С уникален метод студент от БСУ лекува наркозависими - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
С уникален метод студент от БСУ лекува наркозависими

 Терапията по американско-европейски модел се прилага за първи път в Бургас

      По нов, нереализиран досега в Бургас, метод започва да лекува наркозависими студентът от БСУ Илиян Илиев със своя екип. Дипломиран бакалавър по социални дейности, Илиев в момента завършва магистратура. Специализирал е “Поведенчески стратегии при работа със зависимости” при проф. Игор Куценок от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, и конгнитивна психотерапия, има научни публикации и дългогодишен опит в работа с наркозависими в България и чужбина.

      Сегашният проект, който реализира, е разкриване на дневен център, в който ще работи терапевтична група от зависими към “твърдата” дрога, преимуществено хероин. Самите участници ще се включат напълно доброволно. През целия курс на лечение, който се предвижда да бъде в рамките на 6-8 месеца, те ще имат възможност да работят, тъй като ежедневните сбирки са от 18 ч.

      Разбира се, тази програма повече наподобява училище - идеята е с нейна помощ хората да развият едни житейски, социални умения. Това са неща, които те или са забравили, или не знаят как да направят. Наподобява едно училище, в което ти се научаваш да се справяш малко по-добре със своята емоционалност, започваш да научаваш как да наблюдаваш себе си, започваш да се научаваш на елементарни техники за справяне с проблемите в обществото, в семейството или в приятелския кръг, посочва Илиев.

      Подборът на членовете на терапевтичната група е основно по критерия възможност да започнат лечение, защото част от зависимите имат много силна склонност към веществото и за тях е немислимо да издържат една седмица или десетина дни, без да взимат, дори и да нямат абстиненция. А през месеците на участие в групата те не трябва да употребяват дрога.

      “На практика самото тяхно заболяване е болест на поведението. Зависимостта към дрогата обаче е симптомът на болестта. Защото има зависимости, които по никакъв начин не са свързани с дрога, но поведението е много подобно.

      Ако разгледаме една зависимост към хероина и един човек, който има хазартна зависимост, ние ще открием много общи неща относно поведението, относно отношението към заобикалящото го... Може да се каже, че онова, към което зависимият се пристрастява – дали наркотик, алкохол или хазарт, примерно - е неговото убежище от ежедневието, от дефицитите, които има, от неумението да се справя с проблемите”, твърди Илиян Илиев.

      Според специалистите много е важен фактът, че умението да правиш избор като цяло, т.е. какво да правиш със себе си, е социално умение – то се учи и се развива. А невинаги в живота на подрастващите те имат възможност това да го наблюдават. Тези младежи навлизат в една възраст, в която експериментирането е съвсем нормално поведение.

      Експериментира се с какво ли не – с дрехи, с музика, със запознанства, със секс, с поведение към авторитети и с какво ли още не. Това е единствената причина, поради която младите хора се запознават с дрогата, но това далеч не е единствената причина, поради която стават зависими.

      Експертът е категоричен, че опитването на дрога не е опасно за подрастващите. Проблемът е, че много хора, дори и учители, не могат да правят разлика между употреба, злоупотреба и зависимост към дрогата. И много често, когато един човек е взел наркотик, той се разглежда като наркоман.

      “В обществото има една такава инерция. Например, правят се статистики колко ученици взимат дрога. Пуска се един въпросник и се оказва, че еди-какъв си брой от децата са пробвали наркотици. За съжаление автоматично се приема от масовото съзнание, че след като 60 от сто деца са пробвали дрога, то те вече са наркомани или са поне потенциални такива.

      На практика обаче реалната статистика показва, че едва 10-12 процента от хората, които някога са се надрусвали, развиват зависимост или продължават да употребяват. Като говорим за 60 от сто човека, че са се друсали, това съвсем не означава, че това са наркомани –защото ако нямаше дрога, те или щяха да ходят на “едноръките бандити”, или щяха да се напиват всяка вечер вкъщи. Но като че ние сме склонни с по-леко око да гледаме на другите видове зависимости, а не както на наркотиците. Може би и защото е един сравнително по-нов вид”, смята Илиян Илиев.

      За своите пациенти твърди, че това са хора, които все още имат ресурса да се изправят в група с подобни хора, те все още имат социални умения, имат и други интереси освен дрогата. Нямат натрупана агресия все още. Има хора, които са взимали няколко години, но сега са в период, в който не са взимали пет-шест месеца – те са преминали един сериозен възстановителен период, но идват и казват – не се чувствам добре, започвам да сънувам, че се друсам.

      Според него времето не лекува тази болест. Дори ако в продължение на дълъг период човек е откъснат от дрогата в някакъв вид изолатор. Например на село, там няма дрога, няма ги приятелите му. Хората разчитат, че когато измине определен период от време, този човек ще забрави за дрогата. Или пък че си е извадил поука колко е лошо да се друса и вече няма да посегне. “Тъй като ние много добре знаем, че това е болест на поведението – щом човекът посяга към дрогата, значи тя му дава нещо. Ако ние не разберем какво е това нещо, което му дава, независимо дали става дума за алкохол, хазарт или дрога, няма никаква логика да си мислим, че откъсването от средата ще помогне. Когато го върнем обратно в средата му, ние връщаме абсолютно същия човек.

      Ако имаме възможност да наблюдаваме човека през тази една година на изолация, ние ще видим, че това е същият наркоман – единствената разлика е, че в момента не взима наркотици. Но поведенчески той се отнася по същия стар начин със себе си, с другите и т.н.”, категоричен е специалистът.

      Идеята на новата програма е да бъдат насочени уменията на болните в посока как те да се научат, когато им се прииска дрога, да се справят с това желание. Защото ако днес само стискат зъби, утре това ще се повтори. Пак ще стискат зъби, но на петия или десетия ден няма да издържат. Просто колкото и да не искат да не се връщат към дрогата, те не знаят как да не го правят.

      На практика лечебният метод е своеобразна компилация на американски и европейски опит. Самият Илиян Илиев има неколкогодишен опит в работата си в т.нар. Къща “Феникс” - затворена терапевтична общност, създадена край София по задокеански модел, практикувал е и в наркокомуна в Италия. Според него центрове от типа, който се организира в Бургас, съществуват по целия свят. Но тъй като те са съобразени със субкултурата в дадената държава, имат много разлики един с друг. Например, американската система е малко по-военизирана. Това го правиш добре – получаваш награда, онова не го правиш добре –получаваш наказание. Американците са обаче хора, чийто живот е така устроен, че те много ясно разбират тези послания.

      Един от възловите моменти в програмата е, че в нея деца и родители са един до друг. Зависимият не може да бъде “хвърлен” в обятията на специалиста, а родителите трябва да поемат своите отговорности. “Проблемът не е само в детето – проблемът е в семейството. В него има много неща, които са за правене и много неща, които не се вършат. Да не говорим, че до известна степен такова поведение подпомага задълбочаването на болестта. Чрез грешни подходи, които се възприемат. На всичко отгоре често родителите сами имат някакви дефицити, които може би се мултиплицират”, посочва Илиев.

      Според него ефект от работата в дневния център може да се очаква в рамките на 60 процента “успеваемост”. Това е нормалният среден процент за огромната част от програмите за лечение на наркозависими по света. Но за да се “изчислят” действителните резултати, трябва програмата да се прилага поне две-три години.       

      Опасността от дрогите

      - Дроги като хероина, алкохола или транквилизаторите водят до физическа зависимост и абстинентни симптоми.

      - Дроги като амфетамините, екстази и кокаин са стимуланти (повдигащи) – те ускоряват жизнените функции и могат да бъдат особено опасни за хора, които имат проблеми със сърцето или кръвното налягане.

      - Дроги като хероин, алкохол и инхаланти са депресанти (свалящи) – те забавят жизнените функции и смесването им (или употребата на голямо количество) е много опасно, защото може да доведе до пълно спиране на тези функции. Това е свръхдоза и завършекът е фатален.

      - Халюциногените (LSD, магическите гъби) могат да накарат човек да се държи неадекватно и да прави опасни неща. Тези дроги, както и канабисът, са много опасни за хора с емоционални проблеми.


08.02.2007 06:45
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
8274 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 14.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown