Донка Салакова за Бургаски свободен университет - БСУ - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Донка Салакова за Бургаски свободен университет - БСУ

Как от организация с идеална цел университетът се превърна в едно печелившо ЕАД, разказва един от радетелите за неговото създаване

- Г-жо Салакова, вие сте, така да се каже, живата история на Бургаския свободен университет от неговото зачеване в зародиш до признаването му от Великото народно събрание през 1991 година. Какво трябва да знаем за това време и какъв е приносът на бургазлии да имат университетски град?

- Тази година е знаменателна за Бургаския свободен университет (БСУ) - на 28 януари се навършиха 20 години от започване на учебни занятия през 1991г. на първия випуск студенти, а следователно и на университета. И тъй като времето неумолимо изтича, нужно е да припомним на бургаската общественост някои факти и събития. Става дума за събитията от пролетта на 1990 г. до знаменателната дата 28 януари 1991г. и до 18 септември 1991 г., когато Великото народно събрание даде на действащия вече университет статут на висше училище.

Ние, живите участници в борбата за университет, сме длъжни да припомним как Бургас извоюва правото да има свой университет, тъй като много от неговите създатели не са вече сред живите. От днешното ръководство на БСУ НИКОЙ не е участвал  в създаването му през 1990 и 1991г.

Настоящото ръководство и преподавателите са  постъпили на работа във функциониращо вече висше учебно заведение и  не са преживели тревогите и радостите на учредителите му. Освен това в университета са предприети действия никой от учредителите да не преподава, да не работи и дори да не участва в деловия или обществения му живот.

И така, преди 20 години, на 1 ноември 1990 година, когато България чества Деня на народните будители, Окръжният съд в Бургас регистрира Бургаската академична асоциация. Основната цел на асоциацията, съгласно Учредителния протокол, подкрепен с подписите на 19 представители на университетската и приложната наука, на председателите на Областния и Общинския съвет, на икономиката и културата,  бе създаване на БСУ.

Ще се опитам да припомня събитията в хронологичен ред - през май 1990 г. проф. Доко Доков от Института за държавата и правото при БАН  предложи идеята в Бургас да се създаде за първи път в България  корпоративно /частно/ висше училище или т.н. и известен по цял свят “Свободен университет”. Проф. Доков  почука, така да се каже, на отворена врата. Защото Бургас да има свой университет бе отколешна мечта на поколения бургазлии. Разказала съм подробно предшестващите десетгодишни опити и събития в документалната си книга „Как беше създаден Бургаският свободен университет” (2007 г.).

Група съмишленици, сред които Дора Мурджева, Стойчо Кьосев, Пеньо Костадинов оценихме, че настъпващите демократични промени у нас след 1989г. създават благоприятна обстановка за осъществяване на редица смели идеи,  без да е необходимо те да се съгласуват с висшестоящи органи и че можем да приемем предизвикателството на професора. В много кратки срокове голяма група общественици - представители на науката, образованието, културата и ръководители на най-крупните стопански комплекси от местно и национално значение се обединихме около идеята да изградим Обществен инициативен комитет за създаване на БСУ. С пословична скорост започна обсъждането на идеята от проф. Доко Доков и д-р ю.н. Иван Анастасов - гл. юрист на тогавашния Съвет за висше образование, който познаваше отлично законовата база. Анастасов предложи нашето начинание да се реализира на основание на чл.3, ал. 11 и ал.17 от Закона за академичната автономия на висшите учебни заведения и на разпоредбите  на глава III от Закона зa лицата и семейството.

Така за първи път в България бе разработен изключително оригинален интелектуален продукт, който ни бе предоставен безвъзмездно - цялата документация на бъдещото частно висше училище, а именно: Протокол за учредяване на Бургаска академична асоциация, Устав на Фондация на името на проф. д-р Асен Златаров, Правилник за функциите, организацията и дейността на БСУ и даже проект за кандидат-студентска молба. Това бе ноу хау, което на пазара би струвало много пари, но времето тогава бе време на идеализъм и идеализмът победи меркантилизма.

Съгласно Учредителния протокол страните създават сдружение с идеална цел Бургаска академична асоциация, която организира, съдейства и подпомага създаване на БСУ като корпоративна образователна институция с идеална цел в рамките на асоциацията.

Второто решение е за фондация на името на проф.д-р Асен Златаров, която ще подпомага и насърчава развитието на образованието и науката в Бургаски регион. Предвиждаше се и изграждане на Център за научни изследвания и внедряване, изследователски лаборатории и бюра. Такъв тип управленска структура освен че създаваше предпоставки  за изграждане на БСУ, предполагаше и обществен контрол на дейността му.

Но на един етап към действащия университет бяха проявени апетити, асоциацията и фондацията бяха закрити, без да се вземе съгласието на учредителите. Така приключи етапът на университет с идеална цел.
Както е известно, сега той е едно добре печелещо ЕАД, в което притежателите на акции за собствеността му навярно  получават добри доходи. Но това е тема на друг разговор. 

- Как гражданството на Бургас прие идеята?

- Паралелно с обсъждането на документите Общественият инициативен комитет работеше и с гражданството на Бургас. Проведоха се много срещи при голяма активност. Имаше емоции, спорове. Но едва ли могат да се изброят много случаи като този, при който гражданите на Бургас така ярко да са изразявали своята съпричастност към нова идея и да са били обединени за постигане на обща цел.

Макар все още да не бе ясен крайният резултат, бургазлии очакваха с нетърпение децата им да учат и се реализират в родния град.

Към гражданската позиция на бургазлии трябва да отнесем и тяхната решителна подкрепа за извоюване сградата на бившия Партиен дом за университета. За нея имаше много апетити. Един от най-страстните борци за БСУ дфн Стойчо Кьосев оглави битката. Със своя авторитет  сред студентската младеж и гражданството организира митинги, стачни действия, подписки в защита в Бургас и столицата, натиск на управляващите, гладни стачки и след няколко месеца битката завърши с победа. Университетът получи свой дом. За благодарност, г-н Кьосев беше уволнен   от университета.

Областният всекидневник “Черноморски фар” ежедневно информираше бургаското гражданство. Журналистът Пеньо Костадинов също бе уволнен от университета по неизвестни причини.

На 26 септември 1990г. на Общо събрание на учредителите на Бургаската академична асоциация бяха приети проекто-документите; избрани бяха ст.н.с.д-р Петко Петков /сега покойник, тогава директор на Института по ечемика в Карнобат)  за временно изпълняващ длъжността Президент на Асоциацията, а доц. к.т.н.Аристотел Димов, тогава ректор на ВХТИ”Проф. д-р Асен Златаров” – за временно изпълняващ длъжността ректор на БСУ.

- Как се отнесоха институциите към това революционно начинание?

- Бургаският окръжен съд, ръководен от Христо Иванов /сега покойник/, регистрира Бургаската академична асоциация само за 5 дни! Трябва да оценим по достойнство този акт, от който зависеха следващите действия.

За регистрацията на Бургаската академична фондация “Проф.д-р Асен Златаров” възникнаха някои трудности.  Необходимо бе фондацията да има собствени средства, а за да ги съберем, трябваше депозитна банкова сметка. В нарушение на правилата директорът на БНБ в Бургас Кузман Дачев /също покойник/, даде своя принос и откри сметката. За няколко дни събрахме 40 200 лв. /по тогавашен курс/, които бяха достатъчни висшето училище да започне да функционира. На 13 декември съдът регистрира и фондацията.

Избраният Академичен съвет под ръководството на назначения вече ректор проф. д-р Данаил Бончев започна подготовка за откриване на университета – за два месеца трябваше да се определят специалности, преподаватели, такси, кандидат-студенти, учебни планове и програми за всяка специалност. Съществуваше огромен риск за първата учебна година!

28 януари 1991г. бе исторически ден за Бургас, тъй като тогава под името “Бургаски свободен университет” отвори врати ПЪРВОТО ЧАСТНО ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ в България със 700 студенти. С вечния студентския химн “Гаудеамус игитур...”, с много радост и вълнение бе открита ПЪРВАТА УЧЕБНА ГОДИНА във Факултета по право, управление и политически науки.

- Това означава, че на 28 януари /миналата седмица/ вие сте празнували? Би трябвало цялата студентска и академична общност, целият Бургас да благодари на учредителите!

- Това не само не се случи, но за голямо съжаление днес в нито един от документите на БСУ не е отбелязан този исторически по своята същност етап - мъчителен и щастлив, на създаване и утвърждаване на БСУ като висше учебно заведение и научно - творческа институция за град Бургас.

Сегашните господари на университета се обявяват за негови учредители и убеждават всички, че БСУ е създаден с Решение на ВНС на 18 септември 1991 г. Те нямат представа каква битка беше, за да се стигне до това решение на ВНС. Пишеха се писма до централните ръководства в София, провеждаха се безброй срещи. Иван Анастасов на място убеждаваше съответните органи в нашата правота /той също бе принуден да напусне БСУ/.   

Да, ВНС призна усилията ни, то бе принудено да узакони създадения и функциониращ вече университет под натиска на мощната гражданска воля на обществеността. Та нали приетите 700 студенти до 18 септември 1991г. бяха завършили успешно един семестър, който им беше признат за действителен и продължиха обучението си във втори?  А след получаване на статута на висше училище, последваха месеци на упорита борба за доказване правото на БСУ да съществува като равноправен на държавните висши училища.

- Какво бихте искали да кажете на бургазлии към днешна дата, 20 години след осъществяването на дългогодишната ви мечта?

- БСУ беше изграден върху чистите стремежи на група хора-идеалисти, патриоти на своя град, с мощната подкрепа на младите хора и гражданското общество. Този акт няма партиен привкус, в учредяването на БСУ участваха представители на всички партии. Той трябва да бъде записан в историята на нашия град като първа и много значима победа на гражданското общество.

Ето защо, гражданите на Бургас, ръководството и преподавателите на БСУ, студентите - настоящи, бивши и бъдещи, трябва да знаят и помнят с благодарност имената на проф. Доко Доков, д.ю.н.Иван Анастасов, проф. д.т.н. Аристотел Димов, проф.д.с.с.н. Петко Петков, проф.д.х.н. Данаил Бончев, д.ф.н. Стойчо Кьосев, д.ф.н. Пеньо Костадинов, ст.пр. Александър Кизирян.

За съжаление, обществено признание не им беше оказано. Общинският съвет в Бургас на два пъти, по неизвестни причини, отказа да обяви за почетни граждани на нашия град проф. Доко Доков и проф.д.т.н. Аристотел Димов /посмъртно/, д.ю.н. Иван Анастасов и д.ф.н. Стойчо Кьосев.

Днес се повтаря, че БСУ е частен и никой не може да се намесва в работата му. Но чий всъщност университет? Нали той се учреди като обществена институция?

Как от организация с идеална цел университетът се превърна в едно печелившо ЕАД, в което, казват, че някои получават четири- и пет-цифрени възнаграждения?

Чия собственост е марката ”Бургаски свободен университет?

Чия е собствеността на новата сграда?

Не бе ли построен той с парите на всички онези, които плащаха и продължават да плащат солидни студентски такси?

БСУ не е на група хора, присвоили си правото на собственост, а е на бургазлии!

ЧЕСТИТА ДВАДЕСЕТА ГОДИШНИНА, НАШ БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ!


05.02.2011 07:15
Автор: ф-к Фактор

Ключови думи: БСУ, Бургас, университет, Бургаски свободен университет, донка Салакова, Петко ЧОбанов
Bookmark and Share Subscribe
16915 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Образование : за ученическите чанти и децата
Планираните стъпки от образователното министерство не решават проблема. Сдружение „Настоящи и Бъдещи ...
текст на новината
Започва внедряването на Microsoft Live@edu и в ОУ „Васил Априлов” – Бургас.
Учителите ще имат възможност да работят със своите ученици в интерактивна среда, да им поставят задачи, да ...
текст на новината
Търсят новия Костов
Българската Макроикономическа Асоциация Обявява осмия годишен Конкурс за студентско есе На тема "Знаем ...
текст на новината
Над две хиляди деца се обучават в Общински детски комплекс Бургас
Общински детски комплекс Бургас обединява дейността на три структури, съществували в миналото. Това каза за ...
текст на новината
Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с протестиращите ученици
Кметът на община Бургас, Димитър Николов, се срещна с представители на протестиращите гимназисти, предаде ...
текст на новината
Бургаски ученици излязоха на протест заради кратката коледна ваканция
Около 100 гимназисти от различни бургаски училища се събраха пред община Бургас на протест в подкрепа на ...
текст на новината
ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИТ „СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ – БУРГАС
На 21.11.2010 год. предстои провеждането на ХІІІ Турнир по математика и информационни технологии “Св. Николай ...
текст на новината
ОУ Найден Геров – Бургас: Училището – територия на учениците
ОУ”Найден Геров” – Бургас е едно от четирите училища  в Община Бургас спечелило проект по Национална ...
текст на новината
Отборът от астрономия - отново с успех в международна олимпиада
Със златен и бронзов медал се завръща Националният ни отбор по астрономия от Международната олимпиада в ...
текст на новината
Академично и политическо сътрудничество в Черноморския регион
Над 100 учени и политици от 8 черноморски държави обсъждат работещи модели за академично и политическо ...
текст на новината
Там, където хорът на Милка Стоева постигна най-голям успех
Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label” от еврокомисаря по образование и ...
текст на новината
Първата в Бургаска област модерна езикова компютърна лаборатория откриха в СОУ „Христо Ботев” - Айтос
На 4 октомври 2010 г., в СОУ „Христо Ботев” в Айтос беше открита първата в Бургаска област модерна езикова ...
текст на новината
Германски партньори на Немската посетиха Общината
Зам.-кметът по евроинтеграция и екология Атанаска Николова и директорът на дирекция "Образование" Веселина ...
текст на новината
Информация за готовността на учебните заведения за откриване на новата 2010/2011 учебна година на територията на Бургаска област:
1.Брой учебни заведения, подлежащи на контрол – 155 -от тях държавни и общински – 150 -частни - 5 2.Брой извършени ...
текст на новината
Областната комисия по безопасност на движението обсъди готовността на институциите за предстоящата учебна година
Областният управител Константин Гребенаров и заместниците му Златко Димитров и Златина Дукова свикаха ...
текст на новината
ОПТИМИСТИЧЕН СТАРТ ЗА АЙТОСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ
С близо 50 първокласника повече ще стартира новата учебна година в община Айтос. Броят на учениците, които ще ...
текст на новината
Първи български международен фестивал по математика
От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите ...
текст на новината
Община Приморско посреща първия учебен ден
549 ученика ще започнат учебната година в община Приморско на 15 септември. От тях първокласниците са общо 47. ...
текст на новината
Стартира Балканският Младежки Фестивал
От 8-ми до 13-ти септември2010 г., в гр. Сандански ще се проведе петнадесетото юбилейно издание на Балкански ...
текст на новината
Обсъждат готовността на Общината за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка
Готовността на Община Бургас за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца ще ...
текст на новината
1 | 2 | 3 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown