Учени твърдят: Очаква ни до 10 г. земетресение от 7-ма или 8-ма степен по Рихтер - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Учени твърдят: Очаква ни до 10 г. земетресение от 7-ма или 8-ма степен по Рихтер

В близките 10 години на балканите ще има земетресение между 7-ма и 8-ма степен по скалата на Рихтер, което ако е на съответната дълбочина и съответния район може да доведе до катастрофални разрушения, сподели в интервю за радио „Милена” българският учен ст.н.с. д.ф.н Страшимир Мавродиев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. В тази връзка учените предлагат да се създаде система за Цивилна безопасност на населението. Неотдавна на конференция в Ереван се е стигнало до предложението за създаване на мрежа за изследване и предсказване на земетресения в района на балканите и Черно море.Интервюто

Имам възможност да разговарям със Ст.н.с.д.ф.н Страшимир Мавродиев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. За много години!Не сме се срещали от доста време. Как се чувствате?

Благодаря добре. Искам да поздравя всички поморийци с настъпването на Новата 2005 година, като им пожелая чрез вашето радио да им се сбъднат всички планове, да се грижат за морето, Поморийското езеро и разбира се за град Поморие.

Като български учен усилията Ви бяха съсредоточени върху изследванията на морската вода. Няма да забравя за времето, когато в Поморие нямаше пречиствателна станция по какъв начин положихте усилия тя да бъде направена. Доколкото разбрах от няколко години усилията Ви са насочени в изследвания свързани със земетресенията. Доста трагични неща се случиха вследствие на цунамито в Индийския океан. Как бихте коментирали случилото се?

Първо не съм престанал да се занимавам с Черноморските проблеми. За съжаление нашите предсказания по отношение на развитие на екосистемата се сбъдват. За съжаление нашата цивилизация още не е узряла да слуша науката и да взема превантивни мерки, а те се взимат, когато стане белята. Типичен пример са явленията в Индийския океан с тези големи земетресения. Истината е, че няколко часа преди да стане страшното е имало информация, че е възможно да има цунами за да предупредят хората и тогава жертвите биха могли да бъдат по-малко, несравнимо по-малко, а тази информация не е стигнала до хората поради това, че в Индийския океан не е създадена система, която от една страна да контролира сеизмичните явления – земетресения и вулкани, а от друга страна да прогнозира появата на цунами, тяхното направление и застрашените райони. Такава система вече 20 години се изгражда в Тихия океан и последните няколко години демонстрира своята ефективност. Това е нещо, което технически е реализуемо и просто трябвало е международната общност, тук не може да се говори за една отделна страна да организира всичките тези системи за информация, както се нарича Цивилна система за безопасност.

По отношение на земетресенията нещата са същите. След поредните неуспехи на науката да предсказва земетресения до преди 10-15 години правителствата и хората, които субсидират науката престанаха да обръщат внимание на този така важен и актуален проблем, но се оказа, че множество учени независимо от официалното мнение на тогавашните корифеи на науката продължаваха да се занимават и сега вече е ясно, че по принцип предсказването на земетресения се превръща в технически решима научна задача. Принципите за търсене на предвестници, курилации между сеизмичните параметри – преместването на земната кора, повдиганията, спусканията, различните други предвестници като температура на земната кора, излъчване в космоса, биологически прикурсури, електромагнитни сигнали и т.н. за всичко това има наблюдение. Остава да се организира систематичното изследване на проблема с една много широка група от учени от различни специалности от сеизмолозите до биолозите. Тук пак се повтаря историята с цунами. Примерно преди 5-6 години беше публикуван работен доклад на Европейската комисия от много учени включително и от гръцки, че в близките 10 години на Балканския полуостров се очаква сериозно сеизмично събитие.

Наскоро в печата излезе подобна публикация, че до 2070 година ще има силно земетресение.

Не, това е журналистическа грешка. Да правиш предсказание за 100 години е грешка. Просто няма как да не сгрешиш. 100 години е достатъчно голям интервал от време. Говорим за много по-кратки интервали от 10 години. Практически нито едно от правителствата с изключение на турското не е взело съответните мерки макар, че и там има проблеми между научните институти.

Хипотезите за връзката между идващите земетресения с предходни електромагнитни явления беше открита благодарение на нашата работа за Черноморската екосистема, когато правихме архива на всичките данни и факти – биология, геология, земетръсни явления, климат, метеорология и т.н. Оказа се, че с много прости измервания, но със сравнително много сложен анализ на геомагнитното поле на земята може да се предсказва периода на идващото земетресение до 7 – 10 дни. Това нещо трета година се публикува всеки ден, тъй като имаме уебсайт и се потвърждава статистически. То е само едно належащо съображение. Така да се каже, че предсказанията на земетресенията са възможни, защото когато ще предсказваш земетресения трябва да кажеш кога ще се случи, къде ще се случи, с каква магнитуда и с каква разрушаваща сила на повърхността т.е. какви ускорения ще има на повърхността, които могат да причинят еди какви си разрушения. Т.е. трябва да предсказваме четири параметъра. За сега ние сме се научили да предсказваме само първият периметър – кога? За да стане стъпка по стъпка, възможно предсказанията и на следващите параметри трябва да има една мрежа от измервания на параметри. Те са около 20. От една страна това не са много скъпи неща, но от друга страна за мащабите на финансирането не са въображаеми. Мога да Ви кажа, че и сега работим с прибор, който беше създаден от мои приятели преди повече от 16 години. Обществото трябва съвсем по друг начин да гледа на науката и възможностите за прилагането на нейните резултати в практиката.

Що се отнася до приказките, които се чуха от пресата, че земната ос е изменила направлението и т.н. това просто физически не е възможно. Благодарение на това силно земетресение са се сменили параметрите на квали-стационарното състояние на въртенето на земята. Т.е. имаме известна неравномерност, малко по-различно е поведението на приливните вълни и т.н.

Има ли вероятност в близките 7-8 години да има силно земетресение на балканите и по специално тук по Черноморието?

Според данните на тази комисия с вероятност около 90% в близките 10 години на балканите ще има земетресение между 7-ма и 8-ма степен по Рихтер, което ако е на съответната дълбочина и съответния район може да доведе до катастрофални разрушения. Практически то ще бъде аналогично на това, което стана в Чирпан през 1928 година.

Какви мерки могат да се предприемат?

Това, което е построено некачествено очевидно ще падне. За да няма жертви просто трябва да си създадем условия за да предупредим хората, т.е. да изградим система за Цивилна безопасност на населението, защото земетресенията не стават по поръчки и тяхното изучаване, а седиш и чакаш. Може да се случат, може и да не се случат. За да съберем статистиката и намерим скритите закономерности дано да успеем да намерим финансиране, да създадем мониторинга, да имаме време преди да стане това земетресение да обработим данните, да получим статистическа обоснованост, критерии и да можем да предупредим хората. Все още има възможност.

Неотдавна бях на една конференция в Ереван. Тя е от тип Световни конференции по земетресения. Там всичките колеги, които се занимават с проблема с най-различни предвестници – магнитни, електромагнитни, земни токове, атмосферни ефекти в йоносферата, сеизмични ефекти и т.н. бяха на мнение, че ако световната общественост създаде такава широка интернационална научна група до 10 години този проблем може да бъде решен.

Това оптимистично ли е?

Не, песимистично е. Там дълго време се спореше дали да се каже за 5 или 10 години и решихме да кажем за 5-10 години, но при положение, че има съответната грижа за обществото, да бъдат насочени млади хора и да бъдат обучени, да има прибори за измерване, това предложение на съвременен език се нарича Мрежа за изследване и предсказване на земетресения в района на балканите и Черно море.

06.01.2005 07:21
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
106993 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Пътна обстановка 17 февруари
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, предаде Агенция Фокус. Пътните ...
текст на новината
Блиц: Виктор Вълков: Външно преживя Стоян Ганев, ще преживее и чистката на ДС-посланиците
... в дипломатическите мисии по света почти всички дипломати се занимават с търсене на информация и това е ...
текст на новината
Варна изпуснала милиони за пристанищна инфраструктура
Варна проспала раздаването на милиони евро от оперативна програма „Транспорт“, пише „Черно море“ . При ...
текст на новината
Jazz and Wine във Варна
Jazz & Wine e инициатива на младия и изключително талантлив музикант – композитор, пианист и продуцент ...
текст на новината
Земетресения в Македония усетени и в България
В 19:18 ч. земен трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и с епицентър в Македония, на северния бряг на ...
текст на новината
Информация за пътната обстановка в страната
В следствие на обилния снеговалеж /особено в района на гр. Кюстендил, където снежната покривка е над 35 см/  ...
текст на новината
Опазихме директорите на Витоша, Странджа и Врачански Балкан
Директорите на Природните паркове ще могат да продължат достойната си работа по съхраняване на българската ...
текст на новината
LORDI ще ни зашеметят с огньове и над 80 пироефекта
Огромно зрелище очаква почитателите на LORDI в петък, 6 март от 18 ч. в зала Христо Ботев, когато финландските ...
текст на новината
Пускат билети с намаление за LORDI за деца под 16 години
От днес тръгват в продажба специални билети с намаление за ученици под 16 години за шоуто на LORDI на 6 март в ...
текст на новината
Строят летен театър и фонтан в Приморско
Летен театър и фонтан, замислен като водна атракция с ефектно вечерно осветление и кафе – тераса, са сред ...
текст на новината
От сутринта - майтап след майтап
Маргаринът - отровен. Трудно се доказват отровното съдържание. Според проверяващи - производителите слагат ...
текст на новината
Ден за безопасен Интернет
Мрежата от европейски центрове за безопасен Интернет за деца към Европейската комисия InSafe организира на 10 ...
текст на новината
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАНИAЦИ В БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАТ DISCOVERY SCIENCE
Науката вече става секси, след като канал Discovery Science (Дискавъри Сайънс) поднася на българските си зрители ...
текст на новината
Mmd – Пъблик афеърс консултант на годината за Европа, Близкия Изток и Африка
Mmd, консултантската фирма в областта на корпоративните комуникации, обществените въпроси, и връзките с ...
текст на новината
Позиция на синдикалната организация на КНСБ при Кремиковци рудодобив АД
ПОЗИЦИЯ НА СИНДИКАЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА КНСБ ПРИ "КРЕМИКОВЦИ РУДОДОБИВ" АД ДО: РЪКОВОДСТВОТО НА ...
текст на новината
Съобщение от Пресцентъра на КНСБ
На 29. януари, 2009 г., вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, екип от експерти на КНСБ и зам.-председателят ...
текст на новината
Орисване на Бебе 2009
Две деца очакваха с особено нетърпение пристигането на столичния кмет Бойко Борисов. 5-годишната Мирослава ...
текст на новината
Stella Artois "флиртува" с горещата музика на Live from Buena Vista - The Havana Lounge
Stella Artois, белгийска марка бира номер едно, предлага поредното уникално музикално преживяване. Stella Artois избра ...
текст на новината
Бабин ден е
Бабинден (8 януари) е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат ...
текст на новината
Топло е във всички обществени сгради на Бургас
В бургаските детски заведения и училища ще продължи да бъде топло, заяви зам.-кметът по образование и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.05.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
25
26
27
28
29
30
01
18
02
03
04
05
06
07
08
19
09
10
11
12
13
14
15
20
16
17
18
19
20
21
22
21
23
24
25
26
27
28
29
22
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown