Настояват за спешни мерки за намаляване на шума от Летище Бургас - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Настояват за спешни мерки за намаляване на шума от Летище Бургас

lКметът Димитър Николов ще настоява за предприемане на спешни мерки за намаляване на шума от Летище Бургас на среща днес следобед в транспортното министерство с министър Александър Цветков. В нея ще участват още, председателят на Парламентарната комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков, представители на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”/РВД/ и на концесионерът на бургаския аеропорт „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД.
По време на срещата кметът Николов ще поиска фирмата-концесионер да се ангажира с изграждането на специална шумоизолираща стена, която да намали значително шумовото замърсяване. Друга мярка срещу шумовата агресия от самолетния трафик, която ще бъде коментирана, е възможността за промяна при захода на самолетите. Целта е те да не прелитат ниско над жилищните територии в Бургас.
Повод за действията на кметът Димитър Николов са многобройните жалби от шума на прелитащи самолети от жители на комплексите „Изгрев”, „Славейков”, „Зорница”, „Лазур” и кв. Сарафово.
Николов ще запознае участниците в срещата с първите данни от вече направените дневни и нощни замервания на шума. Те показват високи стойности на шума от транспортния трафик, част от който е и самолетния. Почти всички данни сочат превишения на допустимите норми от 60 децибела, като регистрираните нива са в диапазона 54-76 децибела. Най-ниско е шумовото замърсяване в Борисовата градина, а най-високо на точката вход/изход на Бургас, посока Поморие.
„Ще настоявам за предприемането на всички необходими мерки, за да се защитят интересите на бургаските граждани”, заяви Николов.
Летище Бургас е най-големият обект в сферата на транспорта, разположен на територията на общината. Проблемът с шума от дейността на аеропорта стои на вниманието на общинската администрация, като досега са предприети всички законови възможности като процедури, становища и изисквания за намаляване на въздействието му върху гражданите.
При провеждането на процедура за разработване на Генерален план на Летище Бургас, Общината изрази своето категорично становище - да се предприемат от страна на концесионера всички необходими реорганизации по процедурите за излитане и кацане на самолет, за да се гарантира избягване прелитането на самолети над жилищните територии. Становището беше предоставено, както на концесионера, така и в Министерството на транспорта и Министерството на околната среда и водите. Като резултат в Генералния план за развитие на Летище Бургас процедурите по излитане и кацане на самолети са предназначени за избягване на прекаления шум над населените райони на Бургас.
В изготвения Доклад за екологична оценка /ЕО/ вече е направен обстоен анализ на влиянието на шума върху засегнатите територии, определени са шумовите контури около аеропорта и е посочен приблизителният брой засегнато население. В становище по Доклада за ЕО на министъра на околната среда и водите са предвидени конкретни мерки за предотвратяване, намаляване и възможно най-пълно отстраняване на неблагоприятното шумово въздействие, като тези мерки са задължителни за изпълнение от концесионера на летището.
Към момента влиянието на самолетния шум чрез прилагането на оперативни мерки е намалено частично.
Като първа стъпка в капиталовата програма на Община Бургас за 2008 г.бе заложен обект „”Обследване въздействието на шума от Летище Бургас върху кв. Сарафово”. Самото изследване бе направено от акредитирана лаборатория през сезон лято-есен.
Общината обяви открита обществена поръчка с предмет „Разработване на Стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Бургас”, независимо, че по Закона за защита от шума в околната среда сроковете за създаването на такава карта за Бургас са до 30 юни 2012 г. Изпълнител на поръчката е „СПЕКТРИ” ЕООД, а стойността на проекта е 220 хил.лв. Средствата са осигурени от бюджета на общината, а от месец юни т.г. започна и практическата работа по разработването на картата.
Целта на разработването на Стратегическа карта за шум е определяне на степента на шумово натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива. Тя ще представлява план-карта на Бургас, върху която ще бъдат нанесени нивата от транспорта /автомобилен, железопътен и въздушен/, от промишлените дейности и други източници на шум. Ще бъдат определени районите с постоянно превишаване на стойностите на шума, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората. Картата ще бъде основата за постоянен контрол на шума в околната среда чрез инсталиране на три стационарни станции за непрекъснати 24-часови замервания. Тя ще позволи конкретно определяне на влиянието на различните шумови източници върху произволно избрана точка от града. Не на последно място, картата ще бъде и източник за информация на гражданите.
Факт са вече първите реални измервания на шумовите нива в 50 точки от жилищните комплекси и кварталите на Бургас. Освен през деня, са направени и нощни отчитания, за да се оцени какъв е делът на самолетния трафик, особено в жилищните комплекси под трасетата на прелитащите самолети. Затова и близо половината от точките са избрани в комплексите „Славейков”, „Зорница”, ,Изгрев”, ”Лазур” и кв. Сарафово.
Първите данни от замерванията показват високи стойности на шума от транспортния трафик. Почти всички данни показват превишения на допустимите норми от 60 децибела, като регистрираните нива са в диапазона 54-76 децибела. Най-ниско е шумовото замърсяване в Борисовата градина, а най-високо на точката вход/изход на Бургас, посока Поморие.
При самолетния трафик дневните измервания в почти всички точки сочат пикови стойности при прелитането на самолети, надвишаващи максималната гранична норма от 85 децибела. Те са в диапазона 81-99,5 децибела. Най-високи нива са отчетени над к-с „Изгрев” и к-с „Зорница”.
При нощните замервания допустимата норма от 55 децибела е превишена в по-голямата част от набелязаните точки. Най-силен е шумът в кв. Сарафово и в к-с „Изгрев”.
За получаване на по-реална картина за въздействието от самолетния трафик Община Бургас даде съгласие за поставянето на четири терминални станции, собственост на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”, за измерване на шума върху следните сгради - общинска собственост: ОДЗ „Ран Босилек”-к-с „Изгрев”, ОДЗ „Звездица Зорница”-к-с „Зорница”, ЦДГ „Райна княгиня”-к-с „Славейков” и ОУ „Христо Ботев”-кв. Сарафово.
Изготвеният проект за Стратегическа карта за шума ще се предостави за становище от министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите. Съобразно техните становище ще се разработи нейният окончателен вариант. Той ще се докладва до Европейската комисия и ще се предостави за одобрение от Общински съвет-Бургас.
Следващата стъпка на администрацията ще бъде изготвяне на План за действие, който ще съдържа анализи за текущото състояние, прогнози и мерки за намаляване и предотвратяване на шума. Независимо, че по закон срокът за разработването на такъв план е 18 юли 2013 г., Община Бургас възнамерява да започне работа по плана веднага след одобрението на Стратегическата карта за шума.


Пресцентър Община Бургас13.10.2010 06:53
Автор: Веселина Берова

Ключови думи: Летище Бургас, Александър Цветков, Парламентарна комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, Иван Вълков, Ръководство на въздушното движение, бургаски аеропорт, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
Bookmark and Share Subscribe
8045 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 31.03.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
27
28
01
02
03
04
05
10
06
07
08
09
10
11
12
11
13
14
15
16
17
18
19
12
20
21
22
23
24
25
26
13
27
28
29
30
31
1
2
14
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown