Морското образование иска инвестици - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Морското образование иска инвестици

Преди 10 деца се бореха за 1 място, сега воюваме за всеки ученик, каза Панайот ЖЕЧКОВ, директор на ПГ по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ - Бургас:

- Господин Жечков, в близкото минало моряшката професия беше една от най-атрактивните мъжки професии в Бургас. Има ли днес интерес към морското образование?

 - Професионалнатa гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола” е наследник на основаното през 1958 г „Морско средно рибарско училище”, което през 1961 г. става „Техникум по рибарство”, а през 1972 г. е преобразувано в „Средно специално училище по морски и океански риболов”, създадено с цел да произвежда кадри за българските кораби от черноморския и океански риболов.
Нуждата от качествени морски кадри накара правителството приоритетно да развие морското и риболовното образование. Самото морско образование се явяваше производно на залегналите дългосрочни стратегически цели за развитие на България като морска страна, със силно развити морски транспорт и черноморски и океански риболов. По време на обучението на децата им се осигуряваше необходимата морска практика по българските траулери и бази, а след завършване на обучението и работа на тях. Цикълът от ученическата скамейка до професионалната реализация беше затворен и взаимно свързан.
 След промените от  1989 г. държавата обърна гръб на развитието на морския отрасъл в България, в резултат на което бяха закрити Черноморски и Океански риболов, корабостроителниците в Бургас и Варна спряха да функционират, БМФ и ВМФ бяха силно редуцирани и много морски кадри останаха без препитание. Това естествено се отрази силно и на развитието на морското образование, както и на интереса на младите хора към него.
 В резултат на трудните икономически условия след 1989 г. много българи емигрираха в чужбина, раждаемостта спадна и това доведе до липса на деца в средните училища. До средата на 90-те в края на миналия век за прием се  бориха по 10 кандидати за 1 място, а сега воюваме за всяко дете. Съкратихме 3 граждански паралелки, но морските останаха. С всяка изминала година приемът на ученици намалява. Проблемът с липсата на деца не се отнася само за нашата гимназия. Това е проблем на цялата държава и засяга средното образование във всички училища в страната .

- Има ли жива връзка между морското образование и корабните компании? Каква е тя?

-  Преди да бъдат драстично намалени корабите на БМФ и закрити българските предприятия по океански и черноморски риболов, морските училища бяха в тяхна услуга и преставляваха тяхна естествена функция на тези предприятия. Родните корабни компании бяха живо заинтересовани за развитието на морското образование и затова заделяха време и средства за подпомагане на професионалното израстване на нашите възпитаници.
За съжаление, днес е проблем задължителната морска практика на децата. В повечето случаи те сами трябва да уреждат морския си стаж. Благодарение на добрите контакти, които нашата гимназия има с транспортния отдел на СО МАТ, успяваме на местна почва да решим този проблем и осигуряваме морската практика на децата на кораб ро-ро „Средец”.
 
- Има ли държавата, респективно МОН и Министерството на транспорта ясна визия за развитие на морското образование?

- Тук отново сме поставени при много сложни условия, тъй като гимназията е пряко подчинена на Министерството на образованието, а стандартите и изискванията към морското образование се залагат от Международната морска организация и се прилагат от Министерството на транспорта и в частност от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Това създава много трудности за създаване на рамка, по която да се развива морското образование.

- Как се отрази влизането на България в Европейския съюз на интереса на младите хора към морското образование?

- За съжаление, България е една от най-бедните страни в Европейския съюз и заплащането е недостатъчно за осигуряване на нормален живот. В тази връзка влизането на България в Европейският съюз отвори вратите на обикновените хора към света и им даде възможност да търсят по-добра реализация. Такава те намират и в моряшката професия, която е трудна, но достойна, мъжка професия. Професия, която дава възможност за добра професионална реализация и за получаване на високи доходи.

- Световната финансова криза засегна много държави, включително и България. Отрази ли се по някакъв начин на морското образование?

-  Разбира се, че се отрази. Училищата са на делегирани бюджети, а професионалното образование иска практика. По наредба Nо6 на „Морска администрация“ се изискват два месеца плавателен стаж на кораби в далечно плаване, а това става с пари. И естествено, като няма финанси, децата трябва сами да заплащат практиката си. Финансовата криза се отрази много тежко и на развитието на световното корабоплаване. Много кораби бяха бракувани и нарязани, други вързани, а поръчките за нови кораби отказани. Много работни места в морския транспорт бяха съкратени.Финансовата криза даде и продължава да дава отражение не само при морското образование, а на образованието като цяло, тъй като много работни места се съкращават, а нови не се откриват. Това е много неблагоприятно за развитието и професионалната реализация на младите хора.

- Какво е вашето виждане за изход от това положение?

- Държавата да създаде механизми за привличане на инвестиции от чужди корабособственици в морското образование, както и за популяризирането му сред младите хора. Днешната криза е временно явление, а необходимостта от разрастване и развитие на морския транспорт е основна цел на всички държави.
Европейският съюз написа много препоръки за развитие на морския транспорт и морското образование. При едно мъдро управление на държавата, тези препоръки биха могли да се вземат предвид и с малко инвестиции и много желание да се даде мощен тласък за умножаване на българските морски кадри и за заемането от България на приоритетно място в снабдяването с морски специалисти на корабите от Европейския съюз.

- Как се приемат българските морски кадри на международния пазар на труда?

- В резултат на закриването на работни места в БМФ, ВМФ,Черноморски и Океански риболов след 1989 г., българските моряци бяха принудени да търсят работа в чужди компании. В първите години на 90-те условията бяха много тежки и неравностойни спрямо другите европейски кадри. След време българските морски специалисти бяха високо оценени и доказаха големия си професионализъм на международния морски пазар. Днес те са еталон за високо качество и са добре приети.

- Промени ли се интересът и отношението на чуждите корабособственици към българските морски кадри след влизането ни в Европейския съюз? С какво?
 
- Интересът на  чуждите корабособственици към българските моряци се определяше не само от високия им професионализъм, но и от възможността за по-ниски възнаграждения спрямо другите кадри от Европейския съюз. След влизането ни през 2007 г. в ЕС и с развитието на световната финансова криза интересът към българските морски изпълнителни кадри драстично спадна. Повечето корабособственици предпочетоха да търсят от Индия, Филипините, Пакистан, Украйна и Русия  по-ниско заплатени моряци, но интересът към българските морски офицери и инженери остана.

- В началото на 2006 г. Националната агенция по приходите започна провеждането на кампания срещу доходите на моряците. Как се отрази това на интереса на младите хора към морското образование и моряшката професия?

- Това беше изключително тежък удар, нанесен от българските държавни институции, с който морската професия като цяло и морското образование в частност бяха притиснати до стената, а оцеляването им поставено под въпрос. Управляващите, които в желанието си да набавят свежи пари, бяха решили да принесат в жертва 130-годишните усилия на българската държава за създаване и развитие на български морски флот на висококвалифицирани морски кадри и на световнопризнато морско образование.
Отделно безпрецедентната кампания на НАП срещу легитимността на доходите на българските моряци, ги постави извън закона и ги заклейми като престъпници, незачитащи българските закони. Това доведе до оттеглянето на много от  чуждите корабособственици от българския пазар на морски кадри.

- Какво бихте посъветвали моряците, останали без работа заради финансовата криза?

- Истината е, че единственото решение на сухоземните транспортни проблеми, дори и по време на финансови кризи, е морският транспорт. Той е основен приоритет за всички държави в световен мащаб. В дългосрочен план това дава добри переспективи и гаранции за развитието му, както и за развитието на морското образование и за нарастване на нуждите от квалифицирани морски кадри. Бих казал, че за всеки млад човек това е един достоен избор за професионално развитие и възможност за получаване по честен начин на високи доходи. 


14.07.2009 09:05
Ключови думи: морско корабоплаване, риболов, морски, океански, кораби
Bookmark and Share Subscribe
4511 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Най-якото даскало на Бургас ...
Вече има Skype и всички могат да са спокойни. Още малко ще стоим зад Firewall-а на понятието invisible. Времето, ...
текст на новината
Община Бургас няма задължения към детските градини
Община Бургас се е издължила изцяло към детските градини, каза за радио „Фокус”- Бургас Йорданка Ананиева, ...
текст на новината
Бургас - ОУ Елин Пелин – началото на новата учебна година и откриването на изцяло обновената с европейски средства училищна сграда
Кметът на Община Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по Образование Йорданка Ананиева присъстваха днес, 15 ...
текст на новината
Община Бургас първа въвежда задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните
Община Бургас има пълна готовност още от тази година да въведе задължителната предучилищна подготовка за 5 ...
текст на новината
Ученици и бивши учители обсъдиха традициите и историята на своето училище
Ученици и бивши учители от ОУ „Христо Ботев” в бургаския квартал Победа обсъдиха традициите и историята на ...
текст на новината
Ученическо състезание „Натура 2000”
ЗАПОЧВА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ЗАЩИТЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ И ВИДОВЕ        През  настоящия учебен срок ...
текст на новината
Започна сформирането на екипи по проекта за обогатяване на извънкласни занимания на ученици
Проведени бяха първите работни срещи по проекта за обогатяване на извънкласните занимания на бургаските ...
текст на новината
Община Бургас организира научна конференция за детското възпитание
Община Бургас организира научна конференция с международно участие, на тема „Предучилищното детство и ...
текст на новината
Бургаска детска градина посрещна 60 – годишен юбилей напълно обновена
Най-старата  бургаска детска градина „Звездица” на ул. „Цар Симеон I” посрещна своя 60 – ти рожден ден ...
текст на новината
Отличиха 55 бургаски учители за празника на народните будители
 55 бургаски учители бяха удостоени със специално отличие от кмета на града Димитър Николов на тържествена ...
текст на новината
Учат на занаят бургаски деца от малцинствата
На 26 октомври в модерно обзаведения мултимедиен кабинет на ОУ ”Васил Левски” /кв. Горно Езерово/ ще се ...
текст на новината
Проект ще обогатява извънкласните занимания на учениците в Бургас
Бургаски  ученици ще пресъздават традициите на своето училище чрез поредица от фотоизложби, есета, ...
текст на новината
Баба Цоцолана и Патилан Чочко ще открият учебната година в Бургас Плаза Мол
Търговският център организира празничен ден за всички ученици На 13 септември 2009 г. (неделя) в Бургас Плаза ...
текст на новината
Бургаските математици покориха Южна Африка
Световна слава и признание спечелиха за България четирима осмокласници от Бургаската математическа ...
текст на новината
Ученици от езиковите паралелки в Бургас се борят за 100 стипендии от Пощенска банка
Всички осмокласници от Бургас и региона, които днес полагат изпита с външно оценяване на Министерството на ...
текст на новината
Десето юбилейно областно състезание на Младежките противопожарни отряди Млад огнеборец
Бургаската противопожарна служба съобщава, че на 14.05.2009 г. на стадион “Черноморец” - гр. Бургас ще се проведе ...
текст на новината
Родители на кандидат-градинари се оплакват, че Общината ги рекетира
Започва приема в детските градини в община Бургас  Няма да се приемат заявления на родители неплатили ...
текст на новината
Учителки стават строители. Община и директори обединяват усилия по проект за ремонт на учебни заведения
„Доброто взаимодействие между учебните заведения и Общината и високата ангажираност и на двете страни са ...
текст на новината
Страртира порект "Пази детето!"
На 27.01.т.г. / вторник/ от 10.30 ч. в автосалона на «Бова кар» - официален дилър на «БМВ», намиращ се на ул. ...
текст на новината
Пожар в "Димчо Дебелянов"
 На 09.11.т.г. около 19.10 ч. във Второ Районно управление на МВР - Бургас е получено съобщение за възникнал пожар ...
текст на новината
1 | 2 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 25.01.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      януари 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
53
28
29
30
31
01
02
03
01
04
05
06
07
08
09
10
02
11
12
14
15
16
17
03
18
19
20
21
22
23
24
04
25
26
27
28
29
30
31
05
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown