Банев отрязан за 20 декара до  www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Банев отрязан за 20 декара до "Градина"

Това са три имота до морето заедно с пясъчните дюни, шефът на РИОС Симеон Симеонов обаче се уплаши и призна защитената територия. Подготвяла се  продажба и на Мидения плаж в стария Созопол!
Един след друг, малкото останали незастроени терени в Созопол постепенно се изплъзват от управлението на общината. Било с намесата на държавата или пък доброволно предоставени от местната управа, те преминават в частни ръце. Градът първо загуби Райския залив. След като общинската администрация дълго чака, за да избистри визията си за наистина райското кътче (превърнато в бунище през последните няколко години), бившият екоминистър Асен Гагаузов го подари на бизнесмена Марио Захариев – справка брой 12 на вестник „Десант“.
 
Соченият за човек на Емел Етем инвеститор изрина камъните от брега и го засипа с пясък. Дано природата не съсипе смелия му експеримент и изкуственият плаж оцелее до следващия сезон. Докато Созопол още страда по уникалния залив, кметът Панайот Рейзи готви нова изненада на тези, които го избраха преди две години.

Дошъл е ред на Мидения плаж. Миниатюрната брегова ивица, с дължина 20-тина метра, се намира в северната част на стария град, под улица „Морски скали“. Мястото е тясно, ограничено между бетоновите тетраподи за укрепване на брега и стълбички, вкопани в самите скали. Името си носи от мидените черупки, покрили пясъка. Въпреки неудобствата, плажът е плътно зает от летовници през целия ден. Хората го предпочитат, защото е тих, спокоен, а в краката им не се мотаят концесионери, които да натрапват чадъри и шезлонги.
В края на миналата година Миденият плаж неочаквано се превърна в два обособени терена. Да се чуди човек, чия проектантска фантазия видя там урегулирани поземлени имоти, които граничат... с морската вода. Парцелите, частна общинска собственост, вече са отразени и в новия кадастър на града от 2008 г., а общата им площ е 624 кв.м.
Какъв е бил замисълът на това начинание, стана ясно през май т.г. когато Панайот Рейзи внесе на Общинския съвет докладна за застрояването на двете УПИ-та.
Докладната не мина, но той не се отказа. На една от следващите сесии кметът се яви със същото предложение пред местния парламент. Новата идея бе за градинка с алеи и пейки (и малко бетон) направо върху Мидения плаж. И този му опит не постигна успех. Болшинството от съветниците отказа да гласува решението. Сега очакваме трети път да пробва, защото за него залогът е много голям, коментират запознати с целта на "упражнението" в крайморския град. И търсят логично обяснение.
В Созопол вече нескрито се говори, че атрактивният бряг е обещан на остатъчни елементи от силова групировка, популярна в близкото минало. Бизнесмените с широки вратове оказали подкрепа на идващата местна власт през 2007 година, изразяваща се в подсигураване на няколкостотин гласа повече. Вече било крайно време за връщане на услугата и Миденият плаж бил част от цената, която трябвало да се плати.
„Това са пълни глупости. Тези момчета, за които говорите държат един друг плаж и това всеки го знае“, контрорира ни обаче зам. кметът по строителството в Созопол Симеон Симеонов. Той сам потърси връзка с нас още преди да е подготвена публикацията, след като в града се разбра, че наш екип проявява интерес към общо две докладни на кметската администрация. 
Освен тази за Мидения плаж, ние поискахме да видим и предложението на кмета Рейзи за продажба на три терена в местността „Герени“ -  между  „Златна рибка“ и „Градина“. За тях апетит отворил  туристическият бос и собственик на „Хелио-тур-с“ Николай Банев, заградил десетки декари рестититуирани земи, стопанисвани до зората на демокрацията от раздържавеното в последствие дружество „Балкантурист“.
"Тези три терена трябва да бъдат  компенсация за Банев, защото друг плажен концесионер – Рали Пенков го прогони от „Златна рибка“ и му потроши бунгалата", казват хората в Созопол. В града за никого не е тайна, че Банев и Рейзи за стари приятели, затова не се чудят на подготвяната сделка. Която, за разлика от стопираната за Мидения плаж, е на път да се финализира.
Ето хронологията: на 26 юни т.г., на извънредно заседание Общинският съвет взема решение с 9 гласа „за“ и 2-ма „въздържали се“ за продажба чрез публичен търг на недвижими имоти-частна общинска собственост в местността „Герени“. Първият е с площ от 3 455 кв.м, с одобрена от ОбС пазарна стойност, възлизаща на 397 537 лева. Вторият парцел е от 8 117 кв.м и с цена  933 954 лева, а последният – от 8 395 кв.м е оценен на 965 941 лв. Цените са без ДДС и са първоначални.
С особени превилегии при участието на конкурса са определени собствениците на съседните терени. Разбира се, така е по закон. В съседство на обявените за продан земи обаче не са случайни обекти, самият къмпинг „Градина“, собственост на Николай Банев.
В бързината да попълнят общинската хазна със свежи финансови средства, общинарите са пропуснали едно важно обстоятелство, узнахме ние. То става и причина подготвяната схема да се размирише и да стигне до медиите. В предложените за търгуване имоти попадат и пясъчни дюни, които се водят защитени територии. Факт, който не е убягнал от вниманието на вр.и.д. областен управител Веска Караманова. Бившата кметица на Созопол заместваше Любомир Пентелеев от 1 юни до 5 юли, докато той бе в отпуск заради участието му в кампанията за парламентарни избори. 
Предшественичката на Рейзи се усъмнила в сделката, подготвена от администрацията и възложила проверка от РИОСВ. 
На 13 юли, седмица след парламентарните избори, които приключиха с неочакван резултат, в Областна управа пристигнал и писменият отговор на шефа на екоинспекцията Симеон Симеонов. Според него поземлените имоти с идентификатори 67 800.1.152, 67 800.1.207 и 67 800.1.236 в местността „Герени“ „попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) – природна забележителност "пясъчни дюни".
В края на миналата седмица Областна управа спря изпълнението на това решение на ОбС. Заповедта е подписана от зам.областния управител Стефан Кенов, който пък замества Пантелеев понеже е в отпуск. След неговия подпис, начинът на Созополската общинска администрация да продаде атрактивните крайбрежни парчета земя става много труден - трябва да започне съдебна битка срещу държавата или да чака назначението на новия областен от ГЕРБ, като да е "разбран наш" човек. 
Малко преди редакционното приключване на тази статия в сряда, отново се обади зам.кметът на Созопол Симеон Симеонов и настоя да оповестим, че Общината се отказва от сделките в местността "Герени". По думите му, плановете на кмета били да се върже бюджета в условията на икономическа криза чрез продаване на общински имоти. В този случай ставало въпрос за остатъци, които няма как да се използват освен общината да се освободи от тях срещу приличен приход. При това в период на всеобща стагнация.Той изказа и огорчение от това, че държавните управници в Бургас нямат държавническо мислене.

http://www.desant.net/show-news/18729/24.07.2009 15:39
Ключови думи: дюни, Симеон Симеонов, продажба, Мидения плаж, Созопол, oбщинска администрация, Панайот Рейзи, имоти, областен управител, Областна управа
Bookmark and Share Subscribe
4655 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 12.05.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
26
27
28
29
30
01
02
18
03
04
05
06
07
08
09
19
10
11
12
13
14
15
16
20
17
18
19
20
21
22
23
21
24
25
26
27
28
29
30
22
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown