82 загинали и 501 ранени по пътищата в региона от началото на годината - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
82 загинали и 501 ранени по пътищата в региона от началото на годината

От днес стартира национална специализирана полицейска операция за проверка ползването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС. В контрола по пътищата ще бъде включена цялата униформена полиция, като служителите от “Пътна полиция” ще санкционират водачите и пътниците, неползващи предпазни колани.
За популяризиране на кампанията в РДВР Бургас се проведе пресконференция с участието на Директора на РДВР – ген. м-р Красимир Петров и ст. л-т Димчо Загорчев – от сектор “КАТ Пътна полиция”.

За изминалите 11 месеца на 2005 година на територията на регион Бургас са отчетени 401 тежки произшествия с 82 загина и 501 ранени, както и 5 502 произшествия с материални щети.
В челната тройка по показател – “загинали в пътнотранспортни произшествия “ са Четвърто РПУ Бургас - 16 загинали при 3-ма загинали за миналата година, РПУ Созопол със 6 загинали при 1 за миналата година и РПУ Айтос - 7 загинали при 3-ма за миналата година.
В населено място са регистрирани 206 катастрофи с 30 загинали и 244 ранени граждани. В извън населено място 195 произшествия с 52-ма загинали и 257 ранени.
Анализът на тежките ПТП по вид показва че най-голям брой са катастрофите при сблъскване между МПС – 133 катастрофи с 30 загинали и 219 ранени.
Следват произшествията при самостоятелно преобръщане на МПС където са регистрирани 51 ПТП с 9 загинали и 58 ранени и самостоятелно блъскане в дърво, стълб или ограда - 49 злополуки с 10 загинали и 59 ранени.
За периода в 100 ПТП са загинали 19 пешеходеца и 89 са ранени.
Основните три нарушения на водачите станали причина за настъпването на тези катстрофи са несъобразена и превишена скорост където са регистрирани 166 произшествие с 32 загинали и 196 ранени.
За това нарушение контролните органи са взели отношение към 7 722-ма водачи
Друго нарушение е неспазване на предимство в 76 от катастрофите при които са загинали 7 души и са ранени 74. За това нарушение контролните органи са взели отношение към 3 777 водачи
Причина за катастрофите е и управление на МПС след употреба на алкохол, където има 40 инцидента с 11 загинали и 59 ранени. За това нарушение контролните органи са взели отношение към 2 745-ма водачи
В 247 от случаите са ползвани предпазни колани. При тези катастрофи загиналите са 13 и ранените са 100.
В 147 случая предпазните колани и каски са пренебрегнати и тук загиналите са 30, а ранените са 97.
В 209 ПТП с 11 загинали и 75 ранени, водачите на леки автомобили водачите са ползвали предпазни колани. А в 95 ПТП с 15 загинали и 61 ранени, коланите не са ползвани.
При водачите на мотоциклети и мотопеди в 15 случаи с 2-ма загинали и 18 ранени предпазните каски са ползвани.
Не са ползвани в 12 случая и тук загиналите са 6, а ранените 14 души.
Изнесените данни показват, че броя на загиналите е много по-голям когато не се ползват предпазните колани и каски.
При пътниците участници в ПТП резултатите са идентични – в 32 катастрофи с 3-ма загинали и 66 ранени коланите са ползвани от пътниците, а в 58 случая с 18 загинали и 149 ранени, коланите не са ползвани.
За изминалия период на тази година за неползване на предпазни колани и каски са санкционирани 4 270 водачи и пътници. Санкцията, която се налага за такова нарушение към водачите на МПС е 40 лв. и отнемане на 10 контролни точки. Към пътника е глоба в размер на 20 лв.

"НЕПОЗНАТИТЕ" ОБЕЗОПАСИТЕЛНИ КОЛАНИ

Статистиката сочи, че най-опасни за човека са пътуванията с автомобил - 10 пъти повече в сравнение с пътуванията с влак и три пъти повече отколкото със самолет. Доказано е, че закопчаните предпазни колани при пътуване с автомобил спасяват от смърт и тежки травми неподозирано много хора, попаднали в пътни катастрофи. Ето защо тревожен е факта, че в стотици автомобили предпазните колани висят безполезно и безучастно.

КОЛАНЪТ НЕ Е ИЗЛИШЕН СПЪТНИК, А СПАСИТЕЛ!

Мнозина мислят, че при катастрофа могат да се предпазят - шофьорите, като се хванат за кормилото, а пътниците - като се подпрат с ръце за предните седалки. Това не е така, имайки в предвид, че при челно сблъскване с друг автомобил / препятствие, дебело дърво, стълб/ при скорост само от 40 км/ч, силата на удара върху човешкото тяло се равнява на падане от 10 м. височина. При 80 км/ч - на скок от 25 м. 8 осем етажен блок/, при 100 км/ч - 40 м. Ръцете и краката могат да удържат натоварването при челен удар, само ако скоростта на автомобила в момента на сблъсъка не е по-висока от 15 км/ч. При челен удар с 40 км/ч водачът и пътниците биват изхвърлени напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото им тегло.

КАРТИНА НА ЧЕЛНИЯ УДАР

При автомобил, движещ се с 90 км/ч удара в неподвижно препятствие изглежда по следния начин :
Първа десета от секундата : Автомобилът се блъска в препятствието. Предните му части се смачкват. Започва деформация и на частите между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред със сила 170 кг на квадратен сантиметър.
Втора десета от секундата : Предният мост и двигателя вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила още има по-висока скорост от предната, затова започват да се деформират купето и рамата. Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да се движи напред и нагоре с нарастваща скорост. Краката му вече са счупени от ударите в педалите или от смачкването на пода на купето и са отхвърлени назад, като преди това връзките им към тялото вече са скъсани.
Трета десета : Тялото на водача се откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят в кормилото.
Четвърта десета : Предната част на автомобила вече е смачкана около 60 см., а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ч. Блокът на двигателя влиза в купето, а задната част се повдига във въздуха.
Пета десета : Тялото на водача поради кинетичната енергия тежи вече тон и половина и продължава движението си напред и нагоре със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи, кормилната колонка причинява още по-тежки травми / само мозъка при челен удар със 100 км/ч от тегло 1,5 кг достига кинетична енергия, равна на 42,5 кг на кв. см/.
Шеста десета : Подът и купето продължават да се нагъват в средата. Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и рамката на тавана.
Седма десета : Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Водачът и пътника до него са мъртви от смъртоносните травми.

ЧОВЕК ЗАГИВА ПРИ КАТАСТРОФА САМО ЗА СЕДЕМ ДЕСЕТИ ОТ СЕКУНДАТА

КОЛАНЪТ СЕ ЗАКОПЧАВА САМО ЗА СЕДЕМ СЕКУНДИ !

По последни изследвания смъртните случаи и травмите на водачите и пътниците, ползвали колани, са с 60 % по-малко отколкото при онези, които не са си поставили колани.
При удар коланите намаляват близо 25 пъти отрицателното ускорение на човешкото тяло. Те се разтеглят и така удължават времето за окончателното спиране на тялото при задържането му.
Напр., ако при 40 км в час автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние равно на смачкването на купето - на около 50 см. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията със сила 12 пъти по-голяма от собствената им маса. Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан, водача счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътника до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.
Предпазните колани са много ефективни при преобръщане на автомобила, когато не се нарушава жизненото пространство на купето, тъй като не позволяват телата на водача и на неговите спътници да изпаднат от вратите, което става почти винаги, когато пътуващите не ползват колани. При преобръщане на автомобила на равно място със скорост до 100 км в час не са регистрирани случаи на тежки травми и смърт сред водачи и пътници, които са били с поставени колани в момента на катастрофата.
От неползващите колани 86 % са получили различна степен на сътресение на мозъка / срещу 21 % от ползващите ги/. Само 7,8 % от използвалите колани са получили наранявания на главата, гръдния кош и гръбначния стълб, като останалите травми са леки, а при водачите, които не ползват колани - 47% са получили множество счупвания на ребра, 32 % - наранявания на гръбначния стълб и шийните прешлени, над 50 % - множество прорезни рани и удари по главата.Всеки ден в България загиват от катастрофи 3-4 души, в рамките на 1 година те са около 1 000 души. Още над 8 000 получават тежки травми. Доказано е, че при масово ползване на предпазни колани от водачите и пътниците смъртните случаи и травмите при катастрофи намаляват с 30 %. Това означава, че само за 1 година в България могат да бъдат спасени 200 души!
30 % от убитите при катастрофи по нашите пътища са пострадали от т.нар. "произшествия с единични моторни превозни средства" / когато автомобила самостоятелно, без участието на други возила е напуснал платното, след което се е ударил в стълб, дърво, предпазна ограда, скат и др. и се е преобърнал/. Голяма част от жертвите и пострадалите щяха да бъдат спасени, ако при катастрофата бяха с поставен колан.
Коланите са най-ефективни именно при този тип произшествия, при които въпреки удара не се нарушава вътрешното пространство на купето, а също и при множеството злополуки, възникнали поради неспазване на предимство, челни сблъсквания на автомобили и др.


12.12.2005 14:15
Автор: Burgas Info

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3346 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
BSZone: Снегът в Бургас, нещо като ПР акция
В Бургас са обработени с пясък и луга само централните пътни артерии и маршрутите на автобусите, докато ...
текст на новината
Пристанище Бургас е затворено
Сняг затвори пристанището в Бургас. Обилен снеговалеж затвори пристанището в Бургас, са съобщили служители ...
текст на новината
На гола поляна - детска градина
Община Бургас спечели европейски средства за изграждане на Общностен център за ранно детско развитие и ...
текст на новината
Елитът ще е в „Черна перла“ за Св.Валентин
Политиците, банкерите и журналистите ходят там заради гурмето От известно време светският елит на Бургас ...
текст на новината
Ще местят канал-убиец от площада
Преместването на подземните комуникации на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде една от най-трудните ...
текст на новината
Първа копка слага край на сагата с подземния паркинг
 На 9 февруари, сряда, от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма ...
текст на новината
Бургас: за водните атракции
Областният управител Константин Гребенаров организира работна среща по време на която зам.-областният ...
текст на новината
Дупка на пред храма
На 9 февруари /сряда/ от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма ...
текст на новината
Бургас - бургазлии са най-идейни
От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че кметът Димитър Николов прекарва голяма част от времето си в ...
текст на новината
Прогноза за времето в България за 31.01.2011
Прогноза за България за 31.01.2011 Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. В часовете преди обяд ...
текст на новината
Ваклин Стойновски, Детелина и кръстовището до Бургас
На кръстовището "Бургас - Созопол - Меден Рудник", никой не работи. В деня на ПР копката, техниката и ...
текст на новината
Срещу произвола на монополите
заключителна пресконференция по повод провеждане на подписката „Срещу произвола на монополите” гр.Бургас, ...
текст на новината
Прогноза на времето в Югоизточна България за 20 декември 2010 (Игнажден)
Днес облачността ще е предимно значителна, на отделни места, главно в Южна България ще превали слаб дъжд. В ...
текст на новината
Прогноза за времето в Бургас на 19 декември 2010
над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, но по-късно през деня от югозапад ще започне ново ...
текст на новината
Бургас: Пътищата се опесъчават и лугират
В Бургас втори ден обилно вали сняг. Почистващата фирма „Титан” изкара на пътя своята техника за зимна ...
текст на новината
Бойко: Кметовете да не ги мързи
“Има кметове, които са свикнали само да се оплакват и да искат пари, а има толкова оперативни програми, че ...
текст на новината
Ще спират вода в някои райони на Бургас ден преди Осми декември
На 7.12.2010 г. от 7:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването за изграждане на връзки в района между ул.Силистра ...
текст на новината
Ремонтът на символа на Бургас
Ремонт на символа на Бургас – Моста в Морската градина, може да започне най-рано догодина през лятото. Това ...
текст на новината
Информационна кампания ще насърчава паспортизацията на сградите в Бургас
До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е ...
текст на новината
Бургас - най-доброто място на този свят!
Според радиото Бургас е най-добрият глас за живеене! Тържествено обещаваме на жителите на Крушевец , ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 | 389 | 390 | 391 | 392 | 393 | 394 | 395 | 396 | 397 | 398 | 399 | 400 | 401 | 402 | 403 | 404 | 405 | 406 | 407 | 408 | 409 | 410 | 411 | 412 | 413 | 414 | 415 | 416 | 417 | 418 | 419 | 420 | 421 | 422 | 423 | 424 | 425 | 426 | 427 | 428 | 429 | 430 | 431 | 432 | 433 | 434 | 435 | 436 | 437 | 438 | 439 | 440 | 441 | 442 | 443 | 444 | 445 | 446 | 447 | 448 | 449 | 450 | 451 | 452 | 453 | 454 | 455 | 456 | 457 | 458 | 459 | 460 | 461 | 462 | 463 | 464 | 465 | 466 | 467 | 468 | 469 | 470 | 471 | 472 | 473 | 474 | 475 | 476 | 477 | 478 | 479 | 480 | 481 | 482 | 483 | 484 | 485 | 486 | 487 | 488 | 489 | 490 | 491 | 492 | 493 | 494 | 495 | 496 | 497 | 498 | 499 | 500 | 501 | 502 | 503 | 504 | 505 | 506 | 507 | 508 | 509 | 510 | 511 | 512 | 513 | 514 | 515 | 516 | 517 | 518 | 519 | 520 | 521 | 522 | 523 | 524 | 525 | 526 | 527 | 528 | 529 | 530 | 531 | 532 | 533 | 534 | 535 | 536 | 537 | 538 | 539 | 540 | 541 | 542 | 543 | 544 | 545 | 546 | 547 | 548 | 549 | 550 | 551 | 552 | 553 | 554 | 555 | 556 | 557 | 558 | 559 | 560 | 561 | 562 | 563 | 564 | 565 | 566 | 567 | 568 | 569 | 570 | 571 | 572 | 573 | 574 | 575 | 576 | 577 | 578 | 579 | 580 | 581 | 582 | 583 | 584 | 585 | 586 | 587 | 588 | 589 | 590 | 591 | 592 | 593 | 594 | 595 | 596 | 597 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 07.07.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
29
30
01
02
03
04
05
28
06
07
08
09
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
1
2
32
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown