината
12 нови електронни услуги до края на годината
До края на годината на портала на електронното правителство (www.egov.bg) ще бъдат предоставени за ползване 12 ...
текст на новината
Димитър Иванов е назначен за изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура”
Министър-председателят Сергей Станишев назначи Димитър Иванов за изпълнителен директор на Национална ...
текст на новината
Председателят на ДАИТС ще участва в работата на 24-я конгрес на Всемирния пощенски съюз
Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков ще ...
текст на новината
Върху пакетчета за захар ще бъде отпечатан девизът на кампанията Не сте сами
Бургас. Девизът на кампанията "Не сте сами" ще бъде отпечатан върху 20 000 000 пакетчета захар. Това каза на ...
текст на новината
България има всички гаранции за надеждност върху контрола по движението на стоки както между страните-членки, така и от трети страни, е констатирала проверка на европейската мисия
България има всички гаранции за надеждност върху контрола по движението на стоки както между ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 14.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown