Постоянна експозиция - Етнография - тета част - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
   Постоянна експозиция - Етнография - тета част

НачалоЕтнографска експозиция - БургасМузеиПостоянна експозиция - Етнография - тета част

В четвърта зала първият представен костюм е на невеста от с. Факия, Западна Странджа , характерен за етнографската група "тронки". Интересно е забраждането на главата със забрадка "прябор", чиято разноцветна украса е изработена на тъкачен стан.
Женският всекидневен костюм от с. Козичино, принадлежащ на етнографската група "планинци" е с типично и сложно за изпълнение забраждане, известно като "месалено", идващо от името на забрадката "месал". Той е с неповторима по своята оригиналност горна черна дреха с втъкани тънки дълги и силно усукани ресни. Друга характерна особеност на този костюм е контрастът черно-бяло. Със същата особеност се отличава и мъжкият костюм на тази етнографска група. Важно е да се отбележи, че той за разлика от останалите мъжки костюми има горна дреха от тепан черен вълнен плат, къса до под кръста, разтворена отпред, слабо клината, с къси до лактите ръкави. Орнаментиката е съсредоточена на предниците на дрехата. Към този костюм е показан типичен и оригинален български музикален инструмент - гайда. Следващите два женски костюма са на българи - преселници от Тракия, първият от които е булчински.
Празничен костюм на невеста от с. Подвис, представя облеклото на етнографската група "загорци". Характерно е обличането на две ризи една върху друга, чиито поли и ръкави са украсени с везба и дантела "кене", изработена с игла за шиене, както и носенето на две престилки една върху друга. Долната вълнена червена престилка, е с апликирана бяла дантела. Върху нея се поставя втора "телена" престилка, цялата извезана със златна сърмена нишка. Сукманът е черен, вълнен, с апликация от разноцветни копринени парчета плат, наречени "белки". Задължителна съставна част на костюма е връхната дреха , ушита от дебел вълнен черен плат, къса до под кръста, разтворена отпред, без ръкави, с богата везбена украса и разноцветни копринени помпони. Забраждането е от типа "високо", едно от рядко срещаните забраждания в България. Постига се с помощта на подложка с козирка, наречена "качул" и е висока до 40 см. при поставянето й на главата на жената в деня на нейната сватба. С всяка измината година височината й се намалява и в пределна възраст жената остава само със забрадка. Празничният вид забраждане се допълва с мънистени и сребърни накити и монети., изкуствени цветя и везано "чело", наречено "превезка".
Представени са още две разновидности на тракийския костюм: от с. Везенково с характерна украса от мънистени накити и от с. Терзийско - с елече, украсено с кожички и забраждане с копринена забрадка. В последната витрина е представен мъжки летен работен костюм от с. Черноморец, ушит от бяло памучно платно. Показано е характерно прикриване на главата с бяла тъкана кърпа. В централната част на залата са показани женски накити - сребърни, позлатени и мънистени. Те са неразделна част от празничното облекло.
Централната зала на втория етаж е посветена на обредни костюми и предмети, свързани с народни и християнски празници, характерни за региона.
Оригиналните костюми на младоженец и булка от с. Зидарово датират от края на ХІХ век. Характерно е прикриването на лицето на булката с червено копринено було, придружено с разнообразни сребърни накити, панделки и изкуствени цветя. Младоженецът е с типичното за района мъжко чернодрешно облекло. На краката вместо цървули са обути кожени обувки. На кръста и на рамото носи специални обредни кърпи. Сватбеното знаме се окачва високо на къщата на младоженеца , за да се вижда отдалеч, че има сватба. Сватбеният петел е жив и с характерната си украса присъства в целия сватбен ден и е обект на много шеги и закачки. В експозицията е показан единственият съхранен от ХІХ век уникален костюм на Еньова буля, главно обредно лице в едноименния летен момински обичай, изпълняван на 24 юни, празника Еньовден, деня, в който се отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Еньовата буля задължително се облича в булчинско облекло - риза с широки ръкави, препасана с коланче, отгоре червена връхна дреха с ръкави до лактите, на главата червено було, метални булчински накити и венец от цветя набрани през нощта срещу Еньовден.
В централната витрина е показан оригинален костюм на кукер, от с. Зидарово, ушит изцяло от кози кожи.Кукерите са главни обредни лица в пролетните кукерски игри, изпълнявани на Заговезни, осем седмици преди Великден, с цел предизвикване на плодородие и прогонване на злите сили. Кукерите са неженени мъже, които изцяло се преобличат в кози кожи или в женски сукмани, като на лицето си слагат специално приготвена кукерска маска с преобладаващи зооморфни форми, елементи и символи. Показани са и различни кукерски маски. И днес в много от селищата на Бургаски регион се изпълняват кукерски игри
Костюм на коледар - обредно лице в зимния ергенски обичай Коледуване, изпълняван в навечерието на християнския празник Рождество Христово. Коледарите обикалят всички къщи в селището, като пеят специални коледни песни, чрез които пожелават здраве, плодородие и плодовитост на семейството. За добрите пожелания получават различни дарове, сред които най-голямо внимание заслужават специално приготвените обредни хлябове, които виждате показани във витрината. Калпаците на коледарите са окичени със специална украса: обредни коледарски накити от мъниста, китка от естествени или изкуствени цветя, както и нанизани венци от "пуканки", /специално печени зърна от царевица/, които се поставят и на гърдите.
Аналогичен на зимния ергенски обичай е пролетният момински обичай - Лазаруване. В него участват само моми, на които предстои женитба, наречени лазарки. Те обикалят къщите в селото по групи и пеят специални лазарски песни, за което получават дарове: яйца, брашно и други продукти. Лазарките се обличат в булчинско облекло, придружено от многообразни метални и мънистени накити, естествени и изкуствени китки, пера от петел. Водачката на лазарките се нарича "буенец" /показаният във витрината костюм от с. Козичино/. Освен задължителното булчинско облекло, с което тя е облечена, на раменете си има преметнати два дълги бели месала /същите, които се използват при женското забраждане през ХІХ /, а така също и тежък гердан от нанизани монети украсяващ гърдите. Тези два елемента в облеклото я отличават от останалите лазарки. Обичаят Лазаруване се изпълнява на Лазаровден, който се празнува последната неделя преди Великден.

Bookmark and Share
873 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 06.12.2019 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      декември 2019      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
48
25
26
27
28
29
30
01
49
02
03
04
05
06
07
08
50
09
10
11
12
13
14
15
51
16
17
18
19
20
21
22
52
23
24
25
26
27
28
29
01
30
31
1
2
3
4
5

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown