Пеликанско царство - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
   Пеликанско царство

НачалоГеографияПеликанско царство

Изглед към Бургаското езеро

Бургаското езеро или Вая, както още е известно, е най-голямото естествено езеро в България. Разположено е непосредствено до Бургас, на площ от 28 квадратни километра.
Подобно на другите езера около града - Атанасовско, Поморийско и Мандра, е орнитологично важно място с международно значение, където гнездят, зимуват и се хранят хиляди редки и защитени птици.
Изобилието от риба прави езерото привлекателно за водоплаващите и през зимата. Тогава във Вая се "настаняват" стотици къдроглави пеликани. Само тук в България се спират и розовите пеликани по време на миграция.

Всяка сутрин горе-долу от началото на зимата огромно ято пеликани излита от Атанасовското езеро и преминава над Бургас. Всеки следобед се връща обратно. Проследявала съм с поглед полета им десетки пъти, очарована от невероятната им методичност.
Една сутрин, заредена с порядъчна доза любопитство, реших да ги последвам. Озовах се край езерото "Вая", където цяла колония къдроглави пеликани спокойно плуваше във водите му. В компанията на хиляди тръноопашати и кафявоглави потапници и малки корморани.
Естествено, всички птици не могат да бъдат видени с просто око, а само с достатъчно мощен бинокъл. Когато е много студено пък, голяма част от тях се скриват във високите тръстики и плитчините. Факт е обаче, че всяка зима Вая се превръща в зимната "столова" на огромен брой редки и застрашени птици, а самите те - в част от пейзажа на града.
"Повечето от птиците се хранят в Бургаското езеро, което е дълбоко и пълно с риба, а нощуват в Атанасовското", обяснява ми Димо Димчев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), докато ме въвежда в тайните на езерото.
С интерес научавам, например, че при много студени зими във Вая долитат стотици хиляди гъски - денем се хранят из тръстиките, а вечер всички се струпват по средата на езерото.
Минало
В миналото Бургаското езеро е било свързано с Мандренското в общ морски залив, който е стигал чак до Върли бряг (край днешния комплекс "Меден рудник"). До там се е простирал навътре в сушата целият Бургаски залив.
Като другите езера край Бургас, Вая е била свързана и с морето. С течение на времето обаче се е отделила от него с пясъците, натрупани от морските течения и ветрове. По-късно, върху тях е изграден индустриалният квартал на града, а езерото е свързано с морето посредством канал с шлюз. Пясъчна ивица, широка четири километра, се оформила между Мандра и Вая и ги превърнала в напълно самостоятелни езера.
До средата на миналия век езерото е било високопродуктивно и от него са добивани стотици тонове риба, раци и дивеч.
Новопостроените наблизо нефтена рафинерия и редица заводи обаче замърсяват силно водите му и Вая загубва голямото си стопанско значение. Дълги години езерото се свързваше придимно с мъртвата риба, резултат от нелегални пробиви на нефтопроводи или изхвърлени в него отпадни води на промишлените предприятия.
Нов живот
Днес езерото не е толкова замърсено, показват проучванията на еколозите. А някои от промишлените дейности дори са ползотворни за биоразнообразието в него. Като добивът на пясък, който издълбава езерото и помага за развитието на по-голямо количество и повече видове риба.
Западната му част, където се вливат реките Айтоска, Съндър дере и Чукарска, преди десет години бе обявена за защитена местност. Там отново намериха убежище стотици видове птици, риби и безгръбначни животни, голяма част от които световно застрашени.
Така например, Вая е единственото място у нас, където зимува изключително рядко срещаната тръноопашата потапница. Наречена е така заради опашката й, която стърчи нагоре като трън.             
Езерото започва отново да "диша" пълноценно след като каналът, който го свързва с морето, бе изчистен и удълбан. Повече от 30 години той стоеше затлачен с купища боклуци, гуми и строителни отпадъци. След мащабна акция, организирана от активистите на БДЗП, от миналата година свободният достъп на стотици тонове морска риба към езерото отново е осигурен. А с това и богатия улов на местните рибари.
Сега остава общината да спази обещанието си и да постави контейнери за отпадъци и обозначителни табели край канала. Така безконтролното изхвърляне на боклуци в езерото окончателно ще спре, надяват се природозащитниците.   
Бракониери
и пеликани
Ако проблемът със замърсяването на езерото е отчасти решен, то този с бракониерския улов на риба все още стои на дневен ред. "Ромите в бургаския квартал Горно Езерово масово се препитават от Вая - ловят незаконно риба в огромни количества, а после я продават по улиците на безценица", ядосва се Димо Димчев.
И за обикновения минувач е видно, че десетки лодки всекидневно ловят риба в езерото, а лицензираните са само седем, допълва екологът. Много често Димо и колегите му се натъкват на пуснати мрежи в самата защитена местност, в които нерядко се оплитат и птици. Въпреки сигналите до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която трябва да следи за бракониери, резултат няма, жалват се те.
Бракониерите пречат да се осъществи и мечтата на десетки орнитолози и любители на птиците.  
В миналото единственото място за гнездене на пеликаните в България е било Мандренското езеро. След превръщането му в язовир и повишаване нивото на водите му, удобните места за гнездене изчезват, а с тях и атрактивните птици. Сега розовите пеликани се спират във Вая, но само за кратка почивка по време на миграция, а за размножаване предпочитат делтата на река Дунав.
За да привлекат за по-дълго пеликаните във Вая, преди няколко години доброволци построиха в езерото изкуствени дървени острови за гнездене на птиците. Както и малка къщичка наблизо, откъдето те могат да бъдат наблюдавани, без да бъдат притеснявани.
На разположение на любителите на пернатите е лодка за разходка "Мая". По време на деветдесетминутното пътешествие от специално изграден за целта пристан в квартал Долно Езерово до укритието за наблюдение и обратно пред ентусиастите "позират" големи ята къдроглави пеликани, корморани, чапли, патици, гмурци и рибарки.
Но не и розови пеликани. Или поне много рядко, а причината отново е до болка известна. "Интересното е, че пеликаните идват напролет, заселват се на островите, които явно им харесват, дори започват любовните си игри, но скоро ги напускат, притеснени от бракониерите", не крие Димо Димчев.    
Митове и легенди
Много са историите, свързани с Бургаското езеро.
Една от най-невероятните изглежда тази, че военен самолет, който катастрофирал над Вая през 70-те години на миналия век, още лежи във водите й. Дълбочината и голямата тиня направили изваждането на машината трудно и скъпо начинание, и така постепенно я превърнали в мит.  
Най-мечтаната обаче, би звучала така: в Бургаското езеро зимуват огромни ята къдроглави пеликани и гнездят цели колонии розови пеликани. Атрактивните птици могат да бъдат наблюдавани съвсем спокойно и от улиците на града.
И тъй като пеликаните се срещат само на Балканския полуостров, те са невероятна атракция за чужденците. Също, каквато са за нас папагалите какаду, или птиците ему, например.
Не е невъзможно, нали?

Източник: http://www.nasamnatam.com/.


Bookmark and Share
1752 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 23.11.2020 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      ноември 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
44
26
27
28
29
30
31
01
45
02
03
04
05
06
07
08
46
09
10
11
12
13
14
15
47
16
17
18
19
20
21
22
48
23
24
25
26
27
28
29
49
30
1
2
3
4
5
6

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown