Първи трус в Общинския съвет - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Първи трус в Общинския съвет

Заради сделката в „Лазур” общинският съветник Георги Иванов се оплака от диктатура и поиска оставката на Валери Симеонов
Защо не ни допуснаха до  комисиите по общинска собственост и  ТСУ? За да  не не гледаме техните далавери, заяви Георги Иванов
Общинският съвет се управлява еднолично, а председателят му Валери Симеонов използва диктаторски методи, заяви вчера на пресконференция председателят на група “Център 5”-Георги Иванов. Според него избирането на  Симеонов за шеф е било предварителна договорка между ГЕРБ и „Атака”, като още по време на  гласуването е нямало избор и втора кандидатура.
“Останалите извън тази бройка общински съветници, ще бъдат навряни в дупка”. Това били думи на Симеонов, цитирани от Иванов.
“Кому е нужно останалите съветници, които също са избрани с вота на народа, да бъдат навряни някъде и да не им се дава гласност,  да бъдат тихи, или ако някой надигне глава, да не бъде свален от предаванията на СКАТ, за да  бъде унищожен?”, попита риторично Георги Иванов.
Той се прочу  със скандалната сделка на терена на бившата детска градина на улица “Карлово”, в жк”Лазур”, за която Надзорният съвет на Агенцията по приватизация взе решение да разтрогне и е един от опонентите на Валери Симеонов и съветниците от „Атака”. Иванов влезе в Общинския съвет с квотата на Партия „Движение за свобода и справедливост”.
“Сега на господата от СКАТ и приближените им трябват нови жертви, за да прикрият нещо, което тепърва ни предстои да разберем-т.е. да се отклони общественото внимание”, смята Иванов.
Местният парламент Симеонов използвал за лични облаги. 
Парадоксален бил случаят с докладна записка, която бе приета на последното заседание на 20 декември от миналата година.
Тогава Общинският съвет гласува да  бъде одобрен парцеларен план за трасе, по което ще премине оптичният кабел на СКАТ между Бургас- Ветрен-Банево-Айтос.
По време на гласуването Симеонов не присъства в залата, а според зам.-кмета по ТСУ -Костадин Марков, искането е входирано още преди изборите.
“Досега през последните 12 години не си спомням веднага след избори, на втора сесия, и най-малко председателят на Общинския  съвет да даде пример как се прокарва лично негова сделка,  която е единствено в интерес на СКАТ.  Другите телевизии нямат ли нужда от оптичен кабел и ако имат – с удоволствие аз ще пусна докладна записка. Защо за едни може, а  за други не може”, възмути се още  Иванов.
Масова практика било председателят на Общинския съвет да се намесва при гласуване на решения на постоянни комисии.  “Те нали затова са създадени, имат си председатели на комисии, влиза диктаторът и казва: “Защо така, а не иначе? И го прегласуват”, разкри тайни още Иванов. 
Обвинението в диктатура Иванов подкрепи с факта, че групата “Център-5”, която той ръководи, не е представена в ключови  постоянни комисии в  местния парламент и умишлено новото мнозинство  ги е лишило от представители в комисията по общинска собственост и ТСУ.
“Защо не се увеличиха комисиите? Защо не ни беше дадена  възможност да участваме в тях. Нека г-н Симеонов отговори, защо не е изпълнен чл. 19 от  правилника.  Партия СЕК нямат група,  трима човека са, а  участват в повече комисии, отколкото ние като група”. Призовавам Симеонов да си подаде оставката, каза още Иванов.
“Бих си я подал, когато ¼ от съветниците я поискат. Поправката в привилника ¼ да искат оставката на председателя е моя, преди 1/3 можеха да свалят председател, заяви Симеонов. /Виж интервюто/
В същото време стана ясно, че Надзорният съвет на Агенцията по приватизация е дал положително становище да бъде развалена сделката. Георги Иванов и директорката на Частна езикова гимназия “Британика” Мария Николова вчера разясниха някои факти относно сделката. 
Близо 2 млн. лева излизала цялата сделка, които частната гимназия плаща на общината.  Първо “Британика” купува сградата, която според архитекти и проектанти се оказала неподходяща за учебна сграда.От 1995 година сградата е освободена и неизползваема. През 2001 година общината обявява явен търг за сградата и  имота от 5 500 кв.м. Той е провален. През 2004 година срещу  600 000 лева “Британика” стават собственици на сградата, като общината 12 пъти увеличила сумата за нея.
Впоследствие се оказва, че сградата не може да бъде реконструирана и използвана за учебни цели, това показала проверка на проектанти и архитекти. Налага се учебното заведение да закупи терена под нея, за да  може да  тегли банкови кредити. “За да я реконструираме, се наложи да се закупи теренът”, обясни шефката на гимназията Мария Николова.
Тогава се появил Георги Иванов, който решил да помогне и  чрез една от фирмите си - “Биоклима” - купува терена.
Гимназията придобива земята срещу 1 145 000 лева, което прави по 564 лева на кв.метър. Това е добра сделка за общината, защото теренът, където се намира хотел „Аква” по същото време е закупен за 80 евро на кв.м”, казва Иванов. Той призна, че е имал договорни отношения с гимназията.
“Имах договорни отношения с Британика, те касаеха придобиване на част  от имота”,  допълни той.  От година и половина обаче  нямал нищо общо с имота, защото продава фирмата си “Биоклима” на трето лице, което става собственик и на терена там, защото  земята е в активите на фирмата.
Причината Надзорният съвет да предложи разваляне на сделката е, че “Британика “ не изпълнява задълженията си по договора и след три години не е построено обещаното училище. Ръководството му  обаче се оправдава със съдебни дела, които е започнал Георги Дражев срещу тях. През това време те плащат неустойки на общината, че не изпълняват поетите задължения. В същото време теренът е разделен на два парцела, в единия край ще има училищна сграда, а в другия -жилищни сгради.


--------------------------------------------------------------------------------

Валери Симеонов:Г-н Иванов нещо се е объркал

-Г-н Симеонов, по-малко от три месеца след като се сформира новият местен парламент вече сте обвинен в диктатура и авторитаризъм?
-Това е пълна глупост,  аз не мога да управлявам, защото нямам никакви  административни правомощия спрямо Общинския съвет. Аз съм слуга на Общинския съвет и не е задължително  да бъда председател. Още на следващата сесия мога да бъда сменен, не съм се родил председател, общинските съветници решават кой ще е председател.
-Оказвате ли влияние върху решенията на общинските съветници по време на заседания на постоянните комисии?
-Не мога да оказвам влияние, защото съставът им е от различни политически групи, които си имат съответните политически централи. Има хора, които не са в групи. Няма форма и начин да оказвам някакъв натиск. А специално за Надзорния съвет нямам правомощия, защото той е съставен от представители на общинска администрация и общински съвет. Той е независим, аз нямам нищо общо с него, той се отчита на кмета. Нещо се е объркал  г-н Иванов.
-Защо сте пренебрегнал чл. 19 от правилника на местния парламент и сте лишил група “Център 5” от участие в комисии?
-Нищо не съм пренебрегнал, ако г-н Иванов смята, че е така-нека да направи жалба до общинския съвет и  до областния управител и да видим какъв ще е отговорът. Мене ме вкарвате в позицията на оправдаващ се. Групата “Център 5” е съставена преди второто заседание, той искаше тя да се утвърди на заседанието, което разглеждаше  самия правилник, но от своя страна г-н Иванов не  предложи утвърждаване на група. След като няма такава точка в дневния ред, аз не мога да своеволнича и да издигам предложението на г-н Иванов да се приеме. Аз съм един служител на Общинския съвет.
-Г-н Иванов Ви обвини, че една от първите докладни е прокарването на оптичен кабел на вашата фирма, което е лично облагодетелстване?
-Никаква лична облага няма, фирма СКАТ ТВ си има своите инвестиционни проекти не от тази година, а повече от 10 години. Всички тези проекти минават през община Бургас. Въпросният оптичен кабел за Банево и Ветрен отлежава в архивите на предната администрация 4-5 месеца и ни замотаха.  Това вкарване в дневния ред беше решение на строителната дирекция. Аз напуснах залата по време на гласуването, което не виждам да прави г-н Иванов, който присъства на всички заседания, където се обсъжда въпросът със скандалната продажба на детската градина в “Лазур”. Ако някой трябва да бъде упрекван, не съм аз. Аз излязох, за да не оказвам влияние. Разглеждането на парцеларни планове, свързани с инвестиционни проекти, въобще не е работа на ОбС. Това става  само в Бургас, те  са формални гласувания, които хората не разбират.
-Мислите ли, че тези атаки са реплика срещу решението на НС на ОАП да се развали сделката с “Британика”?
-Определено има на личен интерес и това, което говорихме до момента,  се обръща в обратна посока към г-н Иванов.Той неистово защитава своите лични интереси, свързани с тази скандална сделка, на негови фирми, препродажби и прочие. Доколкото разбрах, пресконференцията му е била емоционална. Преди час говорих с  него и той не отрече, че е бил емоционално натоварен, не отрече също така, че преди една седмица направи изявление. В него казва, че Валери Симеонов е единственият, който обективно представя и  дава възможност както  на него, така  и  на директорката на гимназията да представят своята теза в отделните комисии.
Определено неговите изявления са реплика срещу решенито на НС, защото с него не съм се карал и не съм изразявал негативи, няма какво да бъде освен реакция за решението на Надзорния съвет. Можеше да си направи труда и да види как са гласували представителите на „Атака” в НС. Оказа се, че не са гласували монолитно. Излиза, че аз не мога да наложа на съветниците от „Атака” да гласуват монолитно,  а ще налагам на целия местен парламент и комисии.
За мен той е един от 51-те съветници и аз съм колегиален, но няма да поддържам сделка, която е в ущърб на общината.18.01.2008 05:03
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5001 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Новите замове на Пантелеев влизат в областна управа
28-годишният юрист Стефан Кенов напуска зам.-председателското място в парламента на Карнобат Заповедите ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 27.09.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      септември 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
35
28
29
30
31
01
02
03
36
04
05
06
07
08
09
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
1
40
2
3
4
5
6
7
8


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown