В досегашната ТДД в Бургас са готови за структурната промяна - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
В досегашната ТДД в Бургас са готови за структурната промяна

Националната агенция за приходите (НАП) започна работа от 1 януари 2006 г. Тя ще събира данъци и осигурителни вноски на едно място вместо данъчната администрация и НОИ. Част от услугите, извършвани от НОИ, се прехвърлят към приходната агенция.
---------------
В териториалните дирекции на НАП вместо в поделенията на НОИ вече ще се регистрират трудовите договори, ще се подават декларации по Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. Там ще се издават удостоверения за задължения към ДОО, здравното осигуряване, справки за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, фонд "Гарантиране вземанията на работниците и служителите". В НАП се подават декларации от самоосигуряващи се (които не се регистрират по БУЛСТАТ) за започване, прекъсване или прекратяване на трудова дейност.
Осигуровки и данъци от 2006 г. вече се внасят в досегашните данъчни служби, които станаха подразделения на новата приходна агенция.
Проверка на "Сега" в София показа, че на 29 декември 2005 г. новите декларации за осигуровки и данък общ доход, които трябва да се използват от 3 януари 2006 г., липсват. В няколко данъчни подразделения заявиха ,че от 3 януари ще приемат декларации за осигуровки и данък общ доход. Бланки за тях няма, но служители уточниха, че образците съществуват в електронен вариант и ако има желаещи, ще им бъдат разпечатани.
В досегашната ТДД в Бургас са готови за структурната промяна, заявиха от дирекцията. Бургас е първият град у нас, в който пилотно през 2005 г. бе извършена централизация на данъчната администрация и НОИ. От 1 януари към териториалната дирекция на НАП ще преминат 42-ма души от НОИ. Новата дирекция на НАП в Бургас ще се помещава в досегашната 13-етажна сграда на данъчните.
Във Варна приходната агенция е на бул. "Осми приморски полк" 128. Обслужването на гражданите ще е в няколко фронт-офиса. Компютри и гишета има, но хаосът е неизбежен, негодуват служители. Бланки за новите декларации във Варна няма, но ако се налага, ще разпечатваме, обясниха данъчните.
Поделението на НАП в Шумен ще ползва двете сгради на ТДД в града. От 1 януари 2006 г. във фронт-офиса на дирекцията на ул."Адам Мицкевич", 1 гражданите ще подават данъчни декларации.
В Русе сградата на дирекцията на НАП е на ул."Църковна независимост" № 16. На третия етаж ще се издават удостоверения и ще се приемат декларации за осигурителните вноски, а на петия ще се регистрират трудовите договори. На шестия и седмия етаж ще се приемат данъчни декларации. Местните данъци ще се плащат на ул. "Александровска" № 71.

Бизнесът очаква затруднения

със старта на НАП, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. В поделенията на НОИ има подробни инструкции къде да се подават необходимите документи. До юни осигурителните вноски в НАП ще се следят по системата на НОИ. След това информационната им система трябва да стане обща. Добилият популярност като "суперкомпютър" на НАП заедно с цялата информационна инфраструктура на агенцията и всичките й 29 поделения в страната, струва 2.7 млн. евро, съобщиха от там. Наскоро компютърното оборудване на ведомството влезе в световната класация на 500-те най-мощни компютри в света, като бе класиран на 401-о място. Според сайта www.top500.org българското правителство е поръчало на "Хюлет Пакард" компютър, съставен от 640 процесора AMD Opteron с тактова честота 2.6 гигахерца и 4 гигабайта оперативна памет.
Става въпрос обаче не за един компютър, а за сървъри, които ще работят в 29-те областни града у нас и ще изчисляват и съхраняват информация за данъци и осигуровки. Класацията се базира на предположението, че ако всички процесори работят едновременно по определена задача, се получава виртуална изчислителна система с висока производителност.

Къде се плащат данъците

И тази година трябва да подадете годишната декларация за доходите си през 2005 г. по постоянен адрес. След старта на НАП - в нейните териториални дирекции (бившите данъчни служби) или фронт-офиси. Срокът за подаването е 15 април, а за плащане на данъка - до месец след подаването на декларацията. Тези, които платят целия дължим ДОД за 2005 г. до 31 януари 2006 г., ползват 5% отстъпка. Плащането на данъка е безкасово. Гражданите, които го платят в банков офис, който се намира в поделенията и офиси на НАП, не плащат такса за банков превод. За едноличните търговци това не важи. Иначе данъкоплатците могат да изберат банка, от която да преведат дължимия данък по посочените от НАП банкови сметки. Заплащат се такси за банков превод в зависимост от тарифата на конкретната банка. Номерата на новите банкови сметки вероятно ще бъдат обявени още днес или в близките дни, увериха от данъчната администрация.
Данък сгради се плаща в общината, на чиято територия се намира имотът. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) местните данъци и такси могат да се плащат в брой. Плащането отново може да се прави на четири равни вноски. Особеното тази година е, че до края на януари 2006 г. общините трябва да определят такса смет за годината. Ако те не го направят, таксата остава същата, както за 2005 г. Заради това плащането на първата вноска по данъка е изместено с един месец назад - от 1 март до 30 април, досегашните срокове бяха от 1 февруари до 31 март. За останалите три вноски сроковете остават до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември. Тези, които платят данъка наведнъж, ползват 5% отстъпка.
За тази година данък сгради се увеличава средно с 20-30% заради по-високата данъчна оценка на имотите. Запазва се обаче схемата, по която той се определя - 1.5 промила върху данъчната оценка. Изчисляването му ще правят служителите на НАП. Законът за местните данъци и такси ги задължава да изчислят дължимия данък сгради и такса смет и да изпратят съобщения на данъкоплатците.

Семейно подоходно облагане

През тази година родителите ( попечители, настойници, приемни родители) на деца до 18-годишна възраст за първи път ще се възползват от облекченията на семейното подоходно облагане. От годишната си данъчна основа за 2005 г. единият от тях може да приспадне 360 лв. за едно непълнолетно дете, 780 лв. за две и 1140 лв. за три и повече деца до 18 години. Облекчението важи и за деца, които са родени през миналата година, както и за тези, навършили 18 години през 2005 г. За да ползва това облекчение, единият родител трябва да подаде годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ (дори и когато и двамата родители имат доходи само по трудов договор и не са длъжни да подават годишна декларация). Освен годишната декларация този, който ползва облекчението, трябва да представи и декларация за ползване на данъчно облекчение за деца. В нея посочва дали е родител, настойник, попечител или приемен родител на детето/децата, за които ще ползва облекчението. Декларира, че детето/децата не са настанени за отглеждане в институция на държавна издръжка, посочва данни за децата и другия родител. Декларира и че другият родител няма да ползва облекчението.
Ако единият родител например е с годишен доход 5000 лв. и семейството има две деца под 18 години, той има право на 780 лв. облекчение, или облагаемата основа става 4220 лв. Тогава той дължи данък 532.40 лв. Ако през цялата година е работил само на трудов договор, тогава трябва да му бъде възстановен надвзет данък, тъй като с облекчението за деца ще се намали данъчната основа, върху която е удържан данъкът през годината.

ТАБЛИЦА
Скала за облагане на годишните доходи през 2005 г.
До 1 560 лв. необлагаеми
От 1 560 лв. до 1 800 лв. 10% за горницата над 1 560 лв.
От 1 800 лв. до 3 000 лв. 24 лв. плюс 20% за горницата над 1 800 лв.
От 3 000 лв. до 7 200 лв. 264 лв. плюс 22% за горницата над 3 000 лв.
Над 7 200 лв. 1 188 лв. плюс 24% за горницата над 7 200 лв.
ТАБЛИЦА
Скала за облагането на месечните доходи през 2006 г.
До 180 лв. необлагаеми
От 180 лв. до 250 лв. 20% за горницата над 180 лв.
От 250 лв. до 600 лв. 14 лв. плюс 22% за горницата над 250 лв.
Над 600 лв. 91 лв. плюс 24% за горницата над 600 лв.


От началото на тази година необлагаемият месечен минимум стана 180 лв. от досегашните 130 лв.

ТАБЛИЦА
Скала за облагане на годишните доходи, получени през 2006 г. *
До 2 160 лв. необлагаеми
От 2 160 лв. до 3 000 лв. 20% за горницата над 2 160 лв.
От 3 000 лв. до 7 200 лв. 168 лв. плюс 22% за горницата над 3 000 лв.
Над 7 200 лв. 1 092 лв. плюс 24% за горницата над 7 200 лв.


* Тя ще се прилага, когато през 2007 г. плащаме данък за доходите от 2006 г.* Пълният пакет от необходимите документи (и годишната декларация по ЗОДФЛ, и необходимите допълнителни декларации за семейното подоходно облагане) е на сайта на бившата вече Главна данъчна дирекция - http://www.taxadmin.minfin.bg/deklar.php.

03.01.2006 11:16
Автор: Burgas Info

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3133 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
BSZone: Снегът в Бургас, нещо като ПР акция
В Бургас са обработени с пясък и луга само централните пътни артерии и маршрутите на автобусите, докато ...
текст на новината
Пристанище Бургас е затворено
Сняг затвори пристанището в Бургас. Обилен снеговалеж затвори пристанището в Бургас, са съобщили служители ...
текст на новината
На гола поляна - детска градина
Община Бургас спечели европейски средства за изграждане на Общностен център за ранно детско развитие и ...
текст на новината
Елитът ще е в „Черна перла“ за Св.Валентин
Политиците, банкерите и журналистите ходят там заради гурмето От известно време светският елит на Бургас ...
текст на новината
Ще местят канал-убиец от площада
Преместването на подземните комуникации на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде една от най-трудните ...
текст на новината
Първа копка слага край на сагата с подземния паркинг
 На 9 февруари, сряда, от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма ...
текст на новината
Бургас: за водните атракции
Областният управител Константин Гребенаров организира работна среща по време на която зам.-областният ...
текст на новината
Дупка на пред храма
На 9 февруари /сряда/ от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма ...
текст на новината
Бургас - бургазлии са най-идейни
От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че кметът Димитър Николов прекарва голяма част от времето си в ...
текст на новината
Прогноза за времето в България за 31.01.2011
Прогноза за България за 31.01.2011 Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. В часовете преди обяд ...
текст на новината
Ваклин Стойновски, Детелина и кръстовището до Бургас
На кръстовището "Бургас - Созопол - Меден Рудник", никой не работи. В деня на ПР копката, техниката и ...
текст на новината
Срещу произвола на монополите
заключителна пресконференция по повод провеждане на подписката „Срещу произвола на монополите” гр.Бургас, ...
текст на новината
Прогноза на времето в Югоизточна България за 20 декември 2010 (Игнажден)
Днес облачността ще е предимно значителна, на отделни места, главно в Южна България ще превали слаб дъжд. В ...
текст на новината
Прогноза за времето в Бургас на 19 декември 2010
над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, но по-късно през деня от югозапад ще започне ново ...
текст на новината
Бургас: Пътищата се опесъчават и лугират
В Бургас втори ден обилно вали сняг. Почистващата фирма „Титан” изкара на пътя своята техника за зимна ...
текст на новината
Бойко: Кметовете да не ги мързи
“Има кметове, които са свикнали само да се оплакват и да искат пари, а има толкова оперативни програми, че ...
текст на новината
Ще спират вода в някои райони на Бургас ден преди Осми декември
На 7.12.2010 г. от 7:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването за изграждане на връзки в района между ул.Силистра ...
текст на новината
Ремонтът на символа на Бургас
Ремонт на символа на Бургас – Моста в Морската градина, може да започне най-рано догодина през лятото. Това ...
текст на новината
Информационна кампания ще насърчава паспортизацията на сградите в Бургас
До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е ...
текст на новината
Бургас - най-доброто място на този свят!
Според радиото Бургас е най-добрият глас за живеене! Тържествено обещаваме на жителите на Крушевец , ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 | 389 | 390 | 391 | 392 | 393 | 394 | 395 | 396 | 397 | 398 | 399 | 400 | 401 | 402 | 403 | 404 | 405 | 406 | 407 | 408 | 409 | 410 | 411 | 412 | 413 | 414 | 415 | 416 | 417 | 418 | 419 | 420 | 421 | 422 | 423 | 424 | 425 | 426 | 427 | 428 | 429 | 430 | 431 | 432 | 433 | 434 | 435 | 436 | 437 | 438 | 439 | 440 | 441 | 442 | 443 | 444 | 445 | 446 | 447 | 448 | 449 | 450 | 451 | 452 | 453 | 454 | 455 | 456 | 457 | 458 | 459 | 460 | 461 | 462 | 463 | 464 | 465 | 466 | 467 | 468 | 469 | 470 | 471 | 472 | 473 | 474 | 475 | 476 | 477 | 478 | 479 | 480 | 481 | 482 | 483 | 484 | 485 | 486 | 487 | 488 | 489 | 490 | 491 | 492 | 493 | 494 | 495 | 496 | 497 | 498 | 499 | 500 | 501 | 502 | 503 | 504 | 505 | 506 | 507 | 508 | 509 | 510 | 511 | 512 | 513 | 514 | 515 | 516 | 517 | 518 | 519 | 520 | 521 | 522 | 523 | 524 | 525 | 526 | 527 | 528 | 529 | 530 | 531 | 532 | 533 | 534 | 535 | 536 | 537 | 538 | 539 | 540 | 541 | 542 | 543 | 544 | 545 | 546 | 547 | 548 | 549 | 550 | 551 | 552 | 553 | 554 | 555 | 556 | 557 | 558 | 559 | 560 | 561 | 562 | 563 | 564 | 565 | 566 | 567 | 568 | 569 | 570 | 571 | 572 | 573 | 574 | 575 | 576 | 577 | 578 | 579 | 580 | 581 | 582 | 583 | 584 | 585 | 586 | 587 | 588 | 589 | 590 | 591 | 592 | 593 | 594 | 595 | 596 | 597 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 16.12.2019 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      декември 2019      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
48
25
26
27
28
29
30
01
49
02
03
04
05
06
07
08
50
09
10
11
12
13
14
15
51
16
17
18
19
20
21
22
52
23
24
25
26
27
28
29
01
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown