Немски професор взема 1,4 млн за несбъднат план на Бургас  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Публикувайте Вашата информация - Сега ТУК!
   Немски професор взема 1,4 млн за несбъднат план на Бургас

НачалоИсторияНемски професор взема 1,4 млн за несбъднат план на БургасХерман Янзен е автор на градоустройствените планове на Анкара, Мадрид, Берлин и други европейски градове.
В първите години след Освобождението една от главните цели на общинските съветници в Бургас е била как да създадат условия за развитието и благоустрояването му. Това е включвало изготвянето на харта (план), която правилно да разпредели улиците в града, разказва дългогодишният главен архитект на Бургас Деви Симеонов в книгата си „Бургас – поглед отвътре” (Издателска къща „Знаци”), която предстои да излезе от печат до месец.
За целта общината наема сливенския инженер Жозеф Ананиян. Той успява да се справи със задачата само за месец, но планът му се оказва труден за изпълнение и се налага да бъде коригиран. Тогава, например, се решава до сградата на общината да бъде оформен площад около 70 на 100 метра, от който до морето да води улица широка 10 метра, а улица „Булевардна” да е с ширина 20 метра.
За ориентир по това време са служели Гръцката църква, Полицейското здание, Градската болница, Пазарът за дърва и въглища, Бракаловата къща, Фабриката на Сидера и Георгий Чолака, улиците „ Александровска”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Анхиалска”, Арменската църква, Телеграфното здание, Сладките кладенци.

Първият градоустройствен план на Бургас след Освобождението е окончателно готов и одобрен на 8 декември 1880 година. Той обаче не е първият в историята на града. В архивите са запазени сведения, че още преди Освобождението е имало изработен и действащ план на Бургас, но повече подробности за него не са известни.

Все по-голям

Десетина години по-късно инж. Ананиян получава поръчка за изготвянето на нов общ градоустройствен план на града, според който да бъдат регулирани улиците, да се дават разрешения за нови постройки и пр.

Бургас обаче расте толкова бързо, че скоро излиза извън определените му с плана граници и се налага да бъдат отчуждени нови места.

Налага се да бъде разширена и Приморската градина, тъй като за нея е определена съвършено малка площ, решават общинските съветници. Тогава, както и сега, тя е била единственият кът за отдих и разходка на бургазлии и гостите на града. Построените малко преди това студени и топли морски бани в градината също се оказват недостатъчни и властите решават те „да бъдат разширени колкото се може по-скоро, докато околността не е застроена”.

По-късно планът е изменен отново. Този път градът е разширен, за да могат да бъдат заселвани бедни бургаски граждани. От заселването на бежанци от Тракия и Македония през годините 1912-23 пък се образуват селищата „Пясъците”, „Меден рудник” и Лозово.

Немски градостроител е работил по плана на Бургас

През 1942 г. Общинският съвет в Бургас кани известния градостроител проф. Херман Янзен от Берлин да разработи план на града. Янзен е автор на градоустройствените планове на Анкара, Мадрид, Берлин и други европейски градове, а по това време работи в Пловдив. Той се съгласява да изработи план на Бургас и Минералните бани срещу 41 000 райхс марки (около 1 400 000 лв).

Междувременно бургаски собственици настояват изработването на плана да се отложи за по-благоприятно време след войната, но съветниците не се съобразяват с искането им. Планът на проф. Янзен обаче така и не влиза в действие. 

След 9-ти септември 1944 г. общинските съветници си дават сметка, че „погрешна градска политика е допуснала разширение на града – площта му отговаря за население от 100 000 души, а той има само 12 000”. Това е задължило общината да прави извънредни разходи за улици, канализация, водопроводи и паважи за сметка на обществени строежи, като театрална сграда с читалище, галерия, съдебна палата, градска баня, модерна минерална баня. 

Тогавашните управници отчитат, че е грешка да се държат празни парцели в центъра незастроени. За това решават незабавно да бъде изготвен градоустройствен план на Бургас, в който първа точка да бъде: задължават се всички притежатели на свободни парцели в близост до главната улица да ги застроят в тригодишен период или да ги продадат на втори лица, които могат веднага да ги застроят.

В границите на Бургас са включени „Александровската махала” и „Фотулските лозя”. Градът има вече 134 улици, 5 булеварда, 14 площада и 9 градини, пише още в книгата си арх. Деви Симеонов.

Обществен отзвук

Още в първите дни на 1946 г. Общинската управа решава да прекрати договора с професор Янзен, тъй като след войната има нужда от много нови сгради, които не могат да бъдат застроени по неговия план. След разгрома на Германия обаче е невъзможно да се влезе във връзка с него.

Урбанистът професор Любен Тонев от София е поканен да коригира градоустройствения план. Тогава е решено, че въпросът интересува не само управниците, а цялото гражданство и е необходимо да се постави на обществено обсъждане.

Провежда се конференция с участието на тогавашния кмет Карамболов, общински съветници, инженери и архитекти, представители на министерствата на благоустрояването, на народното здраве, на БДЖ, на която се обсъжда изработването на новия градоустройствен план.

Междувременно е образувано предградие на Бургас, което освен село Атанасово обхваща нерегулираните земи на север и югозапад от него край шосето Бургас – Варна и Бургас - Айтос. Там се заселват бедни и безимотни работници и служители от Бургас и Атанасово.

В същото време се оказва, че и изготвеният от арх. Тонев план не отговаря на бързо изменящите се промишлени, стопански и културни условия. Налага се създаването на пълна кадастрална основа на Бургас, така че проектантите да могат да се запознаят подробно с всички сгради и съоръжения в града и кварталите.

В продължение на няколко години екип на „Геопланпроект” събира материали и проучва индустрията, транспорта, културно-битовите нужди на населението за период от 15-20 години напред. По тях е изработен проектоплан, представен в началото на 1960 г. в Комитета по архитектура и градоустройство.

Тогава редакцията на в-к „Черноморски фар” решава да организира обсъждане на проекта на страниците на вестника, за да даде възможност на всеки бургазлия да каже мнението си. Десетки души се възползват от поканата и дават интересни и полезни решения за благоустрояването на града.

Бургас като градина с езера

Чрез вестника бургазлии предлагат решение за подобряване на транспортната схема на града, искат повече зелени площи и места за игра на децата, предлагат новият център на града да бъде преместен около паметника Альоша, където е все още незастроено и могат да бъдат построени повече обществени сгради.

Най-поетично обаче безспорно е изказването на арх. Атанас Сиркаров. “Ако трябва да си послужим с езика на градоустройството и архитектурата Бургас е град, изграден хаотично и безвкусно – с една дума безлично, с тесни и криви улици и различен силует, без замисъл на сградите, с изключение на няколко обществени и частни сгради, случайно попаднали в общия градски ансамбъл”, пише архитектът. Сиркаров отчита, че през последните години се извършва голямо обществено и жилищно строителство, което, за съжаление, не може да промени архитектурно-градоустройствения облик на града. Причините са, че строителните обекти са изключително пръснати и няма яснота в общия характер на градоустройството и архитектурата.

Според него новият градоустройствен план на Бургас ще бъде коренно различен – със свободно застроена, жива територия, с много въздух, дълбочина и панорама, без затвореност и сключено застрояване, което превръща в средновековна крепост всеки квартал.

“Ако нарисуваме облика на нашия град по новия, трябва да си представим огромна градина с тихи и спокойни езерца, много фонтани и скулпторни елементи, в които са накацали кокетно жилищни и обществени сгради, извили снага над общия хоризонт на града, или пък разнообразили своя декор в светлосянката на ниши, балкони и тераси. Окото на минувача не спира в скучни прегради, а пълзи дълбоко сред кипариси, борове и липи към все по-нови и разнообразни образи на едно съвременно социалистическо градоустройство и архитектура”, завършва представата си за града архитект Сиркаров.

*Авторът е редактор на книгата

 

Автор: От Лора Стаматис*

http://factor-bs.com/news-3508.html


Bookmark and Share
1779 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.04.2021 часа
    
 
Абонамент
Име:

E-mail:

  Справочник
 
·  Ученически раници от КНИЖАРНИЦАТА - Бургас

·  Пощенски кодове Бургас

·  Телефонни кодове Бургас

·  Аптеки

·  Библиотеки, Читалища

·  Болници, поликлиники

·  Лекарски кабинети

·  Бургас спорт

·  Нотариуси, адвокати, право

·  Одитори в Бургас и региона

·  Детски градини

·  Интернет доставчици

·  Бургаски Медии

·  Недвижими имоти в Бургас

·  Образование, училища

·  Полезни телефони

·  Спорт

·  Интернет каталог и рейтинг класация

  Туризъм
 
·  Почивки и хотели

·  Организации в Туризма

·  Добави екскурзия или круиз

·  Безплатно добавяне на хотел

·  Туристически обяви

·  Новини от Бургас

·  България

·  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

·  Хотели

·  СПА Хотели и процедури

·  Туристически агенции

  Организации и институции
 
·  Ротари Клуб Бургас

·  Занаятчийска камара

·  Зеленият Бургас

·  Екология, НПО

·  НПО, съсловни организации

·  Регионален лекарски съюз

·  Фармацевтична колегия


  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net


  Препоръчваме Ви
  » Болници и лекарски кабинети в Бургас   
· Кардиологичен кабинет · Психолог
» Уеб дизайн проекти   
· namerih.com безплатно добави сайт · e-Finger.net безплатни обяви
» Имоти   
· Bulgarian Property · Bulgarian Estates · Агентство Недвижимости. Недвижимость Болгарии, квартиры на море.
» Хотели   
· HotelsBG.net · Бургас · Ахтопол - Хотел ЕСКАДА · Хотел Степ · Бизнес хотел Атаген · Оферти за почивки с намаление
» Фирми в Бургас   
· Джеронимо · www.FruityLux.com букети от плодове, плодови букети · Мебели, магазин за мебели в Бургас · Фитнес уреди, Ритони Спорт · Одитори · Матраци · Спално бельо
» Градове   
· Казанлък инфо


  Архив новини
 
«      април 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
13
29
30
31
01
02
03
04
14
05
06
07
08
09
10
11
15
12
13
14
15
16
17
18
16
19
20
21
22
23
24
25
17
26
27
28
29
30
1
2
18
3
4
5
6
7
8
9

  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown