Въпросник за кандидат-депутатите на Парламентарни  избори 2009 - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Въпросник за кандидат-депутатите на Парламентарни избори 2009

Екологично  сдружение "За Земята" в сътрудничество с други български неправителствени организации изготви и разпространи въпросник предназначен за кандидатите  за депутати на предстоящите парламентарни  избори. Въпросникът адресира някои  от основните предизвикателства пред българското правителство през следващия му мандат- енергийна политика, климатични промени, опазване на околната среда и биоразнообразие, устойчиво развитие и международна търговия. Въпросникът беше изпратен до централите на всички партии участващи в настоящите парламентарни избори, както и до самите кандидат-депутати. В рамките на една седмица кандидатите имаха възможността да отговарят на въпросите подготвени от неправителствения сектор в България и по този начин да допринесат за по-добрата комуникацията между политици и техните избиратели.

      Въпросникът съдържа въпроси свързани с позицията  на политиците по отношение политиката на българското правителство през следващия му мандат, както и общоевропейската политика. Засегнати са следните основни теми– „Енергия и климат”, „Екология и биоразнообразие” и „Устойчиво развитие, търговия и селско стопанство”.

      

      Една  от разискваните теми във въпросника е необходимостта от ядрена енергетика в България. Почти всички отговорили от ПП „Зелените” смятат, че българското правителство трябва да работи за премахване на ядрената енергетика, само един от запитаните е на мнение, че трябва да се запази настоящия дял на ядрената енергетика в енергопроизводството. Като основна алтернатива на ядрената енергия, Зелените представят възобновяемите енергийни източници и повишаването на енергийната ефективност. Петя Ставрева от Синята коалиция  също критикува проекта „Белене” и представя други алтернативи: „В условията на икономическа криза изпълнението на подобни мегапроекти, нуждаещи се от огромен финансов ресурс е ненужно. Трябва да се отговори и на въпроса дали България ще има нужда тези допълнителни мощности след 10 години. Моето мнение е, че по-доброто решение е да концентрираме усилията си в увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и да подобрим енергийната ефективност в домакинствата и производствения процес. Сигурна съм, че ако подобрим енергийната ни ефективност, с настоящите нива на консумация на енергия бихме могли да произвеждаме повече, което ще подобри и конкурентноспособността на нашите стоки.” По различен начин стоят нещата при кандидатите от останалите политически сили- почти всички считат, че ядрената енергетика е важен аспект от енергийната политика на страната ни и нейният дял в енергопроизводството трябва да бъде повишен или запазен на същите нива. Петя Генчева от ГЕРБ, споделя, че „България не можем да се откажем засега от приноса на атомната енергетика за производството на електроенергия”, тя също така смята, че „Поколението което използва атомната технология, трябва да се погрижи и за крайното съхранение на радиоактивните отпадъци” и че „трябва да се открие публичен фонд, средствата от който да се използват за намаляване на енергийните разходи и за научни изследвания, ние желаем да тласнем напред развитието на алтернативи  на атомната енергия.” Като основна възможност за развитие на ядрената енергетика в страната, се посочва отварянето на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй”, а не изграждането на АЕЦ „Белене”. Мария Капон от Единната народна партия предлага изграждането на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй” с цел повишаване делът на ядрената енергетика в производството на електрическа енергия в България, според нея: „Това трябва да се случи единствено чрез построяване  на 7-ми блок в АЕЦ „Козлдуй”. „В никакъв случай не бива да се допуска строеж на нова ядрена централа. 7-ми блок може да бъде построен със средства от чужди инвестиции, от ЕС и САЩ.  Всички изчисления на водещи специалисти в областта на ядрената енергетика сочат, че това е най-рентабилния вариант за българската енергетика.” Едва трима от респондентите са подкрепили проекта за изграждане на нова атомна електроцентрала в страната. Двама от подкрепящите проекта са представители на ГЕРБ-  Петя Генчева и Даниел Събев. 

      Някой от анкетираните представят атомната енергетика като средство за преодоляване на климатичните промени и възможност за изпълнение на европейските изисквания за намаляване на отделяните емисии парникови газове. Основната част от политиците предлагат друг тип алтернативи за намаляване на парниковите газове. Повечето от тях са единодушни по отношение значимостта на мерки за намаляване на отделяните парникови емисии, като повишаване на енергийната ефективност и делът на възобновяемите енергийни източници. Голяма част от представителите на зелената партия предлагат и насочване на вниманието към инвестиции свързани с устойчив транспорт- железопътна инфраструктура, велоалеи, обществен и градски транспорт, както и т.нар. „въглерод- отрицателни” решения, свързани с опазване на горите и разширение на техните площи. 

      По  отношение приоритетите при усвояването на  националните и европейски фондове, повечето анкетирани политици са изразили подкрепа за инвестициите в проекти свързани с възобновяеми енергийни източници и насърчаване на енергийната ефективност при общините и домакинствата. Основните разногласия са свързани с инфраструктурни проекти. Кандидат-депутатите от ПП „Зелените” смятат, че приоритетни трябва да бъдат проектите свързани с железопътната мрежа, а от ГЕРБ, „Другата България”, Единната народна партия и Синята коалиция- инфраструктурните проекти свързани със строежи и ремонтни дейности на автомагистрали и летища и газови мрежи. От ЛИДЕР и Новото време пък акцентират върху „чистите въглищни технологии” и системи за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид. Мирела Кръстева, която е представител на ЛИДЕР подкрепя тези технологии за намаляване на отделяните емисии парникови газове от ТЕЦ, тя ги предлага като приоритети и при разпределянето на изследователските фондове в страната и смята, че „няма необходимост от прекратяване употребата на изкопаеми горива в България”. 

      Една  от темите, по която почти всички респонденти са единодушни е изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис”. 16 от 18-те запитани не подкрепят проекта или смятат, че той трябва да се преразгледа поради екологичния риск, който носи в себе си и лошите финансови условия. Единствените подкрепящи проекта са Мирела Кръстева от ЛИДЕР и Новото време и Боян Лалов от Граждани за спасяване на Отечеството, който смята, че изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис предлага „екологична сигурност и икономическа изгода за България”.

      Не  толкова единодушни са депутатите относно  изграждане на газопроводите “Южен Поток” и “Набуко". Понастоящем тези два проекта са сред шестте представяни като приоритетни от Тройната коалиция. По-голямата част от запитаните депутати, обаче смятат, че има противоречие между двата проекта и България трябва да направи избор като се откаже от един от тях. Повечето политици посочват “Набуко" като по-добрата възможност и смятат, че усилията и финансовите средства трябва да се насочат към този проект. Според Петя Ставрева от Синята коалиция „Трябва да се изгради този, за който се осигурят достатъчни количества газ. Тук основна роля има Европейският съюз, който трябва да се договори с Русия и държавите с газови находища”. 

      Представители на политическите партии, които са попълнили въпросника, предлагат  различни мерки за намаляване на отделяните емисии парникови газове, представят различни приоритети при разпределянето на изследователските фондове и по отношение усвояването на  националните и европейски фондове, но в крайна сметка всички са единодушни в едно- че климатичните промени са проблем номер едно пред, който сме изправени в настоящата ситуация. Почти всички анкетирани са отдали огромно значение на промените в климата. Много назад в класацията на най-сериозните проблеми стоящи пред българската икономика и околна среда, на второ място се посочва енергийната сигурност. Тази тема стана много актуална особено след спирането на доставките природен газ в началото на годината. В същото време, над 70% от първичните енергоносители, които се използват България са внос, което значително засилва зависимостта на страната и разклаща нейната енергийна сигурност. Други сериозни проблеми, които се посочват от кандидат-депутатите са ниският дял на възобновяемите източници в енергопроизводството, значителната енергоемкост на икономиката, загубите по електропреносната и разпределителната мрежа, недостатъчната информираност на обществото, енергийната бедност и нарастващите цени на енергийните ресурси.
 
 По отношение устойчиво развитие, търговия и селско стопанство, от анкетата става ясно, че липсва цялостно разбиране за необходимостта от хуманно отношение към животните. Приоритет за партиите и депутатите остава осигуряването на евтини хранителни ресурси. Интензивното животновъдство се коментира в неговия икономически аспект, като на заден план остават разбирането за истинското му влияние върху изменението на климата и чисто етичните норми към животните, използвани за храна. Всички респонденти посочват като важно ясното означаване на хранителните продукти и показват разбиране за необходимостта да не се подвеждат потребителите при техния избор. 16 от отговорилите са на мнение че трябва да се популяризират по-чисти и устойчиви земеделски практики, като алтернатива на интензивното земеделие и като ефективна мярка за борба с климатичните промени.


04.07.2009 06:26
Ключови думи: парламентарни, българското правителство, Зелените, възобновяеми енергийни източници, Синята коалиция, ГЕРБ, нефтопровод
Bookmark and Share Subscribe
3364 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Иван Славков: Веселa и щастлива 2009 година, бургазлии
Тази година в личен план резултата е 2-0, но за ахилеса, заявява в типичен стил професорътпо спортен ...
текст на новината
Архитект даден на прокурор
Кабинетът на арх.Венета Иванова в сградата на община Карнобат е запечатан, имало съмнения, че издала фалшив ...
текст на новината
Два мерцедеса подари Георги Гергов на свои служители
Две коли с престижната марка „Мерцедес” бяха големите изненади в томболата, с която бизнесменът Георги ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Душана Здравкова на дебата относно организация на работното време
Душана Здравкова (EНП-ЕД), в писмена форма – Уважаеми колеги, както знаете от дебатите през последните ...
текст на новината
Конкурс: Ideal Standard Баня на 2008
Ремонтирахте ли банята тази година?  Ако е така, снимайте я, регистрирайте се за участие в  конкурса на ...
текст на новината
Започна второто ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи
На 15 декември бе дадено начало на второто издание на наградата "Карл  Велики" за младежи. Тя е ...
текст на новината
Европейският парламент ще гласува климатичния пакет
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. ...
текст на новината
Imagine Cup’09 - технологиите ще помагат за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството
Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се ...
текст на новината
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември
По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на ...
текст на новината
Заловиха телефонни измамници
На 04.12.2008 г. в 14.30 ч. служители на РУ на МВР – Поморие са заловили две лица, в момент на извършване на телефонна ...
текст на новината
Конфискуваха 3 моторни резачки
В неделя /30 ноември/ служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” гр. ...
текст на новината
Из крими хрониката на Бургас
На 30.11.2008 г. около 16.00 ч. при обход на района в близост до СО МАТ – Бургас, полицейски екип е забелязал ...
текст на новината
Стартира Национална Антиспин кампани
Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ...
текст на новината
Започва дело срещу несебърския кмет
На 27.11.2008 година, Окръжна прокуратура – Бургас е внесла обвинителен акт срещу НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ТРИФОНОВ от ...
текст на новината
Спряха парите...за магистралата
Преброяването на дивите зайци приключи и те се прибраха в хралупите си премръзнали. Някои се опитаха да ...
текст на новината
Heineken BeerTender® пуска нов 5l кег за всички ценители на наливната бира
Heineken пусна нов кег за иновативната си домашна система за наливна бира Heineken BeerTender®. За същата цена – 19,90 лв, ...
текст на новината
ING Животозастраховане стартира допълнителна защита за своите клиенти
От 24 ноември 2008 г. ING Животозастраховане започва да предлага на своите клиенти изключителен набор от ...
текст на новината
Конференция в Атина на тема: Борба с насилствения труд и трафика на хора
“В някои предприятия в крайграничните райони на България, предимно на турски и гръцки собственици, хората ...
текст на новината
Призьорите в Stella Artois Professional Golf Series ще представят страната ни на Европейското първенство в Испания
Тримата най-добри професионални голф играчи, заели челните места в Stella Artois Professional Golf Series, ще представят ...
текст на новината
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН
В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 12.05.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
26
27
28
29
30
01
02
18
03
04
05
06
07
08
09
19
10
11
12
13
14
15
16
20
17
18
19
20
21
22
23
21
24
25
26
27
28
29
30
22
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown