Как ще изглежда Бургас след четвърт век  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Как ще изглежда Бургас след четвърт век

Един разговор на Румяна Емануилиду с арх. Веселина Илиева – главен архитект на Бургас за това къде ще са най-големите инвестиции, как ще се преборим с трафика, кои ще са новите квартали, ще се промени ли Морската градина

- Арх. Илиева, какви нови зони се формират в общинския център?

- Тенденцията за разрастване на града с обслужващи и многофункционални зони е по основните входно-изходни магистрали: пътя Бургас-София, Бургас-Варна и територията, която се намира северно от пътя за Средец. Последната пък се оформя като една складово-производствена територия /така е предвидена и по Териториално-устройствения план/.
С новия Общ устройствен план тези територии ще запазят функциите си и съответно ще има нови предвиждания в тях и поставяне на нови ограничители.

- Бургас ще бъде един от първите градове с МОЛ? Къде са най-големите инвестиции в бизнес обекти на територията на града?

- Пред пуск е МОЛ „Изгрев”, в който влизат веригата „Карфур” и още няколко други търговски вериги. Пред приключване е строителството и се очаква през март той да отвори врати за гражданите на града.
Може цялата сграда да не функционира от самото начало, но „Карфур” ще работи.
Също през март врати ще отвори германската Търговска верига, специализирана в областта на хранителните стоки, „Кауфланд” – нейният обект е в Промишлена зона-Север, до вече действащия магазин на „Практикер”.

Каква е съдбата на недостроения Бургаски универсален магазин (БУМ) на централния площад „Тройката”?

- Няма движение по БУМ, делата в съда продължават. Надяваме се в скоро време да приключат, за да може целият център на Бургас да бъде с един нов вид.
Общината обаче се явява вече като един много сериозен инвеститор в следващите две години. Положихме доста усилия да спечелим пари по европейски програми за регионално развитие.
Община-Бургас спечели проекти по образователна, културна програма. Внесли сме предложение за участие в проект за благоустрояване на градска среда – паркове и градини, надяваме се също да бъдем одобрени.
Стартираме с процедури по проектиране, реконструкция и изграждане на Казиното и Охлюва – като културен център, емблематичен за гражданите и гостите на Бургас.
Училищата и детските градини ще бъдат санирани, в тях вътрешни преустройства, привеждане в европейски вид, съответно с осигуряване на достъпна среда за деца и хора с увреждания: рампи, тоалетни за инвалиди и асансьори за достъп до всички етажи.

- Около езерата на Бургас се оформя промишлена зона, а това са привлекателни места за обитаване и вътрешен туризъм, какви са вижданията за тези райони?

- Общият устройствен план на Бургас (ОУП) не е готов, но към настоящия момент е готова цялата база от изходни данни, които са набрани и от други ведомства и организации и които дават една реална представа за сегашното състояние.
Приключи обработката на резултатите по преброяването. В момента се работи по профилите на улиците и кръстовищата, за да се докаже къде и доколко е необходимо те да бъдат на две нива като организация на движението, за да бъде заложено в плана.
Работи се по маршрутите на градския транспорт. Много е висок процентът на транзита през града, което е притеснително. Цялото движение сега минава през центъра. Категорично е доказана необходимостта от изграждане на обходите на града, по което вече работят общината, Областно пътно управление и НА „Пътна инфраструктура”, за да се разтовари същинската градска територия от трафика и да се осигури по-голямо спокойствие на гражданите и по-бърз достъп на гостите на града.
Това ще залегне и в ОУП.
Когато приключи работата и по транспортната схема, тогава ще бъдат категорично указани устройствените зони. Виждането и на общината, и на проектантите, спечелили конкурса за избор на изпълнител е максимално да се използва ресурса около бургаските езера и да се даде живот на тази територия.
Става въпрос за Бургаското и Мандренското езера, както и за Атанасовското, което е защитена територия – около тях ще бъдат създадени зони за екотуризъм. Вече работим в тази посока, съвместно с еколозите и екологичните организации.
Пред предаване е проекта за План за регулация и застрояване на Парк „Езеро” с нови зони и виждания.
Приключила е процедурата с одобрен ПУП на територията между Парк „Езеро” и Солниците. Тя е качена в сайта на общината, анкетата за предложения от гражданите за функции върви. Когато и предложенията се нанесат, ще се пристъпи към реализация на строителството.
Проектантите са подготвили анкетна карта за мнението на бургаските граждани за ОУП – тя ще бъде разнесена във всички търговски вериги и всички други места, където има широк достъп на граждани – администрации, обществени заведения. Целта е максимално близко и бързо да стигнем до хората и те да си дадат мнението, с което ще улеснят работата на проектантите и на общината.

- Значи Бургас ще расте първо на дължина?

- Бургас има много сложна дисперсна структура и територията на града е разкъсана от няколко езера и вода. Така че градът расте линейно покрай основните транспортни мегистрали – на юг към Крайморие, съответно Сарафово се разраства, местността Кюшето – продължаваме работата по промяна на ОУП и ПУП.
Вече имаме замервания на ошумяването от летището. Влизаме с ново предложение в Министерство на здравеопазването за съгласуване на проекта. Така че съвсем не сме се отказали от този проект.

В момента е в ход и ПУП на Летищен комплекс-Бургас с неговото разширение и преструктуриране. Проектантите работят, но има още какво да се желае.

Тече процедура по второ обявяване за Крайморие. Преди дни приключихме с входиране на възраженията от страна на гражданите. Те се разглеждат от Експертен съвет. Ако са законосъобразни и могат да бъдат удовлетворени, ще бъдат удовлетворени. След което проектът се внася в Общински съвет за одобряване и продължаване на процедурата по промяна на предназначението. След като Общински съвет го одобри, решението ще бъде обявено и следващата стъпка ще бъде промяна на предназначението на земеделските земи и започване на жилищно застрояване.

Около Крайморие южно от пътя за Созопол се предвижда една зона, която по досега действащия ОУП беше производствена. Нашето желание /и то е заложено в заданието за новия ОУП/ е тази зона да прерасне в бизнес зона – да няма замърсители, да бъде по-привлекателна предвид движението на туристи в южна посока. Тя трябва да осигурява обслужването на крайпътните обекти и съответно да поеме част от обслужването на новия комплекс, който е планиран за 20 хиляди обитатели, без в това число да влизат гостите за сезона.

Бургас ще расте и в дълбочина. Вече е приет от Общинския съвет ОУП на землището на селата Димчево, Маринка, Твърдица. Трите села се оформят като една крайградска зона за обитаване. Тя е в много близка комуникационна връзка с града. Около езерото Мандра в землището на Твърдица са предвидени вилна зона и зона за курортни дейности. В землището на Димчево е предвидена основно вилна зона на брега на Мандра.
Около Маринка по новото трасе на първокласния път за Малко Търново е предвидена многофункционална зона, осигуряваща крайпътни обекти, съответно за обслужване на населеното място и възможност за създаване на нови работни места.

Северно от Маринка има предвидена една територия с възможности за промяна на предназначението, която по наше виждане, а вече започнаха и инициативи, е предвидена за аграрен туризъм – предлагане на вина, съчетани със селски туризъм. Тенденцията в цял свят е такава – около малките населени места да има и такива атрактивни зони.

Така че цялата територия от Крайморие през Маринка, Димчево и Твърдица и връзката й към Бургас смятаме, че ще даде възможност за придобиване на един нов вид и съживяване на тези населени места.
Инициатива има. Желание от страна на собствениците има, общината съдейства в максимална степен да се реализират тези предвиждания.

- Ще се преструктурира ли центърът на града към морето?

- Отварянето на центъра към морето е заложено в заданието, което е прието от Общинския съвет и е дадено на проектантите като условие за работа.
Нашето предложение е максимално да бъдат преструктурирани съществуващите производствени зони – тази тенденция вече започна. Самите собственици на терени инициираха такива промени, защото разбират цената на тази територия и че тя не може да бъде унищожавана за производствени цели.

В Общия устройствен план ще бъде заложено по-високо, средно и ниско застрояване по преценка на проектантите, съобразено с геоложките проучвания и екосистемите. Работи се успоредно във всички посоки.
Всички инициативи от страна на собствениците ги подаваме на проектантите, за да ги имат предвид, доколкото те могат да бъдат вложени и съобразени.

- Как ще се променя Морската градина?

- Първата стъпка, заложена за реализация в програмата за Морската градина, е реконструкция на съществуващия басейн,  който е в зоната на Флората и не се ползва в момента по предназначение.
Искаме да възстановим съоръжението и то да стане притегателен център - с малък и голям плувен басейн и около него – обслужващи помещения.

По проекта за Морската градина има предвиждания за застрояване, които ще стартират постепенно. Градината е публична общинска собственост. Начинът за изграждане на обектите там е Публично-частно партньорство и концесия или с финансиране от страна на общината. Тъй като бюджетът на общината е ограничен, насочваме през тази година усилията си в плувния басейн, реконструкция на детския кът и кандидатстваме по програма за благоустрояване на градската среда чрез цялостно възстановяване на алейната мрежа, реконструкция на осветлението, парково обзавеждане - подмяна на настилки, перголи, пейки, кошчета за отпадъци и създаване на нови детски съоръжения.

С този проект кандидатстваме и за реконструкция на парка в жк Лазур, за който има изготвен проект.
Идеята на общината е максимално осигуряване на крайулични паркинги с места за оставяне на колите и достъп на инвалиди. Всички обекти са съобразени с изискванията на Наредба № 6 за достъпна среда.
Вече стартира изграждането на детска площадка за деца с увреждания в парк „Изгрев” жк „Славейков”, която ще бъде със специални съоръжения.

Всички големи вериги, които влизат на територията на Бургас, имат желание и инвестират в подобряване на градската среда. Всяка от веригите по тяхна инициатива входира в общината намерение за реализация на инвестиционно предложение, свързано с изграждането на детски площадки, благоустрояване, паркове, градини. Така че, желанието и на големите инвеститори е не само да развиват търговска дейност и да печелят, а да дадат нещо на този град.

- На тези, които се умориха да живеят в строителна площадка, какво бихте казали?

- Отговорността на всички е да пазим това, което създаваме. Наша е грижата да създаваме колкото се може по-малко грижи на гражданите и ние полагаме усилия в тази посока. Но едно строителство, което дава условия за по-нататъшно ползване на територията, трябва да се изтърпи.

Стартирала е процедурата и за избор на проектант за благоустрояване на същинската градска част – улиците „Александровска” и „Богориди” – създаване на Ларго, пешеходна зона с условия за отдих и почивка, развлечения, достатъчно озеленяване, подземен паркинг на Тройката и подлез на университета.
Това също ще създаде големи неудобства на бургазлии. Проектът няма да се реализира изведнъж, а най-вероятно ще бъде изпълнен на етапи. Ще се влиза постепенно в средата и постепенно ще бъдат усвоявани инвестициите.

А частните инвеститори само можем да ги контролираме да не замърсяват и да спазват сроковете си. Бургас е един работещ организъм с много инвестиции, но това създава и работни места.
В тази връзка се налага да изтърпим някои неудобства. Извиняваме се на всички! 
   


Автор: Интервюто взе: Румяна Емануилиду
вестник Фактор24.02.2009 14:34
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3620 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас показа българско изкуство в Анкара
Заради изключително големия интерес с две седмици повече от предвидено в Анкара ще гостува изложба на ...
текст на новината
Художничка от Царево участва в Първия международен симпозиум по живопис в турския град Хереке
Преподавателят по рисуване в Царевското училище Милена Чернева беше сред участниците в Първия международен ...
текст на новината
Пресконференция за резултатите от тазгодишните археологически проучвания при Бургаските минерални бани
На 21 декември от 13.00 часа в сградата на Исторически музей – Бургас /ул. „Лермонтова”/, на втория етаж, ще се ...
текст на новината
Представят книгата Забраненият Талев
В Бургас ще бъде представена книгата на Ирина Димитрова -"Забраненият Талев" в Регионалната библиотека ...
текст на новината
Тържествено откриване на паметник, посветен на 90 години от основаването на Меден Рудник
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ МЕДЕН РУДНИК ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО ” ЕКЗАРХ АНТИМ І” – БУРГАС Организират ТЪРЖЕСТВЕНО ...
текст на новината
Юбилеен концерт на Рада Чомакова
С Бургаската филхармония пианистката има 32 концерта за 50 години На 12 ноември – петък в 19 ч. в Концертна зала ...
текст на новината
Византийските църкви - тема на научен симпозиум в Несебър
Опазването на паметниците на културата и грижа към хилядолетното наследство са сред приоритетите в ...
текст на новината
Зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова връчи на поета Никола Инджов статуетка на Св. Николай Чудотворец
Зам.-кметът на Община Бургас Атанаска Николова връчи на поета Никола Инджов статуетка на Св. Николай ...
текст на новината
ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА SPIRIT OF BURGAS СЧУПИ ВСИЧКИ РЕКОРДИ!
Три се оказа магическо число за SPIRIT of Burgas, след като таз-годишното трето издание на фестивала бе посетено от ...
текст на новината
Бургаският остров „Св. Анастасия” става снимачна площадка следващите 5 седмици
Бургаският остров „Света Анастасия” ще се превърне в снимачна площадка на втория игрален филм на режисьора ...
текст на новината
20 ЯКИ групи на Jack Daniel's РОК сцената на SPIRIT OF BURGAS 2010
И в третото издание на колосалната плажна фиеста - РОК СЦЕНАТА НА JACK DANIEL’S заема ВАЖНО място! За духа на ...
текст на новината
Мостът води в класацията за символ на Бургас
Мостът води във временното класиране за символ на град Бургас, част от Кампанията „Избери символа на твоя ...
текст на новината
България през погледа на младите
"България през погледа на младите” е темата на изложбата открита от Клуб „Култура” към Сдружение ...
текст на новината
Бургазлия спечели литературната награда „Христо Фотев”
Росен Друмев с книгата си „Армада” стана вторият носител на националната награда в конкурса за поезия ...
текст на новината
„Раци” на Иван Черкелов с премиера в Бургас
На 25 февруари /четвъртък/ със съдействието на Община Бургас ще се състои премиерата на новия български филм ...
текст на новината
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в ...
текст на новината
124 стихосбирки се съревновават във Втория национален конкурс за поезия „Христо Фотев”
97 поети от цялата страна със 124 стихосбирки се включиха във второто издание на Националния конкурс за поезия ...
текст на новината
Над 50 творби представят млади художници
Майстори на четката, на възраст от 22 г. до 38 г., подредиха в Бургас обща изложба под определението „младежка“. ...
текст на новината
благотворителната инициатива на Яна Маринова по повод 100-годишния юбилей на читалище “Изгрев”
покана за благотворителната инициатива на Яна Маринова по повод 100-годишния юбилей на читалище ...
текст на новината
Младежкият културен център в Бургас посреща Коледа с „Концерт на отличниците”
С „Концерт на отличниците” Младежкият културен център в Бургас ще отбележи наближаването на най-светлия ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 12.05.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
26
27
28
29
30
01
02
18
03
04
05
06
07
08
09
19
10
11
12
13
14
15
16
20
17
18
19
20
21
22
23
21
24
25
26
27
28
29
30
22
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown