Бургас  посреща три чудотворни икони на Св. Богородица   - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица

Трите чудотворни икони с образа на Св. Богородица от манастири в Киев /Украйна/ ще гостуват в Бургас на 9, 10 и 11 септември /сряда-петък/. Те ще бъдат посрещнати в 15.00 часа на 9 септември в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 спетември. По време на престоя им гражданите и гостите на града ще могат да отправят към тях своите молитви.

     Това  са иконите Ефеската /Корсунска/ „Св. Богородица”, Богородица „Услишителница” и Тихвинската „Св. Богородица”. Те ще бъдат придружавани от 8 монаси начело с игумена на манастира в Киев Архимандрид Дамян. Заедно с трите икони пристигат и светите мощи на Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалена, Св. великомъченица Христина и др. духовни закрилници пред Бога.

     Преди да пристигнат чудотворните икони в Бургас те ще бъдат изложени в поморийския храм „Преображение Господне” и храма „Св. Успение Богородично” в Несебър. След престоя си в храм „Св. Св. Кирил и Методий” светите изображения ще посетят и Силистра.

     Ефеската  Богородица изобразява Умиление – прегръдката между Богородица и Исус. Тя е пренесена от Гърция през 1162 г., когато полската княгиня Ефросина измолва от гръцкия император и патриарха иконата на Богородица от Ефес и я поставя в построения от нея храм на Всемилостивото Спасение в Полша. През 1239 г. княз Александър Невски се оженил в гр. Торопец за дъщерята на полския княз Брячислав, която пренесла иконата от Полша в Торопецката църква.

     Иконата на Тихвинската Богородица, според преданието е дело на евангелиста Лука. При превземането на Константинопол от турците иконата изчезва и се появява по-късно над водата до Тихвин, където бил издигнат манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година.

     Третата икона на Богородица „Услишителница” е наречена така защото чува молитвите на хората и е прерисувана от стенопис в Зографския манастир. 

Снимка BurgasFoto.comИкона на Богородица „Услишителница” 
Тази  икона на Богородица се намира в  олтара на съборния храм в Зографския манастир, в ниша на източната стена.
Веднъж  преподобния Косма, отшелник в Зофраф / около края на 13 и началото на 14 век/, когато останал сам в църквата, отправил молитва към иконата на Пресветата Богородица: „Пресвета Богородице! Помоли се на твоя син и Бога да ми посочат пътя за спасение!”
Едва  произнесъл молитвата, чул гласа  на Богородица: „Сине и Боже мой! Научи твоя раб как да се спаси!”  И се чул отговор: „ Нека напусне манастира и се отдаде на безмълвие!”
Изпълнявайки  Божията воля св. Косма, получил благослова на настоятеля, се оттеглил в една от близките пустини и изсекъл за себе си в скалата пещера, която  се вижда от прозорците на манастира. Той останал в пещерата до смъртта си. 
 
 
Тихвинска Света Богородица 
На  тази икона Богородица държи Младенеца  на лявата си ръка, а дясната е  пред гърдите. Младенецът благославя с  дясната си ръка, а в лявата държи  свитък. Нозете му са боси, дясното стъпало е подвито.
Според  преданието, тя е дело на евангелиста  Лука и е изпратена в Антиохия на Феофил, за когото е написано и  това евангелие. След това е пренесена  в Константинопол, поставена във  Влахеренския храм, изграден за нея.
За 70 години до превземането на Константинопол от турците иконата изчезнала, а после се появила над водата в Ладожското езеро през 1383 година при управлението на Новгород от Дмитрий Донски. Иконата била видяна отначало от рибари, след това е видяна от много други хора на различни места. Накрая тя се появила над планината близо до Тихвин. На това място съградили храм, а през 16 век там възникнал мъжки манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година. 
 
Корсунска / Ефеска/ икона на Богородица 
Тази  икона се отличава по това, че Богородица е изобразена до раменете; понякога иконописците я изобразяват до талията. Вариантът на Корсунската /Ефеската/ Богородица е от типа Умиление. Богородица и Исус се прегръщат вазимно.
Дева  Мария е склонила глава, притиснала към себе си Исус с две ръце. Той, свел лице, се е облегнал към лицето на своята майка; понякога той е изобразен  докосващ с ласка брадичката й  с едната ръка, а в другата държащ свитък.
Съществуват и обърнати копия на Корсунската Богородица – там Младенецът е изобразен на лявата й ръка.
Името „Корсунска” иконата е получила от легенда, според която великият княз Владимир я е пренесъл в Киев през 988 година от Херсонес. След това иконата  се е озовала в Новгород, а от там – в Москва, в Успенския събор.
Има и друго предание, което обяснява названието Ефеска. Според него иконата  е пренесена от Гърция около 1162 година, когато полската княгиня Ефросина построила  в Полша храм на Всемилостивото Спасение. Измолвайки от гръцкия император и патриарха списък на знаменитите икони на Богородица от Ефес, тя я поставила в църквата.
По-късно, когато през 1239 година княз Александър Невски се оженил в гр. Торопц за дъщерята на полския княз Брячислав, княжната пренесла иконата от Полша и я поставила в Торопецката църква /Псковска област/.
Иконата на Богородица „Умиление” /Корсунска/ от 16 век се намира в музея Троица – Сергиева лавра. Няколко икони  от 17 век се съхраняват в Третяковската  галерия.
Корсунска икона на Богородица
Тихвинска Света Богородица
Икона на Богородица Услишителница08.09.2009 10:01
Ключови думи: икони, Богородица, Киев, Бургас, септември, бъдат, часа, храм, „Св, Кирил, където, престоя, Ефеската, Корсунска, „Услишителница, Тихвинската, манастира, светите, Мария, пред, След, пренесена, Гърция, през, когато, полската, княгиня, Ефросина, гръцкия, император, патриарха, иконата, Всемилостивото, княз, Александър, Невски, оженил, дъщерята, полския, Брячислав, която, пренесла, Полша, Торопецката, Иконата, според, дело, евангелиста, превземането, Константинопол, турците, водата, манастир, тази, икона, приписва, спасението, шведите, година, Зографския, Тази, намира, Косма, около, останал, Богородица:, твоя, себе, държи, лявата, ръка, дясната, Младенецът, свитък, това, храм, появила, година, видяна, понякога, Корсунската, Исус, изобразен, поставила
Bookmark and Share Subscribe
15364 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас: културен календар на Община Бургас за м.март
1 март Баба Марта Ден на самодейността 1 март - вторник Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" 47 ...
текст на новината
Бургаският музей с изложба в парламента
Регионалният исторически музей гостува с изложба в Народното събрание. Поводът е Освобождението на Бургас и ...
текст на новината
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ...
текст на новината
Бургас посреща Нова година с Милена и Dirty Purchase
Любимата на поколения рок пънк изпълнителка Милена и Dirty Purchase – групата, предизвикала фурор на тазгодишния ...
текст на новината
Младежки културен център БУРГАС. Програма за месец декември. Предстоящи събития
1. На 01.12.2010 г. / сряда/,  от 18.00 ч., в Младежки културен център ще се проведе Ден на таланта, с участието на ...
текст на новината
Св. Николаевски православни образователни четения
На 3 и 4 декември 2010 година, в зала № 3 на Гарнизонния клуб – Бургас, ще се проведат Деветите юбилейни ...
текст на новината
60 години бургаски театър си търсят спонсори...
Двама мои приятели- единият реален, а другият все още само виртуален, са изправени пред нелеката задача да ...
текст на новината
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което ...
текст на новината
Почит за писателя Петко Росен
На 15 октомври се навършиха 130 години от рождението на писателя, критик, общественик и преображенец Петко ...
текст на новината
И ний сме дали нещо на света .... SPIRIT of Burgas в топ 10 на UK Festival Awards
За втора поредна година българският фестивал SPIRIT of Burgas успя да се нареди сред най-добрите фестивали в света в ...
текст на новината
Spirit of Burgas отново е сред претендентите за фестивалните Оскари
Най-добрият музикален фестивал на България - SPIRIT of Burgas, отново получи номинация в категория Best Overseas Festival на UK ...
текст на новината
SPIRIT OF BURGAS 2010 С НОМИНАЦИЯ ЗА UK FESTIVAL AWARDS
След като през изминалата година най-мащабният музикален фестивал на България - SPIRIT of Burgas, получи номинация ...
текст на новината
От 15 септември Фестивалът на пясъчните скулптури
От 15 до 19 септември Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще посреща публика при вход свободен. Всеки ...
текст на новината
Започва Международният симпозиум по скулптура в Бургас
След броени дни в Бургас стартира първото издание на възстановения след 20-годишно прекъсване Международен ...
текст на новината
Програма на Община Бургас за отбелязване на Съединението
125 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ 6 септември 2010 година ПРОГРАМА 10.30 ...
текст на новината
Участниците от Международния фолклорен фестивал гостуваха на своите домакини в Общината
          Участниците в 38-то издание на Международния фоклорен фестивал в Бургас се ...
текст на новината
За четирима от феновете на Beck’s и Spirit of Burgas тазгодишното издание на фестивала започна по различен и нестандартен начин и има по-специална емоционална стойност.
За четирима от феновете на Beck’s и Spirit of Burgas тазгодишното издание на фестивала започна по различен и ...
текст на новината
Организаторите на Spirit of Burgas 2010 съобщават, че по независещи от тях причини, в програмата на втория фестивален ден (14 август) ще настъпят промени.
стана ясно, че EVERLAST е болен и отменя участието си на SPIRIT of Burgas. Това бе съобщено с официално писмо, което ...
текст на новината
Телефон 112 в помощ на многобройните гости на SPIRIT of Burgas`2010
Районен център за спешни повиквания 112 има готовност да осигури преводачи в помощ на многобройните ...
текст на новината
20 % повече посетители се очакват на Spirit of Burgas 2010
На пресконференция в Община Бургас кметът Димитър Николов обяви мерките, които ще бъдат взети за добрата ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.09.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      септември 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
35
28
29
30
31
01
02
03
36
04
05
06
07
08
09
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
1
40
2
3
4
5
6
7
8


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown