Създателят на модерния европейски Бургас - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
    Създателят на модерния европейски Бургас

НачалоДИМИТЪР БРАКАЛОВ / 1840-1903/ ОбщественикБургазлии Създателят на модерния европейски Бургас
Димитър Бракалов е роден на 10. 01. 1840 г. в Калофер. Израснал в една напредничава среда, той отрано се насочва към активно участие в модернизирането на българския стопански и обществен живот. Завършва висше юридическо образование във френското католическо училище в квартала БЕБЕК- Цариград. Перфектно владее франски, английски, турски и гръцки, а по-късно научава и руски. По време на пребиваването си в Цариград между 1858-1867 г. той участва активно в борбата на цариградската българска колония за независима църква и българска просвета. Член е на настоятелството на Българското общинско народно читалище в Цариград, подпомага Драган Цанков при издаване на в. “България”, а по-късно и Петко Р. Славейков при издаването на в. “Гайда”. Това са първите вестоносци на българския печат и играят важна роля за формирането на българското национално съзнание.
През 1867 г. Бракалов се установява в Бургас. Тук той става арендатор на два чифлика на познатите му от Цариград Халил Паша и хаджи Бекир. Те се намират в с.Атанаскьой (днешния к-с”Изгрев”) и в с. Трояново, Бургаско. По-късно закупува още чифлици в целия Бургаски регион, с обща обработваема площ от около 10 000 дка. В тях той отглежда предимно жито, което изнася през Бургаското пристанище за Цариград. Бракалов пръв усеща големите възможности и перспективи на Бургаското пристанище за развитието на българското стопанство и започва да организира сам житната търговия. Разбира се, трябвало да преодолее голямата съпротива и нелоялни действия на бургаските гръцки търговци. Но с присъщата си за балканджия упоритост, той създава мащабно търговско земеделие, което обхваща не само Черноморското крайбрежие, но и други отдалечени райони в Старозагорско. С това Бракалов  допринася за бързото нарастване на активността на Бургаското пристанище и неговата известност на европейските пазари.
В едно негово писмо до известния търговец в Цариград Христо Тъпчилещов, той му съобщава, че през 1869 г. след вършитбата е натоварил на корабите 20 000 кали жито.
В своите стопанства Бракалов въвежда нови форми на труд – наема постоянни работници до 100 души, а през активния сезон осигурява работа на повече от 400 души от целия регион. В същото време той е радетел за технически нововъведения в земеделието, като е първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. В неговите стопанства също за първи път се отглеждат нови земеделски култури за нашите земи – картофи и слънчоглад. Всичко това има изключително значение за по-нататъшното стопанско развитие на Бургас след Освобождението и благодарение на създадените от него и сподвижниците му условия, по-късно тук се изграждат най-големите български мелници, маслобойни, спиртоварни и др.
Бракалов е един от създателите на българската община в Бургас преди Освобождението. От 1868 г. заедно с Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров, Стефан Жечков, Иван хаджи Димитров и Сава хаджи Дачев започват борба с гръцките фанариоти в Бургас за създаване на самостоятелна българска църква и училище. Борбата им се увенчава с успех на втория ден на Великден 1869 г. ,когато е обявено създаването на българския храм “Св. Св. Кирил и Методий” и едноименното българско училище.


Сливенският митрополит Ионикий е един от носителите на почетната награда «Димитър Бракалов»

Твърде малко знаем за участието на Бракалов в национално-освободителното движение. Само от малкото запазени негови писма става ясно, че той е поддържал постоянна връзка с някои дейци на Добродетелната дружина и Букурещката емигрантска организация. Вероятно това е било добре известно на турската власт и затова в първите месеци след започването на Руско-турската война, Бракалов е заточен в Диарбекир.
Завръща се в Бургас в края на 1878 г. и отново застава на предна линия в борбата за изграждането на българската икономика и държавност. Заема различни длъжности в управлението: околийски началник, окръжен председател, депутат, три пъти кмет на Бургас. Известен е със своята благотворителност: раздавал чиновническата си заплата на бедните, а като адвокат често ги защитавал безплатно.
За първи път е избран за кмет на Бургас през 1884-1885 г. При поемане на мандата си, той се обръща към общинските съветници с думите: “...Сега ,господа, като оставам не малко доволен от честта, която ми отдадохте, като ме предпочетохте да бъда кмет на Бургас и да взема юздите на градското управление, заявявам ви искрено и братски, че аз по никой начин не приемам да бъда кмет, ако всинца въодушевени един от друг, не ся съгласим да работим съгласно за подобрението на градът ни, без никакви страсти и задни мисли и така можем да удовлетворим правата на гражданите ни, които са имали добрината да ни упълномощят да защитаваме техните права, чест и имоти...”
За дейността на Бракалов като кмет през първия му мандат няма много сведения. Затова пък вторият мандат, започнал на 10.04.1895 г. и продължил до 8.09.1897 г., е най-резултатният кметски мандат дотогава. В този период започва градоустройствено изменение, което придава на Бургас облика на модерен европейски град. Тази политика на общинската власт продължава и в създаването на специални служби за почистване на града и строг санитарен контрол. Обявен е търг за изграждане на водоснабдителна система на града. Отделен е терен за построяване на нова Второкласна болница (на мястото на старата окръжна болница). Започва се и проектирането на Морски бани до строящото се ново пристанище. Изменението на градоустройствения план е свързано и със създаване на площад пред българската църква и училище, наречен също “Св. Св.Кирил и Методий”. Започва и набирането на средства за построяването на нова църква, тъй като старата вече била твърде малка и мизерна за катедрален храм на българите в града. Една стара мечта на Бракалов се сбъднала.
При изборите на 8.09.1897 г. Бракалов отново е избран за кмет и мандатът му продължава до края на 1898 г. И през този период негова основна грижа е благоустрояването на града, изграждане на резервоари за водоснабдяване от т.нар. Баш бунар (днешните Минерални бани). Особено внимание кметът обръща на развитието на градската медицинска служба и създаването на възможности за назначаване на повече лекари за преодоляване на епидемиите и голямата смъртност при бедното население на града и околностите. С третия си кметски мандат Бракалов се разделя силно разочарован от нечестните политикантски борби на бургаските политици и общински съветници. По този повод той изпраща следната телеграма на Н.В. княз Фердинад I, свързана с подготовката на предстоящите избори в началото на 1899 г: “... За да се избегне стеснението на свободата и изнасилването на закона и да не се събори толкава полезното градиво, което е неуморна деятелонст, общинското управление със съдействието на градския съвет съгради по благоустройството, напредъка и процъфтяването на града, моля да не се разтурва временно Общинския съвет, защото ще се настанят други хора в общинското управление с единствената цел да уреждат злоупотребления и фалшификации, а да се чака до нови избори, докато изтече мандата на избраните общински съветници...”
Димитър Бракалов умира на 63 г. на 18.12.1903 г. За съжаление не оставя преки наследници, а имотите му са разпродадени от племенниците му. За щастие превратностите на съдбата спасяват неговия дом. Известната Бракалова къща (днес Етнографски музей) е обявена за паметник на културата, а в нея на първия етаж е пресъздадена гостната стая в оригиналния й вид от края на ХIХ век. Поставеният на централно място портрет на големия възрожденец и строител на новия Бургас ни напомня, че най-добрият паметник за всеки общественик и политик е съграденото за хората.
На 18 декември 2002 г. Бургаската гражданска камара учредява награда на името на Димитър Бракалов. Призът се връчва на личности с принос за развитието на Бургас в областта на духовната и предприемаческата сфера. Статуетката е изработена от скулптура Радостин Дамасков и се връчва в храма "Св. Св. Кирил и Методий” на 11 май – празника на светите братя първоапостоли.

http://www.desant.net/show-news/19059/

Bookmark and Share
672 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 25.09.2022 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      септември 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
35
29
30
31
01
02
03
04
36
05
06
07
08
09
10
11
37
12
13
14
15
16
17
18
38
19
20
21
22
23
24
25
39
26
27
28
29
30
1
2
40
3
4
5
6
7
8
9

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown