България няма да се отказва от Бургас - Александруполис - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
България няма да се отказва от Бургас - Александруполис

На снимката: Терминалът в Новорусийск, откъдето ще тръгва нефтът към Бургас

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма проектът е екологично обезопасен
България не смята да се отказва от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис", стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  след презентация по проекта, която се състоя в министерството. Според него при „Бургас-Александруполис" става дума за проектно финансиране.
Кредитите, които ще се вземат и участието със собствен капитал от акционерите, ще бъдат финансирани изцяло от експлоатация на съоръжението, така че от тази гледна точка не съществува същият калибър на притеснение за данъкоплатеца, както в други проекти, изтъкна министърът и посочи, че няма „особено много причини", които да ни накарат да се откажем от участие. Според  министър Трайков основен проблем при реализацията не е икономическата обосновка на проекта, а екологичното обезопасявяне. В момента се подготвя оценка за въздействие върху околната среда на проекта Бургас-Александруполис, която трябва да бъде готова в началото на следващата година.
Трайков каза, че от данните, представени от международната проектна компания за изграждане на петролопровода „Транс Болкан Пайплайн" от 1000 подобни инсталации, функциониращи в света, досега няма сериозен инцидент, който да е навредил на природата и той допуска, че проектът е екологично обезопасен. Министърът на икономиката декларира още, че основен акцент при реализиране на проекта ще падне върху екологията и ще  бъде съобразен с препоръките на населението в региона и двата референдума в Бургас и Поморие.
Аргументите, които видях от екологична гледна точка, показват, че има сериозна работа по този въпрос. Без да определям 100 % бъдещето, е ясно, че по най-подходящия начин обществеността трябва да бъде информирана, каза Трайков. Дискусията даде повод да говорим за това дали руската страна като мажоритарен акционер в проектната компания поема ангажимент да осигурява пълното използване на капацитета, каза Трайков. Руската страна преговаря с доставчиците на петрол, за да бъде сключен договор, който да гарантира приходите така, че целият риск да се носи от доставчиците. Така стана ясно, че пазарният риск ще бъде за тяхна сметка, а не за страните -участнички.
Моята цел днес беше да постигнем две неща – да има представители на всички заинтересовани страни, за да сме на едно ниво на информация и второ – да представим какво е актуалното състояние на нещата чрез медиите, каза Трайков.
Той обеща на следващ етап в проекта да бъдат въвлечени граждански организации.
В „Бургас - Александруполис" акционери с 24,5% дял са България и Гърция, а Русия е мажоритарен собственик с 51% участие. Актуалната цена на проекта е около 1.5 млрд. долара.
Проектът трябва да бъде въведен в експлоатация през 2013 година.
 
Проф. Нина Дюлгерова: Петролопроводът „Самсун-Джейхан” е блъф срещу „Бургас-Александруполис”

Руските позиции в момента са много по-реалистични и глобални, а за „Набуко" всичко е в сферата на вероятностите, каза в интервю проф. Нина Дюлгерова, историк, специалист по Балкани, Кавказ и Русия. „Освен Азербайджан нито една друга държава от региона все още не е гарантирала, че ще запълни капацитета на тръбата", допълни тя.
По думите на проф. Дюлгерова, конкурентната на „Бургас-Александруполис" тръба „Самсун-Джейхан" е поредният блъф, отправен срещу „Бургас-Александруполис". Изказванията на представител на гръцката социалистическа партия, че Гърция ще излезе от проекта след победа на изборите, което се случи, също се оказаха краткосрочни и конюнктурни. „На Гърция е по-изгоден тръбопроводът „Бургас-Александруполис" пред „Самсун-Джейхан" предвид предсказуемите като цяло отношения Москва, София, Атина пред триъгълника Москва – Анкара - Атина", обясни проф. Дюлгерова.
Според нея не е логично общините да са фактор при взимането на решение за разработването на енергиен проект от национално значение. „Тук също става въпрос за политически и икономически нагласи и доколко корпоративните интереси на общините са всъщност реални тревоги за екологичната обстановка. Хората в района искат да видят икономическата страна на нещата", смята проф. Дюлгерова.

Стефан Гунчев: В условия на криза проект като този  само може да спечели

В условия на криза проект като „Бургас-Александруполис" само може да спечели. Това каза в интервю Стефан Гунчев, председател на Съвета на директорите на проектната компания за петролопровода от българска страна.„Банките търсят дълго и гарантирано финансиране. Ипотечните кредити, които се раздават, или пък кредитите за закупуване на техника, не са такива кредити. Банките ще търсят едно по-дълго финансиране в рамките на 12-15-20 години, но сигурно финансиране, което, разбира се, трябва да се докаже", посочи той.

В края на т.нар. предварителен период „Транснефт", който ще бъде основен оператор на нефт на руска територия, а и на българска, трябва да предостави предварителни договори, подписани с доставчиците на нефт, които гарантират запълняемостта на тръбата, т.е. първите 35 милиона тона годишна запълняемост. Няма никакво съмнение дали тръбата ще бъде пълна, или празна. Тръбата ще бъде пълна, защото ако имаме един празен тръбопровод, никой няма да си вложи парите в това, а и банките няма да отпуснат пари. Той ще се прави по метода на проектното финансиране, т.е. компанията трябва да докаже пред банките, че този проект е печеливш, за да може да поиска от тях отпускането на кредит от 70% или 80% от стойността на проекта. Иначе никоя банка не би се съгласила да отпусне такъв капитал, обясни той.
„Бургас-Александруполис" се финансира между 70% и 80% от банките кредитори. Няма да се търсят държавни гаранции за това финансиране, няма да се търсят пари от бюджета за финансиране на дейностите в оставащите 20% или 30%. Тези дейности ще бъдат финансирани от фирмите, участнички в проекта.
„Нито руската, нито гръцката, нито българската държава са ангажирани финансово в този проект. Тук е и голямата разлика между проекта „Южен поток" и АЕЦ „Белене" - държавата в този проект няма да участва със свежи пари или въобще с финансови средства, каза Стефан Гунчев.

 13.10.2009 07:05
Ключови думи: екологично, проект, Бургас-Александруполис,
Bookmark and Share Subscribe
12108 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
РИОСВ провери новия филтър на "Кроношпан"
Експерти от РИОСВ извършиха проверка в „Кроношпан-България" ЕООД във връзка монтиране на съоръжението за ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 15.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown