Отново със СДРУЖЕНИЕ  ЧИСТО  МОРЕ за петролопровода - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Отново със СДРУЖЕНИЕ ЧИСТО МОРЕ за петролопровода

На вниманието на : г-н Росен Плевнелиев, Министър на МРРБ.
До: Архитектурната колегия,КАБ и САБ.

Уважаеми колеги!
С удивление прочетох в бр.32 от 13-20 август на стр.5 за заявлението на Министър Плевнелиев,че: ”изпълнението на петролопровода Бургас – Александруполис ще бъде възложено на Български енергиен холдинг с решение на МС.”Само преди месец имаше изказване,че това е несъстоятелен проект и той ще бъде вероятно преразгледан и отхвърлен.От името на “СДРУЖЕНИЕ  ЧИСТО  МОРЕ”,провело единственият успешен референдум на 16 май 2009г. против изграждането на петролопровода в частта му за територията на община Поморие с активност 60,1% и против 99% считам,че е задължително архитектурната колегия и гражданското общество да се запознаят по-обстойно с нашите протести и категорично възражение срещу така  представяният като “Обществено  обсъждане” избор на трасе и налаган вариант с “монобуйове” на петролопровода.
Петролопровода ще транспортира  нефт от Русия и Каспийският  регион.Ще се пренася с танкери от Новоросийск до Бургас и чрез петролопровода ще достига до гръцкото пристанище Александруполис,а оттам до потребителите в Западна Европа и САЩ.Проекта се лансира като алтернатива заобикаляща пренатоварените проливи Босфора и Дарданелите.  Той е изцяло с транзитни функции за България.Печеливши са всички други,освен нас.За нас са трохите.
За разтоварване на нефта в  Бургаският залив не се предвижда  пристанище,както е в Западна  Европа.Там има 254 нефтени пристанища  и само 6 монобуя, 2 от които са от времето на ген.Франко,а в Румъния е един малък и далеч от курортите им.Примера,че в Дубай има монобуй,е поредната лъжа.Има,но на 120км. от курортите им!Пробутва ни се неколкократно по-евтината технология “монобуй”.Какво е това? Разтоварването става в открито море,между Поморие и Созопол,като танкерът се приближава до буя/70-80т. технологично съоръжена закотвена шамандура/и чрез 300м. дълги шлангове предава петрол към него с дебит 10 000 тона/час.От там с подводни шлангове по дъното и с помпени станции на брега се препомпва петрола.Предвижда се всеки ден да идват по 2-3 танкера от по 100-150 000 тона.
При разлив на петрол около монобуя породен от технологична,човешка или техническа причина или грешка мазните петна ще стигнат до нашите прекрасни плажове максимум до два дни.Непочистен,в течно състояние,а изхвърлен на брега  1 тон нефт се превръща в 10 тона замърсено вещество,свързвайки се с пясък,водорасли,миди,почва и др. Изчистването на 1 барел петрол струва около 10 000 долара във водата и над 250 000 долара на сушата!В света няма нито едно подобно съоръжение в затворен залив с бавна циркулация на водата,насред туристическа агломерация с около милион обитатели!

1.Ясно ни е,че този проект  е оправдан единствено от геополитически съображения.Икономическата полза за България е направо мизерна.Според фирмата изпълнител тя ще е 30-35млн.
долара  годишно,като това включва транзитните и пристанищни такси,но моля забележете – след възвръщането на всички капиталовложения в размер на 1,5млд. евро!А това ще стане евентуално след около поне 20 години.А дотогава?
2.Като трудова заетост,фирмата  говори за около 1000 души персонал.Но  срамежливо обяснява,че това ще  е само по време на строежа,който  ще продължи максимум година,а  след това ще останат не повече от 200-300 души за поддръжка и охрана.Танкерите ще се строят от гръцки фирми,както и тяхната рафинерия.На корабите ще работи предимно небългарски екипаж.

3.До момента няма изготвен ОВОС за проекта.Имаме силни съмнения и индикации,че фирмата си “купува” послушни български учени,за да одобрят варианта “монобуй”.При евентуален разлив,който ще е катастрофален за туризма поне по цялото Южно крайбрежие,единствените печеливши ще са нашите конкуренти в бранша– Гърция и Турция.Технологичен разлив,причинен от човешка или техническа грешка ще е 200-300 тона суров петрол.Това прави на брега 2000-3000 тона много трудно,и то по нещадящ екосистемите химичен начин,мръсен труднопочистваем и скъпо струващ боклук.Разделете го на около 200км. брегова ивица на Южното крайбрежие и ще получите по 15 тона на километър бряг,по 15кг на всеки метър плаж или скали!Кой ще плаща този кошмар?А ако отиде до Варненската курортна агломерация?

4.Фирмата априори отхвърля варианта  пристанище,като нарочно предлага 150-300 000 тонни танкери,които газят 15-22м.А максималната дълбочина на Бургаският залив е 25м! Сегашното нефтено пристанище на Лукойл е с по-малка ог 20м. дълбочина,което изисква удълбочаване.То и като трафик не може да обслужва по минимум 2-3 танкера дневно.

5.Абсолютно не се говори за  финансовото обезпечаване на  застраховки при щети от разлив.Пострадалите  от екологична катастрофа ще  са поне 500 000 данъкоплатци,за период от поне 15-20 години с унищожени плажове,флора,фауна,защитени природни обекти,туризъм,риболов,ветроходство,морски спортове и какво ли още не.Кой ще плаща тези милиарди???Нито дума...

6. Ясно ни е,че при вариант “пристанище” ще трябва:
-  да  се плащат допълнителни такси  на “Лукойл”.
-  да  се направят вероятно 2 нови корабни  места на по-големи дълбочини.
-  да  се направи удълбочаване на  пристанището и подхода към  него и фарватера.
-  да  се създаде безупречна система  за предотвратяване и събиране на евентуален петролен разлив.За последните 40г. експлоатация на нефтеното  пристанището няма допуснат нито един по-сериозен разлив извън неговата акватория.И в момента наши капитани-пилоти през няколко дена вкарват и изкарват по един 70-80 000 тонен танкер.
-  По-безопасно,а  може би и по-евтино ще е  да се построят именно такива,не  повече от 100 000 тонни танкери.

Е, за всичко това ще трябва  да се инвестират от фирмата  още стотици милиони евро,но  кое е по-важното?Нейната печалба и печалбата най-вече на петролните олигарси или поминъка на поне  милион граждани от южното крайбрежие  и тиловите селища,осигуряващи курорт на няколко милиона туристи от ЕС и цял свят.Приходите в държавната хазна само от Бургаският регион от туризъм е към 3млд.лв. от легален доход и още толкова от “сив” доход?
-   Изгребваната от дълбачките земна  дънна маса за удълбочаване  може вместо да се хвърля  на 15км в морето,да се използва за направа на изкуствени курортни острови за което има   направени отдавна проучвания от БАН.

6.Обръщаме се към крехкото  все още Гражданско Общество  в България да си даде ясна  сметка,че при системата “монобуй”  е поставено на карта бъдещето  на туризма в цялата Бургаска  агломерация,за което вече декларираха  кметовете на Бургас,Поморие,Созопол и Несебър.Против този петролопровод на трите референдума в Бургас,Поморие и Созопол гласуваха над
72 000 души,от които 97% против!

Планираме в най-скоро време,ако  не срещнем адекватно разбиране  на този тежък проблем от новото държавно ръководство,да отнесем проблема до Европейската комисия и всички съпричастни на каузата ни европейски институции.Та нали съдбата на нашето прекрасно крайбрежие е европейска туристическа дестинация,на нас и на бъдещите поколения европейски данъкоплатци!

арх.Камен Шипков
Яхтен шкипер ІІ степен.
Член на ИБ на “СДРУЖЕНИЕ  ЧИСТО  МОРЕ”


15.09.2009 04:37
Ключови думи: Министър, петролопровод, Бургас, СДРУЖЕНИЕ, Поморие, нефт, пристанище, Бургаски залив, шлангове, петрол, разлив, техническа грешка,
Bookmark and Share Subscribe
7371 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Еко терор край Поморие
Фирми трупат печалба на гърба на обикновените хора Страх, тормоз, мръсотия и отровен въздух търпят жителите ...
текст на новината
Първи ЕкоФест “Магията на Поморийско езеро” 2008
Първи ЕкоФест “Магията на Поморийско езеро” 2008 [ 2008-08-23 ]        printЗелени Балкани организира ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 07.07.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
26
27
28
29
30
01
02
03
27
04
05
06
07
08
09
10
28
11
12
13
14
15
16
17
29
18
19
20
21
22
23
24
30
25
26
27
28
29
30
31
31
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown