Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Бургас.  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
   Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Бургас.

НачалоЗанаятчийска камара Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - Бургас.Сдружението е регистрирано през 1993 г. с председател г-н Илия Влаев. От 2000 г. председател на сдружението е г-н Димитър Людиев, който е и председател на Националното сдружение на хлебопроизводителите и сладкарите в България, а зам.-председател е Стоян Георгиев.

Към момента браншовото сдружение е с членска маса 65 фирми.

Над хлебарите е само бог!
Девиз на Регионалния съюз 
на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас 

Дали е случайност или поличба, че най-съкровеният празник на българските хлебари и сладкари Спасовден бе отпразнуван в Бургас?Точно не може да се каже, но със сигурност е едно чудесно съвпадение – 15 години федерация, 15 години Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас! На 29 октомври в далечната 1992 г., в този прекрасен черноморски град бе учредено първото регионално браншово сдружение на новосъздадения съюз. Според народа много важно е кой “ще повлече крак” или по-добре – кой “ще води хорото”.
Трябва да признаем, че добри хороводци се оказаха бургазлии. Оттогава до сега тяхната регионална организация е винаги напред, във водещата редица на браншовиците във федерацията. Вече петнадесет години те се утвърждават като много сериозни индивидуални производители на хляб, закуски и сладкиши. Но тяхната сила е в обединението, в умението да преодоляват конкуренцията по между си и да търсят пътя за защитата на общите интереси, да бъдат заедно и да оцеляват в трудните години на преход.
“С новаторски дух и самочувствие” – така охарактеризира председателят на Регионалния съюз Димитър Людиев своята организация. Не е случайно, че той е и председател на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България през този мандат. Честта му е оказана не само като личност и доказан браншовик, но и заради авторитета на Бургаския регионален съюз.

Празникът
Спасовден – празник на Христовото Възнесение. Не случайно първите организирани чествания в България в самото начало на 20 век са се провеждали на този светъл ден. Христос е изстрадал човешките недъзи и грешки, показал е божествената си сила и се е възнесъл горе, за да гледа, направлява и помага. Време е да зрее житото, да се чертаят очаквания за реколтата и за бъдещето на хляба. Време на надежди и молитви.
Тазгодишният Спасовден не предвещаваше много надежди – тревогата за суша бе на предела. Специално за празника в Бургас молитвите ни бяха чути в изобилие. Денят преди самия празник беше дъждовен, а 19-ти май 2007 г., събота - прекрасен. Лазурно море, великолепна морска градина, множество от хора, изобилие от хляб и сладкиши .... и слънце.

Водосветът
По традиция празникът Спасовден започва с тържествен водосвет.
И тазгодишният бе одухотворен от атмосферата на бургаския храм “Св. Богородица”, от слаткогласните песнопения на свещениците и хористите, и от мистиката на запалените свещи, от прекрасното пано с рози на светата майка с младенеца, изработено за Велигден.
На тържествената маса беше поставен само хлябът. Той беше и в центъра на свещения ритуал.
“Хлябът е нашият живот, нашето дишане, той е отговорността на хлебарите и сладкарите. Те не могат да изкажат какво велико дело вършат, създавайки “хлеб наш насушний”. Хлябът е съвкупност от всички телесни човешки потребности, но той е хлябът на Бога и на правдата. Нека милостивият Бог чуе нашата молитва и възнагради земеделците, хлебарите и всички, които честно се трудят!”
Тези думи са само част от съдържателното слово на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Със своето присъствие и благопристойна осанка той бе уважил празника на хляба и на хората, които го създават. Не пропусна да благодари на Бога, на хлебарите и сладкарите, присъстващи в храма, “че определен е Бургас, за да се помолим заедно”.
Хлябът бе осветен, а редом с него знамената на някои от регионалните съюзи и на федерацията, а всички присъстващи бяха благословени.
Една прекрасна традиция, пълна с мистична вяра и упование, от която излизаш пречистен. Също по-традиция бе направена снимка пред храма и шествието започна към пешеходната зона на Бургас – от църквата до Морската градина.
Само едно липсваше на тази колона от хлебари и сладкари, някои редом със семействата си, от Бургас и страната – музиката. В Бургас има прекрасен духов оркестър и ако неговите маршове бяха огласили шествието сигурно градът щеше да се изсипе и да съпреживее празника.

Изложението
Всъщност градското “съпреживяване” се състоя. В Морската градина – заслужената гордост на бургазлии, бе изградена алея от щандове, застроени като бели чайки. Близо 40 хлебарски и сладкарски фирми, членове на Регионалния съюз, грижливо бяха подредили своята продукция – впечатляваща и вкусна. Показваха, обясняваха, предлагаха дегустация и продаваха вкусотии. Част от демонстраторите бяха с фирмени облекла, а щандовете им богато украсени, та чак и щанд във формата на платноходка имаше.

Вървяха хората и гледаха, спор няма – браншът в Бургас е във възход. Не е пресилено да се каже, че голяма заслуга за това има Регионалния съюз и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. То не бяха курсове и семинари за обучение, внедряване на нови суровини и технологии, посещения на изложби и на обмяна на опит с европейски специалисти, не бяха малко и общите акции за защита на интересите – цели 15 години.

Празникът продължаваше да се вихри на лятната трибуна в Морската градина. Председателят Димитър Людиев даде оценката, че тазгодишното изложение (което неотклонно се провежда на Спасовден в Бургас) е най-мащабното от 1944 г. насам. Той пожела на събралото се множество “един весел и вкусен празник”.

В традицията се намести и вълнуващото поздравление на президента Георги Първанов, който за пореден път изказа уважението си към празника на хлебарите и сладкарите и тяхната организация. ФХСБ бе оценена от него с думите “една голяма браншова организация с новаторски дух и самочувствие”.

Пред събралите се хора бяха наградени първенците и всички участници в ученическия конкурс. И може би бурните аплодисменти бяха най-голямата награда за тях.

След това господари на сцената бяха талантливите деца на Бургас – певци, танциори и мажоретки. Техните изпълнения, пъстрите костюми и щастливите им лица държаха дълго множеството. И придадоха вкус на младост и надежда на Спасовден – браншовият празник на хлебарите и сладкарите, превърнал се в празник на града.


Bookmark and Share
1530 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 20.10.2019 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      октомври 2019      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
40
30
01
02
03
04
05
06
41
07
08
09
10
11
12
13
42
14
15
16
17
18
19
20
43
21
22
23
24
25
26
27
44
28
29
30
31
1
2
3
45
4
5
6
7
8
9
10

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown