Каква е цената на недвижимите имоти? - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Каква е цената на недвижимите имоти?

Институт за пазарна икономика

Истерията с цените на недвижимите имоти ни кара да се замислим каква е реалната им цена.

Всеки знае, че това е цената на сделката – когато купувачът и продавачът постигнат съгласие и очакват да имат полза от нея. За много хора от професионална гледна точка е важно да разполагат с такава информация. Какви са достъпните публични източници за нея в България в момента?

Индекс REMI – съставя се и се публикува от Национално сдружение Недвижими имоти – сдружение на агенции за недвижими имоти от цялата страна. Проблемите при този индекс са неговата периодичност (на всеки 3 месеца), прекалена обобщеност (дава съвсем обща представа за цените без спецификация за местоположение в страната, вид имот и т.н) и доброволност (агенциите, които подават информация са членовете на сдружението и предоставянето на информация е на доброволни начала). Не е ясно също каква е процедурата за проверка на подадената информация, поради което не е достатъчно гарантирана достоверността на индекса. Въпреки това, този индекс е добра инициатива, която е сред малкото ориентири в посоката и темпа на развитие на цените на недвижимите имоти. Но само толкова. Това обаче не е достатъчно за по-задълбочен анализ.

Интернет портали за недвижими имоти – няколко портала за обяви за сделки с недвижими имоти се използват като индикатор на цените на недвижими имоти. Може би в момента това е най-близката до пазарната информация, която е общодостъпна. Основният проблем е, че това са цени на търсене и предлагане, а не на реално сключвани сделки. Разбира се тази информация се знае единствено от участниците в сделката най-вече заради избягване плащането на данъци и такси по сделката.

Национален статистически институт – цените, посочвани от официалната статистика са далеч от пазарните и почти не се използват от наблюдатели и участниците на пазара. Разликата между официалната статистика и пазарната е толкова голяма (особено в няколко региона на страната), че единствено се използва за база от която се тръгва при съпоставка.

Агенции за недвижими имоти – те в най-голяма степен разполагат с актуална информация за цените, но това е фирмена тайна и не се предоставя на широката публика. Това е сравнителното предимство на фирмите с много на брой сделки в обстановката на засилена конкуренция. Пример за изчерпателността на информацията, с която разполагат агенциите е презентацията на Агенция Явлена, представена на икономическия форум през ноември този година. За съжаление много рядко такава информация е публично достояние.

Кои са основните ползватели на такава информация?
1. Купувачите/продавачите, които искат да сключат сделка имат най-голяма полза поради значително намаление на възможността от спекулации (в лошия смисъл на думата). Наличието на достоверна информация би улеснило и ускорило реализирането на сделки.
2. Банките, застрахователните дружества и други институции ползват непрекъснато подобна информация. За целта те назначават или наемат лицензирани оценители, които да определят реалната пазарна цена на имотите. Често тези оценители следят офертите, които се публикуват и с времето си съставят база данни, включваща и информация от реално сключени сделки. Този натрупан масив от информация обаче е ограничен като обхват и се използва единствено от финансовата институция.
3. Самите лицензирани оценители на недвижими имоти използват различни методи за да определят пазарната цена на даден имот. Независимо от избрания метод те използват информация и от пазара, която получават от агенции за недвижими имоти, с които са в добри отношения и които им предоставят редовно данни срещу заплащане.
4. Анализатори и журналисти които наблюдават пазара на недвижими имоти и се опитват да предвидят посоката на развитие разчитат на достоверна и актуална информация.
5. Инвеститорите разчитат на тези данни за да могат да преценят бъдещия ефект от вложенията си. Чуждестранните инвеститори проявяват все по-голям интерес към този пазар и един от най-лесните начини да бъдат убедени е като им се предостави историческа информация за цените на недвижимостите в страната.

Защо тогава няма такъв индекс?
Една от причините, е че участниците на пазара си нямат доверие и считат, че ако споделят информация за целите на изграждане на такъв индекс, то това ще бъде използвано от некоректни, по-малки фирми. Другата причина е в настоящото състояние на пазара, а именно “диктат” на продавача. Купувачите имат очаквания за постоянно продължаващо повишаване на цените и считат, че каквато и цена да бъде платена сега тя ще бъде по-ниска от бъдещата. В тези условия много от купувачите се склонни да платят поисканата цена без да имат реална база за сравнение. Така основните печеливши от липсата на такъв индекс са посредниците и строителите. Разбира се от това не следва, че те възпрепятстват създаването му, но те са основните доставчици на тези данни и докато те не постигнат съгласие за условията, при които биха я предоставяли това няма как да се случи. Също така няма сериозни индикации от общността, че въобще иска такъв индекс (подробен и редовен), което спомага за спекулативния характер на пазара в момента. Имайки в предвид, че този пазар въвлича много икономически субекти и значителни инвестиции и от дълго време се говори за заплаха от “спукване на балона” трябва да се мисли за механизъм, който да предупреди за наближаващо негативно развитие.

Какво да се прави?
Време е основните участници на пазара на недвижими имоти, които разполагат с информация от първа ръка да се обединят за създаването на индекс на недвижими имоти. Трябва да се изготви методика, която да гарантира достоверност на подадената информация; да се гарантира, че подателят на информацията ще бъде скрит за другите участници в създаването на индекса; издръжката на индекса може да се осигури, чрез въвеждане на такса за ползване на информацията; трябва да се гарантира и периодичност в предоставянето на информацията; възможно е да се обвърже получаването на данни с тяхното ползване от агенциите; администраторът на индекса може да предоставя редовни анализи, които да са платени; може да се мисли и за различни нива на достъп в зависимост от търсената информация. Вариантите са много и зависят от положителното отношение и сътрудничество на всички (или повечето) участници.

29.11.2004 00:34
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3658 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Пътна обстановка 17 февруари
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, предаде Агенция Фокус. Пътните ...
текст на новината
Блиц: Виктор Вълков: Външно преживя Стоян Ганев, ще преживее и чистката на ДС-посланиците
... в дипломатическите мисии по света почти всички дипломати се занимават с търсене на информация и това е ...
текст на новината
Варна изпуснала милиони за пристанищна инфраструктура
Варна проспала раздаването на милиони евро от оперативна програма „Транспорт“, пише „Черно море“ . При ...
текст на новината
Jazz and Wine във Варна
Jazz & Wine e инициатива на младия и изключително талантлив музикант – композитор, пианист и продуцент ...
текст на новината
Земетресения в Македония усетени и в България
В 19:18 ч. земен трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и с епицентър в Македония, на северния бряг на ...
текст на новината
Информация за пътната обстановка в страната
В следствие на обилния снеговалеж /особено в района на гр. Кюстендил, където снежната покривка е над 35 см/  ...
текст на новината
Опазихме директорите на Витоша, Странджа и Врачански Балкан
Директорите на Природните паркове ще могат да продължат достойната си работа по съхраняване на българската ...
текст на новината
LORDI ще ни зашеметят с огньове и над 80 пироефекта
Огромно зрелище очаква почитателите на LORDI в петък, 6 март от 18 ч. в зала Христо Ботев, когато финландските ...
текст на новината
Пускат билети с намаление за LORDI за деца под 16 години
От днес тръгват в продажба специални билети с намаление за ученици под 16 години за шоуто на LORDI на 6 март в ...
текст на новината
Строят летен театър и фонтан в Приморско
Летен театър и фонтан, замислен като водна атракция с ефектно вечерно осветление и кафе – тераса, са сред ...
текст на новината
От сутринта - майтап след майтап
Маргаринът - отровен. Трудно се доказват отровното съдържание. Според проверяващи - производителите слагат ...
текст на новината
Ден за безопасен Интернет
Мрежата от европейски центрове за безопасен Интернет за деца към Европейската комисия InSafe организира на 10 ...
текст на новината
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАНИAЦИ В БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАТ DISCOVERY SCIENCE
Науката вече става секси, след като канал Discovery Science (Дискавъри Сайънс) поднася на българските си зрители ...
текст на новината
Mmd – Пъблик афеърс консултант на годината за Европа, Близкия Изток и Африка
Mmd, консултантската фирма в областта на корпоративните комуникации, обществените въпроси, и връзките с ...
текст на новината
Позиция на синдикалната организация на КНСБ при Кремиковци рудодобив АД
ПОЗИЦИЯ НА СИНДИКАЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА КНСБ ПРИ "КРЕМИКОВЦИ РУДОДОБИВ" АД ДО: РЪКОВОДСТВОТО НА ...
текст на новината
Съобщение от Пресцентъра на КНСБ
На 29. януари, 2009 г., вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, екип от експерти на КНСБ и зам.-председателят ...
текст на новината
Орисване на Бебе 2009
Две деца очакваха с особено нетърпение пристигането на столичния кмет Бойко Борисов. 5-годишната Мирослава ...
текст на новината
Stella Artois "флиртува" с горещата музика на Live from Buena Vista - The Havana Lounge
Stella Artois, белгийска марка бира номер едно, предлага поредното уникално музикално преживяване. Stella Artois избра ...
текст на новината
Бабин ден е
Бабинден (8 януари) е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат ...
текст на новината
Топло е във всички обществени сгради на Бургас
В бургаските детски заведения и училища ще продължи да бъде топло, заяви зам.-кметът по образование и ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 31.03.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
27
28
01
02
03
04
05
10
06
07
08
09
10
11
12
11
13
14
15
16
17
18
19
12
20
21
22
23
24
25
26
13
27
28
29
30
31
1
2
14
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown