Кметът  изпрати до училищата  пакет от мерки  за ограничаване на агресията  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Кметът изпрати до училищата пакет от мерки за ограничаване на агресията

Кметът Димитър  Николов изпрати писма до всички директори на училища, с конкретни инструкции за повишаване сигурността в училищата.

Още в понеделник екип на общинския Център за превенция на насилието и престъпността, стартира анкета за установяване на точките на насилие в бургаските школа.

Проучването започва  в 10 ч. в строителния техникум и  ще обхване всички ученици от 8 до 12 клас. Те ще попълват два теста. Първият  ще установява къде са точките на агресия  в училищата, а вторият – доколкото самите деца са жертви или инициатори на насилие. Анкетата ще бъде направена във всички бургаски училища.

Стартът на проучването  е част от мерките, набелязани на провела  се преди няколко дни среща  инициирана от кмета Николов, по повод зачестилите случаи на агресия в училищата. В нея взеха участие представители на полицията, социални институции, специализирани служби в общината. Освен анкета във всички бургаски училища, бе взето решение и за въвеждане в училищата на единни правила за охрана, които да се спазват от наетите охранителни фирми. / забележка: с пълния наръчник за правилата за охрана можете да се запознаете по- долу./

Стартиращото в  понеделник проучване ще бъде направено  направено от студенти, психолози  и социални работници. Всички анкетирани ще получат и брошури, в които е описан адреса, телефона и имейла на центъра за превенция на насилието, който бе открит със съвместните усилия на Община Бургас, ОДМВР Бургас и Асоциация „Деметра”. В центъра учениците – жертви на насилие или престъпление могат да споделят проблемите си при гарантирана поверителност и да потърсят закрила.

Резултатите от анкетите ще бъдат обобщени и ще послужат за изработването на карта с местата с най- висок процент на агресия.

Община Бургас препоръчва на директорите да не съкращават щатовете на педагогически съветници. Практиката показва, че училищата, в които работи   педагогически съветник броят на деца с рисково поведение и които проявяват агресия е по-малък.

Община Бургас създава и практика  за ежеседмична  приемна за индивидуални срещи на родители с районните полицейски инспектори и в присъствието на педагогически съветник. Директорите трябва да посочат подходящи помещения в училищата, където да се осъществяват приемните.

Кметът още разпореди в извънучебно време училищните територии да се заключват, както и да се предприемат действия за ограждане на училищата там, където това още не е извършено.

Директорите трябва да направят и предложения  до общината за организирането и провеждането на общински мероприятия за насърчаване и популяризиране на извънкласни форми и дейности, насочени към подобряване на информираността и сигурността на учениците.

В писмото  до училищата, Николов информира  и за стартирането на Общинска програма “Охрана и безопасност“ в училищата до края на 2009 година, чрез която ще бъде въведено видео- наблюдение в школата.Програмата и формулярът  за кандидатстване от училищата са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.

Единни  правила за охрана на сигурността и  здравето  на  учениците  в училищата

     ИЗИСКВАНИЯ  КЪМ ОХРАНИТЕЛНИТЕ  ФИРМИ

1.Осъществяване  на пропусквателен режим:
- проверка  на влизащите в училището и  недопускане на външни посетители(ученици  от други училища и др.лица) без разрешение на ръководството на училището за всеки отделен случай;
- въвеждане  на Книга за посетителите в  която да се отразяват: трите  имена по лична карта,при кого  отива,час на влизане, час на  излизане;
- недопускане  влизането в училище на ученици с хладно и огнестрелно оръжие.Използване на метал-детектор за проверка на съмнителни лица и ученици с арогантно поведение.

2.Обход  и проверка на учебното заведение  преди започване на учебни  занятия и след приключването  им за установяване на изоставени багаж и предмети.При констатиране на такива да се търси веднага съдействие от съответното РУ на МВР.

3.При  изпълнение на служебните задължения  да се следи от охранителя училищния двор,
близките  тротоари  и  пространството около дворовете на училищата.При проява на съмнителни лица или групи от лица,които извършват нарушение на обществения ред или престъпление да се търси веднага съдействие от съответното РУ на МВР.

4.При  възникване на инцидент в зоната  на отговорност да се задържат  извършителите до пристигане на полицейските служители.

5.В  края на всяка работна смяна  да се изготвя доклад или справка за констатациите по време на смяната и се предава на директора на училището или на отговорника по сигурността,определен от директора на съответното училище.

6.Обход  на училището от автопатрул  на охранителната фирма и поддържане  на постоянна връзка с охранителите по места.

7.При  наличие на изградена локална  система за видеонаблюдение да  се осигури монитор  при  директора и охраната за постоянно  наблюдение.

8.Да  се осъществява контрол по  изпълнение на задълженията от  охранителите от страна на ръководството на охранителната фирма.

ИЗИСКВАНИЯ  КЪМ РЪКОВОДСТВОТО  НА УЧИЛИЩЕТО

1.Назначаване  на отговорник по сигурността,а  при невъзможност-вменяване на  задължения на подходящ о лице  от училището.

2.Да се забрани  на учениците и учителите тютюнопушенето в сградата на училището и в непосредствена близост до него.

3.Да не се  оставят без надзор учениците  в междучасията, особено в дворовете  на училищата.

4.Да се контролира  изпълнението на задълженията  от охранителите на смяна.След  приключване на смяната да се изисква доклад или справка за констатациите по време на смяната .

5.Да се подпомага  охранителя при осъществяване  на пропусквателния режим в   пиковете часове

(сутрин преди  започване на учебните занятия,  по обяд между учебните смени,по  време на големите междучасия и в края  на учебните занятия ).

6.Да се осигури  телефон за връзка на охранителя  с ръководството на училището  и да се окъществява контрол  по използването  и стопанисването  на  монтираните технически средства .

7. При изграждане на нова локална система за видеонаблюдение да се търси съдействие от органите на МВР за уточняване местата за разполагане на камерите.Да бъдат записани конкретно местата,където да бъдат монтирани видеокамерите (на входовете на училищните сгради, в коридорите, пред тоалетните,местата за видеонаблюдение към училищните дворове и изходите от тях).

8. След сключване на договора за охрана да се уведоми Областна дирекция на МВР за провеждане на среща с ръководството на фирмата и инструктаж.

октомври 2009 година

ОБЩИНА  БУРГАС-ДИРЕКЦИЯ ”ОБРАЗОВАНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ВЪПРОСИ”
ОБЩИНСКА  ПРОГРАМА “ОХРАНА  И БЕЗОПАСНОСТ  “ В УЧИЛИЩАТА

І.ВЪВЕДЕНИЕ

     По  данни на Националния статистически  институт се очертава трайна тенденция  към нарастване на агресивното поведение  от деца, както и на деца извършители на насилие и на противообществени прояви.

     До  момента  по данни на  директорите  на училища с изградени системи  за видеонаблюдения броят на инцидентите  в сградите на училищата и прилежащите  дворове е сравнително  по-малък.

     Посочената  цел ще бъде изпълнена като постепенно във всяко училище да бъде изградена  система   за охрана на сигурността и здравето на учениците, както и повишаване нивото на безопасност на материалната база в училищата.

ІІ.ЦЕЛ:

Снабдяване  на училищата със съвременни инсталации за охрана на сигурността и здравето на учениците в училищата.

Модернизиране и поддържане  на инсталирана  сигнално-охранителна техника и  други съоръжения.

ІІІ.ОБХВАТ

    * Дейности
    * Определяне на местата,които са с най-висок процент на риск от насилие;
    * Осигуряване на видеокамери и тяхното инсталиране;
    * Изграждане на система за обобщена информация от камерите за видеонаблюдение

 

    * Общ бюджет  на програмата - 20 000 хил.лева (двадесет хиляди лева) от бюджета на Община Бургас-“Други дейности по образованието” –“  Програма за предотвратяване агресията в училище” – т.4.

 
 

ІV.БЕНЕФИЦИЕНТИ – училища, подали формуляр
 

V.ПРОЦЕДУРА

     В срок до 30 октомври 2009 година  училището,което желае представя формуляр  за кандидатстване по ОБЩИНСКА ПРОГРАМАТА“ОХРАНА И БЕЗОПАСНОСТ”  в дирекция “Образование и демографски въпроси” към Община Бургас.

     Зам. кметът със заповед назначава  Комисия за проверка и оценка на формулярите.

     В срок до 6 ноември 2009 година Комисията  обобщава и класира училищата.  Предоставя на Кмета за утвърждаване списък на училища ,които ще бъдат включени в програмата до края на 2009 година.
 

VІ.РЕЗУЛТАТИ

     В срок до 9 ноември 2009 година на интернет страницата на Община Бургас се публикува  списък на училищата, които ще бъдат  включени в програмата до края на 2009 година.


17.10.2009 21:25
Ключови думи: училища, сигурност, превенция, насилие, ученици, агресия, деца, жертви, охрана,
Bookmark and Share Subscribe
6564 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Не крадете от украинци
На 08.12.т.г. около 15.00 ч. в Пето РУ “Полиция” – Бургас е получено съобщение за извършена кражба на преносим ...
текст на новината
Искат обяснение от EVN заради фатален инцидент с 28- годишна жена
Кметът Димитър Николов настоява за официален отговор от EVN бил ли е заключен трафопоста, в който тази сутрин ...
текст на новината
Иван Симов е обвинен за двойното убийство
 Иван Симов от бургаското селище Черно море е обвинен за двойното убийство на живеещите на семейни начала ...
текст на новината
Каубойски изпълнения в Бургас
На 26.09.т.г. около 04.30 ч. в Първо Районно управление «Полиция» - Бургас е получено съобщение за извършен ...
текст на новината
Крадци на велосипеди
На 14.09.т.г. около 07.55 ч. в Първо Районно управление «Полиция» - Бургас е получено съобщение за проникване в кафе ...
текст на новината
Разкрито жилище, оборудвано за отглеждане на марихуана
При проведена преди дни акция от служителите от сектор “Борба с организираната престъпност” към ОДМВР ...
текст на новината
Разкрити престъпления
На 12.11.2009 г. в 8.45 ч в оперативната дежурна част на Пето РУ МВР – Бургас е получено съобщение, че неизвестно ...
текст на новината
Характерни престъпления
За времето  от 8.00 ч на 11.11. до 14.00 ч на 12.11.2009 г. неизвестно лице е проникнало в къща в с.Равнец, чрез счупване ...
текст на новината
Разкрити престъпления
На 08.11.т.г. около 11.00 ч. в Първо Районно управление на МВР Бургас е получено съобщение за възникнал инцидент с ...
текст на новината
ХАРАКТЕРНи ПРЕСТЪПЛЕНИЯ - ХРОНИКА
На 07.11.т.г. около 23.50 ч. в Районно управление на МВР Сунгурларе е получено съобщение за възникнал скандал, ...
текст на новината
Стрелба в кантора на адвокат
На 06.11.т.г. около 09.15 ч. в Дежурната част на Областна дирекция на МВР Бургас е получено съобщение за произведен ...
текст на новината
Разкрити и опандизени
За шофиране след употреба на алкохол са образувани бързи полицейски производства срещу : 26 год. Д.М. - 1,49 ...
текст на новината
Вандали вилняха в района на детска площадка за деца с увреждания
Откритата наскоро  площадка за деца с увреждания в  парка на ж.к. „Славейков” пострада от вандали. ...
текст на новината
Сагата с фирма Бургасинвест ООД, чийто управител отказваше да дава отчет за дейността си, приключи.
Димитър Коточев е освободен от ръководната длъжност, но не и от отговорност, коментира зам.-кметът на община ...
текст на новината
Детелини, катастрофи и безхаберие
Пътят Бургас - Средец е като остъргана загоряла тава. Оставяш я за накрая, тръкваш няколко пъти и я зарязваш. ...
текст на новината
Крадци на кабели оставят Бургас без тролеи
Мащабна кражба на кабели, захранващи конктактната мрежа на тролейбусния транспорт в Бургас, е констатирана ...
текст на новината
Хроника на ПТП на 19.окт,2009
На 19.10.т.г. около 00.10 ч. на кръстовище в Карнобат възниква ПТП между : л.а. «Фиат Пунто», с бургаска регистрация, ...
текст на новината
По повод последните разкрития свързани с отвличането и убийството на Стоян Стоянов – управител на фирма „Гранити” - Бургас
Ръководството и колективът на фирма „Гранити” ООД са потресени от последните разкрития на органите на МВР ...
текст на новината
Поредна катастрофа в Меден Рудник
На 11.10.т.г. около 20.00 ч. на кръстовището на улиците «Въстаническа» и «Черни връх» в бургаския комплекс «Меден ...
текст на новината
Пожар в Черноград
На 11.10.т.г. около 21.50 ч. в Районно управление на МВР - Айтос е получено съобщение за горяща стопанска постройка ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown