Паметниците на града - духовни мостове във времето - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
   Паметниците на града - духовни мостове във времето

НачалоИсторияПаметниците на града - духовни мостове във времето
Паметниците на града* са част от неговата духовна и материална култура, част от атмосферата му, израз на почит и уважение към тези, които са оставили следа в историята, науката, изкуството, дарителството, отдали са творческата си енергия или живота си за добруването на хората. Те са духовни мостове между миналото и бъдещето.  С малки изключения паметниците в Бургас са изпълнени във вид на статуи, бюстове, релефи (барелефи, орелефи) и паметни плочи.  Основаването през 1869 г. от Поп Георги на първото българско училище в Бургас (до храма Св. св. Кирил и Методий) е увековечено с паметна плоча, върху която могат да се прочетат и имената на учителите Боян Керемидчиев, поп Сава Катрафилов, Стоян Шивачев. А паметникът в Морската градина разказва на поколенията, че след учителстването си в Бургас поп Сава Катрафилов е загинал като участник в четата на Христо Ботев. 

Групата на дейците за национално освобождение включва бюстовете на Ст. Караджа, Х. Димитър, Хр. Ботев, Г. С. Раковски, В. Левски и др. 

Статуя на В. Левски е поставена през 1980 г. в двора на Гимназията за чужди езици, чийто патрон е Дяконът. Тя е дело на скулптура Веско Йовчев. 

На ъгъла на ул. Освобождение и ул. Есперанто, до гимназията Г. С. Раковски, през 1946 г. признателната Бургаска община издига мемориал в памет на падналите руски воини за освобождението на Бургас от османско иго. На това място на 6.II.1878 г. са посрещнати войските от 13 драгунски полк, командвани от генерал-майор Александър Михайлович Лермонтов. Бургазлии са нарекли този паметник Руския. 

Две са паметните плочи на ген. А. М. Лермонтов – едната повествува за пребиваването му в дома на днешната ул. Лермонтов N15 от 6. II. до 29.III.1878 г., а другата – за присъствието му на благодарствения молебен, отслужен в арменската църква по случай освобождението на България. 

До летния театър се намира паметникът на руските воини от 93-ти иркутски и 94-ти енисейски пехотен полк, участвали в освобождението на Бургас през 1878 г. и починали в лазаретите на същите полкове и Военно-временната болница 71. Той е построен през 1878 – 1880 г. от руските войници на 24 пехотна дивизия и е най-старият паметник в Бургас. Близо до него има паметен знак, указващ мястото на първата болница в гр. Бургас, изградена през 1879 г. 

Непосредствено пред Руския паметник са погребани съветските офицери, загинали на 2.11.1944 г. при обезвреждане на мина край гр. Поморие. Върху гранитна плоча са изписани имената им: майор Иван Поликарпович Кособукин, кап. Николай Прокофиевич Шайтир, ст. л-т Николай Сергеевич Савченко, мл. л-т Алексей Яковлевич Рубцов. 

Монументът на Съветската армия на площад „Тройката“ (автор Васил Радославов) е по-сложно композиран и е най-големият в града. Бронзови орелефи изобразяват посрещането в Бургас и моменти от Отечествената война на Съветския съюз. Излятата от бронз статуя на войник в цял ръст е поставена на върха на обелиск. Пространството пред монумента, красиво фигурирано от дървета, храсти и цветя, е предпочитано място за отдих в центъра на града. 

Други големи в пространствено отношение паметници са Пантеона (1981 г., автори: проф. Валентин Старчев, арх. Богдан Томалевски и арх. Никола Ангелов) в крайморския парк и на Септемвриеца (автор – проф. Валентин Старчев) в парка до ж.к. Славейков. 

Сред бюстовете са и тези на антифашистите Димчо Карагьозов, Николай Лъсков, Щерю Воденичаров, Никола Ботушев, Атанас Манчев, Владимир Зографов, Иван Рашеев, Тодор Грудов, Начо Иванов, Ана Маймункова, Аврам Яков и др. От два каменни блока е изсечен паметникът на Теохар Бакърджиев, организатор на бунта на о. Св. Анастасия през 1925 г. 

Скулптурата до църквата „Сурп Хач“ („Св. Кръст“), е в памет на загиналите от геноцида над арменския народ през 1915 г. 1 500 000 души. Тя е изработена през 1991 г. от Хари Арабян – тогава студент в Художествената академия в София, а днес- известен творец. 

Голяма група от бургаските паметници в Морската градина е посветена на литературни творци. Сред тях със своите художествени достойнства се откроява паметникът на А. С. Пушкин, създаден през 1951 г. от Петко Задгорски, барелефа на полския поет Адам Мицкевич (1949 г., автор Георги Киселинчев), живял в Бургас от 8 до 18 октомври 1855 г. на днешната улица Мара Гидик. Фигурата на А. С. Пушкин е изпълнена от бронз и повдигната на гранитен цилиндричен постамент, а образът на А. Мицкевич – бронзов барелеф, е поставен върху монолитен сиенитен блок. Зеленината наоколо засилва въздействието им. Недалеч от тях са бюстовете на поетите и писателите Хр. Ботев, Г. С. Раковски, Д. Чинтулов, Л. Каравелов, Ат. Манчев. 

През сградата на Техникума по електротехника е поставен бюст на Константин Фотинов. Върху фасадата на ветеринарната лечебница на ул. Хан Аспарух 36 е поставена мраморна плоча в памет на проф. Димитър Димов. Тук той е ветеринарен лекар от 1938 до 1939 г. и работи върху романа „Поручик Бенц“. 

Мраморни плочи пазят спомен за писателя Петко Росен, за общественика и краеведа Георги Поп Аянов, за гръцкия поет-антифашист Костас Варналис и др. 

В бюстове са въплътени образите на двама майстори на театралната сцена – на актрисата Адриана Будевска (намиращ се до сградата на театъра), чието име носи бургаският драматичен театър и на актьора Апостол Карамитев (в Морската градина пред входа на Летния театър). 

Домът за деца и юноши е скътал в двора си паметника на големия дарител Александър Георгиев – Коджакафалията – барелеф, изработен безвъзмездно през 1997 г. от скулптура Атанас Стоянов. 

Освен, че пренасят духа на миналото в бъдещето, паметниците са мерило и за културата на обществото. Там, където тя е на необходимото равнище, те се поддържат в изрядно състояние и изпълняват ролята си на духовна връзка между поколенията. 

В дните на национални празници и годишнини бургаската общественост изразява почитта си пред хората – оставили диря след себе си, като полага венци и цветя пред паметниците им. 

Прави впечатление, че и до днес в Бургас няма знак за живота и дейността на видния тракиец, писател и академик Константин Петканов, живял в града от 1919 до 1929 г. А той е работил като секретар и зам. кмет на Общината, бил е уредник в общинската библиотека, където пише романа си „Без деца“ (на ул. Мара Гидик 10) и е един от основоположниците на Народното музикално училище, предшественик на държавното Средно музикално училище Проф. П. Владигеров. Почетен гражданин на Бургас. 

По-младите поколения не знаят защо един от площадите в центъра на Бургас носи името Баба Ганка. И няма откъде да научат. Една паметна плоча би дала информация за благотворителката и дарителката Ганка Ив. Хаджипетрова. 

Благодарността е едно от най-великите качества на човека. Нека я пазим в сърцата си. 

Автор: Калина Тельянова
Източник: http://www.slovo.bg/obshtestvo/index.php?ar=1334


Bookmark and Share
2293 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.04.2021 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      април 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
13
29
30
31
01
02
03
04
14
05
06
07
08
09
10
11
15
12
13
14
15
16
17
18
16
19
20
21
22
23
24
25
17
26
27
28
29
30
1
2
18
3
4
5
6
7
8
9

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown